Oerwoud

Er is hier maar weinig regen gevallen (bij elkaar deze week 8 hele millimeters). Ik klaag niet hoor, ik ben blij met elke millimeter. En eindelijk wat neerslag heeft nogal wat gevolgen voor de pompoenen in de tuin gehad.

Ik schreef in mei een blog over een artikel dat ik las over het verticaal telen van pompoenen. Dat klonk interessant, want de pompoenplanten nemen op die manier natuurlijk veel minder ruimte in (en dat is handig in onze, ondertussen wat kleinere tuin).

Het blog met uitleg hoe we het rek hebben opgebouwd kun je hier vinden: Blog Verticaal

En zo begon het dus, in mei zag het bouwwerk met de pas uitgeplante pompoenzaailingen er zo uit:

 

Lieflijk, klein, bijna aandoenlijk, denk ik nu.

We vroegen ons af of het wel zou werken. Want normaal gesproken planten we in dit stukje tuin van nog geen 6 x 3 meter maximaal 6 pompoenplanten. En nu stonden er 22 zaailingen bij  evenveel stokken. Het lijkt met die kleine zaaailingen bij de stokken overzichtelijk, hooguit wat rommelig door de oude paardenmest met stro die we tussen de planten hebben verdeeld.

We beseften ons dat de planten niet zelf langs stokken zouden klimmen (de stokken te glad voor de grijpertjes van de pompoenranken). Maar we hoopten dat als we in het begin wat zouden leiden en opbinden ze uiteindelijk zelf hun weg zouden zoeken.

Op 30 juni zag het bouwsel er zo uit:

 

Het kost minder tijd dan ik van tevoren had ingeschat: twee keer per week een kwartiertje om de stengels van alle 22 planten te leiden en waar nodig met wat binddraad aan de stokken vast te maken. Als het even kan ‘hang’ ik ranken over een volgende stok, zodat ze zelf de goede weg op kunnen gaan en zich uiteindelijk aan elkaar en aan andere stokken vast kunnen gaan grijpen/houden.

En nu is het juli. En als ik het voorzichtig zeg: de groei er goed in 🙂

Op 6 juli, pas een week geleden dus:

 

Wat groeien de planten snel! Sommige ranken zijn al ruim 2 meter hoog. Nog steeds ‘duik’ ik 2 keer per week in deze jungle, opbinden lukt me niet meer maar waar het kan slinger ik een stengel over een een stok. Het leuke is dat ik nog net tussen de 2 rijen stokken kan lopen, om niet alleen aan de buitenkant maar ook tussen de rijen stengels over de stokken te leiden.

En dan nu de foto’s van ‘het monster’ dat ze ondertussen is:

 

En het is pas half juli. De voorste lage planten zijn trouwens courgetteplanten die naast de pompoenentoren groeien.

We zijn een beetje bang voor wat er nog komt 🙂 . Maar we vinden het wel erg leuk, achterin onze tuin hebben we een heuse ‘pompoenenrimboe’. En ik probeer het vol te houden, nog steeds 2 keer per week ranken over een dichtstbijzijnde stok te draperen. De eerste ranken groeien nu ook over de horizontale stokken:

 

De de ranken proberen zich overal aan vast te grijpen. Ik kan er nog steeds tussen lopen maar dat gaat niet heel lang meer duren. En dat middengedeelte laat ik dan maar gaan, dan concentreer ik me vooral op de buitenzijden. Want de eerste ranken beginnen naar de perenboom (die onzichtbaar achter de laatste stokken staat) te grijpen. En dat willen we niet, ze mogen in een wirwar langs de stokken groeien, over elkaar heen tuimelen, en binnen het vak over de grond kruipen. Maar wel bij elkaar blijven en niet langzaam (of snel) andere delen van de tuin overnemen.

Hoe het met dit pompoenen-oerwoud afloopt durven we niet te zeggen. We hopen en denken dat de groeikracht wat af gaat nemen nu er pompoentjes aan de planten groeien (want de groei en uiteindelijke rijping van de vruchten gaat de plant ook  energie kosten – hopen we).

En we hopen dat het bouwwerk het houdt, het is nog steeds heel stevig maar kan natuurlijk toch ook maar een bepaald aantal kilo’s aan stengels, blad en vruchten dragen. In totaal zijn het 20 pompoenplanten, de buitenste 2 planten zijn courgetteplanten van het klimmende ras Tromba d’Albenga

 

We hebben ons ook nog afgevraagd of er wel (genoeg) pompoenen in zouden komen, met zoveel planten op toch een vrij klein oppervlak. En daar kan ik nog niet echt antwoord op geven, want de eerste vruchten zijn nu pas in ontwikkeling. Ik kan de verschillende planten niet meer uit elkaar houden, en ik kan de labeltjes van de verschillende rassen al helemaal niet meer vinden. Maar er groeien in ieder geval pompoentjes in de planten, elke week ontdek ik weer nieuwe bloemen/pompoentjes tussen de stengels/stokken en bladeren.

We zijn zelf ook heel benieuwd hoe dit nu verder gaat. Ik blijf foto’s maken en hoop volgende maand te laten zien hoe het dan ondertussen met het rek, de planten en de vruchten gaat.

Tot slot nog even de link naar een blog dat ik op de website van Pokon schreef. Ik kreeg de laatste weken vragen over courgettes, waarom vruchten geel werden en verschrompelden, over alleen maar mannelijke bloemen in de planten, etc.. En daarom heb ik daar een blog over geschreven: De bevruchting van courgettes (en pompoenen)

Om dan in ieder geval nog wel met iets anders dan pompoenen te eindigen; eindelijk een foto van wat tomaten die nu volop rijpen:

 

Op de foto zie je:

  • linksboven: Wes
  • ernaast: Yellow Fire
  • ernaast: kleine bruinrode tomaatjes Garnet
  • ernaast 3 crème tomaatjes Super Snow White
  • 4 donkere blauw-paars-roze tomaten in het midden: Lovely Lush
  • ernaast: 2 lichtgroene tomaatjes groene vlekjes: Michael Pollan
  • linksonder: 5 vleestomaten Mat-Su Express
  • onderaan: 1 oranje roma Liana Orangevaja
  • en rechtsonder: 4 vleestomaten geeloranje met rozerood: Oaxacan Jewel

Ik hoop dit weekend mijn eerste echte emmer vol met tomaten te oogsten. En dan kan ik morgen heerlijk pastasaus in gaan maken. Voor wie er interesse in heeft, je kunt hier het recept vinden van mijn favoriete saus om in potten in te maken: Tomatensaus 2.0

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

33 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wim Leppers

Beste Diana,

Wij hebben ze al jaren tegen klimrekken aan staan wisselteelt met klimbonen, tomaten komkommer, sierkalebassen en wat andere klimgroenteplanten. Dit jaar voor het eerst ook bataat vertikaal aan het kweken (wisselteelt elke 3-4 jaar wat aders in een bed).
Maar 22 pompoenplanten hoe groot is je weeshuis? Of eet je de hele winter alleen nog pompoenen? wij gaan met ons tweeën voor 6 planten, 4 fles en 2 spaghetti. Lijkt ons meer dan genoeg. 🙂 één plant levert al gauw 10-15 kilo?

Of ben je een speciaal winkel voor pompoenen begonnen

Ziet er wel erg gaaf uit

en dank wederom voor je blog

Groet

Esther

Wow wat een prachtig oerwoud! Zijn dit allemaal kleine pompoensoorten dan, of heb je (bij wijze van test) ook grotere soorten genomen? Ik ben dit jaar van ‘nee ik doe geen pompoenen hoor’ naar ‘misschien een kleine soort, en dan die laten klimmen’ naar ‘oeh die marina di chioggia’s zijn mooi’ gegaan, en ik durf ze niet te laten klimmen omdat de vruchten zo groot worden.

Volgend jaar doen we wel een kleintje. Echt.

Esther

Nou, die stellage ziet er best stevig uit, dat gaat vast goed komen 🙂 Die Galeux d’Eysines is prachtig! En goed om te horen dat dat dus ook goed is gegaan, hoewel dat wegwerken van een pompoen van meerdere kilo’s hier ook een uitdaging gaat worden. Nou ja, je kunt ergere problemen hebben.

Simone

Hallo Diana , wij hebben al jaren een schuine opstelling vaneen soort rooster van zwaar plastic (het lijken zonnecollectoren volgens andere tuinders) bevalt prima want de zware vruchten rusten erop. Het was een erfenis van de vorige tuinbezitter vreemde dingen die nu nuttig gebruikt kunnen worden

Groetjes Simone

Manon van Wijk

Waanzinnig mooi!
Geweldig toch.
Heerlijk zo’n oerwoud met een belofte in de toekomst.
Volgend jaar wil ik ook de lucht in gaan met de pompoenen…..verheug mij er nu al op.

Dank Diana voor je verhaal.

Groetjes, Manon

Jolanda

Hoi Diana,
Wauw, wat een weelderig gezicht!! Geweldig idee, ga ik volgend jaar ook proberen…. met iets minder dan 22 planten, dat wel! 😉
Groetjes,
Jolanda

Sabrina Marz

Als we niets meer van je horen, weten we hoe dat komt!

Pol

At vorige week net de laatste pompoen op van vorig jaar gebakken met beetje look ,heerlijk de soort was Delica F1 zoet en Nootachtig bewaard erg lang in kelder

Rietje Elders

Beste Diana en Ruud,
Even een reactie op een eerder blog van je over de preimineervlieg daarin zeg je het volgende: Ze is een relatief nieuwe exoot, komt vanuit Oost-Europa. En ze heeft 2 belaagmomenten per jaar. Het ene moment is in maart/april, dan worden de eitjes in de jonge uien- en sjalottenplanten gelegd. De larven die er worden geboren voeden zich met de uien (waardoor die zo kronkelig groeien, en de ui zelf ontwikkelt zich niet en er zitten bruine gangen in).
Nu had ik al een paar jaar last van deze vlieg in de uien en in de prei. Echter dit jaar had ik de pootuitjes door omstandigheden pas in mei in de grond gezet. En nu heb ik dus veel minder last van deze vlieg. Dat hoopte ik al een beetje toen jij schreef dat de eitjes in maart/april gelegd worden. Het is blijkbaar de moeite waard om even te wachten.
Dit wilde ik graag even met jullie delen.
Met hartelijke groet Rietje

Liesbeth de Korte

Hoi Diana, wat n mooi rek. Mijn Thaise vriendin komt bij mij altijd de uitlopers van de pompoenplanten plukken. Zij maakt daar roerbak mee. Zelf nog nooit geprobeerd, dit jaar misschien. Wel moet je de uitlopers ‘draden’, net als soms bij boontjes of peultjes.
Groetjes Liesbeth

Manon van Wijk

Uitlopers die je roerbakt…uhhh.
Als je de uitloper afknipt dan stopt de pompoen toch met groeien.
Wat is een uitloper…misschien dat ik dit niet goed begrijp.
Wie kan dit mij uitleggen?
Dank alvast,

Groetjes, Manon

Stien

Dank voor dit bericht. Het komt precies op tijd. Ik laat dit jaar de pompoenen ook klimmen. (Heb ook naar Gardeners World gekeken!) En nu zie ik nog geen enkele bloem. Ik dacht dat het kwam omdat ze te dicht op elkaar staan en wilde er al een plant uit gaan trekken. Maar nu wacht ik er nog even mee. Want dit ziet er toch hoopgevend uit bij jullie.

Ellen maurits

Iets heel anders: ik heb de rabarberplaatcake gebakken. Inderdaad wel een tijdrovend klusje, maar wat een heerlijk gebak. Zowel warm als koud en de buren hebben er ook van genoten.
Ik denk dat je dit ook prima met pruimen en aardbeien kunt doen.
Voor herhaling vatbaar.

Carine Melotte

Hallo Diana,
Ik bewonder jullie voor jullie ongelofelijke toewijding en voor het delen van jullie ervaringen met anderen. Nadat ik de blog las over het verticale pompoen experiment dacht ik aan een YouTube filmpje dat ik ooit gezien had en waar men een gebogen constructie had gemaakt waarlangs pompoenen, komkommers, tomaten konden groeien en die ook gemakkelijk te bereiken waren om te plukken. De volgende link toont dit filmpje. https://youtu.be/wXOX1nzCnaQ
Succes nog met jullie tuin, ik blijf jullie volgen.

Anoniem

Hallo Carine,
Wat een leuke video. Dat ga ik ook proberen. Ziet er ook nog eens gezellig uit.
Dank je wel voor het delen.

Marjolijn de Winter

Hoi Diane,
Dankjewel voor de interessante post weer (die bij Pokon is ook nog eens heel leerzaam :)). Ton Vreeken schreef ook een keer dat je de uitlopers van pompoenen kunt eten. Wordt de groeikracht daarmee niet iets ingeperkt? En nog een andere vraag waar ik al tijden mee rondloop, maar ik kan het antwoord nergens vinden: als je meerdere soorten pompoenen hebt staan, krijg je dan ook een ander uiterlijk van de pompoenen omdat ze onderling kruisen? Je schreef wel eens dat alle pompoenen, en volgens sommigen ook courgettes, met elkaar kunnen kruisen. Heeft dat ook effect op de vrucht of alleen op de zaden? Groetjes, Marjolijn

Marjolijn de Winter

Sorry Diana 🙂

Marjolijn de Winter

Bij pompoenen is snoeien dus ook groeien. Misschien helpt het als je iedere week doet, maar dat is bij jou een hele klus denk ik.
En superfijn dat je er een keer in wilt duiken. Ik snap heel goed dat je nu geen tijd hebt 🙂

Jolanda

Hallo Diana en Ruud,
Mooie omschrijving van jullie oerwoud!
En ook deels herkenbaar. Hier staat een constructie van ‘drie gezusters’, maïs – lage klimbonen – pompoen. Voor het eerst en zo om van te genieten! We hebben maar een klein tuintje, 20 suikermais, 20 pastoralbonen (ooit bij jullie gekocht) en 3 pompoenen Uchiki Kuri. De planten geven elkaar steun en voeden elkaar ook. De pompoenbladeren werken als een gunstige beschutting voor de grond waardoor dit minder uitdroogt.
Mogelijk dat we volgend jaar deels de mais vervangen door wat stokken, geïnspireerd door jullie constructie … want wij hebben nu ws veel te veel suikermais ;-).

Groet,
Jolanda

Anne

Dag Diana,

Daar ik mijn planning aan het maken ben voor de moestuin, heb ik een vraag rond pompoenen. In het boek van Velt zeggen ze dat je pompoenen best op 1m X 2 meter moeten planten. Ik vermoed door in de hoogte te werken dat dat minder kan? Ik zie op de foto’s dat jullie een afstand van ieder 50 cm op 1 meter hanteren? Was dat een goede keuze of toch wat te dicht?

Een beste groet,

Anne

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties