Spitskool

Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van spitskool in een niet-Nederlandstalige webwinkel zoeken:

  • Latijnse naam:   Brassica oleracea var. capitata alba subvar. conica
  • Engelse naam:   Cabbage, Pointed Cabbage
  • Duitse naam:     Spitskohl
  • Franse naam:     Chou cabus, Chou cabus pointu

Spitskool behoort (samen met witte kool, rode kool en savooikool) tot de sluitkolen. Voor de algemene teeltaanwijzingen van sluitkolen (zaaien, planten, bodem, bemesting, etc.), zie het hoofdstuk Sluitkool.

Hier vind je alleen nog wat aanvullende informatie m.b.t. spitskool, en uiteraard de zaaitabel en hopelijk in de toekomst nog wat recepten.

 

OVERIGE BIJZONDERHEDEN M.B.T. SPITSKOOL:

Spitskool is qua smaak en structuur de zachtste kool van de vier sluitkolen, zo zacht dat ze met een leuk recept zelfs rauw te eten is. Maar verder zie je in recepten ook vaak koken, stoven, ovenschotels, roerbak, etc. Een erg lekkere en bekende combinatie van spitskool is die met kerrie. Zelf eten we spitskool vaak ook gestoofd en dan bijvoorbeeld met pasta (met zalm of spekblokjes of vegetarisch met kaas).

Alle spitskolen hebben een vaste sluitkool en een spitse vorm, rondere of plattere spitskolen heb ik nog nooit gezien.

Spitskool is van de vier sluitkolen de zachtste en meest malse (in structuur). In ruil daarvoor is ze dan ook wel de sluitkool die het minst lang te bewaren is. En spitskool is in de teelt wat minder veeleisend dan de andere drie sluitkolen (heeft duidelijk een minder zware bemesting nodig en doet het daardoor vaak ook prima op wat lichtere grondsoorten).

 

Op de foto hierboven: omdat spitskool zachter van blad is dan de andere sluitkolen is ze vaak ook wel wat vatbaarder voor de vraat van slakjes, rupsen, etc.. Wij vinden dat niet zo’n groot probleem, kool met gaten is ook gewoon lekker 🙂  .

En nog een foto: spitskool is ook gevoelig voor barsten, net als vooral witte en rode kool (savooiekool heeft er duidelijk wat minder last van). Zeker bij flinke regenbuien na een droge periode zul je volwassen spitskolen goed in de gaten moeten houden en oogsten wanneer ze dreigen te barsten. Op de foto hieronder zie je het begin van barsten. Als je de spitskool nu niet oogst barst ze binnen 1 of 2 dagen helemaal open. Ook dan kun je de kool trouwens nog eten, maar de uiteinden van de bladeren worden vervolgens binnen een paar dagen bruin en zo wordt de kool uiteindelijk oneetbaar.

 

Als je een kas of platte bak of tunneltje hebt kun je haar heel lang telen; zelf zaaien we haar ook in het najaar in de kas en oogsten dan de kooltjes rond april, nog voor de tomaten de kas in moeten. En vroege spitskool uit de kas is extra zacht van smaak en licht geelgroen van kleur. Voor deze teelt heb je rassen nodig die geschikt zijn voor weeuwenteelt.

Zaailingen van spitskool en savooikool in de winter in de kas

 

Let bij het kopen van een ras dus goed op wat je er mee wilt: er zijn vroege en late rassen, soms beter bewaarbaar, geschikt voor weeuwenteelt, redelijk vorstbestendig, etc.. Net als bij de andere sluitkolen bestaat een groot deel van de rassen uit F1-hybriden.

Voorbeelden van rassen zijn:

  • Hispi F1 (voor vroege voorjaarskool en als lente-/zomerras)
  • Express (ook voor weeuwenteelt)
  • Prospera F1 (kan veel vorst verdragen)
  • Kalibos (een paarse spitskool, iets minder mals dan groene spitskool, ze lijkt in structuur en smaak wel wat op een mengsel van 1/3e rode kool en 2/3e spitskool, lekker en erg mooi, in de tuin en op het bord)
  • Filderkraut (zeer spitse vorm)
  • Cape Horn F1
  • Candy Red (ook paarsroze van kleur)
  • Caraflex F1

Spitskool vinden we zelf niet erg lekker uit de vriezer. We telen zoveel mogelijk spitskool voor de verse teelt (zomer, herfst, weeuwenteelt, etc.). En als je spitskool oogst kun je haar nog wel een week of 2 op een koele donkere plaats bewaren bijvoorbeeld in een schuur of garage).

 

Op de foto hierboven zie je de paarse spitskool Kalibos. De kool is mals, al is echte groene spitskool dus wel iets malser. Zelf ook eens halve rode kool en een halve Kalibos gekookt; dat leverde een extra zachtsmakende ‘rode kool’ op. Voor ons in ieder geval zeker voor herhaling vatbaar (groeit ook goed, barst niet snel, etc.).

Spitskool is niet alleen lekker om mee te koken maar ook leuk en lekker om in te maken. Denk daarbij aan bijvoorbeeld atjar/zoetzuur maar natuurlijk ook aan fermenteren en dus zelf zuurkool maken. De meeste zuurkool wordt gemaakt van witte kool maar ook wel van half witte kool en half spitskool. Zelf fermenteren we spitskool samen met een appel en wat kerrie tot een ‘zuurkool’ die heerlijk mals en zacht en kruidig is.

Planten van spitskool en savooiekool in het voorjaar in de kas

 

ZAAITABEL / PLANTAFSTAND:

Spitskool tabel

 

Zie voor lekkere Recepten of Inmaakrecepten even op de betreffende pagina’s.

 

Atjar van spitskool met worteltjes en rode ui

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
John Roos

Waar kan ik zaad kopen van paarse spitskool.

Ria

Bijvoorbeeld bij zaadhandel van der Wal.

Gaby

Hoe lang duurt het van zaaiplantje tot kool om te oogsten? Ik heb zaaiplantjes op 19 juni in plantbakken geplant maar ze zien er nog steeds hetzelfde uit, weliswaar met wat grotere blaadjes. Wat gaat er niet goed?

Luuk

Mijn spitskolen staan onder (rondom ingegraven) insectengaas en daardoor kan er geen slak bij, echter zijn van een paar planten de stelen doorgevreten direct boven het aardoppervlak. Zelfs van een paar wat dikkere stelen. Wat kan dit zijn?

Luuk

Hallo Diana,
Weer wat geleerd > wist niet dat naaktslakken zo diep onder de grond konden komen. Ik ga eens even een nachtje een slakkenval met bier onder het net zetten en eens kijken wat ik vind de volgende dag.
Groet,
Luuk

jos

en Luuk, wat zijn de bevindingen? Ik ben erg benieuwd, want dat onder de grond verhaal vind ik ook wel ‘vreselijk’ haha.

Sanne

Ik heb vanuit de ah moestuintjes twee mooie spitskoolplantjes gekregen. Hoever kan ik ze uit elkaar plaatsen buiten in mijn moestuinbak? Welke ruimte moet ertussen zitten?

Susan

Hoe weet ik wanneer de spitskool klaar is om te oogsten?

En er zitten groene bolletjes op de kolen. Wat is dit? Eitjes? Poep? Moet ik dit verwijderen?

Dankjewel!

Kim

Hallo mijn spitskool is doorgeschoten wat kan ik het beste doen kan ik er nog wat mee of moet hij weg

Paula

Mijn doorgeschoten spitskool staat er prachtig bij. Wanneer zou ik de zaadjes kunnen oogsten?

Emma

Hallo Diana! Wat een leuke website. Ik heb een spitskoolplant die ik in m’n moestuinbak heb gezaaid en daar dus ook is opgekomen. Hij begint nu een iets dikkere steel te krijgen vanaf ongeveer 6-7cm van de grond. Maar de onderste 5cm van de steel is dus wat dun en daar zitten ook geen bladeren (daar zaten de eerste kiemblaadjes). Moet dat deel van de steel onder de grond zitten of kan ik hem gewoon zo laten groeien? Ik ben bang dat hij anders omvalt straks.. groetjes!

Emma

Bedankt voor je reactie! Heb de aarde opgehoogd 😉 ziet er een stuk beter uit. Nu kan hij hopelijk lekker verder groeien.

Andrea

Ik heb behoorlijke planten van rode spitskool staan. Ik had verwacht dat inmiddels te zien dat ze zich zouden gaan sluiten.
Ze zijn ongeveer zoals de foto van de rode kool op de algemene pagina van de sluitkolen.
Doe ik iets verkeerd of sluiten ze zich later pas ?
Kool heb ik nu voor de eerste keer dus ik heb nog een en ander te leren.

Andrea

Hi Diana,

Hartelijk dank voor je berichtje. Dan kijk ik het voorlopig nog maar eens een maand aan zonder zorgen.
Het is voor mij een eerste poging, maar het zou leuk zijn als ik minstens 1 kool kan oogsten.

Meld je aan voor de nieuwsbrief