Kleurtjes

Pronkboon Sun Bright op rijBijna altijd gaat lekker voor kleur. Liever groene boontjes zonder draad dan paarse boontjes met draad. Liever groene spitskool met goede opbrengst dan paarse spitskool met weinig opbrengst (waarom kiemt de Kalibos toch zo slecht, hier al een paar jaar van meerdere zaadhandels zaden gekocht en altijd slecht kiemen, in vergelijking met groene spitskool).

Maar soms gaat kleur voor lekker (zoals bij de stokpronkboon Sun Bright, foto). Ik vind gewone snijbonen altijd lekkerder dan pronkbonen, maar er zijn genoeg mensen die juist liever jonge pronkbonen kiezen. Maar de Sun Bright vind ik zo geweldig, met het felle geelgroene blad en net zo felle rode bloemen, dat ik de pronkboon er bij op de koop neem. Uiteraard heb ik ook nog wel een rijtje snijbonen staan, gewone groene trouwens 🙂

Basilicum Crimson King

Net zo geweldig vind ik de paarse Basilicum Crimson King, ze staat in de kas en blijft redelijk compact (40 centimeter hoog).

Een nieuw ras en dat was dan ook wel een klein beetje te merken; ik heb een stuk of 4 zaailingen tussen de rest uit moeten vissen die half groen-half paars waren. Ik hoop dat ze gaat bloeien en ben benieuwd in welke kleur dan. En ik hoop er dan natuurlijk ook wat zaden van te kunnen oogsten en ben dan weer benieuwd welke bladkleur daar uitkomt, of ze redelijk soortecht blijft.

Chenopodium giganteum

Ook nog steeds mooi: boomspinazie (Chenopodium giganteum). Later verdwijnt de felroze kleur en wordt ze ook echt behoorlijk groot, maar nu zijn de zuurstokroze topjes nog erg vrolijk, zowel aan de plant als in salades.

Nog een bijzondere kleur die je in winkels niet vaak tegenkomt; de paprika Lila Purpur.

Paprika Lila Purpur klein

Op de foto echt nog heel klein en dan is ze nog crème van kleur maar zie je het lilapaars al opkomen. Over een week of 2 zal ze helemaal lilapaars zijn en blijven tot ze uiteindelijk gaat rijpen naar een soort roodpaars, zowel in lilapaarse vorm als de rijpe roodpaarse vorm lekker.

 

En tot slot dan nog de Amaranthus Hopi Red Dye.

Amaranthus Hopi Red Dye plant

Ze staat hier in de bloementuin, niet in de groentetuin. Je kunt de jonge blaadjes eten (in salades of gestoofd), en trouwens ook de zaden waar een soort meel van kan worden gemaakt (ze dankt haar naam aan het feit dat de Hopi Indianen haar gebruikten; ze maakten van de bloemen en oudere bladeren en zaden een eetbare kleurstof waar meel mee gekleurd kan worden).

 

Ik vind haar gewoon mooi, vandaar een plaats in de bloementuin, en als ze gaat bloeien met opstaande aren in dezelfde kleur als het blad (die later door de zwaarte wat gaan hangen), wordt ze zelfs prachtig.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
meatfreak

Mooie update weer Diana, de paarse Basilicum hier is ook voor de helft groen/paars maar voor de smaak maakt het niet zoveel uit 🙂 Hoe gaat het eigenlijk met de pepers, zijn er inmiddels al soorten aan het bloeien, pods maken? Hier gaan ze nu weer goed na het cocosgrond debakel… daardoor heb ik dit seizoen flink wat achterstand opgelopen. Desondanks zijn er veel leuke soorten aan het bloeien en pods aan het maken, oa de 7-Pot White.

Groetjes,
Meatfreak

Wendy

Dan is er hier in Oost Brabant waarschijnlijk net wat meer zon geweest, want van de Hot Portugal hebben we vorige week de eerste en gisteren de 2de peper geoogst, rood en SUper heet!!( voor ons doen).
Ook de Chilaca gegeten, maar die eet ik altijd als hij nog donker is, vind ik lekkerder.
De andere pepers staan er aan, maar nog niet op kleur, m.u.v. de Fatalii, die staat er mooi mals groen bij, maar bloemen of vruchten ho maar..
De pepers die buiten staan zijn schraal, maar ja, dat kan ook niet anders, halen ze wel in.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties