Droog

Al puffend vullen we nog maar een gieter….

Ik vervloek nu wel even alle potten met planten die we hebben staan want we moeten ook de rest van de tuin nog water geven. En voor alle duidelijkheid; het is niet zo dat Ruud de grote gieter gebruikt en ik de kleine. Trouwens, we hebben wel meer gieters hoor, in elke kas staan er 2. De enige kleine gieter (de lichtgroene) is 5 liter en gebruik ik graag voor de planten in potten, omdat ze wat handzamer is. En grote plonzen water geven in potten is zinloos, want de helft giet je er overheen of naast of er weer uit, en nog eens 25% stroomt onder de pot weer uit. Dat 75% werk voor niks. Dus liever een kleinere gieter en een paar keer alle potten een beetje water geven waardoor het meeste water ook echt ten goede van de plant in de pot komt.

Dat gaat hier altijd wel goed. Alhoewel……

Voor deze tijm in pot lijkt de hulp (=water) te laat te komen. Ze heeft vrijdag nog water gehad maar met deze warmte en droogte is dat niet voldoende. Als het ons lukt (tijdtechnisch gezien) is onze meest favoriete manier om de planten in pot water te geven het ‘dopen’ van de planten; we vullen één of meerdere grote bakken met water en zetten daar telkens weer een andere pot in, soms een kwartiertje, soms wel een uur, tot de grond kletsnat is en de plant weer een paar dagen vooruit kan. Als de grond echt kurkdroog is duurt het lang voor het water op gaat nemen, als je een paar druppeltjes afwasmiddel door het water in de grote bak mengt neemt de grond weer wat makkelijker water op (heeft iets te maken met het verlagen van de oppervlaktespanning of zoiets – vraag het verder niet aan mij, ik had vroeger een 5 voor natuurkunde).

Voor de tijm van de foto is deze methode waarschijnlijk helaas te laat gekomen (maar ik heb het na het maken van de foto natuurlijk nog wel geprobeerd, wie weet, misschien loopt ze vanuit de wortels toch weer uit).

De Brugmansia zag er maandagavond ook erg sneu uit (zaterdag nog 20 liter water gehad, 10 liter om 11 uur en 10 liter rond 14 uur):

Maar een Brugmansia is een grote plant. Ze kan wel tegen een stootje (liever niet, en ook niet te vaak natuurlijk). Zo zag ze eruit toen ik rond 18 uur op de tuin kwam. Ik heb haar gelijk 10 liter water gegeven, en een uur later nog een keer 10 liter.En toen ik rond 20.30 uur naar huis ging zag ze er zo uit:

Weer ingedronken en opgefrist 🙂

De tuin zelf? Die is kurkdroog. Hoe droog? Zo droog:

Zelfs de heermoes heeft geen puf meer om te groeien (maar voor heermoes begint nu toch de tijd weer dat ze zich langzaam onder de grond terugtrekt om volgend voorjaar op volle sterkte weer terug te keren). Dit is een stukje grond dat we leeg hebben gemaakt (de rode uien hebben hier gestaan) en waar de koolzaailingen over een week of 2 mogen komen. In de rest van de tuin bedekken we de grond zoveel mogelijk; met gronddoek, stro, plantenresten, compost, alles helpt om de verdamping tegen te gaan en het vocht in de grond te houden. Maar zelfs dat helpt op dit moment niet voldoende meer, het is al zo lang zo droog dat het grondwater zo laag staat dat het water dat we geven naar de onderlaag van de bodem zakt. In de sloot staat ook nog maar een laagje water van hooguit een centimeter of 50. Zelfs bij de hortensia naast de kas beginnen de bloemen, ze bloeit pas sinds 2 weken, al te verdorren. Of is het verdrogen? Ik heb haar na de foto ook nog maar 2 gieters water gegeven:

Oftewel; het is nu even tobben voor een moestuinder 🙂 . 75% van onze tijd besteden we aan het geven van water. En dat terwijl we echt wel wat anders te doen hebben (bijvoorbeeld aan oogsten, zaaien, planten, wieden, dieven, en dat soort basale dingen). En een deel van het water dat we geven gaat dus ook weer verloren: Ruud heeft zaterdag met de benzinepomp de kassen echt flink water gegeven, bijna letterlijk ‘onder water gezet’. Op maandagavond, 3 dagen later, is de grond weer kurkdroog – het water is gewoon in de onderlaag in gezakt.

Het is dus een beetje vechten tegen de bierkaai, maar voor alle zekerheid hieronder nog wat tips m.b.t. het water geven in de tuin:

  • Geef water in de vroege ochtend of liever nog in de avond, liever niet midden op de dag (blad kan verbranden, vocht direct verdampen). Als je in de avond water geeft heeft de plant een hele nacht om te drinken voor er weer een nieuwe warme zonnige dag begint.
  • Al eerder gezegd; mulch zoveel mogelijk, met wat dan ook; alles wat de grond kan bedekken zorgt ervoor dat er minder verdamping is, de grond blijft zo langer vochtig (en ook iets koeler).
  • Geef voldoende water maar niet teveel; een teveel aan water loopt toch weg of zakt naar de onderlaag, liever een beetje water geven daar waar de plant het nodig heeft (bij de wortels) dan  plassen water waar geen water nodig is.
  • Geef niet te vaak water: maak je planten sterk en zelfredzaam door ze nou ook weer niet teveel te vertroetelen; uiteindelijk maken planten meer en diepere wortels als ze zelf op zoek moeten gaan naar water. Liever 2 keer per week een goede slok bij de wortels water geven dan elke dag een beetje water, planten worden daar ‘lui’ van (al zijn er natuurlijk uitzonderingen)
  • Vergeet de bomen en struiken niet. We hebben de neiging om de planten die slap gaan hangen, zoals bietjes en worteltjes, sla, etc. water te geven. De bomen en struiken zien eruit alsof ze zich prima redden. Maar een tekort aan water in deze tijd zorgt er bijvoorbeeld voor dat appels en blauwe bessen klein blijven, bramen te klein en te vroeg gaan rijpen, etc.

En tot slot; vergeet jezelf niet. Drink regelmatig tussendoor wat water want water geven is zwaar werk in warm weer, zelf verdamp je ook aardig wat 🙂

Één lichtpuntje; je ziet wel resultaat als je een paar keer water hebt gegeven; alles lijkt per direct te groeien en de tuin ruikt zo lekker na een watergift. En ik durf het bijna niet te zeggen maar ik zag zojuist toch echt in de lange termijn weerverwachting dat er voor 14 juli 4,7 millimeter regen wordt verwacht 🙂 .

Hier zijn we blij met onze benzinewaterpomp. Die gebruiken we echt niet elke dag (al is het maar voor de herrie), hooguit één tot twee keer per twee weken, we sproeien dan de hele tuin en de kassen, maar vullen vooral ook gelijk de watertonnen. En we kunnen water geven wat we willen, met gieters, met een pompje, maar uiteindelijk is het allemaal niet vergelijkbaar met gewoon een goede bui regen. Niks ingewikkelds, en geen onweer en storm, maar gewoon een hele nacht malse regen. Ik zou er van kunnen dromen.

En ik zou zo graag dit blog willen besluiten met iets vrolijks. Maar ik moet toch ook nog even zeggen dat aan het einde van het jaar er altijd weer een redelijk jaargemiddelde is. En dat zou dan betekenen dat als het nu al 4 tot 6 weken kurkdroog is, er ook een tijd komt dat het kletsnat is. Ik hoop van harte dat als die regen die uiteindelijk toch een keer gaat vallen niet in augustus valt maar ergens in november of zo.

Tot slot toch nog iets vrolijks, voor Ruud dan. Want hij was helemaal blij toen ik gisteravond thuis kwam met de eerste oogst bonen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Carine

Dag Diana,
Ikvoel me helemaal thuis bij die foto’s, hier is het een ware planning om alles op tijd en stond water te geven. Ik zou persoonlijk (let op dit is mijn persoonlijke mening) de tomaten nooit s avonds water geven om ziekten te vermijden. Ik geef telkens s’avonds water zodat er zo weinig mogelijk door de zon verdampt, behalve tomaten. Als ik dan toch per ongeluk wat bladeren heb natgemaakt zal dit veel sneller opdrogen dan s’avonds.
Veel plukplezier met de boontjes
Carine

Carine

Idd, zo zie je maar dat tuinieren geen algemene regel is zoals je schrijft. Ik laat bij de tomaten de bladeren net hangen (tenzij teveel) om de tomaten te beschermen tegen de zon. De onderste haal ik er ook zowiezo af zodat geen enkel blad de grond raakt.
De natuur is soms hard zoals dit jaar op het verkeerde moment teveel regen, harde windstoten en nu droogte en hitte. Bij mij zijn de 2 onderste bloemetjes/tomaten dus niet gelukt en gisteren bij het aanbinden dacht ik om de natuur nu ook uit te dagen. Ik heb alle dieven laten staan en wacht af hoe de tomatenplanten gaan reageren. Ik laat ze maar doen, in theorie kunnen we normalerwijze pl ukken tot november. Ik ben benieuwd.
Groetjes
Carine

Marieke

Ik tuinier op zandgrond, en de moestuin is er erg slecht aan toe. Het enige wat goed groeit zijn de pompoenen en courgette. Zelfs de bonen doen het niet. Ik kwam gisteravond helemaal moedeloos thuis van de tuin. We hebben wel water op de tuin, maar alles moet met de gieter. Dat is niet te doen…. Mijn plan B is om nu nog vanalles in potjes te zaaien thuis (waar ik goed water kan geven) in de hoop dat het over 3-4 weken (als ik het uit kan planten) geregend heeft.

ad huijben

marieke zelfs op de klei wordt het afzien grote scheuren in de grond water loop zo weg . nog even volhouden met z’n allen . gr ad

Martin

Dankjewel voor een mooi verhaal over een onderwerp dat ons momenteel allemaal bijzonder interesseert!
Grt,
Martin

Marian

Dank je wel voor de duidelijke boodschap. Ik vraag me zo vaak af waar ik goed aan doe. Ben bij dat ze bij ons op de moestuin watervoorraden hebben die vanuit de sloot gevuld worden, ik loop graag met m’n 2 gieters… En die foto… Is het de purple queen? Ik heb net zo’n foto gemaakt! Geniet erg van ons 1e jaars moestuin !

Niels en Laura

hoi allemaal,

zonde van de tijm ze zijn ook best wel gevoelig is onze ervaring. Die bonen zien er zeker heerlijk uit. ^^
Die droogte is echt heftig! maar ja het is dan ook eigenlijk nooit goed he of het is te nat of het is te droog haha… bij ons op de tuin geven we vooral in de avond water of vroeg in de ochtend.
Bij ons in de kas beginnen de eerste paprika’s en tomaten al te verkleuren! echt geweldig. we hebben zelfs al een aantal aubergines geoogst. We hebben 2 dagen geleden de paksoy en nog wat amsoi voorgezaaid laten we hopen dat het wat gaat worden.
Hoe doen jullie dat met Paksoy? vooral mbt water huishouding want zou zonde zijn als ze gaan doorschieten. Die bonen lijken wel erg op de purple queen die wij hebben staan wij hadden wel de stam versie. maar ach paars en paars is moeilijk op een foto te onderscheiden.
We hebben wel van een Marrokaanse buurman (naar zijn zeggen) zomer erwten gehad. Het ras wist hij zelf ook niet maar hij had ze in Frankrijk gekocht en ze kunnen peulen geven van 15cm lang… dus we zijn benieuwd haha.

Ieder geval veel sterkte met de droogte! vooral op de zandgrond. een oom en tante van ons hebben ook een moestuin op zandgrond hun zetten zo’n akkersproeier aan iedere dag na 1700. Schijnt wel te helpen maar uiteraard heeft niet iedereen zon ding haha.

Veel plezier allemaal,

Niels en Laura

Carine

Hoi Diana,
Vandaag ons eerste tomaatje (1) kunnen oogsten – blush 3 cm groot. T’is om mee te lachen, zo’n prul van tomaatjes die ik heb. De glossary rose blue staan wel mooi en stevig. Enfin, het tomaatje wordt netjesin 2 gesneden hihi. Zo heeft elk jaar zijn goede en minder goede dingen. Boontjes pluk ik elke dag 2 kilo; ik blijf maar plukken. Dat geeft me dan weeral moed om verder te doen in deze ondragelijke hitte.
Pluk de dag en genieten maar!
Carine

Anoniem

Gebruiken jullie allemaal drinkwater, of regenwater om te gieten? Ik spaar iedere druppel in huis om te bewateren want de tonnen zijn leeg Heb wel de luxe dat mijn moestuin bij mijn woning ligt. Maar drinkwater vind ik uit den boze. We hoeven tenslotte niet te leven van onze tuin. Het blijft een luxe probleem ☀️

Marga

Hallo Diana, Ik ben altijd erg blij met jouw verhalen omdat veel zo herkenbaar is. Mijn moestuin is ook op kleigrond die nu super hard en droog is. Met mijn 5 gieters en een fietskarretje loop ik van de sloot achterin tot voor naar de planten om ze water te geven. Het is moeizaam om alles genoeg te geven. Ik denk ook over een pomp , dan kun je veel meer water tegelijk overal geven. Nu selecteer ik toch steeds de planten. Dit jaar was ik eigenlijk te laat met flink water geven. In April was het heel droog en toen had ik de aardbeien veel meer moeten geven. De oogst viel nu tegen. Ook de doperwten planten zijn klein gebleven en te snel verdroogd. De bonen en tomaten moeten nu wat goed gaan maken en de aalbessen oogst was in ieder geval geweldig. De angst voor overvloedige regen in augustus kwam ook bij onze moestuinders ter sprake, grappig. We krijgen in ieder geval enorme spierballen van al die gieters water sjouwen ,maar hopelijk brengt een sappig regenbuitje toch snel verlichting.

Anoniem

Hallo Diana en de andere uitgedroogde tuinders,
Hier op de Drentse zandgrond is de tuin zo droog dat het lijkt of je door uitgestort meel sloft. Oppervlaktewater zoals een kanaal ligt minstens een kilometer verderop en met een ton water red je het niet. Dus hier gaat er leidingwater op de tuin. Tot nu toe slechts een keer gedaan dit jaar en dat was op tijd geweest. Ik geef de planten graag een buffer water als er droogte voorspeld is.
Hier in het noorden hebben we de meevaller dat de nachten vrij koel zijn en dat er kennelijk toch water van grote diepte naar boven komt door capillaire werking.
@ Anoniem: ook hier wordt al jaren in ieder jaargetijde iedere verkwistende druppel kraanwater opgevangen, om in de zomer zonder schuldgevoel de tuin water te geven (het gaat om een paar kuub per jaar die uitgespaard wordt). En verder denk ik: er is geïnvesteerd in zaaigoed, en er is zoveel mest naar de planten gegaan, en soms ook biologische bestrijdingsmiddelen, Dat moet niet vergeefs zijn, om een paar kuub water uit te sparen, die ik toch al had bespaard. En met de verbouw van eigen groente bespaar je ecologische gezien toch al op verpakking en reclamekosten, ten opzichte van groente uit de supermarkt – die vaak ook gewassen worden met enorme sloten schoon water.
Verder Diana: Vorig jaar heb je een supergoed stukje geschreven genaamd ‘Dorst’, op 19 juni 2017. Daarin noemde je een top 8 van planten die in geval van droogte en in volgorde van belangrijkheid water nodig hebben. Ik ben je nog steeds dankbaar voor dat stukje en ik hoop dat iedereen die nu piekert over selectief water geven, het nog eens leest.
Groet, Carola

Ineke

Dank je wel Carola voor de tip over het blogje “dorst” van vorig jaar. Ik heb het even terug gelezen. Handig om de prioriteiten weer even op een rijtje te hebben. Verder ben ik het helemaal met je eens wat betreft het gebruik van kraanwater. Ik ben er ook echt zuinig mee maar vind het ook verspilling om nu al het met zorg gekweekte voedsel alsnog te laten verpieteren.

Stefan

Hoi Diana ,
Wat een geweldige website!!
Simpel en doeltreffend.
Even wat anders, totaal off topic maar kan er op je site niets over vinden.

Heb je weleens bonenspint in de kas en wat doe je eraan?
Groetjes stefan

Stefan

Hoi bedankt voor reactie, het zit in de bonen, komkommer en eet een jonge komkommer plant in een paar dagen dood.
Tomaten, thijm , knoflook, lijken er geen/weinig last van te hebben. Het begon in de koriander.( ik dacht dat het gewoon spinnen webben waren en liet het te lang gaan).
Ik denk dat ik als test de koriander en bonen volgend jaar oversla.
Bedankt voor je research, ik kon er ook niet veel over vinden. Ik ga jouw methode eens proberen.
Gr, stefan

Anoniem

Hallo
Wij hebben nog een ouderwetse regenbak in de tuin met zoveel liters water dat hij nog niet leeg is, moesten meer mensen weer doen, op de dakgoot aansluiten , ideaal.
Gr Janke.

Vicky

Hallo,
Wat bedoel je met ‘een ouderwetse regenbak’ ?
Hoeveel liter water kan er in opgevangen worden en is dat nog te koop?
Momenteel heb ik ondergronds een opvangvat van 5000l, waar ook de wasmachine en wc op zitten. En verder aan tuinhuis en serre gewone regentonnen. Als het erg veel regent is er nog steeds water dat ik niet kan opvangen wegens te weinig capaciteit.
Regentonnen bovengronds zijn dus te klein, maar natuurlijk beter dan niets.
Groeten,

Els Peeters

Hallo Diana,
Ik geef al 6 weken water uit mijn onderkeldering…Hier kruipruimte genoemd.
Dit is grondwater, dat in de zomer in mijn “niet gebetoneerde” onderkeldering staat.
Als je verstaat wat ik bedoel ! Dit water wordt opgepompt met een simpele waterpomp, van in de tijd dat het hier wel eens overstroomde. En waterpomp met een vlotter van een bekend merk van tuingereedschap. Ik denk dat ik geen naambekendheid mag maken…Iedereen heeft van dit merk ondertussen wel een harkje of schopje er van in huis.
Ik heb wel het geluk (voor 1 keer) van ongeveer het laagste punt van de gemeente te wonen, vandaar mijn ondergrondse waterrijkdom. Nu is de onderkeldering bijna leeg, maar als ik een put maak, er een wasmand in zet en dan , na het zakken van het stof weer mijn waterpomp, dan kan ik weer x
X tijd verder en gratis ! En dat ga ik doen ! Al dat gesleur met gieters van 10 liter heeft mijn fysiek wel goed gedaan en ik heb er wel zin in. Wel zal ik enkele emmers in de tuin klaar zetten om me te wassen achteraf. Ik zal er gelijk een slijkvrouwtje uit zien, maar dan wel een gelukkig, als mijn idee lukt !
Ik geef het maar mee voor degenen die ook “water in hunne kelder” hebben staan…
Maar dan in een andere betekenis dan wat het spreekwoord bedoeld.
Ik moet eerst nog wat moed bijeen schrapen. Ik kan niet recht staan in de onderkeldering.
Daarvoor noemen ze dat hier de “de kruipruimte”
Mijn idee is al rijp, maar ondertussen stuur ik schietgebedjes naar boven voor regen, voor iedereen !
Ik geef ook matig water, aan degene die het hardst nodig heeft en mijn gazon is ondertussen hervormd tot een woestijnachtig uitzicht, maar dat deert me niet.
Mijn plantjes en groentjes en bloemen zijn me heilig .
We zien wel.
Nen dag me ne keer…zeggen ze hier…Ik kijk de kat wel uit de boom…
Nog effe zuinig bewateren, dat kan ik goed, ik heb trouwens Nederlands bloed in mijn aderen. En die kunnen zuinig zijn ! (grapje!)
Groetjes,
Els

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties