Tijm
Eerst even dit, mocht je internationale informatie/zaden/tips/foto’s zoeken over/van tijm:
- Latijnse naam: Thymus vulgaris (+ andere soorten)
- Engelse naam: Thyme
- Duitse naam: Thymian
- Franse naam: Thym
Tijm is wat mij betreft zowel in de tuin als in de keuken onmisbaar. Ze is bekend in mediterrane gerechten, vooral in Frankrijk wordt tijm in heel veel gerechten gebruikt. Heerlijk in sauzen, bij aardappelgerechten en vleesgerechten, stoofschotels, etc.. De smaak is zeer kruidig en zonnig en zit in dezelfde hoek als de smaak van rozemarijn, salie, oregano, etc.. Deze kruiden hebben niet alleen in de geur en smaak overeenkomsten maar zeker ook in de wensen qua standplaats en verzorging.
PLANT
Tijm is een kleine plant/(half)heester en ze is helaas niet heel winterhard. Ze kan zeker een winter in Nederland overleven maar dat moeten de omstandigheden wel goed zijn. Ik heb helaas vaker dan eens tijmplanten verloren in een winter waarin het bijvoorbeeld eerst een periode flink regende en daarna vroor, de combinatie van vorst en kletsnatte grond kan soms funest zijn en helaas is onze vette kleigrond (die kletsnat worden en dat ook lang kan blijven) niet heel geschikt voor de teelt van tijm. Om die reden teel ik haar graag in een verhoogde bak of in een pot. Een verhoogde bak is wat minder nat dan onze vette klei, en een pot is handig omdat die verplaatsbaar is en in de winter al dan niet tijdelijk beschut tegen regen, in een koude kas, schuur of garage kunt zetten.
Tijm houdt van een grond die luchtig is, niet te lang nat blijft en niet veel voedingsstoffen bevat. Hier mengen we voor het planten 5 delen potgrond met 1 deel (grof) brekerzand of een mengsel van brekerzand en perliet: dat maakt de grond minder rijk, vast en ‘plakkerig’ en beter waterdoorlaatbaar.
Ik heb helaas door schade en schande ondervonden dat tijm wel voldoende vocht nodig heeft. Het is soms lastig om in te schatten hoe vaak je wel of juist geen water moet geven, en dat hangt ook nog eens af van het soort en/of ras dat je teelt. Want er zijn heel veel tijmsoorten (zie alinea Soorten en rassen) die allemaal wat meer behoefte aan droge grond of juist wat meer vocht en voeding hebben. Ik heb zelf wel eens tijm in een pot gehad die ik in een droge zomer verloor doordat ik haar 2 of 3 weken geen water gaf. Ik heb nog geprobeerd om te dompelen, terug te knippen, etc. mar het mocht allemaal helaas niet meer baten:
Zoals gezegd is tijm een kleine plant, heester of halfheester (afhankelijk van de soort); het onderste gedeelte kan verhouten. Boven die verhoutte delen maakt de plant kleine takjes met donkergroene blaadjes (ook weer afhankelijk van soort en ras). Voor het gebruik in de keuken oogst je die kleine takjes met groene blaadjes; je rist de blaadjes van de takjes, of je gebruikt het hele takje in een gerecht waarbij je aan het einde van de (stoof)tijd het takje weer verwijdert.
In het late voorjaar bloeit tijm ze met kleine witte, lilawitte, lilaroze of soms zelfs paarse bloempjes (afhankelijk van soort en ras). De bloempjes lokken hier heel veel bestuivers, vooral hommels en solitaire bijtjes. Maar ik kreeg ook eens een heerlijk zomers filmpje van Simone (waarbij ik de geur van tijm bijna kan ruiken :-)) die meldde dat in haar tuin vooral vliegen massaal op de tijmbloemen afkwamen:
TEELT
Tijm is, zoals al eerder gezegd, een kleine en niet volledig winterharde plant/(half)heester; door die eigenschappen is ze zeer geschikt voor de teelt in potten en bakken. Je oogst de blaadjes zodra dat kan (afhankelijk van de soort en de temperatuur lopen de takjes vanaf ongeveer maart/april voorzichtig weer uit). En je kunt de blaadjes oogsten tot ze rond oktober/november haar winterrust in gaat (al zijn er dus ook soorten die in de winter geheel of gedeeltelijk groen blijven).
Je kunt tijm zaaien, al heb je daar wel geduld voor nodig. Ik heb zelf 2 keer geprobeerd om tijm te zaaien, het gaat prima maar de zaailingen groeien langzaam (zie verder bij de alinea ‘Opkweek’). Het duurt lang voordat een plant volwassen is, in het eerste jaar zul je er nog niets of niet veel van kunnen oogsten en de eerste winter zul je haar waarschijnlijk nog extra moeten beschermen.
Zaaien vind ik daarom heel geschikt als het om een bijzonder soort of ras gaat maar van ‘gewone’ tijm (die ik zelf uiteindelijk vaak toch wel het handigst voor gebruik in de keuken vind) koop ik liever een plantje zodat ik er gelijk dat jaar al volop van kan oogsten. Of ik ruil met iemand een ‘stekje’. Zie meer over het zelf zaaien of stekken van tijm bij de alinea ‘Opkweek’).
SOORTEN / RASSEN
Ik noemde het al: er is een groot aantal soorten en rassen verkrijgbaar, al zul je die wellicht zelf moeten zaaien of ervoor naar een gespecialiseerde kijker moeten gaan. De meest gangbare tijm is keukentijm (met de Latijnse naam Thymus vulgaris), en die kun je prima in een tuincentrum kopen. Meer bijzondere soorten en rassen kun je bijvoorbeeld bij Bastin en bij de Hessenhof vinden. Voorbeelden van meer bijzondere soorten/rassen zijn:
- Citroentijm (Thymus citriodorus)
- Sinaasappeltijm (Thymus vulgaris Fragrantissimus)
- Grote wilde tijm (Thymus pulegioides)
- Kruiptijm (Thymus serpyllum)
- Lavendeltijm (Thymus thracicus)
- Wol-tijm (Thymus pseudolanuginosus)
En zo zijn er dus nog veel meer soorten en rassen met een andere bloemkleur, of meer of juist minder winterhard, hoger of juist lager, een sterkere of mildere geur/smaak, etc.). Op deze pagina van Wikipedia las ik dat er uiteindelijk wel 350 soorten bestaan!
STANDPLAATS / BEMESTING
Vrijwel alle soorten tijm houden van een zonnige en warme standplaats en niet teveel vocht en voeding.
Omdat onze vette kleigrond daar niet aan kan voldoen (vooral in een natte en koude herfst/winter) houd ik mijn tijmplanten in potten en in een verhoogde bak. In een verhoogde bak heb je er net iets minder omkijken naar dan in een pot omdat de haarwortels in een verhoogde bak nog wel op zoek kunnen gaan naar vocht. In een pot zul je meer moeten letten op niet teveel maar wel voldoende water..
Ik heb de verschillende soorten tijm niet alleen voor het lekker maar zeker ook voor het mooi en het nut: als ze bloeien doen ze dat in verschillende weken (maar wel bijna allemaal in de late lente of de zomer) en in verschillende kleuren, ik vind de planten mooi, er komen veel bestuivers op af, en ik kan enorm genieten van de verschillende geuren als ik zachtjes over de blaadjes/planten wrijf.
Hier groeien de planten het best op een zonnige plek, al doen ze het ook goed in de halfschaduw. Ik geef de planten in een verhoogde bak en in potten in het voorjaar wat voeding maar zeker niet teveel: meestal kies ik voor een (klein) handje samengestelde organische meststof of biologische ‘kruidenmest’. Tijm groeit van nature in gebieden waar er weinig voeding in de zanderige grond zit. Geef dus vooral niet teveel (maar niets geven is ook geen optie; als je toch regelmatig takjes en blaadjes oogst voor in de keuken zul je ook moeten zorgen dat de planten genoeg takjes en blaadjes kunnen maken).
De teelt in een pot is ook een aanrader omdat een pot sneller opwarmt (het nadeel is dat ze in de winter wel ook sneller afkoelt en kan bevriezen). En in een pot kun je een grondmengsel gebruiken waarvan je weet dat tijm het prettig vindt (bijvoorbeeld 5 delen potgrond gemengd met 1 deel brekerzand/perliet, of speciale grond voor mediterrane planten). Bovendien kun je water geven wanneer de plant het nodig heeft, en dat is dus buiten de zomer om vaak minder vaak dan dat het in Nederland in de volle grond regent. Op meer zanderige gronden zou ik tijm zeker ook wel in de volle grond durven telen, omdat de grond daar minder nat blijft. En dan is ze vast een geweldige plant voor voorin een border en langs paadjes zodat je de geur kunt ruiken.
Helaas blijft er dus wel dat ene nadeel: in de winter is er bij strenge vorst kans op bevriezing en afsterven. In de volle grond of een verhoogde bak kun je de planten beschermen door er bijvoorbeeld tijdelijk wat vliesdoek over te draperen, of wat herfstbladeren. Een pot met tijm kun je onder een afdak zetten zodat de grond droog blijft, of de pot omwikkelen met bijvoorbeeld stro en jute en een ‘cloche’ over de plant zetten (een doorzichtige kap die wat kou en vooral vocht tegenhoudt), of één of een paar nachtjes in een schuur of garage zetten. En zo kun je dus ook op een balkon of dakterras tijm houden. Gebruik een pot met een inhoud van minimaal 10 liter, maar persoonlijk zet ik liever 2 of 3 planten in een nog wat grotere pot; dat staat leuker, is minder gevoelig voor extreme droogte, vorst, etc. en het geeft een overdadig gevoel (en geur), zo’n grote pot met lekker veel tijm.
OPKWEEK
KOPEN: Zoals ik al eerder schreef is zaaien een langdurige kwestie, en kun je, als je er ook snel van wilt gaan oogsten, beter een plant in pot kopen. Elk tuincentrum verkoopt in het voorjaar en de zomer wel tijmplanten in pot, en soms kun je zelfs ook nog wel kiezen tussen gewone tijm, kruiptijm en citroentijm, voor meer bijzondere soorten en rassen kun je beter naar een gespecialiseerde kweker gaan.
STEKKEN (eigenlijk is het meer delen dan stekken): zoek een mooie gezonde plant die goed groeit. Tussen de houtige takjes onderin de plant zoek je de plekjes waar de plant de grond in gaat. Met een scherp mes snijd je tot diep in de grond de takjes en worteltjes door. Het is wel belangrijk dat je direct na het snijden het plantje oppot in goede potgrond die je mengt met wat brekerzand. En geef direct ruim water. Zet het plantje dan minimaal 2 weken op een licht verwarmde plek maar niet in de volle zon, en geef regelmatig water. Tot je duidelijk kunt zien dat ze aanslaat, en gaat groeien. Wacht met het uitplanten van de nieuwe plant zeker nog een maand, ze moet eerst voldoende nieuwe wortels maken. De beste tijd voor het afsnijden van zo’n stukje is de late lente (wanneer de moederplant al voldoende nieuwe groei heeft) of vroege zomer (want er moet nog genoeg tijd zijn om te groeien en sterk te worden voor de eerste winter).
Eventueel kun je ook tijm nog proberen te stekken door in het voorjaar een groeiend maar niet bloeiend, en nog niet verhoutend takje af te snijden, de onderste blaadjes te verwijderen en ze dan bij kamertemperatuur voorzichtig in potjes met potgrond (gemengd met 1/5e deel brekerzand/perliet) te stekken. Gebruik eventueel wat stekpoeder, en zet de stekjes in een propagator of plaats een doorzichtig plastic zakje over de stek (daardoor verhoog je de luchtvochtigheid). Na een week of 2 zie je of en welke stekjes het hebben overleefd, kan het plastic worden verwijderd en kun je de stekjes verder op een lichte, zonnige plaats bij een temperatuur van rond de 15 tot 18 graden verder opkweken.
ZAAIEN: mocht je liever tijm willen zaaien, doe dat dan vooral in het vroege voorjaar (februari). Zaai de kleine zaden in zaai- en stekgrond, of in potgrond die je flink hebt verluchtigd met minimaal 1/5e deel brekerzand en/of perliet. Bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen 2 tot 3 weken. Zaai vooral gelijk 4 of 5 zaden verspreid in een potje van bijvoorbeeld 9 x 9 centimeter; de zaailingen zijn heel klein en lastig te verspenen – als je ze gelijk in een potje zaait kunnen ze daar wekenlang in blijven staan tot ze voldoende gegroeid zijn om te verpotten. Zorg dat er voldoende voeding is (na 5 weken is de voeding in potgrond uitgewerkt en zul bij moeten gaan voeden). De zaailingen mogen rond april naar een grotere pot worden overgeplant (mits ze voldoende worteltjes hebben) en begin mei mag ze als potplant naar buiten. Afhankelijk van soort/ras, de groei en het weer kun je de jonge plant in de zomer buiten uitplanten of de eerste winter binnen overwinteren, of in een koude kas of platte bak (zodat ze na een koele overwintering in het voorjaar (rond april/mei) uiteindelijk op haar definitieve standplaats kan worden uitgeplant.
VERZORGING
Geef jonge planten met een nog klein wortelgestel natuurlijk nog wel regelmatig wat water, maar zeker niet teveel, en zorg dat overtollig water goed weg kan lopen. Ook volwassen planten hebben in de zomermaanden voldoende vocht nodig, maar geef niet teveel en te vaak water, zorg dat het water niet kan blijven ‘staan’ waardoor wortels kunnen rotten.
Heel belangrijk is het beschermen van de planten in de winter, zie bij de alinea Standplaats en bemesting.
Pas op met wieden, verwijder onkruid het liefst met de hand want bij het gebruik van scherp gereedschap zoals een schrepel kun je makkelijk worteltjes beschadigen.
Snoeien: sommige soorten tijm verhouten makkelijker dan andere. Bij de soorten die verhouten (zoals keukentijm/Thymus vulgare) kun je het beste na de bloei (n de vroege zomer) de planten wat terug knippen en wat vocht en voeding geven zodat ze weer fris uitlopen. Knip nooit te ver in het verhoutte deel terug en snoei/knip ook niet in de wintermaanden; beide kunnen ervoor zorgen dat de planten niet meer uitlopen en uiteindelijk afsterven.
OOGST / BEWAREN
Pluk takjes of blaadjes wanneer je wilt, zo kort mogelijk voor je haar gaat gebruiken in de keuken. Je kunt de takjes nog wel een paar dagen fris houden, door ze losjes in wat licht vochtig keukenpapier te rollen en in een open zakje in de groentelade van de koelkast te bewaren.
Drogen is een optie voor een langere bewaarbaarheid. In een droogapparaat gaat dat heel gemakkelijk (gebruik dan wel een lage temperatuur, rond de 30 tot 35 graden, bij hoge temperaturen verlies je veel van het aroma en de smaak). Omdat tijm heel kleine en stevige blaadjes maakt kun je ze ook zonder droogapparaat drogen: in een bosje maar liever nog door takjes naast elkaar op een bord te leggen en die op een schone, luchtige en warme plaats (maar niet in de zon) te drogen tot je de droge brosse blaadjes van de takjes af kunt wrijven. Bewaar gedroogde tijm in een afgesloten potje op een niet zonnige en niet te warme plaats.
Op de foto zie je de bloempjes van Thymus pulegioides op een siliconen plaatje voor ik ze in een droogapparaat droogde. Na het drogen heb ik de bloempjes en blaadjes bewaard en in gerechten gebruikt maar ook een deel van de gedroogde takjes met bloem en blad 8 weken lang in een laagje amandelolie laten ’trekken’ voor een zachte en geurige olie die je voor een gevoelige en droge huid kunt gebruiken (en door de antiseptische werking ook voor oppervlakkige schaafwondjes, etc. kunt gebruiken).
Bedenk dat er tijmsoorten zijn die in de winter geheel of gedeeltelijk groen blijven (zoals wol-tijm en de grote wilde tijm). In dat geval kun je dus ook in de winter af en toe wat takjes/blaadjes oogsten (zorg wel dat er genoeg blad aan de planten blijft om de winter sterk door de te komen).
Hoi Diana,
Dank voor de uitgebreide info!
Hoe kun je tijm het beste oogsten als die in bloei staat? De bloemetjes kun je gewoon eten/verwerken? (Ik ben echt een moestuin beginner hoor!)
Groet,
Yvette
Hallo Yvette,
Ja hoor, de bloempjes van tijm kun je ook eten, ze smaken ongeveer hetzelfde als de blaadjes maar dan wat milder (in smaaksterkte).
Ik knip voor het gebruik gewoon een takje af, de blaadjes gaan dan in het gerecht en de bloempjes strooi ik er later overheen want dat staat ook nog eens leuk.
groetjes,
Diana
Tijm en citroentijm vinden die het vervelend als ze vlak bij elkaar staan?
Inge, nee hoor dat kan heel goed.
Ria
Dank voor de goede informatie! Mijn tijm doet/deed het geweldig maar inmiddels heb ik veel rupsen in de tijm… De oregano (die er naast staat) is al helemaal kaal gegeten… Wat kan ik doen? Ik gebruik tijm heel vaak en ik baal enorm… Heb je tips??
Lieve groet,
Annie
Hallo Annie,
Oei, dat is vervelend. En vreemd, ik heb nog nooit rupsen in tijm gezien, zou het kunnen zijn dat ze zijn overgelopen van een plant die ernaast staat? In dat geval zou je in ieder geval die andere plant weg kunnen halen. Je kunt rupsen vangen, dat lijkt me altijd de beste optie. Als dat niet helpt kun je ook overwegen om de tijm inclusief rupsen terug te knippen. Het uiterste redmiddel kan een huismiddeltje zijn zoals je dat op deze pagina vindt (ik heb met de olie-/groene zeepoplossing op die pagina al eens met succes de rupsen van de spinselmot bestreden die een complete appelboom ‘opvraten’): Milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen
Weet je ook heel zeker dat het rupsen zijn en geen slakken? Want slakken kun je gemakkelijk vangen (ook daarvan vind je een ‘recept’ op die pagina).
groetjes,
Diana
Diana, wanneer raad jij aan tijm te snoeien? Ik mis heel dit (belangrijke) aspect in jouw beschrijving hierboven en ben benieuwd wat jij adviseert. Wij hebben 2 flinke planten staan, hebben deze vorige jaar meende ik ergens in april gesnoeid en is wederom super groot geworden. Ik lees verschillende berichten waarbij de 1 zegt 1 keer snoeien (rond april), en de ander zegt 2 keer (in april en na de bloei in de zomer). Ben erg benieuwd naar jouw mening.
Hallo Jos,
Dankjewel voor de tip! Ik heb het gelijk even genoteerd, dat ik daar op deze pagina eens wat over moet schrijven.
Het hangt ook een beetje af van de soort. Hier knip ik de Thymus vulgaris in het voorjaar terug (eind maart/begin april), als het warmer wordt en de planten makkelijker weer uitlopen. Maar ik heb ook een citroentijm die zo compact is dat ik haar nooit snoei/knip. En ik heb ook kruiptijm gehad (helaas in een natte winter verloren), en die hoefde dus ook niet gesnoeid of geknipt te worden. Wat terugsnoeien na de bloei in de zomer kan, als je het lelijk vindt, maar het is niet noodzakelijk voor meer ‘oogst’. Als ik al knip als de bloemen zijn uitgebloeid dan zijn het vooral alleen de uitgebloeide bloeiaartjes met wat kale takjes maar dan knip ik haar zeker niet helemaal terug.
Voor wie er interesse in heeft: er bestaan heel veel soorten tijm, bij Bastin verkopen ze een heel mooi assortiment en je kunt daar dus ook zien hoe groot de verschillen (in groei, smaak, kleur, bloei, etc.) kunnen zijn: Tijm bij Bastin
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Wat een handig stukje heb je geschreven over het kweken van tijm !
Ik heb een vraag over het grondmengsel waarover je het hebt :
5 delen potgrond en 1 deel breekerzand en vermiculiet ……
Ga je hier uit van kg. of liter ? In verband met het verschil in soortelijk gewicht….ik ben niet bepaald een rekenwonder en ik ben bang dat ik , in het omrekenen een fout maak.
En zou je misschien ook de verhouding van de vermiculiet kunnen geven ?
Alvast heel erg bedankt ( ook voor ds leuke en informatieve stukjes die je schrijft!
Met vriendelijke groet,
Jacqueline
Hallo Jacqueline,
Ik doe dat zelf een beetje op mijn gevoel. Ik zet een grote bak neer waar ik het mengsel in maak. Dan pak ik met 2 handen 5 dubbele handen potgrond en vervolgens 1 dubbele hand brekerzand. En daar gaat tot slot dan 1 kleine hand vermiculiet door. Dat meng ik en naar gelang de hoeveelheid die ik nog heb herhaal ik dat nog 1 of meerdere keren. Het luistert niet heel nauw hoor; na het mengen zie (en vooral voel) je een potgrond die losser van structuur is geworden, niet meer aan elkaar plakt. Ik heb zelf toevallig vorige week wat tijm, salie en oreganoplanten geplant en ik had nog een zak perliet op zolder staan. Ik heb de helft van het brekerzand vervangen door perliet en dat gaf ook een mooie losse grond.
Ik hoop dat je er zo verder mee kunt!
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Bedankt voor je reactie….
Ik had inderdaad ook gelezen dat perliet een goed middel is om de grond luchtiger te krijgen.
En met die andere hoeveelheden zal ik ook maar een beetje op mijn gevoel doen
Dag Diana, wij willen graag ons gazon vervangen door kruiptijm. We hebben arme zandgrond, veel zon en last van larven van de junikever. ( 4 are) Is dit realistisch. Of zijn er betere alternatieven. We willen alleszins zaaien.
Warme groet, Tony en Katrien
Hallo Tony en Katrien,
Ik vrees dat ik jullie niet goed kan helpen. Ik heb nooit een gazon gehad en geen ervaring met kruitijm (behalve dan in een verhoogde bak en in een pot maar zeker niet op een groot oppervlak en ook niet om op te lopen). Ik denk dat je het het beste kunt vragen aan een goede gespecialiseerde kweker. Er bestaat natuurlijk ook loopkamille, Leptinella, etc.
Ik heb even voor jullie gegoogeld, op “bodembedekker waar je op kunt lopen” en dan vind ik bijvoorbeeld hier de informatie dat kruiptijm er minder geschikt voor is: Appeltern. Maar je vindt er wel andere opties en uitleg, en als je zelf nog even googelt vinden jullie wellicht nog meer informatie, opties, tips.
Ik hoop dat jullie hier verder mee kunnen…
groetjes,
Diana
Hoi Diana, hier, op arme, droge zandgrond, heeft de kruiptijm het erg naar de zin (is de spontane bodembedekker van de kruidentuin geworden). Het ziet er op het moment prachtig uit met paarse bloemetjes. Alleen… waar er vorige week nog veel bijen op af kwamen, is het nu echt een zéé van van die vieze groenblauwglimmende vliegen (vorig jaar zelfde patroon). Ze komen echt specifiek op de tijm af (en de wilde marjolein die er her en der doorheen groeit)… Het gekke is, dat ik er op internet verder niets over vind :s. Ik overweeg nu toch maar de tijm in volle bloei te kortwieken met de heggeschaar. Heb jij of heeft iemand hier ook ervaring mee? En is er misschien nog een alternatief om de vliegen te verleiden hun ding elders te doen?
Hallo Simone,
Ik durf het bijna niet te zeggen maar vliegen mogen toch ook leven :-)?
Ik herken het niet maar ik heb dan ook geen kruiptijm maar andere soorten (wel gehad maar ze gaat hier dood in een pot en in de volle kleigrond groeit ze niet goed en overleeft dan de winter niet). Ik vind vliegen in huis ook niet fijn maar buiten ben ik er blij mee want ze ruimen op, en ze zijn vooral voedsel voor vogels, kikkers, padden, spinnen en heel veel andere dieren waar we in de tuin vaak juist blij mee zijn. Ik las ergens dat vliegen (maar volgens mij bestaan er heel veel soorten vliegen en ik weet niet om welke soorten het gaat) niet van de geur van citroen houden. Misschien zou je een pot met bijvoorbeeld citroenmelisse of citroenverbena, etc. naar de kruiptuim kunnen zetten. Of misschien zelf gewoon wat citroensap in bakjes tussen de planten zetten. Ik ben benieuwd of het het werkt en hoop dat je het hier nog eens wilt laten weten!
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Haha, ja je betrapt me op onverholen insectendiscriminatie ;). Ik weet ook eigenlijk wel wat hiervan de oorzaak is, heb ooit een schaap met myasis gehad. Dat zijn basically de maden van deze vliegen (Lucilia sericata die… nouja, smerig verhaal. We waren er net op tijd bij, maar het is geen pretty sight. Vrij slecht voor het imago van de vlieg in elk geval.
Naast dat ik dus alert ben wanneer ik deze vliegen zie, zijn het er gewoon echt heel veel, dat je gaat denken dat er ergens een dood dier onder de tijm verstopt zit zeg maar… en dat ik inderdaad nieuwsgierig word naar soortgelijke ervaringen:)
Neemt niet weg dat je opmerking me doet overwegen het maar eens gewoon te laten bestaan (citroenmelisse e.d. staan er al bij, zijn ze niet van onder de indruk ;))
Hallo Simone,
Ik snap het. Wij hadden vorig jaar een explosie van vliegen doordat de groene kliko vol met maden zat, zo smerig. Midas Dekkers zei eens: “Ons toilet is hun keuken, en onze keuken is hun toilet” :-). Hier zitten ze in de tuin vooral op de bloemen van engelwortel. Dankjewel voor het filmpje dat je mailde! Ik kan het helaas niet in een reactie plaatsen (daar kan ik wel een foto plaatsen maar geen film) maar ik zal het op de pagina van tijm zetten zodra ik er tijd voor heb. Wat een grote bos tijm heb je!!
Jammer dat citroen blijkbaar niet helpt!
groetjes,
Diana
Hmm groene kliko (lokale benaming hier Otto of ton), maden… denk dat je het mysterie toch hebt opgelost! Ik had ze ook, maar, met de gedachte “morgen gaatie toch aan de straat” niet verder bij stilgestaan …
Inmiddels hier nog steeds vliegen maar ook weer steeds meer bijen en hommels. De tijm mag nog even blijven ;). P.s. ja arme zandgrond doet wonderen voor veel kruiden. Kruiptijm, wilde marjolein, bonenkruid, citroenmelisse en bieslook verspreiden zich hier vanzelf. Gek genoeg krijg ik de dille dan weer niet aan de praat (ik verdenk gedierte dat zaailingen graag lust)…
Overigens is die arme zandgrond denk ik best te simuleren in een soort verhoogde bak of border. Eigenlijk heb ik dat hier ook. Zorgt voor goede afwatering en lekker opwarmen:)
hallo ben blij dat ik dat weet van de tym maar mijn tym gaat zeer traag zelf bijna niet maar nu ik weet dat er wat zant in de pot mag ga ik dat wel eens proberen bedankt g r
Hallo Diana, wij hebben een zeer grote rozemarijnstruik, ik kan nergens info vinden wanneer we die het beste kunnen verplaatsen? Heb jij advies voor ons?
Hoi Marieke,
Ik denk dat dit nu wel kan, maar ze is ook gemakkelijk te stekken en ik zou er dan sowieso ook eerst enkele stekjes van nemen. Heb je altijd reserve. Ik heb n maand geleden 6 stekjes genomen van onze grote struik en die hebben het allemaal overleefd en zijn nu goed aan het groeien.
Succes,
Petra
Hallo Marieke,
En Petra hartelijk dank voor het antwoorden, helemaal mee eens!! Ook ik heb 2 weken geleden wat stekjes genomen van mijn nieuwste aanwinst (rozemarijn ‘Foxtail’), als een soort back-up, voor het geval de moederplant de winter niet overleeft.
Over het verplanten: graaf de plant met een zo groot mogelijke kluit uit, graaf een nog groter gat waar de plant komt te staan en vul dat gat met een flinke hoeveelheid potgrond (dat zorgt voor een goede start doordat die grond mooi los is maar wel vocht vasthoudt en een goede samenstelling van voedingsstoffen bevat). Plant de uitgegraven rozemarijnplant met zoveel mogelijk wortels in het gat met potgrond, duw goed rond de wortels aan en geef overvloedig water (zodat grondddeeltjes rond de wortels worden gespoeld. Zorg de komende weken dat de grond niet uitdroogt.
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Misschien even een foutje verbeteren, gezien je er graag op gewezen wordt.
Onder Plant ‘Als ze een winter niet overleeft, heeft…….’
Ik wilde ook even kijken hoe jij tijm snoeit, maar deze info staat niet op de pagina. Ik heb mijn tijm al jaren staan en is erg houterig geworden. Ondertussen staan mijn nieuwe zaaisels al klaar, maar dacht deze oude plant toch te trachten bij te snoeien. Vraag is tot waar je deze kunt bijsnoeien.
groetjes,
Carine
Hallo Carine,
Dankjewel! Ik ga het zo gelijk verbeteren, en ik zie dat de pagina behoorlijk verouderd is met kleine foto´s, ik ga vandaag de hele tekst eens nakijken en aanpassen waar nodig, en nieuwe foto´s plaatsen.
Ik vind het snoeien van ´gewone´ tijm lastig, ik heb meerdere keren ervaren dat als ik te ver in het dorre-houtige knip de plant niet goed meer uitloopt en uiteindelijk dood gaat. Het is eigenlijk hetzelfde als met lavendel: het beste is om direct na de bloei te snoeien want dan kun je de plant wat beter in vorm houden.
Sinds 2 jaar heb ik trouwens een nieuwe favoriet: Thymus pulegioides, die vrijwel groen in de winter blijft, niet houtig wordt en het hier heel goed in een grote pot doet, winterhard is (overleefde vorig jaar de -15 graden in februari zonder problemen), vrolijk bloeit, veel insecten lokt. De geur en smaak is iets ‘milder’ dan die van de ‘gewone’ Thymus vulgaris maar zeker prima bruikbaar in de keuken.
groetjes,
Diana