Gypsophila elegans
Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van Gypsophila in een niet-Nederlandstalige webwinkel zoeken:
- Nederlandse naam: (Eenjarig) Gipskruid
- Engelse naam: Annual Baby’s Breath
- Duitse naam: Schleierkraut
- Franse naam: Gypsophile
- Eenjarig, kan redelijk wat kou verdragen maar liever geen vorst
Gypsophila elegans is een leuk eenjarig gipskruid (er bestaan ook vaste gipskruidsoorten zoals Gypsophila repens). De meest bekende kleur is wit (bijvoorbeeld met de rasnaam Covent Garden). ZXelf heb ik tot nu toe alleen een mooi roze bloeiend ras gehad, met de naam Kermesina, een mooie en bijzondere kleur. En makkelijk te zaaien. Ik zaaide de heel kleine zaden in maart op een koele slaapkamer in het raamkozijn voor. Bij kamertemperatuur kiemden de zaden binnen 2 weken.
Ik heb de zaailingen in april naar de koude kas gebracht om af te harden, en de zaailingen vervolgens begin mei uitgeplant, toen de zaailingen groot genoeg waren en de kans op stevige nachtvorst heel klein werd.
Ik had een paar planten in de volle grond en 1 plant in een pot, wel allebei in de volle zon, en beiden deden het prima. De plant in pot had wel iets meer aandacht nodig, de plant kan er duidelijk niet goed tegen wanneer de grond te droog wordt. Maar het stond wel geweldig, een pot met deze Kermesina tussen andere planten in, geeft een luchtig effect, met letterlijk een wolk van bloempjes.
Helemaal niets nadeligs te melden dan? Nou ja, de bloeitijd zou wel iets langer mogen zijn. Hier begon de bloei eind mei al, en de bloei duurde tot eind juli/begin augustus. Als ik haar weer zaai (en dat ga ik zeker doen, en dan zeker toch ook in ieder geval weer 1 plant in een pot), zaai ik haar pas in april, in de hoop dat ze dan iets later bloeit waardoor de combinatie met andere eenjarige bloeiers wat mooier is (want nu bloeide ze dus vroeg, toen er veel andere eenjarigen alleen nog maar groeiden en nog niet bloeiden).
De planten werden hier trouwens zo’n 35 centimeter hoog, in het begin staat de plant nog rechtop maar hoe meer bloempjes er gaan bloeien, des te zwaarder worden de dunne takjes en gaan ze ‘bevallig’ liggen of hangen. Zou ook geweldig in een hanging basket staan, bedenk ik me nu, die heb ik alleen zelf niet 🙂
Een mooie combinatie was hier deze Gypsophila elegans Kermesina met de eveneens eenjarige Ursinia calenduliflora (ook in deze database te vinden), want die bloeide ook in mei al.
Het is vrij gemakkelijk om zaden van gipskruid te oogsten. Laat de uitgebloeide bloempjes aan de planten tot er kleine balletjes achterblijven. Als deze balletjes lichtbruin worden en verdrogen kun je de heel donkerbruine kleine zaden uit de bolletjes oogsten. De zaden blijven ongeveer 3 tot 4 jaar kiemkrachtig (mits koel, droog en donker bewaard).
Ursinia calenduliflora (rechts) en Gypsophila elegans Kermesina (links) in pot
Dank voor je informatieve en persoonlijke informatie over al die mooie planten, met prima fotowerk ondersteund.
Ik heb gipskruid besteld en krijg ze in de vorm van stokjes zonder wortels met wat witte uitgroei is dat gewoon en hoe behandel ik dat?
Hallo Trudy,
Er zijn eenjarige en vaste Gypsophila-soorten. Deze pagina gaat over eenjarig gipskruid en die maken geen wortelstokjes. Jij hebt duidelijk de vaste plant Gypsophila besteld (al weet ik natuurlijk niet welke soort je hebt, daar zijn vast kleine verschillen in qua stekmateriaal). Wat je hebt ontvangen zijn wortelstokjes. Je ziet op deze pagina (je moet vooral even de andere foto’s naast de grote foto en vooral daarin door scrollen tot de nog verborgen foto’s) de wortelstokjes en hoe ze worden geplant. Lees ook onderaan die pagina even de tips m.b.t. planten: Harts Nursery
Eigenlijk zou je die informatie op de website van het bedrijf waar je de wortelstokjes hebt gekocht moeten kunnen vinden (of anders zou het op de verpakking moeten staan).
groetjes en succes met opkweken!
Diana
Dank voor je reactie. Mijn leverancier gaf geen enkel beschrijving ook niet op de verpakking,. Een plastic zakje met daarin de stokjes. De naam wel. Dat was de gysophila peniculata. Maar ik snap het nu een beetje dank je
Hoi Diana,
Jouw artikelen zijn altijd super handig en overzichtelijk, echt heel fijn. Dank daarvoor! Wat ik altijd lastig vind is de plantafstand. Wat zou je daarvoor aanraden? Ik heb bijvoorbeeld twee kleine potten (ongeveer 17 cm diameter) waar ik ze in wil (maar ja hoeveel dan per pot?), maar ze komen ook in de volle grond. De zaailingen beginnen nu aardig door te schieten. Bedankt alvast!
Hallo Nanette,
Voor Gypsophila in een 17 centimeter pot zou ik zelf voor maar 1 of hooguit 2 planten per pot kiezen. Ik zaai trouwens zelf vaak wel een stuk of 3 zaden in 1 9-centimeter potje voor en ik zou dan dus 1 zo’n potje met daarin 3 zaailingen in het midden van de pot planten (met het idee dat de sterkste vanzelf wint of ze misschien met z’n drieën in harmonie kunnen leven). Uiteindelijk wordt ze behoorlijk breed en zal over de rand van de pot heen vallen.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Dank je wel voor jouw reactie, hier kan ik zeker mee verder! Zo in het eerste jaar vind ik het best lastig om in te schatten hoe groot de planten worden. We gaan het zo proberen.
Groetjes Nanette