Jam van kweepeer, appel en sinaasappel
Details
(19 beoordelingen)
Herkomst recept: Larousse Confituren (hoeveelheden iets aangepast)
voor 4 tot 5 potjes van 350 gram
INGREDIËNTEN:
- 2 grote kweeperen (450 gram schoon gewicht)
- 3 zure appels (300 gram schoon gewicht)
- 1 citroen
- 5 sinaasappels
- 1000 gram suiker (ik gebruikte zelf 600 gram, zie toelichting onderaan deze pagina)
RECEPT:
Pers de citroen uit en doe het sap in een schaal. Schil de kweeperen, verwijder klokhuis en snijd in dunne plakjes. Meng met het citroensap (het gaat verkleuring van het vruchtvlees tegen). Schil de appels, verwijder klokhuis en snijd in blokjes. Meng met de kweepeerplakjes in citroensap.
Pers de sinaasappels, na het persen houd je ongeveer 2,5 deciliter sap over. Weeg de suiker af en meng suiker en sinaasappelsap door het kweepeer/appelmengsel. Laat dit ongeveer een uur staan/weken, tot de suiker is opgelost. Giet het vervolgens in een pan en zet op het vuur. Breng aan de kook, zet vervolgens het vuur uit en laat afkoelen. Zet minimaal 12 uur koel (ik zette het een nacht in de koelkast).
Dag 2: breng het mengsel opnieuw aan de kook, roer regelmatig en laat ongeveer 15 tot 20 minuten koken.
Maak ondertussen de potten schoon met soda en kokendheet water. Spoel ze na met kokendheet water en laat dat hete water in de potten en deksels staan tot je de potjes kunt gaan vullen (door het kokendhete water kunnen er geen bacteriën groeien).
Je kunt er nu voor kiezen om de jam zo te laten maar omdat de stukjes en plakjes hier nog steeds heel waren heb ik heel kort de staafmixer in de kokende jam gehouden, zodat een deel glad werd en een deel stukjes bleven.
Controleer de dikte van de jam (door een lepeltje op een schoteltje te doen en dat een paar minuten in de vriezer te zetten). Laat, als dat nodig is, nog wat langer koken en test opnieuw.
Giet het hete water uit de potten en deksels en vul de potten met de jam. Sluit ze af en zet de potten ondersteboven tot ze afgekoeld zijn.
Controleer na afkoeling of de potten vacuüm zijn. Potten die vacuüm zijn kun je ruim een jaar bewaren, potten die niet vacuüm zijn en potten die je open hebt gemaakt bewaar je in de koelkast en maak je binnen enkele weken op.
Dit is een heerlijk recept! Allereerst: in het boek wordt 1 kilo suiker gebruikt, ik heb 600 gram suiker gebruikt en dan is het voor mij zoet genoeg en blijft het toch ook iets fris zurigs houden. Wellicht kun je tijdens het koken op dag 2 proeven en bedenken of je nog wat extra suiker wilt toevoegen en hoeveel. Bedenk dat met meer suiker de kooktijd op dag 2 wellicht met enkele minuten afneemt.
Dan over het recept dat in 2 dagen wordt gemaakt. Of dat perse nodig is durf ik niet te zeggen, maar zeker bij de eerste keer dat ik een recept maak wil ik graag dat recept zoals het bedoeld is goed volgen. Het viel me op dat de kweepeerplakjes en appelstukjes er op dag 1 en dag 2 anders uitzagen. Op dag 1:
Op dag 2, voor het koken:
Je ziet dat de kweepeer al helemaal zacht is geworden en dat de appelstukjes kleiner waren. Bovendien was het kookvocht (sinaasappelsap plus suiker plus het sap dat uit de vruchten kwam bij het koken op dag 1) al wat siroopachtig en gebonden, alsof het koken en afkoelen op dag 1 ervoor hadden gezorgd dat het stevige van de kweepeer al was afgebroken (door het zuur van de sinaasappel?) en er al wat pectine uit het fruit was losgekomen. Dus het lijkt mij toch handig om in ieder geval een aantal uren tussen de eerste en tweede keer koken aan te houden.
Tot slot: dit is een heerlijke confituur!! Het is bijna honingachtig en doet me ook wat denken aan rijpe abrikozen, maar tegelijkertijd is het ook fris en iets zurig. Heerlijk op boterham, cracker, beschuit, op een plakje cake, etc.. Maar ook bij een kaasplankje, of misschien zelfs ook bij bijvoorbeeld gerookte ham. En door de yoghurt, en als vulling in een bladerdeeghapje. En ik bedacht dat dit ook de lekkerste jam is om bijvoorbeeld een vers gebakken appeltaart mee te bestrijken (zoals daarvoor vaak abrikozenjam wordt geadviseerd, maar dit is echt minstens zo lekker 🙂 ).