De eerste zaaisels in 2019!

We hadden vrijdag- en zaterdagmiddag gepland om in de kas te gaan zaaien. Om het nieuwe tuinjaar in te luiden. Of eigenlijk gewoon omdat ik het graag wil. We troffen er mooi weer voor (nat dus) en dat maakt het werken in de kas altijd een beetje bijzonder: onze eigen schuilplaats.

Wat was de grond droog! Voor alle duidelijkheid; de grond is hier in de kas in de winter normaal gesproken nooit droog, maar elk jaar juist maandenlang kletsnat. En buiten is de grond inderdaad ook modderig maar in de kas moesten we nota bene eerst een stuk of tien gieters water geven voor we überhaupt de grelinette de grond in konden steken (uitgedroogde klei lijkt wel steen, zo hard).

 

Zelfs 10 gieters water kun je op de foto niet meer zien aan de grond, maar het omwoelen van de grond ging in ieder geval ietsje  makkelijker. Het was Ruud’s taak, terwijl ik alvast de zaden en labels klaar leg, stenen en andere spullen haal. Na het omwoelen harken we samen de grond wat fijner.

En dit is het uiteindelijke resultaat:

 

Het ziet er rommelig uit. Maar wacht maar tot het kiemt en groeit! We hebben rijtjes gezaaid van veldsla, rucola, witte dunsel (een soort pluk-/snijsla) en mosterdblad. In de zomer gebruiken we de repen gronddoek vaak op dezelfde manier maar dan met als doel om onkruid tegen te gaan en vocht in de bodem vast te houden. Voor nu bedachten we hetzelfde maar daarnaast: zwarte folie kan warmte van de zon vangen, en dat ook nog onder het folie vasthouden (hopen we). Door die enkele graden meer warmte in de grond hopen we op een snellere kieming, groei en dus ook oogst.

En wat vind ik om de hoek in een andere kas?

 

Twee zaaitrays vol met zaailingen van soorten die ik in september/oktober zaaide maar daarna volledig uit het oog ben verloren (door alle drukte rond de zadenlijst en zaaiagenda).

“Kom maar hier”, zegt Ruud, “Ik gooi die rommel wel weg”. Hij gebruikt daar trouwens een iets meer Rotterdamse uitdrukking voor die ik hier niet zal herhalen. Maar het is wel duidelijk dat hij alles zo op de composthoop wil gooien.

“Ik kan toch kijken of er nog iets bruikbaars tussen zit”, zeg ik tegen Ruud. Onze tuinbuurman komt ook even om het hoekje kijken en zegt: “Je kan het ook gewoon zo eten”. En daar zit ook nog wat in, alles bij elkaar is het nog wel een ruime maaltijd.

Ik pulk elk vakje uit elke tray leeg en kijk wat er nog bruikbaar is. En dit is het resultaat (de foto van de zaaisels is de rechterkant van de kas, dit is de linkerkant van de kas):

 

Eerst vier rijtjes spinazie gezaaid. We gaan maandag even naar de kas om weer water te geven en ook om te kijken of de spinazie niet is opgegraven. Er zijn jaren dat spinazie in de kas zaaien heel goed gaat maar er zijn ook jaren dat binnen 24 uur alles vakkundig met heel kleine (muize)pootjes is opgegraven en meegenomen. Afdekken met vliesdoek helpt niet (want dan worden er gewoon gaatjes in geknaagd). Dus het blijft een gok. Maar als het lukt is spinazie uit de kas in het voorjaar de allerlekkerste spinazie die er is.

Erachter zie je wat ik heb kunnen redden uit de trays met zaailingen; wat spitskool, savooikool, mosterdblad, sla, andijvie en iets koolachtigs wat tot op de nerf is opgevreten. Er zit een naaktslakje met dikke buik naast. In de zomer ben ik heel vaak boos op ze en dat kan soms zelfs moorddadige vormen aannemen (afhankelijk van wat en hoeveel ze opvreten). Maar nu vind ik ze nog best leuk, zeker zo’n kleintje, en dus breng ik hem (of haar) buiten naar een stukje onkruid (er is genoeg). Ruud zucht, minder weekhartig dan ik (maar alleen als het om slakken gaat hoor, want terwijl ik hark roept hij tot 3 keer toe “Pas op voor de padjes!”).

 

Van de sla- en andijvieplantjes heb ik het blad terug geknipt, in de hoop dat dat helpt; beter alle energie naar de maak van nieuwe wortels en blaadjes dan proberen de slappe blaadjes te redden. We doen dit ook wel bij iets te slappe zaailingen in lente en zomer, of het nu ook helpt bij deze oude zaailingen durf ik niet te zeggen.

 

De koolzaailingen zien er nog het best uit. En sowieso; het zijn cadeautjes waar ik toch al niet op rekende. We zullen zien wat overleeft en wat niet, en wat we er uiteindelijk nog van kunnen oogsten.

Tot slot nog een aantal mededelingen:

Ik heb op de website van Pokon ook een blog geschreven, en wel over de tuinbonen die ik vrijdag ook heb gezaaid: Het kiezen van tuinbonenrassen

Daarnaast heb ik de tekst op de teeltpagina van bloedzuring nagekeken en aangepast en mooiere, grotere, nieuwe foto’s geplaatst: Bloedzuring

En datzelfde heb ik gedaan op de teeltpagina van Rabarber

En ik hoop dus vanaf nu tot het te druk wordt in de tuin, elke week wat pagina’s bij te werken. Mocht iemand een hopeloos verouderde pagina met kleine en slechte foto’s zien, dan hoor ik het graag en noteer ik het!

En tot slot: de eerste oplage van de Zaaiagenda voor de Moestuin is uitverkocht!! Kijk voor het laatste stukje over de zaaiagenda even onderaan op die pagina bij 12 januari.

Ik heb er op die pagina iets over verteld, onder andere ook dat er een tweede druk komt en dat die in de webshop van Laura al kan worden besteld.

Voor de eerste oplage kan ik melden dat we nog steeds goede hoop hebben op 24 januari.

En Laura is uitgenodigd voor een interview door de makers van de website van Discutafel (podcasts over ecologisch tuinieren en permacultuur). Het wordt op donderdag 17 januari uitgezonden, ik zal het voor die tijd in een blog nog even noemen, voor alle mensen die benieuwd zijn naar Laura en haar verhaal over onze zaaiagenda.

Tot slot nog één foto, van 2 zaailingen waar ik door alle drukte helemaal geen erg meer in heb gehad:

 

Digitalis purpurea Sugar Plum. Ik wist niet eens meer hoe ze eruit zou kunnen zien komende zomer maar na even googelen: ze wordt prachtig! Ik heb even een fotootje van internet geplukt om te laten zien:

 

De foto heb ik van de website van Thompson & Morgan (ik meen dat ik daar de zaden vorig jaar ook heb gekocht).

Nog een reden om me nu al te verheugen op dit tuinjaar! Ik heb de planten trouwens nog niet uitgeplant, er wordt gesproken over een zeer koude tweede helft van januari dus de zaailingen mogen nog even droog en beschut in de kas blijven.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

34 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
esther

Oh wat heerlijk, jullie zijn begonnen! Zal wel goed voelen 🙂
Ik heb nog wel een tipje voor een pagina om te updaten: Ik zat laatst te dromen van een kas (waar ik helemaal geen ruimte voor heb, maja…) en de links op de pagina over kassen zijn niet helemaal meer up-to-date. Een aantal werken niet meer en een aantal zijn al zo lang niet meer geupdatet dat je daarvan ook gaat twijfelen of je daar nog wel terecht kan.

Wout de Schepper

Als ik nog een suggestie mag toevoegen:

Hobbyserres Stappaerts in Tielen (België). In België heet een kas een serre.
Zij plaatsen ook kassen in Nederland.
Onlangs nog een (heel) mooie kas gekocht en laten plaatsen! Vooral qua prijs interessant.
http://www.alu-hobbyserresstappaerts.be/

groeten
Wout

Gerrit Nieuwenhuis

Geweldig! Maar………ik heb geen elektra op de tuin en heb de kas vorig voorjaar verwarmd met een oliekacheltje. Duur grapje, een can olie voor 35 euro. Ga ik dus niet weer doen. Het wachten is op een relatief goedkoop systeem op zonne-energie. En als ik daar dan ook nog mijn waterbakje voor de kippen vorstvrij kan houden zou mooi zijn.!

Gerrit Nieuwenhuis

Dat ga ik ook maar proberen! Hartelijk dank!

Carine

Dag Diana,
Zalig hé terug beginnen. In de koude kas staat bij mij ook reeds de spinazie, veldsla en radijsjes. Ik ben benieuwd of dit zal lukken want met spinazie en veldsla heb ik nooit goed resultaat. Zodra de zon hier schijnt, is het ineens te warm. Het mosterdblad is ook ineens doorgeschoten, dat heb ik dan maar laten bloeien en nu zie ik ergens uit het niets mosterdbladje groeien, de natuur maar laten doen. Ook einde september mosterdblad geprobeerd, maar helaas niets dat uitkwam. Zelfbeheersing….. jouw moto voor januari. Ik vind die wel goed, zou ik ook eens moeten toepassen . Ik heb mijn aubergines reeds eergisteren gezaaid, periode is hier Ok, alleen dat de propagator reeds vol staat en geen plaats meer is voor pepers en paprika. Zelfbeheersing aanleren om het aantal te beperken…
Groetjes en veel tuinplezier
Carine p

Niels

Onze kas in de wijk-buurttuin Heechterp-Schieringen moet nog worden klaargemaakt, 30 tuinders wachten met spanning op dit eerste kas-jaar! Onze bestellijst voor de zaden ligt klaar voor verzending. Handen jeuken …. Over het mooie Vingerhoedskruid niets dan goeds, maar wel erg giftig, hoor.
hartelijke groet
Niels S

Joke Wilken

Hoi Diana,
Als eerst gefeliciteerd met je eerste boek/agenda. En wat knap dat het nu al uitverkocht is!

Op de pagina van de peterselie heb je geschreven dat het knolletje/wortel van de wortel peterselie niet eetbaar is. Wij eten zelf het knolletje/wortel wel, als vervanging voor de gebakken aardappel.

Groetjes Joke

N.Muts

Hallo Diana, ik heb een vraag wat niets te maken heeft met bovenstaand.Maar van vragen wordt je wijs,nietwaar? Vorig jaar heb ik de siererwt (Lathyrus) vanuit de opkweek uit de kas naar buiten op diverse plekken in mijn tuin uitgepoot.Helaas is er geen een plantje goed uitgegroeid met bloemen? Ik heb ze rond mei in de grond gepoot.
Ik heb een tuin op het zuiden.Heb je een tip?
Gr.Nicodemus

Ben

Hallo diana ik heb al in November rucola gezaaid in koude kas eten wij al weken van. Gaat prima blijft ook gewoon door groeien. Gr Ben

Jannie

Hallo Diana, ook ik heb eigenlijk een vraagje. Ik ben echt een beginner hoor. Wij willen dit jaar weer een tuintafel gaan maken en ook potten met groente zaaien. Nou zou ik wel graag courgette willen uitproberen maar ik las dat dit geen klimmer is. Is het misschien een idee om een vierkant rooster van ongeveer 60 x 60 cm op een pot neer te leggen waar de courgette op kan groeien? Is dat wat, denk je? Anders zou ik echt niet weten hoe ik die moet laten groeien, in de tuintafel neemt hij te veel plek in.
Pc. gefeliciteerd met het succes van jullie zaaiagenda!

Janniek

Hallo Diana en Ruud,
Gefeliciteerd met al het moois dat jullie uitgeven. Complimenten!
Ik heb gezocht naar palmkool bij de groente-index maar vond geen info er over. Niet goed gekeken? Ik wil de palmkool dit jaar gaan proberen. Heb het eerst bij de ecologische tuinder gekocht om te proberen en het is lekker. Ook wil ik Brave Hendrik zaaien. Heb jij meer info?
Ik kwam mijn naam al in een andere berichtje tegen en zal nu ondertekenen met
Janniek

Janniek

graag gedaan en jullie duizendmaal dank voor je inspirerende website!

Manon van Wijk

Hoi Diana, Ruud,

Wat een stimulerend verhaal over het in ieder geval bij jullie geopend moestuin seizoen.
Krijg er kriebels van!
Ga beginnen met alle dozen met zadenzakjes weer bekijken en wachten op..uiteraard de zaaikalender!
Complimenten en vreselijk bedankt voor alle energie die daarmee uitdeelt aan moestuinders.

Groet Manon

Milly

He Diana en Ruud
Wat een geweldig resultaat, nu al door de eerste druk heen! Ongelooflijk zeg.. Maar wel n voldoening voor jullie na al t werk! Echt heel leuk dat t zo loopt. Gelukkig had ik er toch een gereserveerd!
En nu zijn jullie zo doorgerold in t nieuwe tuinseizoen.. Ziet er goed uit in de kas en je goed gegroeide vondst een leuke verrassing!
Heb de tuinboontjes gezaaid, ze staan in de koude bak onder glas. Nu zie ik dat t erg koud gaat worden.. Kunnen die daar tegen? Ze zijn nog niet gekiemd, althans ze komen nog niet boven de grond.
Heb echt zin in om los te gaan, maar heb nog n beetje geduld..
lieve groet Milly

Simone Zuijderwijk

Hallo Diana,
Wij gaan een moestuin beginnen (op kleigrond) en lezen daarom enthousiast jouw blogs. Nu vroeg ik me af of je tuingereedschappen kunt aanbevelen die we “moeten” aanschaffen. In je nieuwste blog zag ik de grelinette Hier had ik nog nooit van gehoord, maar lijkt me zinvol. Zijn er nog meer aanraders??

Margriet

Hallo Diana,

Wat leuk blijft het toch om je tuindagboek te lezen. Hier een tijdje echt geen zin in de tuin gehad. Mijn man is nog wel een aantal keren geweest maar ik al een paar maanden niet. Erg hè! Maar. … het begint nu wel te kriebelen gelukkig. Dus… ook maar snel weer met de planning aan de gang en bezien wat er nog aan zaden besteld moet worden. En gefeliciteerd trouwens met de zaaiagenda en ook geweldig dat de eerste oplage al uitverkocht is.

Hartelijke groet Margriet

Margriet

Hoi Diana,
Nog even een aanvulling met een vraag. Ik kan de McGregor’s Favourite bietjes zaden nergens vinden. Heb jij een tip waar ik deze zou kunnen kopen? Ik bestel meestal bij ZaadhandelvanderWal, maar die heeft ze niet.

Groet Margriet

Ria

Margriet, ik heb McGregor zaden vorig jaar bij De Nieuwe Tuin in België besteld. Ik denk dat die ze nog wel in het assortiment heeft. Hij heeft heel veel bijzondere zaden , maar het is daar niet goedkoop, alle zakjes kosten € 2,50.

Succes ermee,
Ria

Zuhal

Hi Diana & Ruud,

Ik hoop binnen 2 weken te beginnen met zaaien van paprika’s, pepers en aubergines. Dit weekend wellicht de spinazie in de kas, heerlijk! Heb alleen nog geen planning gemaakt…
Afgelopen periode heb ik me verdiept in de medicinale werking van bepaalde planten/ bloemen. Misschien leuk om daar iets mee tw doen? Zoals de smeerwortel, longkruid, brandnetel etc.

Lieve groet,
Zuhal

Ivonne Smit

Ja, nu bezig met eindredactie Discutafel podcast afl. 31 van 17-1-19.

Laura kan erg leuk vertellen over de onwaarschijnlijke wordingsgeschiedenis van jullie zaaiagenda! Ze kreeg er soms de ‘Excelkriebels’ van, begreep ik. Maar het resultaat lijkt me geweldig.
Ik bewonder jullie doorzettingsvermogen en expertise. Wát een project.
Veel plezier en succes!

Ivonne Smit van Discutafel

o.nl

Een goede morgen Diana Ruud .Gisteren naar het land geweest, en zag dat de spinazie al uit de grond kwam alzo ook develdsla.Heb toch ook nog een vraag als het mag.De paprikazaad blijft achter bij de pepers en de tomaten,duurt het langer of ishet zaad te oud heb hetpasgekocht.Ik zaai wel hier op de vensterbank dus bij kamer temperatuur.heel veel succes met de mooie moestuin.Henk

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties