Blauwe bessen-citroentaart
Details
Categorie: Bakken - Zoet
Herkomst recept: via Zoetrecepten (maar ik wilde heel graag een 3-laagstaart maken) en toen kwam ik bij het originele recept terecht op Sally’s Baking Addiction, uiteindelijk is dit recept een mengsel van deze 2 geworden 🙂 ).
Voor een taartvorm van 24 centimeter Ø
Ingrediënten voor de cake:
- 230 gram boter op kamertemperatuur
- 250 gram kristalsuiker
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 4 grote eieren
- 2 theelepels vanille-extract
- 345 gram zelfrijzend bakmeel
- 1/2 tl baking soda
- een snuf zout
- 240 ml karnemelk
- schil en sap van 1 citroen
- 275 gram blauwe bessen (vers of diepvries)
Ingrediënten voor de frosting:
- 200 gram roomkaas op kamertemperatuur
- 75 gram boter op kamertemperatuur
- 250 gram poedersuiker
- snufje zout
- rasp van 2 limoenen en 3 eetlepels limoensap
Ingrediënten voor de schuimpjes:
- 2 eiwitten
- 60 gram fijne kristalsuiker
- 60 gram poedersuiker
- snufje zout
- en een restje van het limoen- of citroensap om de kom vetvrij te maken
Recept:
Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte. Vet drie bakvormen in van 24 cm (ik had er slechts 2 en heb dus een derde deel van het beslag bewaard en de laatste laag na de eerste 2 lagen gebakken). Beleg bodem en zijwanden met bakpapier.
Mix de boter in de keukenmachine of met handmixer zacht en romig. Voeg vervolgens de 250 gram suiker en 100 gram lichtbruine basterd suiker toe, en voeg de 2 theelepels vanille-extract toe en mix een paar minuten tot een smeuïg homogeen mengsel. Voeg vervolgens 1 voor 1 de eieren toe, mix na elk ei 1 minuut tot het goed is opgelost voor jet het volgende ei toevoegt. de eieren en het vanille aroma toe en mix tot het volledig gemengd is.
Zeef in een kom het zelfrijzend bakmeel, de baking soda en het snufje zout en meng goed. Voeg dit toe aan het roomboter-eimengsel en mix zo kort mogelijk en op lage stand tot het gemengd is. Voeg nu de karnemelk en het sap en de rasp van de 2 citroenen. Spatel dit door het beslag, niet meer mixen want dat zorgt voor een te stevig beslag = taart.
Meng de blauwe bessen met een theelepel zelfrijzend bakmeel (dat zorgt ervoor dat ze minder snel naar de bodem zakken). Spatel de blauwe bessen snel door het beslag. Deel het beslag in drieën en verdeel het gelijkwaardig over de 3 bakvormen (zoals gezegd, ik had maar 2 bakvormen van 24 centimeter en heb dus 1/3e deel van het beslag bewaard en later gebakken, en ik heb een derde deel van de blauwe bessen apart gehouden en dat pas op het laatste moment toegevoegd aan het laatste 3e deel beslag ).
Bak de cakes ombeurten in ongeveer 20 tot 25 minuten gaar, ze moeten mooi goudbruin zijn en een satéprikker moet schoon uit de cake komen als je die inprikt. Laat de cakelagen op een rooster goed goed afkoelen.
Maak nu de frosting: de ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn want dat voorkomt schiften. Mix de boter met de roomkaas en het vanille-extract in keukenmachine of met de handmixer tot het goed gemengd is. Zet de machine of mixer nu op halve snelheid en meng lepel voor lepel de poedersuiker door het mengsel. Zet beetje bij beetje ook de snelheid wat hoger en blijf mixen tot alle poedersuiker is opgenomen en je een mooi, egaal helderwit mengsel hebt. Meng nu met een spatel limoensap en limoenrasp erdoor. Laat de topping minstens een uur opstijven in de koelkast.
Plaats één cakelaag op een plateau. Smeer hier een laag van de frosting over en plaats de tweede cakelaag er bovenop. Smeer weer een laag frosting en plaats vervolgens de laatste laag cake. Bestrijk boven en zijkanten goed met de frosting.
Tot slot kun je de taart nog versieren met bijvoorbeeld wat verse blauwe bessen of iets anders. Ik heb gekozen voor schuimpjes die ik de dag ervoor maakte:
Maak een kom vetvrij met citroensap, en klop daar vervolgens 2 eiwitten in op, met een snufje zout. Mix op vrij hoge snelheid tot zachte pieken en voeg dan schepje voor schepje de kristalsuiker toe terwijl je op hoge snelheid blijft kloppen. Klop tot de suiker is opgelost en het mengsel glanzend wit is. Spatel dan het poedersuiker erdoor en vul een spuitzak met dit mengsel. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit kleine dotjes van het meringue-mengsel op de bakplaat. Zet dit in het midden van een oven op 100 graden. Het duurt 2 tot 3 uur voor de schuimpjes klaar zijn, afhankelijk van het formaat van de schuimpjes (proef tussendoor af en toe een schuimpje 🙂 ). Laat de schuimpjes afkoelen. En bekleed de taart vooral kort voor serveren met de schuimpjes want na een dag worden de schuimpjes uiteraard zacht.
Geen kort receptje, maar het is zeker niet zo tijdrovend als dat de tekst doet vermoeden. Het is handig om te maken als je een dag thuis bent, want het kost niet veel werk maar ombeurten de cakes bakken en af laten koelen plus de frosting maken en afkoelen kost gewoon tijd. En misschien niet het makkelijkste recept, maar dan heb je ook wat; geweldig lekkere taart!! De frosting met roomkaas is misschien nog wel het lekkerste van alles, de limoen is erg lekker bij de blauwe bessen, en de karnemelk zorgt voor en lekkere smeuïge cake (mits je niet te lang klopt/mixt waar ik dat heb aangegeven. Hier zeker voor herhaling vatbaar!