Nootjes

Aardamandel plantAfgelopen winter kreeg ik van iemand een paar knolletjes van de aardamandel (ook wel knolcyperus genoemd), Latijnse naam Cyperus esculentus. Zou wel woekeren dus in een pot geplant en daarna eigenlijk door alle drukte een beetje vergeten.

Ze kreeg wel goede potgrond en water, stond in de kas, maar geen voeding gegeven en ze had niet het beste plekje (onder wat tomatenplanten, half in de schaduw).

En bij het ruimen van de tomatenplanten van de kas eens verzonnen wat ik met haar moest (zo laten, voedsel geven, uit pot halen, buiten zetten of in kas houden……. is het eigenlijk wel lekker, en komt er überhaupt wel iets eetbaars aan)?

Aardamandel nootjesEn dus de plant eens uit de pot getild, en toen zagen we hoe ze groeit, en hebben we de heerlijke nootjes geproefd (ze smaken nootachtig, niet erg overdreven, een klein beetje tussen hazelnoot en amandel in, lekker knapperig).

En voor 5 knolletjes en zonder al te veel verzorging nu al een erg leuke opbrengst.

We hebben de gok gewaagd en de plant in de kas in de grond ingegraven. Zoals gezegd, ze zou woekeren, maar goed, niks wat een goede spa en schrepel niet zouden kunnen oplossen, en het is tenslotte al augustus.

We hopen dat ze nog wat wil groeien zodat we nog wat nootjes kunnen oogsten in de nazomer en herfst. En dan wat nootjes drogen en bewaren om volgend voorjaar weer te poten (in pot of in de kas of buiten – we wachten even af of ze zich wel een beetje gedraagt met zoveel ruimte in de kas). Ze is niet winterhard, voor zover ik weet (zone 9 tot 11 volgens ‘Botanica’), hoewel ik misschien ook wat nootjes in de kas in de grond laat overwinteren, als het er genoeg zijn, om te kijken of ze dat overleeft. In ieder geval erg leuk, ik ben blij met haar!

Salvia AmistadEn dan nog even mijn aanwinst laten zien, de Salvia ‘Amistad’. Staat in een pot, zo’n 100 centimeter hoog, in juni op Bingerden gekocht, nu al een grote en volle plant en bloeit al een paar weken, zou daarmee doorgaan tot in november. Niet geheel winterhard, ik denk dat ze een beetje uit de guaranitica-groep komt, las op internet dat ze voorkomt uit Salvia ‘Purple Majesty’.

Komende winter kan de pot dan zo de koude kas in, droog en met een laagje stro zou ze het moeten kunnen redden. Ik vrees dat ze geen zaden zal geven (dat is me ook nooit gelukt met de Purple Majesty die hier zowiezo later en korter bloeide, en ook niet met Salvia guaranitica Blue Enigma). Deze planten worden bezocht door kolibries (wat zou Nederland toch mooi zijn als we die hier zouden hebben :-)), de bloem is veel te lang voor onze bijen en hommels. Dat neemt niet weg dat ik nu al fan ben van deze plant; donkergroen blad, grote paarse bloemen en bijna zwarte kelkblaadjes. En nu maar hopen dat ze inderdaad tot ver in het najaar bloeit!

Appels Gloster worden rijp

Zo, genoeg voor nu, vandaag appels plukken (vroeger en ook wat kleiner dan voorgaande jaren, zal wel door alle vreemde weers-omstandigheden komen, maar zowel Discovery als Gloster zijn rijp en beginnen al te vallen).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Christa

Het gaat weer de goede kant op, zie ik 🙂
En gelukkig wordt het nu ook heerlijk weer… Goed voor de tomaten!
Jouw Gold Medal heb ik gestekt toen het duidelijk was dat we een kasje hadden op de nieuwe tuin. Die twee planten doen goed hun best om de achterstand in te halen en hebben ook al de eerste vruchten. De Ida Gold heeft van twee planten ongeveer 25 tomaten gegeven, heel mooi oranje, maar ik vond ze eigenlijk niet zo tomatig van smaak. Heb een recept voor tomatenconfit uit een geweldig Italiaans kookboek op ze uitgeprobeerd, en daar zijn ze dus wel weer heel geschikt voor. Grappig hè. Ik heb trouwens vier planten met puntige Romatomaten staan (gekregen van iemand die zelf niet wist wat het was) en die heb ik nu in een of andere tonatendatabase gevonden, ze heten Linosa, afkomstig uit Sardinië. Ze worden nog niet echt lekker rood, maar ik ben heel benieuwd hoe ze gaan smaken! Ken jij deze soort? O ja, nog een vraagje over de Serrano Monte: de twee (!) pepertjes die ik heb krijgen een zwart kopje, maar groeien wel door. Wat zou dat kunnen zijn? Groetjes Christa.

Eelco

Hoi,
Mooie site met heel veel info.
Misschien vind je daarom deze extra info leuk:
Knolcyperus/chufa/aardamandel kan je in de hengelsportzaak kopen als tijgernoten. Worden gebruikt als lokvoer. Ze gaan per gewicht. Voor 50 cent had ik 50 knolletjes die uitstekend uitliepen. Bij Vreeken en de nieuwe tuin kosten ze 1.95 per 5 stuks. We hebben nu al jaren een goede oogst en gebruiken ze als geroosterde amandelen in het eten.
Aztekenkruid Lippia dulcis Als je de pot met de plant ingraaft dan wortelen de ranken zoals hondsdraf. Zo kan je van een plant best veel nieuwe plantjes maken.
Groet, Eelco

Ann

Hallo Diana
Altijd weer leuk om je site te bezoeken. Ik zag je hebt de Salvia ‘Amistad’ prachtige Salvia soort is dit ik heb hem diverse malen op tuinbezoek in Belgie gezien dit jaar. Ik heb zo de S. Indigo Spire die hier geen zaden vormt maar ik stek hem ieder jaar en heb zo altijd een grote groep staan. Ik verheug me op je nieuwe zadenlijst.
Sinds februari heb ik ook een volkstuin van 200m2 waarvan 2/3 deel pluktuin is en waarvan een groot gedeelte aangeplant met eenjarige die nu nog volop bloeien.
Ik heb nog wat zaden van de Meconopsis x sheldonii Lingholm heb je daar misschien interesse in ik hoor het wel.
gr. Ann

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties