Tijd (tekort)

Aardappeloogst 2012Druk. Druk met oogsten, druk met wieden, druk met zaaien, druk in huis (met het verwerken van alle oogst), en ondertussen ook druk met het oogsten van zaden. Ik vrees dat het niet meer gaat lukken elke dag nog te schrijven, ik kom tijd tekort 🙂

Maar nu nog even wel. Op de foto de soorten aardappelen van dit jaar. Met de klok mee: Roseval (1 plant gerooid, gezond en nog kleine aardappelen dus de rest mag nog even blijven zitten). Daarnaast Annabel, van 1 veldje ongeveer 25 kilo kunnen oogsten, kan beter maar zeker ook slechter, lekkere aardappel, voor salades en bakken). Onderaan de Frieslander, ook 1 plant van gerooid, en ook van die mag de rest verder nog even groeien, zolang ze er goed uitzien. Links de Kestrel (met paarse vlekjes, goede oogst, ook wel op tijd moeten oogsten omdat er Phytophtora in de plant kwam (gelukkig nog niet in de knol). Linksboven de Escort (vinden we zelf erg lekker, kruimige aardappel, om te koken, hier zaten 7 aardappelen tussen die Phytophtora hadden, maar dan toch nog van 1 veldje 25 kilo opbrengst, gewoon wat kleiner dan normaal). En tot slot in het midden de paarse Bleue d’Artois (van binnen lichtpaars en dan blijven ze ook na het koken, erg leuk voor salades, ook die planten zagen er al erg slecht uit, maar slechts een paar aardappels eruit moeten vissen die slecht waren, oogst van 3 rijen zo’n 10 tot 11 kilo.

En alles is nu gewassen, gedroogd en in kratten staan ze nu in de schuur. De veldjes zijn schoongemaakt, gewied en geharkt. Ondertussen al sla, bonen, bietjes en koolsoorten gezaaid die daar volgende week uitgeplant kunnen worden.

Aalbessen rijpEn ook gisteren weer geoogst; 5 courgettes, 2 bossen worteltjes (die het dit jaar heel slecht doen, veel te veel regen en dan klinkt de toch al vaste kleigrond in en kunnen ze gewoon niet goed groeien).

Daarnaast 2 kilo aalbessen geoogst, 1 kilo zwarte bessen en 2 kilo aardbeien en daarvan gaan we straks een soort zelfverzonnen mengsel van 3-vruchtengelei maken 🙂

En ook nog anderhalve kilo witte aalbessen geoogst, daarvan wil ik een aparte gelei maken, kijken welke kleur dat wordt in pot.

En oh ja, ook de eerste tomaten geoogst. En nog wat stengeluitjes, en 7 komkommers (3 gewone en 4 snackers). Die vriezen we nu ook maar even in (geschild, zaadlijsten weghalen en dan rauw in blokjes, om er komende winter gestoofde komkommer in kaassaus van te maken). Ik ken trouwens iemand die ze grof raspt en dan in kleine porteis invriest. Als je ze dan in een dressing laat ontdooien schijnt dat best nog lekker te zijn (zelf nog niet geprobeerd).

Erodium gruinum zadenEn dus vandaag courgettes en komkommers snijden en invriezen, 2 soorten gelei maken, en al zaden geoogst. Op de foto zie je hoe de Erodium gruinum zaden maakt. Een ingenieus systeem waarbij de zaden vast zitten aan een soort stokje, als ze rijp zijn schieten ze daar met een krullend springveertje vanaf. Normaal gesproken springen ze dan met dat veertje weg van de plant, maar in dit geval bleven ze aan elkaar zitten, in de wirwar van in elkaar gedraaide springveertjes.

Druk dus, zoals elk jaar in de maanden juli, augustus en september.

Lathyrus Black and WhiteSeptember zou oogstmaand zijn, nou, juli kan er ook wat van 🙂

Tot slot nog een foto van de Lathyrus odoratus. Ik had van beide rassen niet heel veel zaden, dus maar samengevoegd en langs 1 lang rek geplant. Het zijn Kings High Scent (de witte met lila randje) en Midnight (de diepdonkerroodbruine). Maar samen zijn ze een mooie combinatie en noem ik ze maar ‘Black & White’ 🙂

Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rieneke

Hoi Diana,

Al een aantal weken lees ik met veel belangstelling je site.
Ik ben een beginnende moestuinierster en het duurt niet al te lang of ik heb ook een moestuin. Heerlijk om mijn eigen groenten en fruit te zien groeien en daarna te eten met mijn gezin! 😀 Ik kijk er erg naar uit.
Heel veel plezier en succes verder !

Rieneke

WALTHERA

beste diana,

Ik ben dit jaar begonnen met een moestuin van 500m2 Het loof van de aardappelen sterft af , wordt donker.Het lijkt mij beter nog 2 weken te wachten met oogsten, ben jij het daar mee eens ? is er nog een groeiproces van de aardappelen nadat het loof donker is geworden ?aardappelen zijn nog wat klein. ken jij een soort die grote aardappelen geeft ?

vandaag begonnen met oogsten van erwten etc die wij nu eens gaan wecken ipv vriezen.bonenoogst is heel goed.

lees trouw je dagboek.

mvg
walthera

WALTHERA

diana

bedankt voor je reactie. je hebt geen geluk met het weer.bij ons in duitsland tegen de hoge venen aan is het ook veel regen en kou maar ik het geluk dat mijn tuin afloopt naar de weilanden en beken en daardoor kan het water goed weg.de aardappelen hebben wij heel hoog naar boven gewerkt dus in de diepe gleuven ernaast kan het water ook weg.onze slaoogst is perfect.de uien blijven door de afloop ook droog.diana ik heb op de bbc trouwens gezien dat je de aardappelopbrengst sterk kan laten toenemen door autobanden te gebruiken en dan omhoog werken je krijgt dan een meer dan behoorlijke opbrengst.nog bedankt voor het adres van van der wal,,heeft een uitgebreid assortiment.onze bonen blijven klein,bloeien wel.ik stort mij nu op wintergroenten.
sterkte met de overlast van het weer.

mvg
walthera

WALTHERA

diana

nog een vraagje.heb je ook een goed adres voor een kas ?

mvg
Walthera

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties