Bodembedekking in de moestuin
Allereerst iets over de mails met de melding van een blog:
Sinds begin maart heb ik wat meldingen gekregen van mensen die de mail met de link naar een nieuw blog niet meer krijgen. Augus heeft het eerst geprobeerd te repareren, maar uiteindelijk bleek het probleem te liggen bij het feit dat er ondertussen zoveel mensen zijn aangemeld voor de mails dat het mailprogramma die grote hoeveelheid mails versturen niet meer aankon. Augus heeft nu een nieuw mailaccount verbonden met de mails die automatisch vanuit de website worden verzonden. Ingewikkeld, voor mij ook, maar het betekent dat, als alles goed gaat, vanaf nu iedereen de mail weer krijgt.
Er is wel één aandachtspunt; de mails worden vanaf nu dus verstuurd vanuit een ander mailadres en dat betekent dat er wellicht een aantal mensen zijn bij wie de mail in de spambox terecht komt (want het zijn nu eenmaal veel mails die automatisch worden verzonden).
Ik hoop dus van harte dat iedereen aan het begin van de nacht de mail ontvangt! Als dat niet zo is: controleer dan even je spambox, wellicht is de mail daarin terecht gekomen. Je kunt dan heel makkelijk aangeven dat je mails van die afzender = mij voortaan vertrouwt. Voor wie niet weet hoe je dat kunt doen, kijk dan even hier, in de alinea’s onder de eerste 6 punten: Kahlo uitleg
En als er dan nog iets mis gaat, laat het dan vooral weten. Voor de mensen die de laatste berichten en vernieuwde pagina’s niet hebben gezien, in mijn vorige blog heb ik de directe links naar de laatste blogs en de laatst aangepaste pagina’s vermeld: Tuin en website.
Nou, en dan ga ik alvast duimen voor vanavond en vannacht 🙂 . En dan kan ik nu wat gaan vertellen over de bodembedekking in onze tuin:
Geen plant is hetzelfde in de moestuin. Sinds we de grond in de moestuin bedekken komen we er telkens achter dat sommige soorten bedekking bij sommige soorten planten niet of juist heel goed werkt.
Er zijn een paar grote voordelen van het bedekken van de grond, en tegelijkertijd ook wat nadelen. Bodembedekking onderdrukt bijvoorbeeld onkruidgroei (niet helemaal hoor, onder de bedekking zoeken planten naar een plekje met wat licht en lucht om daar boven te komen, maar het helpt zeker wel voor een flink deel). Daarnaast houdt het de grond vochtig.
Een nadeel is dat een natuurlijke bedekking uiteindelijk composteert, en dat is in principe heel positief. Maar om te composteren is stikstof nodig, en dat wordt uit de grond gebruikt en zorgt ervoor dat zaailingen en jonge planten minder goed groeien (is onze ervaring). Volwassen planten hebben in principe wortels die groot genoeg zijn om voeding uit diepere lagen van de grond te halen.
Bodembedekking zorgt dat de grond in het voorjaar minder snel opwarmt. En dat is jammer. Maar het zorgt er dus ook voor dat de grond in de herfst minder snel afkoelt. Alles heeft voor- en nadelen.
We hebben een paar jaar bedekken met stro geprobeerd. Dat was op sommige plaatsen een succes maar zeker niet altijd. Tussen de aardbeien ging het prima (vochtige grond, minder onkruid, droge vruchten). Maar de jonge pootuien wilden niet groeien in de lang koud blijvende grond die te weinig voedingsstoffen bevatte onder het stro.
In de afgelopen paar jaar hebben we geleerd om na te denken over welke planten welke bedekking willen, en ervaren wat handig is en wat niet.
Op de foto hieronder zie je een rijtjes knoflook (en erachter gezaaide worteltjes, plantuitjes, etc.). We hebben hier gekozen voor repen zwart worteldoek (of is het antiworteldoek, die 2 namen lijken ongeveer even vaak gebruikt te worden). Omdat het vroege soorten zijn, en jonge zaailingen en plantjes. Het zwarte doek helpt de grond juist al vroeg op te warmen, houdt onkruid tegen, houdt vocht in de bodem. En er wordt geen stikstof verbruikt uit de grond, want het is geen natuurlijk materiaal. Jammer dat het snel wegwaait, daarom leggen we er stenen op (zeker met de windkracht 8 van vorige week).
Blauwe bessen houden van vochtige en zure grond. Om die reden hebben we daar gekozen voor een bodembedekking van takjes coniferen. Zo blijft de grond vochtig, het houdt wat onkruidgroei tegen en de struiken zijn groot genoeg om voeding uit de diepere lagen van de grond te halen.
Dit jaar proberen we voor het eerst ook een bodembedekking van karton. Ook dat waait snel weg dus ook daar leggen we de eerste weken/maanden stenen op. We hebben trouwens ook tentharingen, metalen beugels, etc. geprobeerd maar stenen werken in onze tuin het best. Het karton (we gebruiken alleen bruin karton met zo min mogelijk opdruk/inkt) zal in de loop van dit jaar langzaam composteren. Tussen de repen karton zijn raapjes gezaaid, en radijsjes en bietjes:
En dan zijn we er nog niet. Onder de fruitbomen hebben we dit jaar een bedekking van dunne takjes. We kregen dat van de gemeente, het werd op het tuinbouwcomplex gestort. Niemand wilde het, want het zijn te kleine en dunne takjes om als looppad te dienen. En er zitten ook wat stekelige rozentakjes tussen dus ook niet echt geschikt voor de composthoop. Maar tussen de fruitbomen houdt het onkruid tegen, het vocht vast in de bodem. Het stimuleert het bodemleven en het mag in een jaar of 2 langzaam composteren, de voeding die we hebben gegeven kan door de volwassen bomen (en struiken) uit de diepere lagen van de grond worden gehaald.
En dan gaan we dit jaar ook nog groenafval uit de tuin (zoals het blad van bieten en worteltjes, munt, bonen, dille, tuinbonen, maar ook heermoes, etc.) als mulchlaag gebruiken, bijvoorbeeld op het karton, maar ook op de dan nog kale grond. Daar heb ik nog geen foto van, er is simpelweg nu nog geen afval. En ik wil er verder ook nog niet zoveel over vertellen want Ruud vindt het vreselijk (“Al die rotzooi die lukraak en schots en scheef tussen planten ligt”). Ik ben dus nog druk bezig om hem heel langzaam maar gestaag aan het idee te laten wennen 🙂
En tot slot is er dan nog mest. De 2 achterste vakken in de tuin zijn bestemd voor courgettes, pompoenen en maïs. En die planten we in een gat met potgrond in een vak waar we paardenmest over de grond hebben verdeeld:
Ik hoop komende zomer nog eens te laten zien welke planten onder welke bodembedekking goed groeien en bloeien. Want ook voor ons is het elk jaar weer leren van het jaar daarvoor (en dat is het leuke van tuinieren, geen jaar hetzelfde en altijd wat te leren en nieuwe dingen te ervaren).
Tot slot nog even de link naar een blog dat ik op de website van Pokon schreef, daar beschrijf ik en laat ik zien hoe wij aardappelen poten (inclusief bodembedekking van worteldoek): Aardappelen poten
En ik heb nog wat soorten in de database van eenjarigen bijgewerkt (informatie aangepast en uitgebreid en nieuwe/grotere foto’s geplaatst:
- Dianthus barbatus (duizendschoon)
- Bidens ferulifolia (tandzaad)
- Papaver rhoeas (grote klaproos)
- Papaver somniferum (slaapbol)
Tot slot dan nog 1 foto, natuurlijk van iets van fruit. Want de pruimenbomen bloeien. En de knopjes verschijnen in de perenboom. En ik kijk elke dag of ik al iets zie verschijnen in de appel (hier altijd de laatste van de drie).
Afgelopen najaar kochten we een bosperzik (platte perzik). In haar eerste jaar in onze tuin is ze nog heel klein. En toch bloeit ze! Ik weet het, ze moet eerst groeien. Vruchten dragen kost energie, ze moet gewoon eerst groot en sterk worden. Maar wat zou ik het leuk vinden als ze dit jaar 1 klein perzikje zou geven. Eentje maar. Om te proeven, en om er een foto van te maken. Maar ook als dat niet het geval is ben ik nu al blij met de prachtige roze bloesem:
Hallo Diana
Jeetje wat een werk hebben jullie aan het onderhouden van je website.
Wel leuk dat het zo populair is,maar je bent er wel zoet mee.
Het is in mijn optiek ook de meest informatieve,en leuke site die ik heb kunnen vinden.
Ook hier staat alles in volle bloei,eerst de abrikoos,toen de zure kersen en de japanse kers.
De perzik volgde als snel,en de perenbloesem en de grote kers staan op openen.
Heerlijk de lente,ik word er altijd zo blij van.
Leuk zo’n item over bodembedekking.Voor de aardbeien gebruik ik ook al jaren worteldoek.
Ik heb 2 grote lappen waar ik met een heet blik gaten in heb gestanst,dan kun je de rondjes
eruit halen en daar de aardbeien in planten.En idd,op de hoeken en halverwege wat stenen.
Ik doe dat inmiddels 6 jaar zo,en het werkt prima.
Voor de fruitbomen gebruik in takken die door de vermaler zijn gegaan.Dat is 2 vliegen in 1 klap,mijn snoeiwerk is opgeruimd,en de bomen hebben e profijt van.
Nou ik lees het allemaal wel weer hoe het bij jouw uitpakt.Fijne lente en groetjes uit Hongarije.
Goedemorgen!
Inderdaad wat een werk heb je er aan. Ik kijk gewoon op de site of er weer een stukje is…ik laat me verrassen zeg maar.
De cherrytomaatjes besteld bij Diana zijn gezaaid en ik kan niet wachten tot er iets begint te groeien… fijn weekend allemaal!
Saskia
Beste Diana,
Lees altijd graag je berichten en geniet van de foto’s.
Maar nu ben ik het toch eens met Ruud.
Ik kijk en werk graag met de aarde in mijn tuin. Geniet van alles wat kruipt en groeit tussen mijn groenten kruiden en bloemen.
Word daar steeds weer door verrast.
En een uurtje “onkruid” wieden geeft me weer een heel blij voldaan gevoel.
Neem bijvoorbeeld vogelmuur mee voor iemand met kanaries.
Zo’n plastic kartonnen tuin is niets voor mij..
Maar ik volg je ervaringen met interesse, veel succes!
Hoi Diana,
ik heb de mail sinds vandaag weer gekregen,dank je voor alle moeite.
groetjes Roos
Hallo Diana,
misschien een leuke tip voor onder je blauwe bes: cranberries.
ook een zuurminnend plantje. Ik had er een paar rond mijn blauwe bes gezet en het is een dicht tapijtje geworden, (wel wat geduld hebben, het duurt een paar jaar).
Geen enkel onkruidje komt er meer doorheen. Extra voordeel: elk jaar een leuke cranberry oogst!
Hallo Agnita,
Dankjewel voor de tip!
Ik heb overwogen om cranberry-struikjes te kopen, en het klinkt nu heel leuk en heb ik spijt dat ik ze niet heb gekocht.
Nu gaat het niet meer, we hebben de blauwe bessen in 50 cm grote en diep gaten gevuld met turf geplant, alles eromheen is vette klei. En ik durf daar niet meer opnieuw te graven, wil de wortels van de blauwe bessen niet verstoren/beschadigen.
Maar misschien ga ik eens een cranberry-struikje kopen en gewoon een eigen plekje geven.
En voor mensen die nog blauwe bessen gaan planten is het een erg leuk idee!
groetjes,
Diana
Grappig, deze week heb ik mijn frambozenbed bedekt met onbedrukt karton met daarboven gekocht schors. Dat deed ik rond de koude kas en is goed bevallen tegen onkruid en zo. Er is ook een hakselaar gekocht om snoeihout klaar voor mulch te maken voor de siertuin. Ik weet eigenlijk niet of bessenstruiken mulch nodig hebben.
Hoi,
Ik geef mijn aalbessenstruiken altijd een laag compost en vervolgens een laag stro. Dat beschermt heel goed tegen uitdrogen. En mijn kat ligt er graag op!
(En dan niet op mijn andere plantjes)
Groetjes Maartje
Dag Diana,
Ik gebruik al jaren bruin karton tussen mijn groenten, enkel als het reeds fatsoenlijke planten zijn. Het verteren zal wel heel lang duren als je daarop niks gooit. Tussen de rijen tuinbonen liggen bij mij volledige repen karton, maar daarbovenop leg ik groen afval, assen van zuiver hour en eindig ik steeds met tuinafval zoals bladeren, versnipperde takjes etc. Qua zicht geen enkel probleem hoor, je loopt op een paadje verdord tuinafval. Is zelfs mooi om te zien. Windstoten geen probleem omdat alles netjes bedekt is. Ik vind het een zalige manier van werken die ik trouwens ook toepas tussen de tomaten, paprika, peper en aubergines. Nadien moet je maar eens een schup in de grond steken, wat een leven!
Groetjes
Carine
Dit keer geef ik Ruud wel gelijk. Tuinafval, zwarte repen en karton vind ik ook zo geen zicht. Maar je moestuin ligt niet in je achtertuin he. Het is niet het zicht dat je hebt vanuit je woonkamer. Dus dan toch minder erg dat het geen zicht is?
Ik kijk wel op de moestuin uit. De paadjes zijn hakselhout (van de wilg in de tuin) en de rest krijgt een laag compost als bodembedekking.
Hallo,
Heeft u, of wellicht een bezoeker van deze site ervaring met grof zaagsel (kettingzaag) als bedekker tussen de aardbeien en de knoflook en uien?? Ik heb dat spul namelijk in overmaat en ben het van plan om tussen de aardbeien te strooien. Het is mooi schoon, houdt vocht vast en slakken hebben er een hekel aan. (denk ik) Groeten, John
Hallo John,
Grof zaagsel hebben wij zelf nog nooit gebruikt maar als het schoon is (zonder olieresten, etc.) lijkt het mij prima tussen de aardbeien.
Het lijkt me minder geslaagd tussen de knoflook en uien, omdat het gaat composteren en daarvoor voedingsstoffen uit de grond gebruikt.
Aan de andere kant; uien en knoflook hebben niet veel stikstof nodig maar vooral wat kali. Dus misschien is het toch een optie.
Misschien is het leuk om het gewoon eens te proberen, en ik zou het leuk vinden als je later dan nog eens wilt laten weten hoe het is gegaan!
groetjes,
Diana
Ok, dank voor uw reactie, de olie die ik gebruik om de ketting te smeren is slaolie, dat zit wel goed. Ik ga het gewoon proberen en we zien het wel. Als ik er om denk zal ik tx=zt wel eens een foto maken.
John
Bij de repen karton is het handig om ze af en toe even om te draaien om te zien of er geen naaktslakken onder zitten.
Hallo Jenneke,
Dankjewel voor de tip!
Ja, de onderkant van karton is natuurlijk lekker donker, vochtig en verstopt, een ideale schuilplaats voor ze.
groetjes,
Diana
Jeeeehhh vandaag weer mail sinds lang…Super.
Wij gooien het zaagsel van het zagen in de tuin.. bij de gewone planten, dus niet in de moestuin, de grond blijft dan lekker lang vochtig en er komt meer leven in de grond. Sinds we hier wonen, 1,5 jaar is de tuin enorm veel beter geworden, het was hier een dorre zooi, en nu bloeit en groeit het als een speer.
Dag, ik was in een voedselbos. Daar staan de aardbeien onder de bessenstruiken/ fruitbomen. Aardappelen soms ook.
Ik ga t proberen.
Gr Joke
Hoi Diana,
Wat een fijn en duidelijk topic over bodembedekking en tips!
Ik kan via via aan champignon netten komen, die ( schijnbaar) ook als worteldoek gebruikt kunnen worden. Heel fijn, want ik kan ze goedkoop overnemen. Ik wil ze gebruiken om de bodem te bedekken. Echter, ben ik een beginnende moestuinier en nu maak ik me zorgen of ik deze doeken wel kan gebruiken. ( de leeftijd van de doeken en eventuele bestrijdingsmiddel resten zet mij aan het denken) Ik wil ze inzetten als bodembedekker ter voorkoming onkruid nu in de herfst. En tevens onder gemaakte paden van stoeptegels, tussen mijn moestuinbakken.
Het zijn doeken die 15 jaar geleden voor champignonteelt zijn gebruikt. Toen wel schoongemaakt en altijd binnen zijn opgeslagen. Zou ik deze ‘ veilig’ kunnen gebruiken?
Hallo Collin,
Ik heb geen verstand van chemische en professionele bestrijdingsmiddelen en hoe lang die stoffen eventueel kunnen overleven op opgeborgen doeken. Ik vrees dat ik je dus geen antwoord kan geven. Ik kan alleen zeggen wat ik zou doen: ik denk dat ik de doeken ergens waar het weinig kwaad kan (op een groot algemeen tegelpad of zo) in een regenachtige periode een beetje uit zou vouwen en daar een paar weken zou laten liggen tot de regen dat wat er eventueel nog inzit eruit heeft gespoeld. Maar dat is dus maar wat ik zou doen, ik heb er zoals gezegd geen verstand van.
groetjes,
Diana
Hoi Diana, ik heb gezocht of je ergens ook iets schrijft over wel of geen worteldoek gebruiken? Wij gaan een nieuwe moestuin aanleggen op arme zandgrond, waar we goede compostaarde gaan laten komen. Ik mijn kleine tuintje met verhoogde bak had ik nooit worteldoek dat is ook maar 1 bak maar straks worden het 6-8 bakken een kas en volle grond…dan is onkruid wieden toch een ding goed over na te denken Mijn beleving is dat worteldoek ook bodemleven tegenhoudt, daarom zou ik het niet gebruiken. Ik hoop dat jij ervaring hebt hiermee, alvast bedankt voor je antwoord! Groetjes Leonie
Hallo Leonie,
Nee, ik gebruik geen worteldoek onderin een bak (ik gebruik soms wel repen worteldoek tussen planten in zodat het onkruid tegen kan houden, ik heb daar hier wat over geschreven: Vruchtwisseling, planning en verzorging in de kas). Ik teel bijvoorbeeld ook graag winterpeen, schorseneren, zoete aardappelen, asperges, aardappelen, etc. en dan zou het worteldoek een goede groei van die diep wortelende soorten tegen kunnen houden. Tenzij je de grond nog verder uitgraaft en het worteldoek dus dieper in de grond legt dan de hoogte van de verhoogde bak is. Het is ook maar net van welk onkruid je last hebt (wij hebben hier aan wortelonkruid vooral brandnetels, heermoes, winde en smeerwortel, vooral heermoes groeit gewoon door het worteldoek heen, en dan is het worteldoek zelfs een obstakel want dan moet ik de stukjes heermoes eruit punniken (en dan ligt het dus niet eens onder de grond maar als bodembedekking op de grond tussen planten in).
Maar sommige mensen vinden het juist wel heel fijn hoor, in onze tuin werkt het niet, simpelweg doordat we teveel onkruidsoorten hebben en het dan net naast het worteldoek omhoog komt en het zich vervolgens alsnog een weeg in de tuin zoekt.
Dit klinkt als een opsomming van nadelen, ik hoop dat iemand met juist positieve ervaringen met worteldoek reageert zodat je wellicht een betere overweging kan maken.
groetjes,
Diana