Eindelijk
Ik was nog zo van plan om vorige week zaterdag te gaan zaaien. Maar het weer gooide roet in het eten; kwam de regen hier niet met bakken tegelijk uit de lucht, dan waaiden we wel zo ongeveer uit onze verschoning.
En dus de hele week niet naar de tuin geweest, en niet gezaaid. Zucht. En wat doet een mens als er niet kan worden gezaaid?
Geen idee wat de gemiddelde mens doet. Maar ik bak eens een taart:
Een erg lekkere trouwens, met blauwe bessen uit de vriezer, dus toch een beetje van eigen tuin. Dit weekend zal ik het recept posten.
En ik zorg een beetje voor de overwinteraars, de Brugmansia’s, Cassia staan nu wat lichter, dichter bij het raam. Ik ben eindelijk eens begonnen met het opruimen van de 23.000 (ja, met 3 nullen!) foto’s die ik in en van de tuin heb gemaakt). Ik heb de Dahliaknollen eens wat herschikt. En de jonge Canna’s in pot wat water gegeven. En een foto gemaakt van de Colocasia-stekken:
Maar wat zag ik daar?!?!
Luis!! Iiiieeeeks!!!! Nog iets dichterbij:
Ja hoor. Getsiederrie, en die wil ik echt absoluut niet in de kamer waar vanaf eind deze maand de zaailingen van pepers, paprika’s en aubergines komen te staan. Dus dag Colocasia, ik heb haar verhuisd naar de douche, daar kan ik de komende week het blad schoon spoelen tot ik geen luis meer zie. Al weet ik ook wel dat ik er voorlopig niet meer vanaf kom, als er eenmaal luis is…… En dus maak ik haar zo schoon mogelijk en dan mag ze daarna naar zolder. Verbannen, ja, zo zou je het ook kunnen noemen.
Hier ben ik wel echt heel blij mee: ik oogstte deze wortel van de Asarina wislizensis begin oktober:
Ik heb haar toen gelijk opgepot en nu staat ze thuis, in een koele kamer. En zo ziet ze er nu uit:
Ze loopt al uit, met fris groen blad (vooralsnog zonder luis). Zoals gezegd, ik ben er erg blij mee!! En om even duidelijk te maken hoe blij, en waarom, een oude foto van deze Asarina in de zomer:
En dus ben ik toch blij, ondanks het weer, en ondanks de luizen.
Oh ja, over dat weer; dat kletsnatte, gure, stormachtige weer….. Maar het gaat nu kouder worden, en droger, zonniger ook. Ideaal!! Dan kan het eens een beetje opdrogen in de tuin.
En dus gaan we komende week elk vrij moment naar de tuin. Om te zaaien, om compost in de kassen te storten en onder te werken, om de verhoogde bakken op te vullen, om het hekwerk te plaatsen. Nou ja, om heel veel dingen te doen.
Maar eerst zaaien!
En wat er gezaaid gaat worden? Van alles en nog wat, in de kas (want die hebben we tenslotte niet voor niks). Een lijstje van wat er nu in de tuintas zit om te gaan zaaien:
- Tuinbonen, voorzaaien in potjes, wel oppassen voor muizen, dus een perspex plaatje over de zaaisels heen
- radijs, een paar rijtjes (in de kas uiteraard)
- snijbiet, idem dito
- spinazie (scherp zaad), idem dito
- zomerprei voorzaaien (uien kan ook maar die zijn besteld maar heb ik nog niet in huis)
- een rijtje rucola, lekker!
- een rijtje mosterdblad (ook lekker pittig en gaat heel goed onder glas in de late winter)
- wat Pak Choi en Baby Choi voorzaaien (en de zaailingen plant ik later ook uit in de kas)
- wintersla
- met andijvie wacht ik nog even tot eind deze maand
- en ik heb ook nog wat spitskool om net als de 2 Choien voor te zaaien voor de teelt onder glas
- en ik heb nog wat veldsla-zaden over die bijna verlopen, lukt misschien ook nog wel in de kas
- en, last-but-not-least de koudekiemers; Polygonum oriëntale en Consolida ajacis.
- Oh ja, en peterselie, misschien wat vroeg, maar peterselie kan heel goed tegen kou, het duurt alleen heel lang voor de zaden kiemen.
Prei en uien en koudekiemers kun je trouwens nu ook al buiten (voor)zaaien, met de andere soorten zou ik voor de buitenteelt nog een week of 4 wachten.
En dat is het wel zo ongeveer. Lijkt mij genoeg. Eerst hard werken, want de zaaisels komen in kas 2 en die is wel schoon, maar voor ik rijtjes radijs, etc. kan gaan zaaien gaan we eerst compost in de kas storten en onderwerken. Mooi karwei voor koude dagen, met wat zon kan het in de kas al wel een graad of 15 tot 18 worden. En dan voelt het bijna als lente!! Tot we weer naar buiten stappen trouwens 🙂 .
Tot slot nog even een oude foto van de koudekiemer Polygonum zoals ze er in de zomer uit ziet:
Ik kan me nu al op haar verheugen!!
Heerlijk om je stukje te lezen…het nieuwe jaar is nu echt begonnen. Het voelt een beetje als het startsein. Jippie we mogen weer…ik duim op een zonnetje en wens iedereen een heerlijk (tuin)weekend…als is het maar voorpret
Bedankt ,weer een hoop geleerd.
Leuk om je blog te lezen! Ben vandaag ook weer in de tuin bezig geweest.
Heerlijk om te lezen! Vorig jaar heb ik voor het eerst de Deno methode uitgeprobeerd die ik van jouw website had. Paprika, aubergine en pepers kwamen op die manier veel vroeger uit en kon ik op de vensterbank verder opkweken. De oogst is nog nooit zo hoog geweest als afgelopen jaar! Dus met goede moed ook dit weekend weer lekker aan de slag met koffiefilters en zaden, het voorjaar voelt al veel dichterbij!!
Hoi Mirjam,
Wat ben je vroeg!! Bijna jaloersmakend :-).
Ik heb me echt voorgenomen om te wachten tot de laatste week van januari met het zaaien van de paprika’s, pepers en aubergines.
Maar de zaden liggen al klaar, en de labels zijn al geschreven, zelfs al zilverzand in huis voor de bodem van de propagator 🙂
Veel plezier en succes met zaaien!!
Diana
Zelfde hier Diana, te vaak zaaisel weg moeten gooien wegens te koud, te weinig licht en te weinig geduld.
Ik verheug me al op je foto’s van de zomer. En op foto’s van je achtertuin, ik vind die palm zo cool!
Ik durf het bijna niet te vragen maar zijn er ook blogs van jouw hand over het opkweken van bijv een avocadoplant of een dadelpalm? Met zaden uit de supermarkt zeg maar?
Hoi Mayra,
avocado kun je ook uit een pit kweken. Drie cocktailprikkers er in steken en zo met de onderkant in een glaasje water hangen. Het duurt lang, maar na een maand of drie komt er een lange wortel. Heeft de plant een wat uitgebreider wortelstelsel, dan kun je ‘m planten. Ik heb zo een aantal pitten gehad die niks deden, maar ik heb er ook eentje die al een meter hoog is, leuk!
Groetjes, (niet dé) Diana
Hallo Mayra,
Mijn ervaring met het zaaien en planten van gekochte vruchten (vroeger van alles geprobeerd, van mandarijn en citroen, tot dadel en avocado, en pinda en gember, etc.) is van heel, heel lang geleden. Ik heb helaas gewoon niet meer de tijd en de ruimte voor dat soort experimenten (die dus helaas hier ook altijd op niets uitliepen 🙂 , wel kiemen maar het duurde dan te lang voor de planten groeiden, of ze werden ziek of ze overleefde de winter niet, etc..
Maar ik hoop dat Diana antwoord heeft gegeven op je vraag!
Diana
p.s.: de palm is inderdaad heel ‘cool’ 🙂 , en ze groeit als kool, ondertussen is ze ruim 3,5 meter hoog en nummer 2 is ook al wel een meter of 2. Op een warme zonnige dag in de zomer in de schaduw van je eigen palmboom zitten, ik hoef er niet voor op vakantie :-). Dat is trouwens geen dadelpalm, die is ook mooi maar zeker niet winterhard, de meest winterharde palm is de Trachycarpus fortunei.
Thnx Diana’s!
Ik ben de laatste tijd veel bezig met dat soort experimenten (je moet wat he in de winter), maar de avocado wil maar niet kiemen, staat al twee maanden in een glas water met sateprikkers, ik gaer nu nog een in gewoon potaarde stoppen en anders is het jammer maar helaas.
Jij ook!! Ik ben heel benieuwd
Hoi Diana,
Wij wensen alle lezers en jullie een voorspoedig en vooral gezond nieuw tuin jaar. Leuk schrijfsel, as usual, comme l’habitude.
Leerzaam, en door dat slechte weer heb je de luis ontdekt!
Hier is het ook een rare winter, veel vorst, daarna weken regen( ik hoop dat de knoflook, uien, echalotte het redden met al die nattigheid. De tuinbonen, ongeveer 20 lengtemeters redden het wel denk ik, die zitten dieper. De Batavia sla doet het redelijk en de andijvie (Scarole) en boerenkool staat er prima bij. De spruiten geven een mooie oogst.
Wij nemen aan dat je je vele Photos gaat opslaan, op HD is niet voldoende, ergens in een cloud bij Apple oid is het beste, bij brand of ander onheil raak je niets kwijt.
Hallo Liz & Co,
Ook jullie een gelukkig en gezond 2018 gewenst!
Hier is het vooralsnog gewoon een regenachtige kwakkelwinter. Maar de winter is nog lang niet voorbij, er kan nog van alles gebeuren.
Ik heb wel wat foto’s in een cloud staan maar de opslagcapaciteit daarvan is niet groot genoeg voor al mijn foto’s :-).
Ik ben in ieder geval nog wel zo verstandig om al mijn foto’s ook naar een externe harde schijf te kopiëren.
groetjes en op naar een mooi tuinjaar!!
Diana
Hoi Diana,
Voordat ik mijn vraag stel, moet ik toch echt even kwijt dat ik altijd zo blij en positief van jou wordt! Zeker weten een heleboel mensen met mij…. Je manier van schrijven, de bodemloze put van kennis en je enthousiasme, heerlijk! Zo, dat moest er eerst even uit.
Nu mijn vraag: ik kweek al een aantal jaren mijn pepertjes, tomaten en paprika volgens de Denomethode op de modem. Gaat op zich prima maar nu ben ik eens aan het kijken voor zo’n propagator. Heb jij hier nog tips voor of een bepaald soort als aanbeveling?
Groetjes,
Emily
Hallo Emily,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Over een propagator, ik heb deze: http://www.seedo.nl/propagator-6450-inclusief-dimmer-thermometer-%C3%82%E2%82%AC6500-p-1220.html
Toevallig werd de vraag 2 blogs geleden ook gesteld: https://www.mooiemoestuin.nl/fijne-feestdagen/#comments . Kijk daar vooral ook even, vanaf de vraag van Gaby, je ziet daar reacties van meerdere mensen, voor- en tegenstanders.
Heel veel succes met je keuze!!
Diana
Ik wilde nog even zeggen dat wij met de kerst hebben gesmuld van je ijsdessert . Het was erg goed gelukt!
Saskia
Hallo Saskia,
Leuk!! Met dank aan http://www.rutgerbakt.nl want daar vond ik het recept.
Hier was het ook een succes, en iets om te onthouden als makkelijk maar toch lekker.
groetjes,
Diana
Leuke verhalen
Canna s zijn toch bollen, die je niet op waterzet?
Canna´s zijn geen bollen maar knollen, je ´zet´ ze inderdaad niet ´op´ water, maar ik begrijp niet heel goed wat je daarmee bedoelt.
Als je bedoelt dat ik de zaden in water leg, dan klopt dat, 48 uur in warm water (en daarna dus zaaien, in potgrond met wat brekerzand erdoor) kan helpen om de zaden te laten zwellen voor het kiemen.
groetjes,
Diana
Hoi Diana, ik ga dit jaar weer met goede moed beginnen in mijn moestuin (al een paar jaar al doende aan het leren). Dankzij jou adviezen kom ik een heel eind! Wisselteelt begint nu eindelijk een beetje vorm te krijgen bij mij. Na je adviezen over wisselteelt gelezen te hebben toch nog een vraag. Zal ik de bietjes bij de bladgroenten neerzetten of bij de wortelgroenten? (Met name gezien bemesting denk ik blad, maar gezien familie en wisselteelt wortel….) alvast bedankt! Groet Renee
Hallo Renee,
Als je bietjes (waarschijnlijk) voor de krootjes teelt, horen ze bij de wortelgewassen en krijgen ze dus wat extra kali voor de ontwikkeling van de knol.
Maar als je bietjes voor het blad (bladbiet) wilt telen, dan horen ze wel bij de bladgewassen en geef je ze juist geen of weinig kali maar wat extra stikstof voor de ontwikkeling van het blad.
Ik hoop dat het zo duidelijk is!
Diana
Zeker! Bedankt! (Idd voor de bietjes/krootjes zelf)
Hallo,
Ik heb nog veel te leren..wat is de Deno methode..ik wil graag aan de slag.
Bedankt Diana voor je voorbeeld in woord en daad..
Hallo Jettie,
Ik heb daar een hele pagina over geschreven, daar kun je in woord en beeld zien wat het is en hoe het werkt:
https://www.mooiemoestuin.nl/zaaien-en-zaden/deno-methode/. Ik hoop er in de komende dagen eens goed naar te kijken, de tekst waar nodig aan te passen en vooral flink wat nieuwe verduidelijkende foto’s in te voegen.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
wat heerlijk dat je al weer aan de slag gaat! Ik was juist aan het oriënteren of ik al los mocht gaan, dus mij heb je blij!
‘k Heb er wel een vraag bij; je noemt een tig-tal dingen die je in de kas gaat zaaien. Is dat een verwarmde kas of een koude? ’t Lijkt me nu nog al te koud om al te beginnen, hoeveel zin ik er ook in heb!
Groeten, Diana
Hallo Diana,
Nou… tig, ik zou nog wel wat meer willen zaaien 🙂
Maar het is in de koude kas. Daarin kan het ’s nachts en op bewolkte dagen flink koud zijn, maar op zonnige dagen kan de grond al zo opwarmen dat de zaden uit het lijstje kunnen kiemen en de zaailingen kunnen groeien. Niet zo snel als in de latere lente, maar op deze manier kun je over een week of 6 tot 7 toch al je eerste groenten uit de kas oogsten.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Het laten kiemen van de Persicaria is ons nog niet gelukt. Ik heb ’t al met de deno methode geprobeerd en ze staan nog buiten in een bakje vanaf oktober. Beiden geen succes. Hoe pak jij het aan met deze koudekiemer?
Groetjes Tinus
Hallo Tineke,
Komen de zaden van mij, en van deze laatste zadenlijst? Want dan weet ik zeker dat het verse zaden zijn (hoewel ik zelf wel eens zaden van meer dan 1 jaar oud zaaide en die kiemden ook hoor). Je hebt deze zaden dus afgelopen oktober gezaaid en ze zijn nu nog niet gekiemd, als ik het goed begrijp. Dat kan dan kloppen hoor. Ik zaai de zaden (van alle soorten koudekiemers) trouwens persoonlijk liever ergens tussen begin december en half januari, maar dat doet er verder niet toe. Voorlopig gaan de zaden niet kiemen. Want nu is het winter, op dit moment slapen ze nog en wachten ze op meer licht en meer warmte om wakker te worden. Mijn ervaring is dat de zaden zo rond maart kiemen en de eerste zaailingen dus boven de grond komen. Het duurt dus heel lang voor de zaden kiemen, een hele winter, maar die winter hebben ze wel nodig. De kans dat de zaden met de denomethode kiemen lijkt me kleiner (tenzij je die denozakjes ook buiten of onder koud glas hebt staan (maar voor koudekiemers is zaaien in grond of potgrond natuurlijker dan in filters in zakjes die buiten dan toch wat ‘bloter’ zijn en makkelijker teveel of te weinig water of vorst krijgen.
Oftewel; nu zullen er geen Polygonum-zaden kiemen, of je ze nu in november, december of januari hebt gezaaid; ze gaan pas vanaf ongeveer half maart kiemen (afhankelijk van de temperatuur rond die tijd). Ik ga in mijn blog ook laten zien hoe de zaden hier zijn gezaaid en hoe de zaden kiemen.
Ik hoop en verwacht, mits het verse zaden zijn en ze gewoon in potjes met potgrond buiten staan, dat de zaden dus over een week 8 gaan kiemen.
groetjes,
Diana
p.s.: ik heb er vorig jaar hier ook een stukje over geschreven, met voorbeelden en tips: https://www.pokon.nl/blog/—Tijd-voor-koudekiemers/
Hallo Diana,
Het laten kiemen van de Persicaria is ons nog niet gelukt. Ik heb ’t al met de deno methode geprobeerd en ze staan nog buiten in een bakje vanaf oktober. Beiden geen succes. Hoe pak jij het aan met deze koudekiemer?
Groetjes Tinus
Ha Diana,
Dank je wel voor je snelle reactie. Ik moet gewoon geduldig zijn dus. Ik kijk uit naar jouw foto’s en zal je op de hoogte houden. Je blog had ik inderdaad gelezen destijds.
Groetjes Tineke
Inderdaad zoals Simone schreef “het startsein wordt gegeven” . Ik ga vandaag ook beginnen met het zaaien van auberginesoorten (een paar weken vroeger dan in NL) en heb daardoor nog eens jouw tekst teruggelezen. Alhoewel ik al jaren aubergines plant, vind ik het toch leuk jouw tekst eens te herlezen.
Vandaar dat ik nog graag mijn eigen ervaring toevoeg. Aubergines hebben idd graag wat voeding bij, ikzelf geef nooit gekochte meststoffen maar maak gebruikvan 2 planten: brandnetel en smeerwortel. Bij het planten leg ik rond de aubergine wat bruin karton met daarover grond, 1 blad smeerwortel in de put en rond de plant smeerwortel bladeren samen met versneden brandnetel. Ook het maken van smeerwortel en brandnetel gier is een ongelofelijk sterke meststof die ik trouwens ook gebruik bij al mijn tomaten, paprika en pepers. Je ziet als het ware de tomaten groeien
Nog veel tuinplezier, hier is alles nog veel te nat om te zaaien.
Tuingroeten, carine
Hallo Carine,
Dankjewel voor je aanvulling! Leuk om te horen dat je planten en plantenextract werkt als meststof. Ik heb het wel eens met brandnetel geprobeerd, en ook wel eens een gier gemaakt van heermoes, maar ik ben er vaak iets te slordig voor (dan staat het bijvoorbeeld uit te drogen, of het staat te lang te ‘gieren’. Nu de tuin kleiner is hoop ik iets gestructureerder te kunnen werken en ga het dan zeker ook weer eens proberen! Smeerwortel lijkt mij ook heel fijn, zit extra stikstof in, las ik eens ergens, maar dat staat hier maar sporadisch langs de dijk bij de tuin. Maar brandnetel en heermoes te over :-).
groetjes en succes met het zaaien van de aubergines!
Diana
Beste Diana en tuinliefhebbers,
Toch nog een bijkomend woordje i.v.m. smeerwortel in een biologische tuin. Ga geen smeerwortel aan de rand van de weiden of bossen zoeken; dit is de gewone smeerwortel. In elke groententuin zou (volgens mijn bescheiden mening) absoluut een smeerwortel aanwezig moeten zijn, maar dan wel de russische smeerwortel. Deze groeit als een dikke klomp dat elk jaar groter wordt, zaait zich niet verder uit, geeft heel mooie bloemen en trekt ongelofelijk veel hommels aan. De gewone smeerwortel is een “pest” in de groententuin.
Wij hebben deze varieteit zelfs ook tussen onze bloemen gezaaid; zo mooi om de hommels te zien werken.
Russische smeerwortel is ook smeerwortel bocking b14 genoemd; echt een aanrader!
Deze varieteit bevat veel kalium en brandnetel bevat veel stikstof; de combinatie hiervan geeft het beste resultaat.
Dag Diana
Ben een aantal avonden zoet geweest met de groente-index. Van alle te zaaien/planten groente heb ik de nodige informatie gehaald, genoteerd en gerangschikt. Het is als blokken voor een examen, maar dan met veel plezier. Wat heb ik er veel uitgehaald, waar ik geen weet van had. Eigenlijk heb ik tot voor kort maar wat aangeklungeld; aarde om laten spitten, gezaaid en afgewacht wat het zou worden.
Dat op tuingrond die ik nu al 55 jaar gebruik. Vorig jaar er een nieuw stukje van een weilandje bij in gebruik genomen.
Ik probeer nu zoveel mogelijk de goede dingen op de goede plaats uit te voeren. En dat is een hele puzzel. Het is net een gezin met kinderen: de een lust dit niet en de ander is er juist gek op en dat dan weer visa versa. Maar ik heb heel goede hoop dat het examen deze lente/zomer/herfst en zelfs winter , misschien niet cum laude, maar zeker goed gemaakt zal worden. Al spittende door de materie kwamen er nog wel een paar vraagjes. Echt van alles door elkaar en voor insiders waarschijnlijk gesneden koek maar voor mij nog niet.
— wat wordt er verstaan onder mulch
— wat is rijpe compost ( en als je zelf niet zoveel nog hebt, wat is dan de beste)
— wat is algemene moestuinvoeding
— een eerdere foto toonde een hoop paardenmest. Daar plant je gewoon de courgette
plant in zoals beschreven en dan blijft de hoop mest er omheen liggen?
— moeten koolplanten diep, of niet zo diep worden uitgeplant
— bij een van de stokbonen-foto’s ligt er bodenbedekking tussen. Bij de volgende , met
de rode slaplanten, niet . Wat is de bedoeling daarvan.
— moet beendermeel op de bovengrond worden gestrooid, of voor het omploegen
— bij sommige planten was wat kalium goed. moet dat voor het ploegen, planten of tijdens
de groei erbij.
Het is wel veel maar volgens mij ben ik hierna aardig bijgespijkerd.
Alvast mijn oprechte dank!!
Groet
Sini
Halo Sini,
Als je al 55 jaar een tuin hebt moet je toch ook gewoon prima tuinieren zonder zo onzeker te zijn 🙂
Tuinieren is ook geen wetenschap, het is het zo goed mogelijk verbouwen van groenten onder de omstandigheden van grond, het weer, toestand van de grond, de soorten en rassen die je wilt telen, en nog veel meer.
En het is voor mij ook wel eens lastig maar waarom zou je het allemaal uit je hoofd leren als je internet hebt; ik kijk zelf heel vaak even op mijn eigen website of die van anderen als ik met mijn snoeischaar voor de perenboom sta 🙂
Ik wil met alle plezier ook antwoord geven op vragen, maar je vraagt nu wel heel erg veel, ik tel 9 vragen die ook niet allemaal makkelijk te beantwoorden zijn. Dat maakt mij niet zo veel uit maar vanaf ongeveer maart heb ik hier echt geen tijd meer voor (even achteraf gekeken en het beantwoorden van je vraag heeft me 1 vol uur tijd gekost), de tijd die ik nu besteed aan het beantwoorden van één persoon zou ik anders hebben kunnen besteden aan het bijwerken van een pagina, of het plaatsen van 10 foto’s, etc., of zelfs het schrijven van 3/4e van een blog.
Afijn, ik hoop dat je het goed vindt dat ik zo kort mogelijk beantwoord, om in ieder geval nog wat tijd te besparen.
groetjes,
Diana
Wat wordt er verstaan onder mulch?
Mulch is niets anders dan het bedekken van de grond, hetzij met stro, met houtsnippers, met gras, met groen afval of met compost (en ik vergeet er ongetwijfeld een paar). Google vooral op ‘mulch’, en je vindt 26 miljoen hits met informatie over wat het is, waar je het voor gebruikt, wat de voordelen zijn (houdt o.a. onkruid tegen en houdt vocht vast in de bodem), de nadelen, etc..
Wat is rijpe compost?
Dat is wanneer de compost klaar is, uitgewerkt en er dus uitziet als grond. In halfrijpe compost zitten nog wat grovere onverteerde stukken, onrijpe compost is niets anders dan dat wat je net in je compostbak hebt gegooid en wat dus nog moet gaan composteren. Kijk vooral even hier voor meer info: https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/compost/
En als je zelf niet zoveel rijpe compost hebt, wat is dan de beste?
Ik neem aan gewoon compost kopen, afhankelijk van wat je grond nodig heeft (dat kan bijvoorbeeld ook oude stalmest zijn).
En snel starten met compost maken, dan heb je binnen 1 tot 2 jaar je eerste zelfgemaakt compost.
Wat is algemene moestuinvoeding
Dat is een voeding waar de drie belangrijkste elementen in zitten: N (stikstof) P (fosfor) en K (kali), en eventueel magnesium. Ik leg dit op deze pagina uit: https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/bemesting/ (helaas een pagina die ik wel nodig moet bijwerken, tekst aanpassen, etc.).
Een eerdere foto toonde een hoop paardenmest. Daar plant je gewoon de courgette plant in zoals beschreven en dan blijft de hoop mest er omheen liggen?
Ja, dat klopt. Je plant alleen nooit een courgette in de mest zelf, maar in een gat dat je in de mest maakt en dat vol stort met potgrond of tuingrond. Zoek op mijn website of google in het algemeen even op broeimest, zo wordt dat genoemd.
Moeten koolplanten diep, of niet zo diep worden uitgeplant?
Gewoon, normaal, de wortels onder de grond, het steeltje en de blaadje boven de grond :-). Wij planten ze soms 1 of 2 centimeter dieper, simpelweg omdat hier altijd een stevige zeewind staat.
Bij een van de stokbonen-foto’s ligt er bodenbedekking tussen. Bij de volgende , met de rode slaplanten, niet . Wat is de bedoeling daarvan?
Dat zou je dus een mulchlaag kunnen noemen, en ik heb daar mee geëxperimenteerd, dus op foto’s van verschillende jaren zie je zoms wel z’n mulchlaag en soms niet. Maar ik heb dat zo volledig mogelijk beschreven in een heel hoofdstuk: https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/bodembedekking/
Moet beendermeel op de bovengrond worden gestrooid, of voor het omploegen?
Je wilt dat elke soort voeding, of het dan bloedmeel, beendermeel of een samengestelde moestuinvoeding (waar dus in een afgestemde samenstelling zowel stikstof als fosfor als kali in zit) volledig en gelijkmatig in de grond wordt opgenomen. En dus strooi je het zo gelijkmatig mogelijk over de grond en meng je het er daarna doorheen.
Bij sommige planten was wat kalium goed. moet dat voor het ploegen, planten of tijdens de groei erbij?
Dat ligt eraan in welke periode en bij welke planten. Kali is goed voor de groei van een bol of knol, en die groeit vaak pas nadat er een plant is. Dus vaak geef je het wanneer er al een jong volwassen plant is waarbij je op een gegeven moment de vorming van bol of knol wilt stimuleren. Bij fruit en tomaten, etc. geven we het juist vaak al gelijk bij het uitplanten want dan dient het voor een goede bloemvorming en vruchtzetting. Kali is een element dat dus ook vaak al aanwezig is in een samengestelde moestuinvoeding, je zult alleen zelf moeten bepalen of dat voldoende is, of dat je (bijvoorbeeld bij aardappelen) ook nog wat extra kali wilt geven.
Wat leuk om je blog weer te lezen. Vorig jaar klein begonnen met een groentetuin, geweldig om een maaltijd uit eigen tuin te eten. Dit jaar wat uitbreiden.
Dag Diana. Sorry voor mijn vele vragen. Fijn dat je toch de tijd daarvoor hebt genomen.
Je zou inderdaad denken dat ik na zoveel jaar wel wat zekerder van mezelf zou moeten zijn. Maar sinds ik me met de nieuwsbrieven en blogs er meer in heb verdiept realiseer ik me dat er veel meer mogelijk is met kleine aanpassingen en ik moet zeggen dat het tuinieren een stuk rijker heeft gemaakt. Er is echt een tuinwereld voor me open gegaan.
Ik wil je hartelijk bedanken voor alle goede tips en voor het meedenken.
Hartelijke groet
Sini