Braam en Braamboos
Eerst even dit, mocht je internationale informatie/tips/foto’s zoeken over/van bramen:
- Latijnse naam: Rubus fruticosus (hoewel de braam zoals wij die in de tuin hebben een kruising van verschillende soorten = species zouden zijn)
- Engelse naam: Blackberry
- Duitse naam: Brombeere
- Franse naam: Ronce des bois (de vruchten worden in recepten vaak ‘Mûres’ genoemd)
Van braambozen kun je (nationaal en internationaal) het beste informatie/foto’s vinden onder hun 3 afzonderlijke namen Taybes/Tayberry, Loganbes/Loganberry en Boysenbes/Boysenberry. Zie daarover meer bijna onderaan deze pagina bij de alinea ‘Braamboos-hybriden’.
Een braam is een grote struik met sterke groeikracht en slingercapaciteiten 🙂 . Mede daarom zul je haar wat in toom moeten houden. Door goed snoeien en leiden houd je de plant gezond, in toom en krijg je de beste opbrengst. Als je de struik niet goed verzorgt kan ze enorm groot worden, met heel veel stekken en uitlopers. Dat is op zich niet erg maar veel en grote struiken geven altijd minder opbrengst en minder kwaliteit (want je wilt dat alle energie van de plant naar het maken van grote lekkere vruchten gaat en niet naar stengels, uitlopers en stekken).
In plantsoenen zie je dat soort struiken wel; heel groot en met weinig en kleine bramen waarvan de smaak ook vaak niet heel geweldig is.
De meeste bramen hebben doornen (dat verraadt gelijk het feit dat ze een ver familielid van de roos is). Door veredeling is geprobeerd om bijvoorbeeld bramen zonder doornen te kweken en dat lukt steeds beter. Let bij de aankoop dus niet alleen op smaak, grootte, vroegheid, etc. maar ook op doornen.
Ook zijn er nu de braamhybriden (ook wel braambes genoemd, maar ik zag in de Groente- en Fruitencyclopedie de naam Braamboos en vind die naam wel erg leuk en toepasselijk dus die houden we maar aan). De naam is vooral toepasselijk omdat deze braambozen altijd een kruising tussen bramen en frambozen zijn (en frambozen zijn familie van de braam, met de Latijnse naam Rubus idaeus). De braambozen heb ik een aparte alinea onderaan deze pagina gegeven omdat er een aantal kleine verschillen zijn met de ‘gewone’ braam.
Een bramenstruik is volledig winterhard, al kunnen in strenge winters sommige takken soms wel wat vorstschade oplopen. De struiken bloeien in mei-juni, maar die bloei kan ook wat later zijn (afhankelijk van het ras).
Aan één struik verschijnen bloemen met vrouwelijke stampers en mannelijk stuifmeel en je hebt dus voor een goede opbrengst in principe aan 1 struik genoeg. Eigenlijk bestaat elke braam uit meerdere op elkaar geplaatste besjes. De bloemen worden door insecten bestoven. De oogst valt in juli-augustus en soms zelfs ook nog in september (afhankelijk van het ras).
BODEM / BEMESTING
Bramen zijn niet erg kieskeurig en groeien op elke grondsoort, al hebben ze een lichte voorkeur voor licht kalkhoudende gronden. Op zure gronden kun je dus elk jaar het beste wat kalk strooien om aan die wens tegemoet te komen.
Bramen staan graag in de zon, al doen ze het op een halfbeschaduwde plaats ook goed. Het voordeel van een zonnige plaats is dat de vruchten na regen sneller opdrogen waardoor je wat minder last van rot en schimmel hebt in een natte zomer. Bovendien smaken door de zon goed gerijpte bramen natuurlijk het lekkerst.
Bramen groeien en bloeien ook als ze geen voeding krijgen, ze is heel sterk en kan goed voor zichzelf zorgen. Maar voor de beste opbrengst van lekkere (en zo groot mogelijke) bramen geef je in het voorjaar (als de planten uit gaan lopen) een algemene moestuin- of fruitbomenvoeding. Zelf geven we een kleine tot middelmatige hoeveelheid samengestelde organische meststof (zoals groene Culterra of iets vergelijkbaars). Geef vooral niet teveel mest en geen stikstofrijke mest: het is niet nodig om de toch al sterke groei van bramen aan te moedigen 🙂 . En veel stikstof zorgt altijd voor veel stengels en bladgroei en je wilt juist veel en lekkere bramen. Om die reden is wat extra kali in de voeding wel handig (want dat zorgt voor een goede vruchtzetting en smaak).
Onze braam doet het hier in kleigrond prima zonder al te veel extra’s. Ze krijgt wel elke winter een mulchlaag van oude stalmest met veel stro erin (dat houdt gelijk vocht vast, geeft wat voeding en vermindert onkruidgroei).
Bij het planten (jaren geleden) hebben we voor en goede start een flink plantgat gegraven en dat opgevuld met een mengsel van rijpe compost en potgrond en daar de braam in geplant.
PLANTEN / RASSEN
Van één bramenstruik die goed geleid, gesnoeid en verzorgd is kun je wel 5 tot 15 kilo bramen plukken (mede afhankelijk van het ras, de standplaats en het weer). Misschien helpt je dat te bepalen of je één of meerdere struiken wilt. Bedenk daarbij ook wat een braam nodig heeft: minimaal 2,5 meter maar liever nog 3 meter ruimte in de breedte. Je leidt bramen en hebt er dus stokken of palen met draden nodig, of een ander soort hekwerk waar je de takken aan kunt opbinden.
Bekende rassen zijn:
- Bedford Giant (groot, met doornen, vroeg)
- Chester Thornless (grote bessen, doornloos, lekker)
- Himalaya (met doornen, erg lekker en goede opbrengst)
- Hull Thornless (doornloos, grote vruchten, middelvroeg)
- Jumbo (extra grote vruchten met een wat zurige smaak, doornloos)
- Navaho (doornloos, middelgrote struik en bessen)
- Theodoor Reimers (met doornen, grote struiken met forse opbregst)
- Thornfree (doornloos, laat ras)
- Thornless Evergreen (grote struik, vrij vroeg, middelgrote bessen, doornloos)
- Triple Crown (doornloos, vrij grote bessen, grote struik)
Ik kan je van harte adviseren om met de kweker te overleggen wat je wilt in smaak, vroegheid, groeikracht, doornen, etc.. En kijk vooral ook eens rond op internet, ik zag bijvoorbeeld laatst op de website van een kweker het ras Reuben, het is een ras dat kleiner blijft (leuk voor kleine tuinen en voor in pot op een balkon!) en op eenjarig hout bloeit. En dat betekent dat je haar elke winter tot 30 centimeter boven de grond afknipt en ze vanaf het voorjaar weer uitloopt en in de zomer bloeit en bramen geeft. Meer informatie kun je hier vinden: fruitbomen.net
Zelf hebben we een braam zonder naam, ze is al meer dan 15 jaar oud. We hebben een stek gekregen van een lekkere braam die bij een tuinbuurvrouw stond. Die braam (en nu de onze dus ook) is doornloos, de oogst valt in augustus en de bramen zijn vrij groot, sappig en lekker zoet.
Het ‘stekken’ van bramen gaat heel gemakkelijk: het enige wat je hoeft te doen is de grond wat los maken en een nieuwe tak (zonder bramen) op de grond vast pinnen (met bijvoorbeeld een krammetje). Je kunt in plaats daarvan ook de tak op een pot met potgrond leggen en vastmaken, dat gaat nog iets makkelijker en sneller. Binnen enkele weken zal het gedeelte van de tak waar ze de grond raakt wortels maken. Als ze voldoende wortels heeft kun je haar los knippen van de moederplant en haar een eigen plek in je tuin geven. Eigenlijk heet deze techniek niet ‘stekken’ maar ‘afleggen’. Ik kan me zomaar voorstellen (gezien de groeikracht van een bramentak) dat ze ook heel makkelijk stekt (dus een stukje van een verse groene tak zonder vruchten onder een knop afsnijden en in potgrond met zand gemengd oppotten. Misschien stekt ze zelfs in een glas water, maar dat durf ik niet te zeggen, ik heb haar alleen via afleggen vermeerderd en dat gaat heel goed.
En dit ‘afleggen’ gaat dus zo gemakkelijk dat je vooral moet zorgen dat er geen bramentakken op de grond liggen. Want dan krijg je veel opslag doordat die takken gaan wortelen.
BESCHERMING
Vogels lusten wel bramen maar nou ook weer niet zo graag dat je er je planten voor moet afdekken (dat is in ieder geval onze ervaring). Ik heb in al die jaren nog nooit meegemaakt dat er veel van de planten werd gevreten (maar dat komt misschien ook omdat er op een volkstuin altijd nog andere eetbare en misschien lekkerdere soorten te vinden zijn zoals aalbessen, kruisbessen, pruimen, blauwe bessen, peren, etc., etc. 🙂
LEIDEN
Bramen maken heel lange slungelachtige maar toch sterke takken, soms wel tot 5 meter lang. Deze takken zul je aan moeten binden om te zorgen dat er een beetje organisatie in je plant blijft. Bovendien neemt ze dan minder ruimte in beslag, droogt ze sneller op na regen en kan de zon goed de vruchten laten rijpen. En ook niet onbelangrijk: als je de takken opbindt zorg je er gelijk voor dat de bramenstengels zich niet kunnen hechten aan de grond en zo kan gaan woekeren.
Houd voor een gemiddeld groeiende braam een afmeting van zo’n 3 meter aan en sla een paal aan het begin van die afstand en een paal aan het einde. Daartussen, in het midden, plant je de bramenstruik. Begin nu op 60 centimeter van de grond af een eerste draad te spannen en herhaal dat daarna naar boven om de 30 centimeter, de laatste draad span je op zo’n 1,80 meter hoogte.
Hier hebben we met geluk gehad dat we een oud ijzeren hekwerk konden bemachtigen waar de braam bij staat. Dat hekwerk is 2 meter hoog en ruim 3 meter breed, er past precies 1 bramenstruik bij.
Een lager hekwerk kan natuurlijk ook, maar ga dan wat meer de breedte in; de takken groeien net zo makkelijk breeduit als wat meer in de hoogte. Goed leiden is dan natuurlijk ook weer belangrijk.
Bindt de jonge takken in een soort waaiervorm (eerst omhoog en dan zijwaarts, ongeveer evenveel takken naar links als naar rechts) aan de draden vast. Hieraan komt de bloei en de oogst. Op deze foto kun je dat redelijk goed zien:
SNOEIEN
Bramen bloeien op het hout dat de vorige zomer en herfst is gegroeid. Het wegsnoeien van de oude takken (waar dus in dat jaar de bramen aan zaten) kun je ergens tussen oktober en eind februari doen (bij niet vriezend weer). Zelf snoeien we graag in de herfst, dat is het allermakkelijkst, want je kunt dan nog makkelijk zien welke takken oud zijn (met restanten van bramen eraan) en welke nieuw zijn (groen, vers).
Op deze foto zie je zo’n nieuwe scheut. Links de braam met de dragende takken. De sterke groeikrachtige groene frisse tak die naar rechts groeit is een nieuwe scheut (en die moet dus wat terug worden gebogen naar het rek en daaraan worden gebonden).
Dan een foto van de bramenstruik zoals die er in de herfst uitziet:
Het ziet er nogal onoverzichtelijk uit, maar eigenlijk is het heel makkelijk: je zoekt een tak waar nog wat resten van bramen aan hangen en je volgt die tak helemaal terug tot aan de basis, en je snoeit die tak zo dicht mogelijk bij de grond af. Dat doe je met alle takken waar bramen aan hebben gehangen. En uiteindelijk houd je dan de nieuwe takken/stengels over. En daar mag je vooral niet in knippen want hieraan groeien volgend jaar de bramen; deze stengels bind je op aan het rek/hekwerk (voor zover je dat in de zomer nog niet had gedaan). En dan ziet het er zo uit, de nieuwe takken opgebonden, de oude takken tot op de grond teruggesnoeid.
Je kunt trouwens op alle foto’s op deze pagina klikken om ze in groot formaat te zien, zo kun je wellicht wat makkelijker de oude en nieuwe takken zien.
Op deze manier kan er eigenlijk nooit iets mis gaan. Zo gemakkelijk is het 🙂
OVERIGE TEELTTIPS
Naast het snoeien en leiden zorg je er bij voorkeur voor dat er rond de struiken een mulchlaag ligt (dat hoeft natuurlijk niet maar het houdt vocht in de bodem vast en houdt het onkruid tegen). Bramen hebben liever een vochtige dan een droge grond (want er is vrij veel vocht nodig om te groeien, nieuwe scheuten te maken, en te bloeien en bramen te maken)
Verwijder regelmatig onkruid, en natuurlijk ook eventuele opslag (stekken) van wortelende takken rond de planten.
BRAAMHYBRIDEN / BRAAMBOZEN
Zoals in het begin op deze pagina al genoemd nog iets over deze soorten/rassen: een braamhybride/braamboos is een kruising tussen een braam en een framboos. Er zijn er verschillende, de 3 bekendste zijn de Loganberry, Tayberry en Boysenberry (waarvan de eerste 2 qua uiterlijk meer op een framboos lijken en de laatste juist meer op een braam). Daarnaast zijn er nog een aantal soorten die wat minder bekend (wellicht ook iets minder succesvol?) zijn, dat zijn:
- Tummelberry
- Veitchberry
- Silvaberry
- Sunberry
- Nectarberry
- Youngberry
Er zijn bij al deze kruisingen wat verschillen in kleur, grootte, smaak van de vrucht, groeikracht, etc..
Zelf hebben we een paar jaar een Loganberry gehad; ze leek qua groeikracht op een braam (misschien nog wel iets groeikrachtiger). De bessen hadden de kleur en vorm van een framboos (maar dan wel 2 keer zo groot). Wij vonden dat de struik veel plaats innam in de tuin, en vonden de smaak niet zo lekker als een braam, en ook niet zo lekker als een framboos (zurig, met wat frambozenaroma). Dat is natuurlijk heel persoonlijk en wellicht ook nog mede afhankelijk van de omstandigheden. De vruchten werden hier ook nog flink belaagd door kleine rupsjes. Na een paar jaar hebben we de struik aan iemand anders gegeven en houden wij het (voorlopig, zeg nooit nooit 🙂 ) bij bramen en frambozen.
Over het algemeen zijn de vruchten van braambozen wat groter dan die van bramen. Ze verschillen onderling dan wel weer wat, de vruchten van onze Loganberry waren in ieder geval wel ruim 1,5 keer zo groot als onze braam (en onze bramen zijn ook al best groot).
De kleur van rijpe bramen is altijd bijna glanzend zwart, die van braambozen zitten qua kleur altijd tussen frambozen en bramen in; soms wat roder, soms wat paarser of nog donkerder maar nooit zo donker als een braam.
Ook braambozen zijn er met en zonder stekels, net als bramen.En ook al lijkt een braamboos meer op een framboos, de groei lijkt altijd op die van de braam (groeikrachtig, moet geleid worden). Er zijn wel verschillen in groeikracht. Over het algemeen is de oogst van braambozen iets vroeger dan die van bramen.
Braambozen zijn iets minder winterhard dan bramen. Snoei ze daarom pas aan het einde van de winter en zorg voor een zonnige standplaats. Nieuwe takken die vorstschade hebben opgelopen mag je in maart tot op een gezonde knop terugsnoeien.
Braambozen hebben graag wat meer voeding en liefst een eerder iets zure grond dan een kalkrijke grond (dat komt door de inbreng van de frambozen die ook graag een neutrale tot iets zure grond willen). Op echt zure gronden moet je wel nog steeds kalken, maar iets minder dan een braam. En geef ook braambozen elk voorjaar vlak voor het uitlopen wat samengestelde organische meststof, en een mulchlaag van oude stalmest met stro.
OOGST / BEWAREN
Bramen hebben een droge periode nodig om mooie rijpe bramen te geven. Ik kan me een jaar herinneren met een lange natte zomer: als er veel regen valt en de struiken geen kans krijgen om goed op te drogen gaan de vruchten al snel rotten. Zon en een droge periode zijn dus heel belangrijk voor bramen.
Pluk bramen rijp, en niet eerder. Hoe rijper, des te lekkerder. Het gemakkelijkst is om met duim en wijsvinger een braam heel voorzichtig vast te pakken en er zachtjes aan te trekken; heb je direct de braam in je handen, dan is ze goed rijp. Voel je echter nog wat weerstand en laat ze niet heel gemakkelijk los, dan is ze nog net niet rijp genoeg en kun je haar beter nog één of twee dagen laten hangen. Niet volledige rijpe bramen zijn altijd wat zuurder.
Wees bij het plukken niet te hardhandig, doe het voorzichtig en gebruik ondiepe brede bakken; rijpe bramen kneuzen gemakkelijk als je er te ruw mee omgaat of er teveel druk op komt in een te hoge smalle bak. Rijpe bramen kun je ook niet lang bewaren, hooguit een dag, maar vers zijn ze het allerlekkerst. Oogst dus vooral elke dag vers wat je wilt eten.
Moet je toch meer oogsten omdat er nu eenmaal veel rijpe bramen hangen, vries ze dan vooral in; je kunt er dan later nog sap, saus of jam van maken. Ook bramen zijn zeer geschikt voor de inmaak (jam, gelei, ook lekker in combinatie met andere vruchten).
Tot slot: kijk vooral nog even op de Receptenpagina voor recepten met bramen (of andere groenten, fruit of kruiden) of op de pagina met Inmaakrecepten voor recepten van bijvoorbeeld jam en gelei.
Beste mevrouw, heer,
Nu komen de nieuwe bramen scheuten die nodig heb voor de volgende jaar.
Vraag: moet ik net als tomatenplant dieven? (De nieuwe scheuten tussen de stam en de blad weghalen?) ter voorkoming van overwoekering.
Met vriendelijke groet,
Franco
Hallo Franco.
De nieuwe scheuten die nu groeien zijn de takken waar volgend jaar bramen aan groeien. Je mag wegknippen wat je teveel vindt of wat de verkeerde kant op groeit of wat in de weg groeit. Maar elke nieuwe scheut die je weg snoeit betekent dus volgend jaar minder opbrengst (al zullen de bramen zelf daardoor waarschijnlijk wat groter worden).
groetjes,
Diana
Hallo
Ik heb een vraag omtrent de bramen .Er zitten wilde bramen met stekels door een van mijn zwarte bessen struiken. Ze zijn kleiner dan de gewone wilde braam en hebben een prachtige blauwe kleur en ze zijn qua smaak dichter bij de zwarte bes dan bij de braam. Wat is dit voor een braam wie kan me dit vertellen?
Hallo Dorien,
Ik ken geen kruising tussen een braam en een zwarte bes (ik ken alleen de jostabes, een kruising tussen een zwarte bes en een kruisbes).
Ik zou kunnen denken dat je een spontane kruising in je tuin hebt, dat zou heel bijzonder zijn! Maar of dat überhaupt mogelijk is en of het vaker voorkomt durf ik niet te zeggen.
Misschien kan iemand anders je vraag beter beantwoorden dan ik, sorry dat ik je niet beter kan helpen.
Diana
Hey Dorien, misschien een dauwbraam? Grts, Kevin
Hallo Kevin,
Dankjewel voor het meedenken!
Gezien Dorien´s beschrijving zou het zeker een dauwbraam kunnen zijn.
Ik kende de dauwbraam zelf niet, heb ik zelf ook weer wat geleerd 🙂
Voor wie er meer interesse in foto’s en beschrijving heeft: https://nl.wikipedia.org/wiki/Dauwbraam
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Je schrijft dat je 3 meter voor de braam moet uittrekken. Maar kan ik hem ook snoeien als ik 2 meter genoeg vind?
Hallo Mariël,
De bloemtrossen verschijnen aan het einde van de takken. als je de braam dus snoeit zul je behoorlijk wat opbrengst in moeten leveren. Ik zou dan zelf een ras zoeken dat wat kleiner blijft, en het is wellicht nog een optie om de takken wat meer verticaal in plaats van horizontaal te leiden.
groetjes,
Diana
Help, mijn bramen zijn uitgedroogd. Ziet er raar uit. Er lijkt een ziekte in te zitten of de zon is te heet geweest voor de bramen. Iemand een idee?
Ik heb dat ook in mijn bramen. Het schijnt zonnebrand te zijn. De bramen zijn door de extreme temperatuur gewoon verbrand heb ik ergens gelezen.
Gelukkig zitten er bij mij nog heel veel bloemen en onrijpe trossen aan dus als het weer een beetje normaal blijft doen kan ik toch nog lekkere bramen plukken. hoop ik.
Groet,
Ria
Hallo Ria,
Ja, wat een vreemd weer dit jaar hè!
We weten eigenlijk helemaal nog niet goed hoe onze planten (die aan het Nederlandse klimaat gewend zijn) reageren op weken van droogte en temperaturen van bijna 40 graden.
Hier staan de frambozen vol in de zon en die hadden ook wel last van de warmte en droogte. We hebben de zomerframbozen ondertussen gesnoeid en de nieuwe stengels zien er weer prima uit (nu het wat minder warm is en het zelfs al twee keer goed heeft geregend).
Ik hoop dat jullie de komende weken toch nog bramen kunnen oogsten!!
Diana
Hallo Ria
Ik heb een vraag over het snoeien.
Ik heb een doornloze braam die nu voor het eerste jaar vruchten brengt.
Aan de eerste tak, die met de vruchten dus, komen nu allemaal zijtakken. Dragen deze zijtakken het komende jaar of kan ik die maar beter weghalen engebruik maken van de nieuwe uitloper?
Hallo Theo,
In principe zou je die zijtakken kunnen laten groeien, daar komen volgend jaar inderdaad bramen aan. Maar omdat wij onze struik netjes willen houden en geen kruisende takken, brede groei, etc. willen snoeien wij de gedragen takken, inclusief zijscheuten tot op de grond toe weg. Er zijn echter mensen die ze laten gaan, dan wordt de struik dus groter en breder maar krijgt ook nog iets meer opbrengst.
groetjes,
Diana
Hoi Ruud en Diana,
Ik was van plan om de “chester thornless” te gaan kweken in pot. Ik wou ze eerst poten in een hangpot maar heb besloten om ze in een hoge pot (1,5 m hoog en 40 cm breed) te zetten zodat de takken naar beneden hangen. Als ze dan tot aan de grond komen wou ik ze omhoog hangen aan touw.
Kan dit of is een hek beter? Worden de takken in pot ook zo lang. Moet je dan op dezelfde manier snoeien en verzorgen? Kun je hier iets over vertellen?
Groetjes cindy
Hallo Cindy,
Ik vrees dat ik je niet kan adviseren, want ik heb nog nooit een braam als hangplant geteeld en ook nog nooit gezien.
Een braam in pot wordt uiteraard wat minder hoog/lang dan een braam in de volle grond. Maar je zult wel op dezelfde manier moeten snoeien, want de bramen groeien altijd aan het einde van de nieuwe scheuten en dat verandert niet bij de teelt in pot.
Uiteindelijk groeit alles eerst naar het licht = naar boven, ik verwacht dat je braam eerst ongeveer een meter naar boven groeit en dan door de zwaartekracht zal gaan hangen, maar dat is logisch bedacht en weet ik dus ook niet zeker.
Ik ben wel heel benieuwd hoe het gaat aflopen en hoop dat je hier volgend jaar nog eens wilt laten weten hoe de braam het doet, hoe ze groeit, hoe lang de scheuten worden en hoe de opbrengst is!
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ik zal zeker iets laten weten, kun je hier ook een foto plaatsen?
Ben zelf benieuwd of het gaat lukken. Zal je vast nog wel lastig vallen voor.tips.en advies
Groetjes cindy
Hallo Cindy,
Nee, helaas kun je hier geen foto’s plaatsen, dat kan alleen ik. Dus je kunt mij wel een foto mailen die ik vervolgens plaats.
Of je kunt een link vermelden naar een website waar je de foto plaatst.
groetjes,
Diana
Ik heb lukraak een tayberry gekocht enkele jaren terug en ben er wel erg blij mee. Erg lekker en goede opbrengst zonder al te veel moeite 🙂
Beste,
wij hebbben onze braamstruik al enkele jaren staan, en telkens hebben we heel zure bessen. Dit voorjaar hebben we de takken van de muur weggetrokken , en naar de tuin geleid, zodat ze meer zon krijgen. De “trossen” zijn vaak heel groot, de bessen hangen op vele plaatsen met 10 bij elkaar. Is het dan aan te raden om enkele bessen weg te knippen uit die trossen, zoals bij druiven? Of heeft dit geen belang?
Hallo Suzy,
Vocht (voldoende), voeding (liever te weinig dan teveel), hoeveelheid vruchten (het liefst niet teveel en weersomstandigheden (veel zon) hebben invloed op de smaak. De smaak wordt dus meer geconcentreerd als er niet teveel bramen zijn, ze minder voeding krijgen, etc. Ik zou ze misschien wat kali geven (want kali verbetert de smaak en houdbaarheid van vruchten).
Maar zure bramen kunnen daardoor wat minder zuur worden maar ze worden nooit echt zoet. Er zijn nu eenmaal rassen die zuurder en rassen die zoeter zijn. Kijk bijvoorbeeld hier voor een overziht van rassen en de daarbij behorende verschillen in groeivorm, grootte en smaak: Fruitbomen.net – Bramenrassen
groetjes,
Diana
Grond rond de plant goed losmaken, eerste vereisten is kalk toevoegen en spoorelementen voordat de plant in het voorjaar begint uit te lopen.
Zelf gebruik ik Tenso Cocktail als spoorelement, dit geef je maar een keer per jaar bij de groeistart.
Kalk, geef bij de groeistart voldoende kalk, maar niet alles in eens.
mengsel van Compost, koffieprut, koemestkorrels, gemalen of kortgeknipt stro is prima.
Controleer of er genoeg leven is,in de afdeklaag wormpjes ed.
Als je grond te zuur is, zijn je bramen ook zuur, dit kan je vaak zien aan het soort onkruid wat rondom de struik groeid. Brandnetels, alle distelsoorten, Heermoes groeien graag op zure grond.
Behalve als je kippenmest toevoegt, daar zit brandnetelzaad in.
Klaver is een gewenst kruid vanwegen het stikstof.
Hoi!
In september ben ik in mijn huidige huis komen wonen, en er stond (blijkbaar haha) een braam in de tuin.
Hij begon in het voorjaar enorm goed te groeien, maar nu is hij geel en lijkt hij dood te gaan. De bladeren en bloemetjes sterven af, en dat wat een braam had moeten zijn (denk ik) ook. Heb je enig idee hoe dat zou kunnen? Wat heb ik fout gedaan? 🙁
Hallo Jascha,
Zou het te maken kunnen hebben met de droogte? Heb je de braam regelmatig water gegeven? Hier op ons volkstuinencomplex zie ik vooral droogteschade bij frambozen (verdorde blaadjes en vruchtjes, kleine vruchtjes, weinig groei, etc.). Heet heeft al zo lang niet geregend dat af en toe een gieter niet meer voldoende is, om in leven te blijven hebben de fruitstruiken regelmatig een flinke plens water nodig,. En anders zou je kunnen denken aan voeding (teveel, te weinig of verkeerde voeding).
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
Diana
Beste
Ik heb sinds 2 jaar doornloze braamstruiken staan. De nieuwe scheuten die opschieten hebben bladvorm met 5 blaadjes. Ik weet voor rozen is de bladvorm van 5 blaadjes, een waterscheut en moet je deze wegsnoeien. Is dit voor bramen ook zo of hebben de nieuwe scheuten altijd 5 blaadjes. De vruchtdragende takken, die vorig jaar gevormd zijn, hebben bladvorm met 3 blaadjes.
Hallo Luc,
Ik vrees dat ik je vraag niet kan beantwoorden, ik hoop dat iemand anders die dit leest je wellicht kan helpen. Ik heb er zelf nooit op gelet, ook doordat ik heb het in deze tijd zo druk heb met oogsten, water geven, wieden en weer opnieuw zaaien. Ik bekijk de braam eigenlijk pas weer wanneer ik kan oogsten en vervolgens komende herfst om de gedragen takken te snoeien en de nieuwe scheuten op te binden. Ik kan alleen maar zeggen dat ik tussen die nieuwe lange scheuten nooit iets vreemds heb gezien, en ook nooit heb gezien dat er opgebonden scheuten zijn die helemaal geen vrucht dragen (en voor zover is weet zijn waterscheuten juist extra groeikrachtig). Misschien is het een rasafhankelijk iets. Ik zal er eens op letten.
groetjes,
Diana
Hallo Luc en Diana,
Ik weet dat rozen altijd een uit 5 blaadjes gevormd blad hebben. Dat heeft niets met wilde scheuten te maken. Een enkele keer zie je ook wel eens een drieblad dicht bij de bloemtros.
Ik ben ook voor alle zekerheid nog even in mijn tuin gaan kijken naar de rozen en naar de doornloze braam. Ik zie zowel bij de rozen als bij de braam alleen maar vijfbladen, met soms een drieblad aan de zijscheuten waar de bramen aan groeien.
Groetjes,
Ria
Hoi Ria,
Dankjewel voor je reactie en de uitleg!
Ik begreep al niet goed waarom ik bepaalde takken van rozen weg zou moeten snoeien, dat doe ik ook nooit (en dus ook niet bij bramen, behalve uiteraard het wegsnoeien van gedragen scheuten in de herfst). Ik ken de term waterscheuten ook alleen als waterloten en dat zijn rechtopgaande snelgroeiende dunne twijgen in fruitbomen.
Nogmaals dank!
Diana
Dag Diana,
Ik heb al jaren meerdere Loganberry struiken, inderdaad een sterke groeier. Hij verdringt andere frambozen en breidt zich uit doordat een lage tak verderop de grond in gaat en wortelt, net als bijvoorbeeld de japanse wijnbes. Dit jaar een overweldigende oogst zonder beestjes. Ze zijn vers niet zo geweldig smakelijk maar heel goed in jam e.d..
Vriendelijke groet, Michiel
Ik ben het met Michiel eens dat jam extra lekker wordt als je een handvol Loganbessen toevoegt. Ik heb 1 struik in mijn tuin staan en dit topjaar bijna 3 kilo vruchten kunnen oogsten.
En een groot voordeel van de Loganberry struik is dat de vogels de vruchten niet eten, dus er hoeft geen net overheen.
Goede middag,
Ik heb met veel plezier Uw artikel gelezen. Zelf staan we in de tuin o.a. ook met braambessen e.d. Mijn vrouwtje en ik hebben daar veel jaren wijn van gemaakt én lekkere confituur. Sinds een paar jaar zijn we begonnen met zelf vruchtensappen maken (appels, rode bes, pruim, zure kriek en appels. Dat valt heel goed mee, in zoverre dat de +- 350l sap die we maken vrij snel uitgeput is, mede door kinderen en vrienden 🙂 Voor de toch wat zure smaak van de braambes, nemen we een sapmengeling van 80% appelsap en 20% bramensap, zonder toevoeging van suiker of bewaarmiddelen, die we pasteuriseren in champagneflessen (75cl) . Heel lekker, moet je eens proberen.
Gr,
Freddy
Hallo Freddy,
Dankjewel voor de tip! Ik heb wel al heel veel jam, gelei, siroop, chutney, etc., etc. gemaakt maar nog nooit sap. Ik ga het zeker onthouden en misschien eens een poging wagen, zal me eerst even moeten verdiepen in hoe en vooral wanneer ik het bewaarbaar maak (het sap koken voor het inmaken, of de flessen ‘wecken).
groetjes,
Diana
Persoonlijk plaatsen wij de boordevol gevulde (open) flessen in bain mairie op 80° gedurende 20min. Dan plaatsen wij er ( voorzichtig voor brandwonden) kroonkurken op. Aangezien sap uitgezet is door de warmte, trekt bij afkoeling de kroonkurk vacuum op de fles. Momenteel zitten in de diepvries al ong 40kg bramen, 30 kg rode bes en iets minder framboos en pruim en rabarber. Nog even wachten tot de appels er zijn en dan kunnen we binnenkort zo’n 400L sap maken.
Groetjes,
Freddy
Hallo,
Ik heb een Thornless Evergreen braam van een jaar of 6 oud.
De eerste 4 jaren zaten er volop bloesems en later ook vruchten aan.
Alleen vorig jaar geen enkele bloesem en dus ook geen vruchten.
Ook dit jaar tot op heden nog geen spoor van bloesem.
Plant krijgt voldoende mulch en mest en plant ziet er verder ongeschonden uit.
Iemand enig idee wat dit kan zijn ?
Hallo Anton,
Het is lastig voor mij om je te helpen want ik ken de omstandigheden niet (zoals standplaats, grondsoort, vocht, wanneer en welke voeding je geeft, etc.).
Maar het is wel heel vreemd dat de braam na 4 jaar stopt met bloeien. Als de plant er gezond uitziet zal het geen ziekte zijn, en zal er geen mol of woelmuis, etc. onder de grond zitten. Weet je zeker dat je goed snoeit (zoals uitgelegd op deze pagina)? Want als je dit najaar alle nieuwe scheuten wegknipt zullen er volgend jaar minder dragende takken zijn. Het zou anders iets met voeding te maken kunnen hebben maar dan zouden de planten er ook niet gezond uitzien. Misschien heeft het met het ras te maken en zijn er mensen met dezelfde ervaring. Ik kan je niet verder helpen, ik hoop dat iemand anders die dit leest een tip voor je heeft!
groetjes,
Diana
Goede avond,
Ik heb eigenlijk geen tip, alleen ook een ‘rare’ ervaring met dezelfde soort struik. Na 6-7 seizoenen begon die ineens massa’s wortelscheuten te maken (met doornen), de eigenlijke struik kwijnde op een paar jaar weg terwijl de scheuten weelderig opschoten (met kleine vruchten. Heeft me veel werk gekost om te rooien en nu 5-tal jaar later komen nog her en der opnieuw scheutjes te voorschijn tussen de nieuwe braamstruiken. Veel succes verder!
Beste Diana,
Wat een leuke site heb je toch, ik leer altijd veel!
Met mijn braam gaat t mis. Een doornloze, die er al plm 18 jaar staat en heel veel opbrengst had. Maar ook problemen. Andere jaren vaak schimmelige bramen erbij, of verdroogd. En wat bleek verkleurde exemplaren. Nu heel veel bleke. Soms enkele partikeltjes, soms de hele braam, nog voordat ze op kleur is en soms zelfs hele vruchttrossen…Ze smaken ook “bleek”. Smakeloos. Vorig jaar ook veel, nu weinig bramen met een afwijkende paarse kleur op een paar partikels. Die gaan ook verdrogen of schimmelen. En zijn vies:-(.
Daarom voerde ik alle gesnoeide takken en de “foute” bramen al jaren af. In het najaar snoei ik de vruchtdragende takken af en van de nieuwe loten snoeide ik de zijtakken terug op 2 a 3 knoppen…
Toch weer volle bak en de eerste waren heerlijk. Maar nu steeds meer bleke bramen, of soms verdroogd. Ik geef wat oude mest in het voorjaar.
Ken je dit probleem toevallig? Is er een remedie?
Ik heb er foto’s van…
Via de Facebook groep voedselbossen ben ik verder gekomen: bramengalmijt. Remedie: snoeiafval afvoeren, doe ik al. Ga nu radicaal ook alle aangetaste vruchten weghalen..
Er zouden ook natuurlijke middelen bestaan, te koop bij tuincentra, maar zover ben ik nog niet. Hou me aanbevolen.
Ook roofmijt zou helpen, dit heb ik nog nooit toegepast.
Als niets helpt, ga ik rooien: wordt elk jaar meer. En tast ook al wijnbes aan ( nog maar paar procent nu, maar ik vrees het ergste) en loganberry (idem) Bah!!
Hallo Karin,
Dankjewel voor het antwoord op je eigen vraag, ik ben blij dat je zelf al verder bent gekomen want ik zou het antwoord niet hebben geweten en alleen maar met je mee hebben kunnen zoeken/googelen. En fijn dat je het antwoord hier vermeldt want ik weet zeker dat andere mensen hier ook verder mee kunnen. Ik heb het zelf nog nooit in onze bramen gezien/gehad maar het wel eens bij tuinburen gezien, van die onsmakelijk licht gekleurde plekjes. Mocht je een goede foto van hebben zou ik die misschien in je verhaal/antwoord kunnen plakken. Als je de foto wilt sturen kun je dat naar mijn mailadres [email protected] doen.
Wel heel vervelend trouwens dat je braam er zo’n last van heeft en het nu ook nog overslaat naar andere fruitstruiken, ik hoop dat je een oplossing kunt vinden! (en misschien wil je die hier dan ook melden, ook daar zouden bezoekers van deze pagina die hetzelfde probleem met hun braam hebben blij mee zijn).
groetjes,
Diana
Dit is de reactie die van Karin via de mail kreeg, met foto’s ter illustratie:
Hoi Diana,
Ik zie nu pas jouw antwoord op mijn vraag. Ik heb een hele serie foto’s. En een theorie:-)
* Door de klimaatverandering hebben de galmijten het naar hun zin: warmte, droogte, niet doodvriezen.
* Negeren, wegkijken is niet slim
* In jong stadium zieke bramen (trossen zelfs als het erg is) telkens weghalen, wordt aangeraden. Zelf haal ik het blad wat verkleurd is, ook weg. Daar zitten vaal al heel wat eitjes op. Weg is weg
* ook de bodem nalopen op gevallen fruit
* Nog niet zo erg? Goed snoeien. Ik wil altijd alles een kans geven, maar dunne stengels gewoon weg. Minder blad, dus meer lucht en licht, minder plagen?
* Wel erg? Dan komend jaar ook de bloemen wegsnoeien. Want daar leggen de overwinterde, omhoog gekropen mijten , hun eitjes in. En de larven zorgen voor de problemen.
* of om de twee jaar andere bramen planten las ik ergens, maar dat zou ik nooit doen. Dan liever paar jaar iets heel anders, de mijt moet weg!
* oude biomest in het voorjaar, ik geloof ook kali maar dat moet ik nakijken.
* Ook zorgen dat andere planten niet te dichtbij komen. Nu eigenlijk te vol bij mij.
* Uitzoeken wat de natuurlijke vijand van de galmijt is en kijken hoe ik die naast mijn tuin kan lokken. Ik koop liever niet iets. Je kunt roofmijten kopen maar dat heb ik nog nooit gedaan (drempelvrees) en ben huiverig voor ingrijpen in biosystemen. Misschien spelen wantsen een rol, want die kom ik wel tegen.
* Meer water geven bij droogte dan ik tot nu toe deed (te weinig)
* Met iets versterkends erbij, een plantengier. Niet eerder gedaan.
Nu ben ik met mijn wijnbes bezig. Die is nog niet zo erg aangetast, dat wil ik zo houden. Daar heb ik een vraag over gesteld: Bij bramen snoei ik de zijtakken van de nieuwe stengels weg. Zou dat bij de wijnbes ook kunnen? Ik ga het bij een paar doen, die in de weg zitten.
Wel veel werk allemaal. Vooral ook het afvoeren. Eigenlijk zou je moeten verbranden maar dat mag niet op ons complex. Er is wel een ” dumpplek” ver van tuinen verwijderd, waar alleen metershoge brandnetels, distels, kweek en kleefkruid etc groeit. Ik heb geen auto en het is te veel om alles met de fiets af te voeren. Ik schaam me een beetje maar denk ook dat het wel kan.
Overigens zit er een viltmijt in mijn druif en een bobbeltjes veroorzakend beestje in mijn bessen. Ook die pak ik nu aan. Zelfs in mijn vlier zie ik verkleuring, anders dan droogte en op mijn hertshooi zie ik nu beestjes…..
Ook maar snoeien en afvoeren. En volgend jaar nieuwe kansen.
Ik vulde het item aan op jouw site, inderdaad omdat ik dacht daarmee van nut voor anderen te zijn. Dit mag er ook bij als het je wat lijkt.
Foto 1 was de belofte, in juli, daarna zie je het verval.
Met vriendelijke groet,
Karin Krabbendam
Voor de geinteresseerde lezer: het verwijderen heeft niet geholpen. Zie nu wel dat er in de stengels een soort orange vlekken zitten: de galmijt. Van Velt, ecologisch tuinieren, kreeg ik deze tip, die ook voor de bramengalmijt geldt. Ga ik vandaag uitproberen.
Hoe krijg je de druivenviltmijt helemaal weg?Tijdens de winter en het voorjaar schuilen de wijfjes in schorsspleten en knoppen, vandaar:
Beste Karin, Diana en meelezers,
Veel dank voor je uitgebreide reacties en foto’s; zo fijn dat we via deze site ook veel van elkaar kunnen leren!
Even voor de aanvulling (en waarom ik hier terechtkwam), is een andere mogelijke oorzaak van witte / lichte plekken op bramen ZONNEBRAND – teveel (plotselinge) zon en hitte midden op de dag… Dan is er geen sprake van aangetaste bladeren en rode poederplekken, maar wordt de kant van de braam die in de zon hangt bleek, en blijft de schaduwkant onaangetast. Op jouw detailfoto zie ik ook een paar bramen die dat lijken te hebben, dus misschien is het bij jou een gecombineerd probleem. Ik vond die verklaring onder “white drupelet syndrome”, bijv. hier https://www.gardeningknowhow.com/edible/fruits/raspberry/white-drupelet-syndrome.htm. Gelukkig hoef ik mijn zonnebrandbramen dan niet in te spuiten en zijn ze wel eetbaar, ookal zijn ze niet mooi.
Vriendelijke groeten,
Ineke
Hallo Ineke,
Dankjewel voor de link en de tip/info over zonnebrand!
Ik zag laatst ook een foto van iemand op instagram van verbrande bramen (toen het 38 graden was). Ik heb het zelf nog nooit mijn eitgen bramen gezien (ongetwijfeld mede doordat de bram hier in gefilterd licht achter de hoge appelboom van onze tuinbuurman staat).
Voor wie dat in bramen heeft en over zonnebrand twijfelt, hier vind je ook nog 2 duidelijke foto’s: Sunscald/Sunburn
groetjes,
Diana
In aanvulling op onderstaande reactie, hier het advies van Velt zelf:
ik doe nog extra, naast de knoppen, de orange vlekken en het begin van de stengel. Hopelijk helpt het inderdaad zo goed. Ik zal het hier melden.
Beste,
Het fenomeen van “bleke bramen” wordt inderdaad veroorzaakt door de bramengalmijt.
Verwijder zeker de afgedragen takken zoals je al doet.
De natuurlijke vijand van deze mijten zijn roofmijten. Je trekt deze aan door bijvoorbeeld jaarlijks de bramen te mulchen met organisch materiaal zoals stro, bladafval of haksel. Het biedt ze een schuilplek van waaruit ze op jacht kunnen gaan. Tevens zorgt deze mulch, samen met een jaarlijkse stevige organische bemesting met compost voor een actief bodemleven en dus goede groeicondities voor de planten. Breng in het voorjaar eerst de compost aan en dek dan af met de mulch.
Nieuwe knoppen zou ik niet verwijderen want dan krijg je ook geen oogst meer. Eventueel kan je de knoppen voor ze uitlopen insmeren met het zwavelpapje zoals beschreven in dit artikel over de gelijkaardige druivenviltmijt. https://www.velt.be/vraag-antwoord/moestuinvragen/wat-doe-je-tegen-de-druivenviltmijt
succes
Zojuist gedaan. Wat me opviel: veel “oude” bladeren, die het eerst kwamen of soms de winter overleeft hebben, zijn verkleurd. Draai je ze om, dan zie je het orange poeder: de galmijt. Deze heb ik verwijderd en voer ik af. Durf ze niet op de composthoop te doen.
Nu koste plm 8 meter nakijken en inspuiten me plm 1 uur.
Ben benieuwd wat het resultaat is en ga het over een week weer doen.
Bij voldoende goede bramen is nu het plan:
Als er volgende herfst toch weer veel bleke, vieze bramen zijn, haal ik alles weg en ga er iets heel anders zetten! Na 5 jaar misschien weer proberen.
Hopelijk krijg ik het toch dit jaar onder controle..
Hallo Karin,
Dankjewel voor je uitgebreide reacties!!
Ik hoop van harte dat je het onder controle krijgt, en er zullen flink wat mensen met hetzelfde probleem blij zijn met je onderzoek en het delen van je ervaring!
groetjes,
Diana
Dag Karin
Hartelijk dank om in detail het probleem te beschrijven, ik herken hetzelfde bij mijn bramenstruik.
Heb al vaak wat van die aangetaste takken weggesnoeid vorig jaar. Maar vanaf de hitte nu wat verdwijnt ga ik alles controleren en waar nodig snoeien.
Hopelijk krijg ik van de natuur voldoende roofmijten rond de plant.
Als dat niet lukt zal ik ook de tip van Velt in overweging nemen.
Is spuitzwavel een ecologisch middel en heb jij dat gewoon in een tuincentrum aangekocht?
Afgelopen jaren heb ik bij mijn braam en framboos (beide op zonnige plek in mijn moestuin) het probleem dat de vruchtzetting veelal mislukt: verdroogde en verdorde bloemen in plaats van heerlijk zoet fruit. Wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn?
Hallo LP,
Je zou kunnen denken aan droogte maar het kan ook heel goed een ziekte of plaag zijn. Ik kan je adviseren om te googelen op de term ‘blackberries pests and diseases’, je vindt dan veel websites met informatie en foto’s die je kunt vergelijken met je eigen plant, zoals bijvoorbeeld deze pagina: Chris Bowers
groetjes,
Diana
Hallo Diana, wij hebben een moestuin met een vaste 5×5 meter voor vaste planten, de rest wordt nl gezamenlijk elk jaar machinaal omgeploegd. Nu willen wij bessen, frambozen en bramen op dat stuk zetten. Bv. 3 rijen. Wat is de beste stand en volgorde wat betreft de zon??
Groetjes Arnout
Hallo Arnout,
Ik verwijs je ook graag naar de website van De Houtwal voor veel meer informatie over de teelt van heel veel fruitsoorten. Wij planten deze soorten bij voorkeur op het Zuidwesten, dan is er hier de meeste kans op zo lang mogelijk zon. Maar ik heb ook een rode aalbes in de halfschaduw staan en die doet het ook prima hoor.
Ik zou hoe dan ook de bramen achteraan zetten want die worden met goed opbinden het hoogst. En dan ervoor de frambozen en daarvoor de aalbessen (ik neem dat je aalbessen bedoelt). Deze struiken zijn natuurlijk geen bomen maar misschien kun je die pagina ook nog even lezen en vind je daar nog handige informatie over standplaats, voorbereiden van de grond, etc.: Een fruitboom planten
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Bedankt voor de geweldige info op jouw site! Ik heb een vraag over bramen. Van mijn broer heb ik een stek gekregen. Groeit goed, krijgt veel vruchtjes die goed rijpen maar vervolgens ronduit smerig smaken. Ik heb geprobeerd ze eerder te oogsten maar dat helpt niet. Bij mijn broer smaken ze prima. Heb jij een idee wat dit kan zijn? Groetjes, Bianca
Hallo Bianca,
Als je een stek hebt gekregen is de braam vegetatief vermeerderd en moet ze dezelfde eigenschappen als de moederplant hebben. Als de braam van je broer lekker is maar de jouwe vies (ik neem dat je daar zuur mee bedoelt) kun je inderdaad denken aan andere omstandigheden: dat kan zon of schaduw zijn maar ook droogte of voeding. En anders kun je nog denken aan bijvoorbeeld plagen waarbij er wat levends in de vruchtjes leeft. Goed snoeien, de nieuwe takken opbinden, in het voorjaar voldoende voeding geven (samengestelde organische voeding met wat extra kali), zorgen voor regelmatig water geven in droge periodes en goed letten op ziekten of plagen, ik hoop dat jouw bramen volgend jaar dan ook lekkerder zijn.
groetjes,
Diana
Dankjewel voor alle goede info! Heel fijn 🙂
Wij hebben een doornloze braam in de tuin en die geeft voor het eerste jaar nu volop bramen. Ook plukken we er heel veel onderweg tijdens fietstochten, er zijn er overigens wel heel erg veel dit jaar. Maar de wilde bramen van onderweg zijn heel veel zoeter en lekkerder dan de doornloze braam in onze tuin en dat vind ik wel erg jammer.
Hallo Rob,
Bij het veredelen zijn er altijd voor- en nadelen: in ruil voor een braam zonder doornen moeten we wat smaak inleveren. En in ruil voor een groter formaat braam moeten we wat ziektebestendigheid inleveren. En ga zo maar door. Maar uiteindelijk zijn er nu al wel lekkere doornloze bramenrassen met een goede opbrengst en ziektebestendigheid, 25 jaar geleden waren die er echt nog niet. En in de komende jaren zullen veredelaars proberen om rassen te ontwikkelen die groot, sappig, doornloos, rijkdragend en sterk zijn en toch de smaak van die echte wilde bramen hebben. En dat gaat ze zeker lukken, het kost alleen heel veel tijd en onderzoek, kruisen, proberen, weggooien en weer opnieuw beginnen, en weer testen, etc.
groetjes,
Diana
Hoi Diana.
Ja ik begrijp het hoor we laten deze bramen ook nog wat langer hangen dan worden ze wellicht nog zoeter, ze beginnen nog maar net zwart te worden.
Helaas weet ik niet meer welke het is want ik bewaar alle kaartjes of schrijf het op en van deze ben ik het kwijt.
Groetjes Rob
Hallo Diana,
Ik heb een vraagje over onze braam. Deze staat achterin de tuin bij de scheidingsmuur waar het vrij zonnig is. Vlak naast de framboos staat (ligt) no een restant van een dennenboom die er ooit heeft gestaan. Er zat ook dit jaar weer aardig wat bloesem in en de trosjes bramen komen aardig (rode kleur) door maar moeten nu gaan kleuren. Maar daar gaat het nu even niet zo geweldig. Nu gaan de meeste bramen drogen en bruin worden.
Wat kan ik nu het beste doen? Ik hoop dat je ons een beetje op weg kunt helpen. Bij voorbaat onze hartelijke dank. De braam staat er al wel een paar jaar nu. De frambozen doen het verder (tot op heden) prima.
Hallo Lies,
Ik vrees dat ik jet niet goed kan helpen. Ik ben maar een hobbyist en heb geen verstand van ziekten en plagen.
Maar ik heb even gegoogeld op ‘blackberries pests and diseases fruit drying’ en dan vind ik iets over ‘dry cell syndrome in blackberries’:
Symptoms: individual druplets become shrivelled, dry and hard. In addition, some fruits may have small dry, scabby looking lesions on green, red, and black druplets. Affected druplets may be widely scattered on the berry or may be clustered in patches anywhere on the berry.
Maar er zijn meer mogelijke oorzaken en soms zien de bramen er dan net weer een beetje anders uit. Misschien kun je even op deze pagina kijken, in het linker rijtje vind je de mogelijke plagen (ook mogelijk, er zijn bijvoorbeeld bepaalde mijten die ook verdroogde bramen kunnen veroorzaken) en rechts zie je de mogelijke ziekten. Klik daar vooral op de namen van plagen en ziekten zodat je op de pagina met informatie daarover de foto’s en informatie kunt vergelijken met je eigen braam en omstandigheden.
De link: University of California – pests and diseases raspberries and blackberries
Ik hoop dat ik je hiermee een beetje op weg heb geholpen!!
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Je hebt ons weldegelijk geholpen. Na wat zoeken hebben we (zo denken we) het antwoord gevonden: nl. Bramengalmijt. De bramen worden wel rood maar daar stopt het en ze worden hard en kleuren niet verder en drogen op. Het enige wat we nu kunnen doen is verwijderen wat besmet is.
Nu vragen we ons af of het misschien beter is om (na de zogenaamde oogst) alle bramentakken/stengels te snoeien die nu dus niet verder kleuren en verdrogen.
Wat zou je ons adviseren?
Bedankt nog voor je reactie en we genieten van je blogs!
Groetjes,
Lies Versteeg
Hallo Lies,
Als het om bramenmijt gaat vind je in de reacties op deze pagina (een stukje boven je eigen reactie) enkele posts van Karin, met flink wat foto’s, plus informatie over hoe te handelen bij een ernstige aantasting van bramengalmijt. Want de galmijten overleven in de aangetaste bramen en kunnen dus beter worden weggesnoeid en weggegooid.
groetjes,
Diana
Hoi,
Wij hebben een doorn loze braam om rozenboog, erg veel vruchten nu! Ze zijn alleen erg zuur. Veranderd dit nog, kan ik hier wat aan doen wellicht?? Vind het heerlijk in mn pap maar dit is wel erg zuur !
Hallo Janneke,
Het ras is voor de smaak heel belangrijk. Daarnaast hebben de omstandigheden zoals standplaats, grondsoort, voeding, vocht, temperatuur, zon, etc. ook invloed op de smaak. En tenslotte oogst je bramen als ze volledig rijp zijn. Ze zijn het lekkerst als je ze wilt plukken en ze min of meer vanzelf loslaten als je ze aanraakt. Als je ze plukt en je eraan moet trekken (ook als ze wel al helemaal goed op kleur zijn) zijn ze nog net niet rijp genoeg en vooral dan vaak ook zuurder.
Mocht je ze toch nog te zuur vinden als je ze goed rijp plukt, dan kun je altijd nog overwegen om er bijvoorbeeld een lekkere jam of gelei van te maken, zoals deze, die één van mijn eigen favorieten is: Jam van bramen en blauwe bessen met steranijs
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
1. wat doe je met nieuwe scheuten die veel langer groeien dan je in de breedte kunt leiden? De toppen afknippen? Maar ik meen dat ik in een van je antwoorden las dat daar juist de meeste vruchten aan gaan zitten?
2. Die nieuwe scheuten schieten al snel in de lengte terwijl de bessen op de oude scheuten nog vele weken nodig hebben om te rijpen. Als je de nieuwe scheuten dan al in een waaier opbindt – over de oude scheuten heen, die nog moeten afrijpen – moet je in het najaar ze dan niet weer losmaken om die oude scheuten goed weg te kunnen trekken?!
Hey Diana,
Laat je de uitlopers van de braam gewoon groeien of knip je ze al eerder op een bepaalde lengte af?
Groetjes Liza
Hoi Liza,
Ik knip ze nooit op een bepaalde hoogte af, juist in het bovenste gedeelte worden zijtakken en bloemen/vruchten gemaakt.
Ik ga binnenkort de braam snoeien, heb er 3 meter ruimte voor en na het wegknippen van de oude takken buig ik de nieuwe scheuten in een beetje boogvorm langs dat rek van 3 meter, en bind het met wat draad vast. Het rek is 2 meter hoog en de bramen groeien daar soms nog boven (maar liever dat dan een wirwar dichter bij de grond met meer kans op opslag, en plukken gaat heel makkelijk omdat de takken buigzaam zijn en ik ze wat naar me toe trek om rijpe bramen te oogsten).
groetjes,
Diana