Stoofpeertjes in herfstbokbier

Details

(3 beoordelingen)

Herkomst recept: Uit het boek ‘Stoven’ van Janneke Philippi (origineel geen inmaakrecept maar is zeker wel bruikbaar als inmaakrecept)

Voor 2 potten van 450 cc

INGREDIËNTEN:

  • 10 stoofperen
  • 1 flesje herfstbokbier (300 cc)
  • 150 gram rietsuiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1 vanillestokje
  • 1 laurierblaadje (of 2 takjes tijm)

 

RECEPT:

Vooraf even: herfstbokbier is er maar een aantal maanden per jaar. De eerste keer dat ik dit recept maakte (begin september) was er nog geen herfstbokbier. Lentebok en zomerbok is geen optie want dat heeft echt een heel andere smaak. Ik heb toen voor La Trappe Dubbel gekozen (een donker bier met warmzoete karameltonen en een licht bittertje). Dat paste prima! Zoek bij gebrek aan herfstbokbier dus een bier dat in smaak een beetje vergelijkbaar is.

Schil de peren, verwijder klokhuis en snijd in kwarten (anders passen ze niet in de pot 🙂 ). Mocht je deze peren willen maken maar direct willen eten, of in willen vriezen (want dat gaat natuurlijk ook); laat dan de peren na het schillen vooral heel, en met steeltje; dat staat veel feestelijker op tafel.

Schenk het bier in een pan en voeg de suiker, het kaneelstokje en de peren toe. Snijd het vanillestokje in de lengte open, schraap de vanillezaadjes eruit en voeg toe aan de peren. Leg ook het vanillestokje zelf tussen de peren.

In het originele recept worden 2 takjes tijm gebruikt, ik maakte een foutje door op de pagina ernaast te lezen dat er een laurierblaadje bij het recept van de portappeltjes met stroop moest en haalde die 2 recepten door elkaar. Ik gebruikte dus in plaats van 2 takjes tijm 1 laurierblaadje en wij vonden dat erg lekker. Probeer vooral  dit recept eens met 2 takjes tijm en een andere keer met 1 laurierblaadje; ik ben benieuwd welke je het lekkerst vindt!

Breng het bier met de peren, suiker en kruiden aan de kook. Zet het vuur vervolgens laag en doe het deksel op de pan: kook de peertjes zachtjes gaar. Eventueel kun je wat water toevoegen maar dat was hier niet nodig – en met het deksel op de pan verlies je ook minder vocht. De tijd is afhankelijk van de grootte van de peren, en van het perenras. Onze kleine Gieser Wildeman/peertjes hadden iets meer een half uurtje nodig. Controleer of de peren gaar zijn door te kijken of de punt van een mes makkelijk makkelijk door het vruchtvlees geprikt kan worden.

Maak de potten en deksels zeer goed schoon met kokend water en soda, spoel na met kokend water en doe dat op het laatste moment zodat de potten nog zo warm mogelijk zijn. Giet de potten dan leeg en vul de nog warme potten direct met de kokendhete peertjes. Doe er zoveel siroop op tot de peertjes onder het vocht staan.

Sluit de potten direct af en zet ze ondersteboven tot afgekoeld. Zet de potjes, na afkoeling, weer rechtop en controleer of ze vacuüm zijn (je kunt dan het deksel niet meer indrukken). Potten die vacuüm zijn kun je minimaal een jaar bewaren, en ook nog wel wat langer.

Een eventuele pot die niet vacuüm is kun je nog een aantal weken in de koelkast bewaren maar zul je dus als eerste (binnen een paar weken) moeten opmaken. Als je zorgt dat de peertjes en siroop kokendheet de warme potten in gaan weet ik zeker dat 99 van de 100 potten vacuüm zullen zijn. Het blijft echter wel iets waar je toch altijd even op moet letten voor je de potten naar hun bewaarplaats brengt. Een oorzaak kan bijvoorbeeld zijn dat je een deksel gebruikt dat iets is beschadigd en daardoor net niet goed afsluit.

 

Vroeger vroren we stoofpeertjes in hun sap/siroop in. Ook prima hoor, maar het wordt na verloop van tijd wat ‘waterig’. Inmaken heeft al jaren onze voorkeur. En deze peertjes in herfstbokbier-siroop is echt heel erg lekker!! Het herfstbokbier is zoetig, moutachtig en heeft ook een bittertje. Ik was daar van tevoren een beetje bang voor maar het bittertje maakt het zoet van de peren en siroop juist erg lekker. Het is een heel herfstig recept, echt peertjes voor in de winter, bij een dessert met vanille, karamel, noten en dat soort ingrediënten. Maar ook als bijgerecht bij een gerecht met stamppot of gebakken aardappeltjes. Maar ook lekker in yoghurt en kwark, of in een salade met kaas en noten.

Ik maakt dit recept in een veelvoud (van de oogst van een paar kilo peren)). Soms is het dan lastig te bepalen hoeveel siroop je op hoeveel peren nodig hebt. Mocht je na het inmaken nog wat peertjes overhouden bewaar ze afgedekt in de koelkast en eet ze binnen enkele dagen op. Mocht je siroop overhouden: gooi dat natuurlijk ook niet weg maar maak het in een potje in, of vries het in. Lekker als ‘limonadesiroop’ maar ook als kookvocht voor bijvoorbeeld rodekool, een scheutje in jus of saus, of kook het in tot een stroopje bij een kaasplankje, of als toevoeging in een marinade of dressing.

 

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief