Delen

Ik wil best delen hoor. Ik zou in theorie de helft van wat ik zaai af kunnen staan aan wie of wat het nodig heeft, en dan zouden we nog steeds genoeg voor onszelf hebben.

Maar zo gaat het niet in de moestuinwereld. Daar zijn we niet alleen, er wonen heel veel mee-eters. Iedere moestuin heeft zo z’n eigen belagers, hier hebben we geen konijnen of herten maar vooral muizen (en ratten), duiven, eenden en slakken. Als we niets zouden beschermen zouden we bitter weinig kunnen oogsten. Het is altijd weer de start in het nieuwe tuinjaar: de tuin is nog vrij leeg dus elk groen plukje dat boven de grond uitsteekt valt op, voor ons maar ook voor de mee-eters.

Ik liet vorige week een foto zien van de slazaailingen waarvan ik  teveel had gezaaid. Maar we zijn nu blij met zoveel slazaailingen, want van elke 10 zaailingen die we hebben uitgeplant zijn er 8 of 9 opgevreten (ik gok op slak of eend). Dit weekend gaan we op de lege plekjes nieuwe slazaailingen uitplanten, en er ook ter bescherming gelijk maar een vliesdoek over draperen.

De koolzaailingen kiemden prima, en ik heb ze ondertussen verspeend naar 9-centimeterpotjes. Zodat ze nog lekker kunnen groeien. Maar dan moeten ze niet opgevreten worden:

 

Drie zijn er al weg. En we hoeven hier niet lang over te verzinnen, want deze zaailingen staan in de kas, de ramen staan niet ver genoeg open voor vogels. Dus dan zijn het slakken. We hebben de onderbak met deze zaailingen ondertussen afgedekt met een glasplaatje.

Nog zo’n voorbeeld. Soms wordt me gevraagd waarom ik doperwten voorzaai, want het is toch net zo makkelijk om ze ter plaatse te zaaien? Ja, dat zou kunnen. We hebben 2 rekken voor de doperwten. De doperwten bij het eerste rek hebben we voorgezaaid en uitgeplant (en natuurlijk met een blauw net afgedekt tegen vogelvraat):

 

Die groeien best goed, krijgen zelfs al rankjes waarmee ze zich vast willen grijpen aan het rek. Bij het andere rek hebben we de zaden direct in de grond gezaaid. En ook dat rek is afgedekt door een blauw net:

 

Het is wellicht niet goed op de foto te zien maar elk zaadje dat er heeft gelegen is vakkundig uitgegraven, met kleine muizenpootjes. Muizen kunnen makkelijk door de mazen van een blauw net kruipen. Zucht. Ik heb ze gisteren maar gelijk opnieuw gezaaid. Voor alle duidelijkheid: voorgezaaid, in een tray, in de kas, in een onderbak, en die hermetisch afgesloten met een glasplaat.

Kon ik toch met alle dieren maar een schikking treffen: wie wat en in welke hoeveelheid op mag eten. Want de muizen mogen best wat doperwten hebben, genoeg voor een paar maaltijden voor een gemiddeld muizengezin. Maar niet alles. 5 sla voor ons, 5 sla voor de eenden. 10 kool voor ons, 10 voor de slakken. 50 aardbeien voor ons, 50 voor de merels. Enzovoort.

Maar ik kan helaas geen afspraken met ze maken. En dus beschermen we nu bijna alles wat we uitplanten. Behalve de uien want daar heeft geen enkel dier interesse in. We wachten op de groei van alle zaailingen, planten en onkruid. Want hoe meer groen in de tuin, des te meer keuze is er. Voor ons, maar ook voor de dieren in de tuin. En dan kunnen hopelijk al die lelijke netten, vliesdoeken, rekjes, glasplaatjes, etc. weg. Maar nu zijn ze nog even hard nodig.

Niet dat we klagen hoor, we kunnen al kiezen (nog niet van buiten maar wel uit de kas). Eten we vandaag spinazie?

 

Of andijviestamppot?

 

Of toch liever sla?

 

En dan kunnen we ook nog kiezen uit rucola, mosterdblad en winterpostelein voor erbij. Voor nu eten we uit de kas en werken we in de tuin. Met nog wat koude nachten in het vooruitzicht wachten we even met het uitplanten van zaailingen (en dat is maar goed ook, want zoals gezegd en getoond wordt alles nu toch nog dezelfde avond opgevreten 🙂 ).

Er is zonder uitplanten ook genoeg te doen in de tuin. De tuin krijgt haar vorm voor 2019. Elke vierkante centimeter is al vol gepland. Sterker nog, ik kom ruimte tekort. Want ik heb heel veel eenjarige bloemen gezaaid, en ik kan geen plekje meer vinden voor de zaaiuien. En waar kan ik in vredesnaam de knolvenkelzaailingen kwijt?

Ruud weet dat ik zo aan het zoeken ben, en aan het puzzelen waar ik alle soorten voor dit jaar kan planten. En hij heeft alle bakken met zaaisels en zaailingen gezien. Dat is dan ook vast de reden dat hij zijn territorium al heeft afgebakend (om maar in dierentermen te blijven). Hij heeft niet in de tuin geplast hoor (maar ik ga het er niet op gokken en breng hem niet op gedachten). Ruud heeft alvast een plek voor zijn belangrijkste planten veilig gesteld:

 

De bonenstaken zijn alvast gezet!

 

Tot slot nog even:

Het probleem met het versturen van de nieuwsbriefmails lijkt voorbij, met dank aan Augus. Ik hoop dat iedereen komende nacht de mails weer goed ontvangt!

En ik heb nog wat pagina’s bijgewerkt, tekst aangepast waar nodig en nieuwere en grotere foto’s geplaatst:

En ik ben nu bezig met de pagina over de Kweepeer maar die is nog niet klaar (waar ‘hier verder‘ staat ben ik dus gebleven 🙂 )

Tot slot nog 1 foto, van de eerste bloeiende bloem in de tuin (op uiteraard de pruimenbloesem na). Het is de Asarina procumbens die ik vorig jaar ‘als eenjarige’ in pot had en afgelopen december toch maar in de kas heb gezet. Een week of 4 geleden kreeg ze, ondanks de kurkdroge grond en kou, nieuwe bladeren en zelfs knopjes. Ik heb haar eten en drinken gegeven en sinds vorige week staat ze buiten. En nu bloeit ze:

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

46 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Willy ter Beek

Zo stond ik vanmorgen ook verbaasd wie er een blaadje van mijn koolzaailing had afgeknabbeld. Lag naast het plantje en bij een ander het blaadje helemaal weg.
De zaaitray in een bakje op een rek aan de wand van de kas. Op speurtocht maar geen slakken gevonden. Zo jammer dus ook maar opnieuw aan zaaien gegaan. Wat een mooie spinazie hebben jullie al. Groet Willy

Yvonne

Wat een bekend verhaal! Van m’n spinazie in de kas is 99,9% opgegeten. Maar liefst 1 sprietje kwam uiteindelijk op. En het peulenrek bleef net zo leeg als bij jullie. Denk dat ik ook maar eens glasplaten moet gaan verzamelen. En inderdaad toch maar verder gaan met voorzaaien, wat ik eigenlijk altijd doe maar wel veel werk is…

Marjan

Ha Diana, beetje rare vraag misschien, maar heeft het zin om de venkelplantjes die deze winter goed hebben doorstaan, maar die nog steeds geen duidelijke venkelknol hebben ontwikkeld, nog even te laten staan? Of wordt dat niks meer? Venkel groeien blijkt bij mij lastig: de plantjes zien er vitaal uit, maar er komt geen echte knol. Alvast bedankt!

Kattie Schoot

Hoi Marjan, ik heb jaren geleden venkel gezaaid, nooit geoogst, behalve het groen. Ieder jaar begint ie weer, steeds groter. Ik heb ‘m nu al vijf of zes jaar, en onlangs verplaatst naar de kruidenhoek. Ik vind de plant heel decoratief en fijn om te hebben, maar in de moestuin is ie niet van vele soorten een vriend. Hij ontwikkelde grote penwortels, waar sommige jaren woelratten zich tegoed aan deden… over meeëters gesproken 🙂
groet, Kattie

Anoniem

Mooi blog, Diana. Maar vergis je niet, ook prei, ui en knoflook blijken maaltjes voor ‘onze tuinvrienden’. De bovenkant van mijn winterprei is tot 15cm boven de grond opgesmuld, bij de uitgeplante rode ui zijn sommige groene sprieten opgepeuzeld, tot slot zijn er bij mij weleens halve bollen knoflook letterlijk opgevroten!!! Wie of wat staat er niet bij, geen briefje want het zijn analfabeten.

Met een vriendelijke groet, Cees.

Marja

Helaas hebben wij deze “monsters” (veenmollen) in de tuin, deze insecten eten werkelijk alles. Mijn radijs in de kas was al behoorlijk aan geknaagd. Vorige week ijsbergsla en andijvie geplant, vandaag alles opgegeten wie oh wie ( denk hazen of duiven) groeten Marja.

Wijnie

Hoi Marja,
Wat doe jij tegen die veenmollen? Ik heb ze helaas in mn nieuwe tuin ook. Al 3 gevangen die ik toevallig zag, maar weet niet zo goed hoe ik ze verder gevangen kan krijgen. Ik heb potjes ingegraven onder gangen die ik zie, maar tot nu toe zit er nog geen in. Heb jij tips?
Groetjes Wijnie

R Krijnen

Kali zit in de as van schoon kachelhout. Doe ik bij al mijn fruitboompjes

Anna

Hallo Diana,

Ik was gisteren naar Gardener’s World aan het kijken en Monty zei dat het nu een goede tijd is om de doperwten te toppen voor extra zijscheuten. Doe jij dat ook of is het niet echt nodig?

Groetjes,
Anna

Jo

Hallo Anna, Monty Don had het volgens mij over sweet peas, siererwt dus.
Groetjes, Jo

Maartje

Ja, dat klopt!

Thérèse Zwaard

Het kan geen kwaad voor je tuin hoor als je erin plast, nog beter is het om op de composthoop te plassen, tenzij je een blaasontsteking hebt, antibiotica of andere medicatie slikt . Ik doe het niet, mijn tuin ligt achter mijn huis, dus de noodzaak is er niet. Groet, Thérèse

Manon van Wijk

Hoi Diana,

Ik heb de koolrabi zaailingen deze week vol enthousiast al buiten uitgeplant. Maar nu wordt toch nog wel koud. Kan ik met vliesdoek hetzelfde bereiken als “het onder glas” effect? Want in de zaaiaganda staat onder glas icoon.
Of kan ik de zaailingen toch maar beter weer uit de grond halen en toch weer in de kas zetten in een bakje? Wat denk jij?

Ze zien er goed uit en wil ze uiteraard de beste kans gunnen ten dienste van mezelf.

Groetjes, Manon

Manon van Wijk

Hoi Diana,
Dank voor je antwoord. Ik had ze al eerder van binnenshuis naar de kas verplaatst op een leeg stukje. Ze waren al een wat andere temperatuur gewend. En nu dus weer een fase verder buiten.. mooi dat ze de aankomende koude nachten wel aan kunnen deze week. Scheelt weer werk.

Roos

Bij ons worden de uitjes er uit geplukt door de eenden!
Ze kijken of er wormpjes onder de wortels liggen………

Gerhardus

Hoi Diana,

Ja, je kan als moestuinder niet altijd met zekerheid zeggen dat bv. de sla die je hebt geplant ook echt kan eten. Bij mij op de tuin zijn soms konijnen en die hebben vorig jaar veel opgevreten.

Ik heb nog een vraagje. Ik las op je site bij het stuk dat je over pruimen hebt geschreven, dat de entplaats van de boom 15 cm boven de grond moet blijven. Ik heb een paar weken geleden een pruimenboom geplant, maar ik ben bang dat de entplaats onder de grond zit. Is dat heel erg?

Marlies

Ha Diana, ja dat gevecht met alle mogelijke dieren herken ik wel. Hier ook een net over de plantuien omdat merels ze bij bosjes uit de grond trokken. Maar uiteindelijk blijft er gelukkig altijd veel over voor ons. Ik zit wel een beetje met mijn zoete aardappel in zijn glaasje water. De twee uitlopers zijn zo vreselijk lang geworden dat ze omvallen. En het is nog zo koud, anders zou ik hem vandaag nog planten en buiten zetten. Ik probeer het nog maar even te rekken.
Succes daar en geniet van het mooie weer,
Marlies

Arda

Wat een uitgebreide blog! Heel leuk. Ik heb je stukjes over blauwe bessen met veel interesse gelezen en gister mijn eerste eigen 2 struikjes in de tuin gezet (er volgt er denk ik nog 1, heb nog een mooi plekje ontdekt).

Wat akelig van al dat ‘delen’. Ik heb dit jaar voor het eerst een klein moestuintje in de tuin dus ik ben heel benieuwd…

Wijnie

Hoi Diana en medemoestuinders,
Bij mij verschijnen in 4 van de 8 peperplanten de eerste bloemknop. Wat doen jullie daarmee? Verwijderen in de hoop dat de plant doorgroeit of gewoon laten bloeien? De planten zijn nu zo’n 11 cm hoog. In mn paprikaplanten zie ik nog geen knoppen komen.
Diana, vorig jaar zei je in een reactie op een vraag van iemand, dat je dit jaar wilde proberen om peppers te toppen en de ‘dieven’ te laten staan in de hoop dat ze eerder vrucht gingen dragen. Ben je dat nog van plan? Ik ben namelijk benieuwd of dat echt sneller gaat zijn, aangezien mijn eerste pepers al bloemknopjes krijgen, maar de dieven nog maar amper te zien zijn.
Groetjes Wijnie

Wijnie

Dankjewel voor je antwoord Diana! Ik kan de bloempjes tikken, en dan zie ik wel wat er gebeurt. Overigens staan mijn andere 4 peperplanten (in dezelfde potjes) er minder sierlijk bij, ze doen aan dwerggroei en zien er geliger uit. Voeding kan het niet zijn omdat ze met de gaan bloeiende pepers in dezelfde potjes staan. Ik gok dat de peperplant die ik vorig jaar had en Enorm veel vruchten gaf dus een hybride ras was, waardoor ik van de geoogste zaden nu allemaal verschillende kinders krijg. Wel leuk om te proberen. Ik ga in ieder geval niet toppen omdat bij mij alles buitenteelt is, en je de oogst dus verlaat met toppen.
Ik hoop dat jouw pepers snel weer aan de groei gaan!
Groetjes Wijnie

Anna Wolf

Hoi, het is mij dit jaar gelukt om een pot met paprika’s( met de kabautermuts van zaden van jouDiana) over te houden. Dit is nu een volle plant met nieuwe uitlopers waar nu de eerste bloemen in komen, dat zijn 3 paprika’s in een pot van 7 liter met elke plant zeker 8 uitlopers met knoppen. Dus mischien de moeite waard om te proberen!
Groetjes Anna

Wijnie

Hoi Anna,
Ik heb mijn peper en paprikaplanten van vorig jaar laten overwinteren. Helaas heeft de peperplant het niet overleeft. 2 paprikaplanten gaan idd heel mooi uitlopen, maar bij de 2 anderen vraag ik het me af ze het gaan redden. Omdat ik over de paprikaplanten sowieso niet tevreden was (2 paprika’s per plant maar) wilde ik goede nieuwe planten, dus zaad bij Diana gekocht. Deze oude planten mogen wat mij betreft dit jaar bewijzen dat ze toch wel veel vrucht kunnen dragen en anders gaan ze de composthoop op. Leuk dat het overwinteren bij jou goed is gelukt! Veel plezier met je planten dit jaar.
Groetjes Wijnie

Theo Voorn

Goedendag,

Waarschijnlijk ontvang je een hoop ongewenste berichten via je contactformulier. Dit komt omdat deze niet beveiligd is en iedereen (inclusief robots) berichten naar je kunnen sturen.

Ik kan dit eenvoudig voor je oplossen en beveiligen, waardoor je nagenoeg geen ongewenste berichten meer zult ontvangen.

Mag ik je hiermee helpen?

Groet,

Theo Voorn

[email protected]

Stef van Henzo International BV

Beste Ruud en Diana,

Wij hebben dit bericht ook ontvangen op onze website en ik kwam jullie website tegen toen ik deze Theo Voorn googlede. Volgens mij is er geen echte Theo Voorn en is dit in werkelijkheid een robot in vermomming! Een slimme truc. Kunnen jullie me vertellen wat er gebeurde toen jullie deze persoon (of robot) e-mailden?

Dufraing Marc

Ik heb je stukje over de kweepeer gelezen. Hier in Z-FR vind je er heel veel en ze staan volop in bloei. Ze staan aan de rand van de weg en je kan er dan vrij van plukken/rapen. Zoals je al aangaf is de vrucht in het Frans “coing” en van een Franse vrouw vernam ik dat ze deze vroeger planten op de scheidingslijn/hoek van de stukken grond. Een “coing” op een “coin” – grappige woordspeling!

john

Hallo, ik ben een beginnend moestuinder geïnspireerd door mijn dochtertje en ik heb de smaak te pakken…. Ik was bang dat mijn koolplantjes ver achterbleven maar nu ik die van u zie ben ik weer gerust. Die van mij zien er ook zo uit, Ik heb ze gister verpoot in grotere potjes. Maar nu mijn vraag. Wanneer plant u ze in de tuin??

Groeten, John

john

Ah, ok. Dank voor uw snelle reactie. Uw site is bijzonder informatief moet ik zeggen.

groetem, John

Stef van Henzo International BV

Beste Ruud en Diana,

Wij hebben dit bericht ook ontvangen op onze website en ik kwam jullie website tegen toen ik deze Theo Voorn googlede. Volgens mij is er geen echte Theo Voorn en is dit in werkelijkheid een robot in vermomming! Een slimme truc. Kunnen jullie me vertellen wat er gebeurde toen jullie deze persoon (of robot) e-mailden?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties