Hollandse sambal
Ingredienten
- 4 handen vol rijpe pepers (bijvoorbeeld jalapeño of Spaanse peper)
- 1 grote ui
- 400 gram tomaten
- 3 eetlepels olijfolie
- 3 eetlepels rietsuiker
- 1 koffielepel zout
- 0,5 deciliter appelazijn
- 2 eetlepels vers citroensap
Details
(3 beoordelingen)
Bron: Diana
Voorbereiding:
60 minuten
Kooktijd:
30 minuten
Totale tijd:
90 minuten
Soort keuken:
Mengelmoes
voor 4 potjes van ongeveer 200 gram
Herkomst recept: zelf bedacht naar aanleiding van alle soorten chilipepersauzen (zoals harissa, sriracha, etc.) die tegenwoordig in de winkel te koop zijn. Ik heb dit recept in 2019 als een soort saus gemaakt maar die bleek na het openen in de koelkast toch slechts kort houdbaar te zijn (het inmaken en bewaren ging prima maar na opening en bewaring in de koelkast ging de saus al na een week schimmelen). Ik bedacht dat het dus meer geconcentreerd moest zijn, meer een pasta dan een saus. En zo werd het deze Hollandse sambal. De sambal slaat op de vorm, pittigheid en het feit dat het wordt gebakken, het Hollandse slaat op het feit dat er geen uitgesproken kruiden/ingrediënten als djinten, trassi of ketjap in zit. En zo is het een gebakken chilipeperpasta geworden die, doordat ze zo neutraal van smaak is, in allerlei keukens/landen/recepten gebruikt kan worden.
Je kunt deze ‘sambal’ gebruiken in de jus bij Hollandse boerenkoolstamppot of in een zuurkool-gehaktschotel, maar ook in een pittige mayonaise of barbecuesaus. Maar ook in hachee of tomatensoep, of in Mexicaanse chili con carne, Italiaanse pasta met tomatensaus, Turks broodje kebab, etc.
Ik heb dit recept in 2020 voor het eerst gemaakt na de mislukte sambalsaus in 2019. Ik hoop dat deze sambal na opening langer houdbaar is, ik zal dat in de loop van dit jaar hier laten weten.
Instructies
Stap 1: Voorbereiden
Verwarm de oven voor op 200 graden. Pel de ui en snipper ze heel fijn. Pel de knoflook en snijd heel fijn. Was de tomaten, verwijder kroontjes en snijd in stukken. Was de pepers, verwijder kroontjes en zaden en snijd in stukken.
Stap 2: Roosteren
Meng de peper met de tomaten en 1 eetlepel olie en verdeel het in een dunne laag gelijkmatig in een ovenschaal. Zet de ovenschaal in het midden van de oven en rooster het ongeveer 30 tot 40 minuten. Kijk regelmatig want afhankelijk van de dikte van de vruchtwand/vochtigheid van de pepers is het mengsel eerder of later klaar. Het is de bedoeling dat de buitenste randjes van de pepers en tomaten) ietwat zwart zijn. Haal de schaal vervolgens uit de oven en laat het mengsel iets afkoelen. Zelf heb ik het mengsel daarna door een passeerzeef gedraaid tot een dikke gladde saus (foto). Als je geen bezwaar hebt tegen restjes van velletjes en stukjes kun je in plaats daarvan het mengsel met een staafmixer of in een keukenmachine pureren.
Stap 3: Bakken
Verhit de overige 2 eetlepels olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg uien en knoflook toe en bak dit al roerend ongeveer 10 minuten, de uien moeten glazig zijn, mogen al ietsje bruin worden. Voeg dan het gepureerde of gezeefde peper-/tomatenmengsel en breng aan de kook. Voeg de suiker, zout en azijn toe en kook dit in ongeveer 25 minuten in tot een dikke pasta waarbij je de olie weer ziet glanzen. Roer regelmatig om aanzetten te voorkomen. Voeg tot slot het citroensap toe, meng goed en kook/sudder nog enkele minuten.
Stap 4: Inmaken
Maak ondertussen de potjes en deksels schoon, met soda en kokendheet water, spoel na met kokendheet water en laat dat hete water in de potjes en deksels staan tot de sambal klaar is. Giet dan potjes en deksels leeg en vul de potjes met de sambal, sluit direct en laat ondersteboven afkoelen en vacuüm trekken. Bewaar een eenmaal geopend potje in de koelkast en gebruik uiteraard alleen een schoon lepeltje als je een schepje sambal wilt nemen.