Weer of geen weer

Ik hoop van harte dat mensen die dit lezen niet al te veel ellende van alle regen- en onweersbuien hebben gehad!! Het was nogal wat, we hebben samen bij de beelden op televisie wel bedacht dat het tuinjaar wel voorbij zou zijn als dat in onze volkstuin zou gebeuren.

Zelf hebben we geluk gehad, het is hier warm en kurkdroog gebleven, tot er gisteren een heerlijke 10 millimeter regen viel. En daarna verspreid over dag en nacht nog een paar millimeter. Geen hagel, geen bliksem, geen storm. We waren er erg blij mee (en de planten in de tuin nog veel meer).

We lopen in de tuin wel wat achter. Ik kan niets tot weinig doen, en voor Ruud was het de meeste dagen gewoon veel te warm om wat te doen; op de volkstuin kunnen we tussen de kassen in nog wel een graad of 3 tot 4 bij de buitentemperatuur optellen, ze werken bij die warmte en zon als kachels tussen de tuinen in.

Maar 1 dag na de regenbuien kunnen we plotseling al tuinbonen plukken, en kapucijners, en doperwten:

 

Alles lijkt na de regen trouwens beter te groeien, de pompoenen hebben lang stil gestaan en gaan nu ineens ranken:

 

We kunnen heel veel rabarber oogsten, en de eerste komkommer is geplukt. De sla en andijvie wordt geoogst of schiet door, de rucola stond zelfs al in bloei en hebben we maar verwijderd omdat ze helemaal was omgevallen na de regen.

We eten ook volop raapjes, en de radijs is zelfs al op (ik wacht even met opnieuw zaaien tot na de langste dag). We gaan sowieso bedenken wat we kunnen gaan zaaien, want binnen een week of 2  komt het vak met de tuinbonen en doperwten natuurlijk leeg. Vanavond de zaaikalender er eens bij pakken, ik denk dat het kool wordt (spitskool, savooi, spruiten, boerenkool).

Ook niet vergeten in deze tijd: de knofloken schieten door. Je verwijdert de stengel met daarin de aanstaande bloemknop zo diep mogelijk uit de plant. En gooi die niet weg, als je de bloemknop eruit haalt kun je de stengel gewoon gebruiken in stoofgerechten en roerbak, ze hebben een zachte, frisse, uiachtige knoflooksmaak.

 

Tot slot van dit wederom korte blogje (typen is nog erg pijnlijk, maar er is gelukkig wel al een klein beetje verbetering), nog even de opmerking dat het goed komt met de bonen voor Ruud:

 

De nieuwe bonen zijn gezaaid (en gekiemd, en ondertussen in de afgelopen week ook al gegroeid, Ruud gaat ze morgen met heel veel plezier uitplanten). En de bonen die eerder waren gezaaid en uitgeplant doen het ook best goed:

 

Dus, mits er geen rare dingen gebeuren, kan Ruud gewoon als vanouds weer heel veel bonen eten deze zomer 🙂 .

Ik heb op de website van Pokon ook nog een blog geschreven, over het Stekken van aardbeien

En dan nog 1 foto, van een nieuw ras afrikaantjes waar we planten van in de voortuin hebben gezaaid/geplant en waar ik erg blij mee ben; Tagetes patula Strawberry Blonde:

Mooi hè!!

In een volgend blog weer eens iets over de voortgang in de kas, want we dieven en binden op, verwijderen blad, pepers gaan bloeien, tomaatjes worden al zichtbaar, etc..

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

38 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Milly

Diana, beterschap gewenst! Voel n beetje met je mee, frustrerend nu nix te kunnen doen hè.. Er wacht zoveel werk in de moestuin! Ik trapte een week geleden half op n aardappelbed waardoor ik mn enkel gebroken heb.
Dapper dat je toch een blog schreef!!

Marieke

Wat zijn ze mooi hè, de bloemetjes van de rucola. Maar die van de radijsjes winnen het: roze, zachtrose en wit. Je zou ze bijna laten staan. Alleen al om die bloemetjes…!

Carine

Dag Marie je,
Gewoon ter informatie…ik gebruik de bloemetjes van rucola op mijn slaatjes. Altijd mooi bloemen in eten te verwerken. Als je voldoende ruimte hebt, kan je deze gewoon in zaad laten komen. Soms snijd ik dan alles af en versnipper ik dit waar ik in het wild rucola wens. Op deze manier heb ik altijd rucola in de tuin (behalve de zomer) en zie je hier en daar die mooie bloemen.
Qua radijzen… als de radijzen te ver zijn, laat ik deze bloeien. Als er zich zaden vormen, kan je deze in een slaatje verwerken. Heerlijk! Ze moeten wel jong geplukt worden.
Groetjes carine

Zuhal

Och jee beterschap Diana! Hier heeft de zeer welkome regen gelukkig ook niks beschadigd en groeit alles hard. Behalve mijn bonen, al 4x gelegd dit jaar en tot nu toe 2 zielige plantjes opgekomen. Vandaag de allerlaatste poging gewaagd, komt er niets dan kom ik bonen bij Ruud halen
Ben benieuwd hoe het in jullie kassen gaat!

Lieve groet,
Zuhal

Ria

Sterkte Diana! Hier geen wateroverlast, maar wel veel regen, eigenlijk een beetje teveel in korte tijd. De tuin was er blij mee, ook al stonden er op sommige plekken grote plassen.

Wat Zuhal met de bonen heeft dat gebeurt bij mij met de courgette, de gewone groene Black Beauty. Eerst al 3 pogingen gedaan om ze in potjes voor te zaaien. Vijf dagen geleden in de volle grond gezaaid en als dat niets wordt dan maar naar het tuincentrum om een plantje te kopen. Gelukkig doet de Libanese witte het wel.

Kristina Van Damme

Hallo mag ik vragen wat er met de look gebeurd als je de stengel met de bloem laat zitten

Zuhal

Hi Kristina,

De bol wordt dan geloof ik geremd in groei doordat de plant zaden wil gaan maken.

Groet,
Zuhal

Liz & co

Kristina, Wij hebben nog een 60-tal looken staan, als er enkele bloeien is dat leuk en een ervaring rijker.
Hoeveel look heb je geplant?
Grt

Carine

Dag kristina,
Wat er met de look gebeurt is het volgende : de bloem zorgt voor zaad, alle energie gaat naar het zaad en niet naar de lookbol. Als je deze piepkleine zaadjes bijhoudt tot in het najaar, kan je deze planten en krijg je 1 grote teen look (geen lookbol). Deze teen kan je dan opnieuw het volgende najaar planten en krijg je een volledige bol look. Hopelijk voor jou duidelijk.
Ik gebruik dit zelf vooral bij fruitbomen die gevoelig zijn aan luizen en laat dit dan 2 jaar zitten (abrikozen, perzikken, nectarinen).
Groetjes carine

Dufraing Marc

Beterschap met de gezondheid! Het komt wel in orde ! Goeie tip over die doorgeschoten knoflook. Ben benieuwd of het inderdaad al zo ver is in mijn tuin in FR. 4 weken in B/NL geweest en ginder niet in gewerkt.

Jolanda

Hoi Diana,

(met polygoonstemmetje:)
“Dit bericht is goedgekeurd door de Nederlandsche Vereeniging van Stok- en Stamboonen” 🙂

Fijn te lezen dat het goed gaat met de bonen, maar vooral heel fijn dat het ook al iets beter gaat met je gezondheid. Veel beterschap gewenst!

Groetjes,
Jolanda

Ilse

Ik ben sinds twee jaar aan het prutsen in mijn moestuin aan huis. Erg leuk een motiverend om jouw blogs te lezen..
Ook dit jaar was ik fanatiek begonnen… Maar helaas, de konijnen zijn fanatieker. Als een grazend leger hebben ze echt alles opgegeten, van zonnebloem tot aarbeiplant. Zelfs mijn blauwe bessenplant is volledig kaal gesnoeid..
Jammer want daar stonden al flink bessen in.
Dus een kas gekocht.. staat nog in onderdelen.. en mist nog een aantal ruiten.. maar, volgend jaar moet het goedkomen! Dan plaats ik gaas om de tuin… En staat de kas op zijn plek.. wellicht maak ik ook van die mooie bakken! Handig, overzichtelijk en mooi… To be continued….

Anoniem

Beste Ilse
Misschien is het een goede tip om je moestuintje af te maken met fijn gaas zpdat de konijnen er niet in kunnen. Laat je per ongeluk een keertje je kasdeur open staan zul je zien dat de konijnene in je kas komen.
Let vooral ook op waar je jouw kas neerzet.
Enne een kas is niet geschikt om er alles in te telen. Zomers vaak veel te heet. Tomaten bv groeien niet meer bij een temperatuur hoger dan 35 gr. Enz.. Succes!

Ilse

Bedankt voor de tips!
Ja gaas gaat volgend jaar zeker om de moestuin! Dit jaar geen tijd voor… Net bevallen, thuis verbouwen en er loopt al een kleine koter rond.. dus wellicht was ik ook wat overmoedig om dit jaar weer te starten.. 😉

Dufraing Marc

Konijnen kun je buiten je tuin houden door een lage kippengaasdraad te plaatsen. Een halve meter is voldoende – ze springen er toch niet over! Ik heb het zo in FR ook gedaan en geen last van deze beestjes in de moestuin.

Carine

Dag Diana en tuinliefhebbers,
Ik kom even terug op het experiment van de zoete aardappel. Ik had je vorige week nog geschreven dat alles een fiasco was. Wel, gisteren was ik mijn potten aan het opruimen van datgene dat niet geschoten was of opgevreten door de slakken en wat zie ik…. de zoete aardappel was beginnen te schieten. De scheuten waren purperachtig zodat ik het niet onmiddellijk gezien had. Het was wel de zoete aardappel dat ik in 3 stukjes had gesneden. De volledige zoete aardappel had een miezerig worteltje. Ik heb dus alles netjesin de grond gestoken en ik laat het vervolg nog weten.

Ook dit jaar heb ik enorm veel last van abnormaal veel slakken. Gisteren ben ik de strijd aangegaan, alles netjes voorbereid voor de “kwekerij van de b ourgondische escargot”. Om 24u met een zaklamp in de tuin en heb ongeveer 100 escargot geraapt. Zelfs de tagetes die ik tussen de tomaten geplant heb, worden door de slakken opgevreten. Vanavond begin ik opnieuw. Einde juni organiseer ik een festijn van escargot
Groetjes
Carine

Anoniem

Hallo Diana, ik heb een tip voor je, tenminste als ik denk dat je een muis- tennis- of golfarm hebt.
Enkele jaren terug had ik een muisarm, zeer pijnlijk en niet te gebruiken. Fysio gehad en nu komt het …. ook oefeningen met een gewicht met mijn pijnlijke arm.
De clou is om je arm niet te belasten met het gewicht, maar het gewicht wel te gebruiken.
Leg je arm met de onderkant plat op de leuning van een stoel met arm.
Gewicht houd je in je niet pijnlijke arm: pijnlijke arm ligt met de onderkant op de armleuning. Beweeg de pijnlijke arm nu, onbelast, 90 graden omhoog. Nu laat je je arm weer zakken met het gewicht in je pijnlijke arm, aan het eind beweeg je je pols naar beneden. Doe dit 15 keer.
Tweede oefening: draai je pijnlijke arm zodat de bovenkant op de armleuning ligt. Ook nu geldt: onbelast omhoog en belast naar beneden bewegen. Ook 15 keer. 2 of 3 sessie. Echt het helpt!!!
Nu ik inmiddels al 3 kg peulen en sugarsnaps schoongemaakt heb en ingevroren, kwam die kwetsuur bij mij terug. Elke morgen en avond doe ik 2 sessie van bovenbeschreven oefeningen en …. het werkt weer en geeft opluchting.
Ben me bewust van enige ingewikkeldheid van de oefeningen, even doorzetten, het helpt echt!!!
Succes en groeten van Cees.

Anoniem

Hallo Diana,

Fijn dat het beter met je gaat, jammer nog van die ‘jeukende mierenplaag’.
Ik dacht ‘niet geschoten is altijd mis’ toen ik over jouw kwetsuur las.
Idd kan een ander misschien de tip gebruiken. Veel beterschap gewenst.
Groetjes, Cees.

Desiree

Dag allemaal,
De regen heeft bij mij de moestuin erg goed gedaan, een explosie van groei maar ook van slakken!
Had een kleine jonge bloemkool geoogst net de dag er voor, 1 slak dus dat viel wel mee. Nu na de hoosbui is de bloemkool enorm gegroeid en ja hoor, heel veel slakken die ook een graantje willen meepikken. Ik hoop maar dat de vogels weten dat er voor hun een koningsmaal wacht in mijn moestuin

Wim

Hallo Diana,
Mooi, erg mooi Afrikaantje! Is hij ook naaktslak bestendig?
Van de week 15 zelf opgekweekte “normale” Afrikaantjes in mijn tuin geplant.
Binnen 3 dagen meer dan 70 naaktslakken gevangen op 15 plantjes.
Bij mij geen Afrikaantjes meer……

Groetjes,

Wim

Carine

Zou droog hondenvoer ook lekker zijnvoor de slakken? U brengt me op een idee. Ik probeer het straks uit. Ondertussen zitten er al ongeveer 200 escargots “gevangen”; mijn echtgenoot vraagt me of ik een nieuw huisdier heb. Geen wonder dat alles opgevreten wordt, bieslook, sla, tagetes, basilicum, roquette alles gaat eraan……

Carine

Dag Diana,
Ziehier mijn ervaring met hondenvoer voor slakken. Ik heb in de late namiddag een bordje met hondenvoer gelegd, na een uur niks… ‘s avonds als het donker werd, ben ik voor de 3de keer op slakkenjacht geweest. In het bordje lagen 2 dikke naaktslakken te smullen, maar geen escargots. Allicht vinden de bourgondische slakken dit maar niks. Nu ongeveer 400 slakken bij elkaar. Het wordt een sport.
Vele tuingroeten
Carine

James

Hi Diana,
Ik heb 3 cherry tomaten plantjes ong. gelijktijdig gezaaid. Ze zijn 1m, 1.5m en 2m hoog. Ze staan binnen in huis en die van 2m begint eigenlijk te hoog te worden, maar ze hebben alle drie nog geen bloemen. Kan ik die hoge gewoon afknippen of komt er dan geen bloem meer aan?
Alvast bedankt

Marlies van Drimmelen

Hallo Diana,

Het loof van mijn knofloken begint al aardig geel te worden. Ik zag echter geen bloemknoppen die eruit groeien. Wat ik wel zie is dat de stelen open barsten vlak boven de grond. En in die barst zie ik een soort mini knoflookteentjes. Herken je dit?

Groeten, Marlies

Anoniem

Hi Diana, ik heb er gisteren eentje uit de grond getrokken. Niets mee aan de hand. Prachtige bol in de grond, maar dus ook nog eentje boven de grond, een kleintje weliswaar. Het zou goed kunnen dat het de ‘bloem’ is die eruit barst. Dat lijkt het meest logisch. Het heeft in ieder geval geen invloed op de bol zelf. Ik zal die kleine teentjes ook eens proeven.
Fijne avond! Groetjes, Marlies

Maaike

Wij hadden ook wat last van hagel. In al het blad zitten gaten. Gelukkig was het niet zo erg als bij een aantal andere mensen en groeit alles gewoon lekker door. De lupine is wel totaal geknakt… Had ik ff moeten ondersteunen.

Ik heb voor het eerst dit jaar een mini moestuin. Ik geniet er enorm van! Hoe geweldig is het om je avondeten in je eigen tuin bij elkaar te plukken. Misschien maak ik m volgend jaar wel wat groter.

Nu hopen dat t binnenkort weer gaat regenen! Alles is hier kurkdroog.

Ik heb overal ik de tuin knoflook staan tegen luizen en mieren (geen idee of het helpt). Moet ik dan ook de stengel verwijderen? Het gaat me niet om de bol maar om dat ze zoveel mogelijk knoflook stank produceren.

Beterschap!

Henk Majoor

Ik volg jullie prachtige website alweer enige jaartjes, en ik haal er veel nuttige informatie uit.

Nu heb ik gezien hoeveel moeite jullie doen om bij de inmaak zo steriel mogelijk te werken.
Naar mijn ervaringen hoeft het echt niet zoveel werk te zijn. Ik maak al 25 jaar jam en vruchtensap, zo’n 100 potjes per seizoen, en ik maak de laatste 15 jaar de potjes gewoon schoon in de vaatwasser. En ik heb nog nooit een potje weg hoeven te gooien. Al die jaren niet.
Natuurlijk werk ik verder zo steriel en zorgvuldig mogelijk maar zo is het natuurlijk veel minder werk, en hoeft het dus ook niet af te schrikken om er aan te beginnen.
Goetjes,

Henk

Esther

Beste Diana,

Ik las over je ziek zijn en dacht ook wat is er aan de hand. Ik vond het al zo fijn dat je snel van gordelroos af was. En dan nu de nasleep. Dat kan inderdaad (maar hoeft niet). Ik weet wél dat zenuwpijn slopend is. Heel veel beterschap en sterkte gewenst en ik hoop dat je er toch weer gauw bovenop komt.
Jij al een tomaatje: ik wilde trots melden dat ik (buiten) al bloemetjes zie ontstaan bij jouw/mijn tomaten en dat ze fikse hagelbuien hebben getrotseerd. En ook sommige pepers en paprika’s tonen hun eerste bloemetjes. Komt natuurlijk door die super meimaand.
Met de knoflook is het weer mis. Maar misschien maak ik een fout. Ik had ontdekt dat het loof van de knoflook ook heel kekker knoflookachtig smaakt. En dat heb ik geoogst (niet overdreven veel). Kan het zijn dat er daarom geen bol ontstaat?

En ik heb nog een heel algemene vraag, waar ik toch weer tegen aanloop: oogsten. Wanneer is het te vroeg/laat. Wat is het goede moment.
Maar ook hoeveel planten heb je nodig voor een maaltje. Tuinbonen, erwtjes en peultjes groeit in laagjes. Maar 9 peultjes vormen geen maaltijd. Dus wacht ik om er meer te plukken, maar dan zijn sommigen alweer te groot.
Je vroeg wel eens om ‘schrijfideëen’, vandaar.
En ik heb nog zo’n vraag.
Je kunt een tomaat/paprike/peper opensnijden en het verse zaad in de grond stoppen en het ontkiemt. Is het dan niet ook mogelijk om onrijpe bloemenzaadjes (dan zijn ze nog niet gevallen) ook gewoon in de grond te stoppen?

Diana, heel veel sterkte, beterschap en ik hoop dat die zenuwpijn snel voorbij gaat.
Hartelijke groet, Esther

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties