Bonenstokken
In het vorige blog vroeg Simone me of ik eens wilde laten zien hoe wij onze bonenstaken zetten. Tuurlijk. En zonder op te willen scheppen; Ruud is echt heel erg goed met bonenstaken. Zo goed dat hij ze ook wel eens voor andere mensen heeft gezet. En hij wil ze altijd zo recht zetten dat er een ouderwetse duimstok aan te pas komt.
Eerst even een foto gemaakt uit het boek van Velt, over de verschillende manieren waarop je stokbonenstokken kunt plaatsen:
Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Maar onze weg is dus de gekruiste dubbele rij 🙂 . En wij wonen slechts 18 kilometer van zee, wij weten wel wat wind en storm is. En dus heeft Ruud ooit eens bedacht om een extra versterking aan te brengen aan de rij stokken. In al die ruim 25 tuinjaren is hier nog nooit een rij stokbonen omgewaaid, er zit zelfs geen centimeter speling in. En dat komt door de ‘schoren’ die Ruud kruislings langs de verticale stokken zet.
Even gefröbeld:
Ruud meet de stokken altijd uit en zet ze naast elkaar op 50 tot 60 centimeter. En de overkant van de rij staat ook op ongeveer 60 centimeter. De stokken moeten natuurlijk wel een goed stuk de grond in, indien mogelijk zo’n 30 centimeter (en daarom gebruiken we ook stokken van 270 centimeter lang).
De rode pijl geeft de horizontale legger aan, daar gebruiken we een oude tonkinstok voor die de grond niet meer in kan (omdat ze dan breekt). Het groene pijltje wijst naar het punt waar de stokken samen komen (“Wel een beetje recht alsjeblieft”, zegt Ruud). Dat samenbinden doet hij met kabelbinders want dat vindt hij het stevigst, maar touw of ander bindmateriaal kan natuurlijk ook.
En dan komt ‘de truc’; vervolgens gaan er nog stokken schuin de grond in (de 2 blauwe lijnen op de tekening, eigenlijk moeten het er 4 zijn maar dan was het helemaal niet duidelijk meer). Elke stok gaat schuin van de laatste naar de derde stok of andersom. En die stokken worden vervolgens ook nog vastgebonden aan de al geplaatste verticale stokken. En daarmee verstevig je de hele boel zodanig dat er echt geen beweging meer in zit. Foto’s maken in dit geval meer duidelijk dan tekst, dus hieronder even wat vrolijke voorjaar- en zomerfoto’s waarbij je nog kunt zien hoe de stokken staan:
Ik hoop dat het zo antwoord op de vraag is. En zoals al gemeld, er zijn meerdere manieren om stokken te zetten, onze vroegere buurman maakte met een wagenwiel en een stok met daaraan touwen een klimrek zoals je die linksonder op het plaatje bovenaan de pagina ziet. En onze overbuurman zweert bij de niet gekruiste dubbele rij. Als het maar werkt…..
Dan nog even de melding dat ik op de website van Pokon ook weer een blog heb geschreven, over een andere vraag die iemand stelde; “Hoe lang kun je zaden bewaren?”. Carine gaf daar al antwoord op. Ik heb in mijn blog op de Pokon-website geprobeerd een beetje uit te leggen hoe je het best zaden zo lang mogelijk kunt bewaren. Maar ook dat elke soort zijn eigen levensduur heeft, en ik heb er een lijst gemaakt van alle bekende groentesoorten en hoe lang de zaden van die groentesoorten in principe kiemkrachtig kunnen blijven: Het bewaren van zaden
En dan nog even: het is geen tuinweer, door alle sneeuwstormen en regenbuien zijn we de hele week niet op/in de tuin geweest. En dus heb ik eigenlijk verder niets te melden? Ik heb altijd wel wat te melden, of mensen er nu blij mee zijn of niet. Ruud zegt wel eens; “Je gooit er een kwartje in en er komt voor een gulden muziek uit”. Hopeloos ouderwets maar, mits met enige vorm van genegenheid uitgesproken, kan ik hem ook niet helemaal ongelijk geven 🙂 .
En dus, mocht iemand nog een heel makkelijk maar toch mooi en lekker dessert zoeken voor de kerst, ik heb deze al als test gemaakt en is met vlag en wimpel geslaagd voor kerst:
Een soort Viennetta maar dan veel lekkerder. Dit was een testje maar straks voor kerst maak ik het wat mooier door ook over de bovenkant nog wat chocolade en lauwwarme karamelsaus te gieten. Lekker ijs, en dat zonder ijsmachine. Je kunt hier het recept vinden: IJstaart met chocolade en karamel
En ook deze even geoefend:
Ach, wat leuk (en makkelijk te maken), een bladerdeeg-kerstboom met tapenade en kaas
Tot slot dan nog een foto van de winterharde palm Trachycarpus fortunei in de achtertuin afgelopen maandag. Ik vind haar altijd heel bijzonder, zeker nu ze al ruim 3,5 meter hoog is. Maar besneeuwd doet het me bijna denken aan het effect dat een schilderij van Dali op me heeft (waarbij je je afvraagt wat er niet klopt aan het plaatje):
Kunnen wij een bladerdeeg kerstboompje bij je bestellen?
Dat ‘schoren’ met bamboo stokken gaan we volgend jaar eens proberen. Dit jaar hadden we de wigwams extra verstevigd met scheerlijnen.
Wat een prachtige uitleg. Leuk van Ruud en zijn jukebox Diane.
Iedereen een aangename kersttijd toegewenst
Vroeger was mijn vakantiebaantje bonenconstructies bouwen bij een boer.
Hij had een hele lange lijn van wel 20 meter en om de 3 meter een paal. Die lijn was een stevig touw/ ijzerdraad op 2 Meter hoogte.
Aan die lijn knoopte je een touw, dat ging verticaal naar beneden de grond in ongeveer 20 cm. Dit deed je met een stevige stok zodat het touw er niet uit ging bij storm. Daarom heen legde je de boontjes.
Het ging perfect maar hetwas wel op de Brabantse zandgrond. Nu woon ik op de Limburgse löss grond wat het moeilijker maakt. Maar misschien een ideetje voor brabanders
Zelf gebruik ik staken van de wilgen die we knotten .Wel even de onderste bast verwijderen die in de grond gaat anders heb je snel bomen in de moestuin.
Jos
als je de wilgenstokken op de kop in de grond zet lopen ze niet uit. scheelt weer werk
Dag Erik! Wat leuk dat je reageert op zo’n oude reactie! Leuk om dan dat hele verhaal weer te lezen! Jouw tip werkt als een speer! Wilgentakken zijn via Marktplaats vaak gratis op te halen. Zet je ze “gewoon” in de grond dan wortelen ze in no time, Zet je ze omgekeerd dan lopen ze niet uit en zijn er perfecte wigwammetjes voor bijvoorbeeld bonen van te maken. Blad en zachte, buigzame takken kunnen perfect gecomposteerd worden en van de echt jonge takjes kan je prachtige, hormoonvrije gier maken voor stekken. Wat wil een tuinier nog meer? Groet, Pien
Hoi Diana en medetuiniers,
Wij gebruiken gegalvaniseerde bouwstaalmatten en die plaatsen wij in een wigvorm, wij plaatsen tevens drie verbindingsstokken om doorbuigen te voorkomen, en dan ziet het er eigenlijk net zo uit als jouw voorbeeld,de bonen hebben echter veel meer houvast aan de rekken.
. Wij maken ze aan de bovenkant vast met tyrips en het staat als een huis. Zijn de bonen eraf, dan ruimen wij ze op achter ons tuinhuisje. Het jaar daarop gaan ze naar het volgende bed en het staat binnen 10 minuten. De rekken gan ook nog eens heel lang
mee en hoeven nooit meer vervangen worden. Wij vinden het echt een aanrader.
P.s. Er is een email-adres van iemand voor mij zichtbaar.
Dag Gerard, TOP idee! ik ga richting bouwmarkt!
Groet Els
Hallo Gerard,
Dankjewel voor de tip!!
Wij gebruiken een Heras hekwerk horizontaal gehalveerd als verplaatsbare klimsteun voor doperwten en lage kapucijners, dat lijkt er wellicht in de verte wel een beetje op (alleen zetten we die met stokken voor en achter vast zodat we aan 2 zijden kunnen planten (en 2 halve heras hekwerken = 2 dubbel rijen planten), zonder een wigwam in dit geval. Dat lijkt er zo in de verte wel een beetje op.
Klinkt heel handig!!
groetjes,
Diana
p.s.: het blijft een probleem dat tijdens het versturen van alle mails voor het nieuwe blog de mails van mensen die ongeveer tegelijkertijd een berichtje hier plaatsen het vorige mailadres zichtbaar blijft. Ik vrees dat ik er zelf niets aan kan doen (behalve de mails niet laten versturen of de reacties niet toestaan), dat zou ik dan door een professional op moeten laten lossen en dat zou waarschijnlijk wel heel kostbaar worden). Ik vind het zelf ook heel vervelend, morgen is dat probleem weer voorbij, en ik wil eens een professional laten kijken naar de gehele website en een offerte aanvragen maar dan wil ik gelijk eens bedenken wat er verder allemaal nog verbeterd kan worden. In ieder geval dankjewel voor de melding!
Diana
Diana,
Is dit reactieformulier een plugin (optie) van WordPress?
Hallo Eric,
Ik heb hier nooit een plugin voor hoeven te installeren (voor zover ik weet), ik kan gewoon onder elke pagina of elk bericht ‘reacties toestaan’ aanvinken. Voor het mailprogramma heb ik wel een plugin gebruikt, de ‘Post Notif’ plugin (dat heeft iemand voor me gedaan hoor, dat kan ik zelf helemaal niet), en die lijkt zo af en toe in conflict te komen met het plaatsen van reacties (er hebben zich ook zo veel mensen aangemeld voor de melding dat ik een blog heb geschreven dat die Post Notif ondertussen ruim 48 uur bezig is met elke minuut een bericht versturen, sneller dan dat kan blijkbaar niet). En ik heb afgelopen week WordPress moeten updaten, kreeg de melding dat er een nieuwe verse van WordPress was, en dat zorgt ook soms voor problemen.
groetjes,
Diana
Er gaat iets niet goed. De naam die voor mij zichtbaar is staat nu als zijnde mijn naam.
Het vorige geschrevene komt van mij.
Hallo Marja,
Dankjewel voor de melding. Het blijft een probleem dat tijdens het versturen van alle mails voor het nieuwe blog de mails van mensen die ongeveer tegelijkertijd een berichtje hier plaatsen het vorige mailadres zichtbaar blijft (zie hieronder even mijn reactie op de melding van Gerard).
Jullie ip-adres staat voor mij ook hetzelfde, alleen jullie mailadres niet. En ik wil niet perse een mailadres van mensen, helemaal niet zelfs, dus ik heb dat al meerdere keren uitgeschakeld bij de instellingen maar dat lukt niet. Mijn website wordt langzamerhand oud en krakkemikkig en ik kan het helaas zelf niet oplossen, maar zal nog wel een jaartje moeten sparen voor ik een professioneel bureau kan inhuren die dit soort problemen op kan lossen en de website een beetje kan moderniseren.
In ieder geval bedankt voor de melding!
Diana
Wow ! Geweldig van die bonenstaken. Dank je.
En ik wens jullie prettige feestdagen.
Mary.
Dag Diana
Wat een feest. Ook nog eens heel leuke makkelijke recepten.
Ga ik mee aan de slag.
Heb de bonenstokken bekeken en zag iets waar ik toch nog weer een vraag over heb.
Op een van de foto’s is de bodem bedekt met stro? Met welk specifiek doel? Laat je dat de hele periode liggen?
Dan nog iets wat ik pas hoorde van een tomatenfan. Als bestrijding/bemesting gebruikt hij sap van de heermoes-plant .
Klinkt dat bekend?. Zou mooi zijn want mijn buurman heeft een stuk ongebruikte tuin die vol staat met deze planten.
Ik wil jullie en alle mensen die telkens voorbij komen op deze mooie nieuwsbrief fijne feestdagen toewensen .
Sini
Hallo Sini,
Wij hebben 2 jaar lang het bedekken van onze kale grond geprobeerd, met stro. Ik heb er hier een hoofdstuk over geschreven: https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/bodembedekking/
De nadelen die ik daar heb beschreven (er zijn overigens ook heel veel voordelen, die beschrijf ik daar ook) hebben ervoor gezorgd dat we dit jaar bodembedekking met behulp van stroken worteldoek hebben geprobeerd en vooralsnog bevalt ons dat beter, dat gaan we komend jaar ook weer doen en daar hoop ik dan later eens wat over te schrijven.
Heermoes is een heel nuttige plant, zeker voor onkruid :-). Lees ook even de reacties hier van onder andere Carine, inclusief receptje, en op deze pagina kun je ook een recept vinden voor een aftreksel van heermoes: https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/milieuvriendelijke-bestrijdingsmiddelen/
groetjes en ook jij fijne kerstdagen!
Diana
Dag tuinliefhebbers en Diana,
Even terugkomen op de heermoes
Heermoes kan zeker gebruikt worden als bestrijdingsmiddel. Ziehier het recept: 200gr verse of 40a 50 gr gedroogde heermoes, fijn snijden en in 10 liter water (geen leidingswater) gedurende enkele dagen laten weken. Nadien filteren en dit kan preventief gebruikt worden. Eventueel deze mengeling 100gr met 100gr groene zeep (op basis van lijnolie of olijfolie) mengen en gebruiken tegen de luizen en rode spinnetjes.
Hallo Carine,
Dankjewel voor je recept!
Op deze pagina kun je ook nog een receptje vinden: https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/milieuvriendelijke-bestrijdingsmiddelen/
groetjes,
Diana
Fantastisch idee van gerard, bouwstaalmatten. Wij gebruiken dit ook maar heb dit nog nooit in wigvorm gezet. Zullen dit zeker proberen. Voor de erwten en sluimerwten gebruik ik evengoed deze “betonijzers” zo als wij dit noemen maar in een andere richting (minder hoog). Grt Carine
Dank voor de uitleg Diana, ik ga het komend jaar zo toepassen.
Ben van tuin gewisseld. Van een beschutte moes/sier op klei van 250m2
Naar volledig moes in een open veld op zandgrond van 200m2.
Ik zal dus moeten schakelen dit jaar.
Over de heermoes, het werkt niet alleen als bestrijding maar ook als bemester. Heermoes worteld heel diep en kan zo ook daar mineralen opnemen. Dit slaat hij op in de plant. Als jij daar weer gier van maakt geef je dat aan je planten.
En Diana, waarom doe je via je website niet een oproepje naar een ict/moestuinder die je site onderhanden wilt nemen?
Ik zit op een groot forum en daar werken ook vrijwilligers aan het onderhoud van het forum. Ik kan me zeker voorstellen dat er heel veel mensen dankbaar zijn voor jouw gratis kennis, en zeker wel een bijdrage willen leveren.
Hallo Agnès,
Dank voor de tip! Er zijn al 2 mensen die me eerder hebben geholpen met de website en daar was en ben ik heel blij mee. Maar soms komen/zijn er onverklaarbare en kleine foutjes, de website begint al een beetje op leeftijd te komen maar daar zien lezers waarschijnlijk niet veel van. Desalniettemin zou ik graag eens een wat moderner en frisser uiterlijk voor de website willen, en een betere manier van het versturen van de mails voor een nieuw blog (dat doet er ondertussen ruim 48 uur over om elke minuut een mailtje te versturen en tijdens die periode gaan er dus wat zaken fout en krijg ik zelf ook geen meldingen van wat dan ook).
Dat mensen me vrijblijvend hebben geholpen, daar ben ik heel blij mee maar het betekent ook dat als er iets mis gaat ik me erg bezwaard voel om telkens weer te vragen om iets voor me op te lossen. Ik zou er gewoon voor willen betalen, maar dan moet ik dus nog wel even sparen, en ik zou dan ook wel zeker willen zijn dat ik een soort van garantie krijg, of hulp als het niet helemaal loopt zoals het zou moeten. Ik vrees dat ik zelf gewoon helemaal geen verstand van het bouwen van een website heb, en dat is heel lastig als je een website hebt 🙂 . Maar goed, vooralsnog doet alles het toch best redelijk, dus het heeft ook allemaal geen haast.
Veel succes met en in je nieuwe moestuin op zandgrond!
Diana
Oh dat snap ik heel goed. Dan is iemand ervoor betalen wel prettig en dan hou je het zakelijk.
Iemand opperde crowdfunding. Ik denk dat je daar wel een gouden tip hebt. Je bent een van de weinige blogs die niet vol staat met banners . Ik denk zeker dat veel lezers echt wel een donatie willen doen.
Je bescheidenheid is denk ik ook je kracht.. maar vragen om een bijdrage voor het onderhoud van het naslagwerk dat je bouwt vind ik echt geen gek idee
Hallo Diana,wat een mooie voorbeelden voor de sperziebonen,het zou zomaar kunnen zijn dat ik dit ook ga proberen,heb de afbeelding in ieder geval opgeslagen,en ik wilde even melden dat ik geen mailtje had ontvangen van het tuindagboek,misschien er overheen gekeken,want volgens mij heb je heel veel volgers,en dat is natuurlijk wel heel leuk,ik kijk zowiezo toch al regelmatig op jou site,daar is altijd wel iets te vinden voor de moestuin,en de voorbereiding beginnen alweer zo met de paprika,s,ik heb er al zin in.
Dank je wel Diana voor deze hele mooie berichten,iedereen kan er heel veel van leren,vriendelijke groet,Trudie Jansen.
Hallo Trudie,
Ik heb gelijk even gekeken en je staat gewoon in de lijst hoor, onder deze naam en met dit mailadres, je staat al in de lijst sinds 18-10-2015, en je hebt de mail ook bevestigd. Dus je zou toch elke keer dat ik de mailing start als één van de eersten de mail moeten ontvangen. Heb je dit keer de mail niet ontvangen, of heb je die nog nooit ontvangen?
Eigenlijk kan er niks mis mee gaan, het is een computer dus het doet gewoon wat het is opgedragen, zoals ik ook altijd 2 uurtjes na het plaatsen van een blog zelf een melding krijg, sinds ik mezelf daar toen als test ook voor heb aangemeld.
Wat vreemd. Zou het kunnen zijn dat het, omdat het hoe dan ook een automatische mail is, deze in jouw mailprogramma wordt geblokkeerd, wordt gezien als Spam? Dat is voor nu het enige dat ik kan bedenken.
Als je zeker weet dat dat niet het probleem is, dan zou ik je uit de lijst kunnen verwijderen en dan zou je je theoretisch gezien opnieuw moeten aan kunnen melden. Dat is dan eventueel ook nog een optie. Als je dat wilt, laat het dan even weten!
groetjes,
Diana
Hoi Diana,ik ga het even in de gaten houden,dank voor je antwoord,groet Trudie.
Dag Diana en andere tuinders
Nog even over die heermoes. Leuk dat meer mensen dit gebruiken . Ik heb het gekookt en het sap gezeefd, maar de methode van Carine is misschien wel beter. Ik vertelde dat het gebruikt werd als bestrijdingsmiddel. Maar niet alleen tegen luis e.d. maar tegen de fytoftora. Ook de aardappels worden er mee bespoten. Degene die het me vertelde zweert bij dit middel, natuurlijk de tomaten wel boven afgedekt. Nog even weer naar de bonen:
Wat me opviel bij de foto van de bonensokken , dat er een aantal bonen bij elkaar bij de stok is geplant en niet zoals ik het van mijn moeder leerde: 5 boontjes om de stok heen. Bij de stambonen zaaide ze wel 5 of 6 boontjes in 1 gat. Ik heb gezocht in de index bij zaaien maar kon daar niet het antwoord vinden. Ik weet dat het een drukke tijd is dus in het nieuwe jaar is een antwoord ook zeer welkom. Het is tenslotte nog lang geen tijd voor de bonen.
Sini
Sorry Diana
Ik heb de beschrijving van de bonen gevonden en weet nu dat ze inderdaad met trosjes geplant worden.
Sini
Hallo Diana,
Wat een geweldig uitgebreid antwoord op mijn vraag hartelijk dank. Komt in mn groentetips schrift .Foto s gemaakt en de scheerlijnen worden verleden tijd.
Vriendelijke groet Simone
Dag Diana,
Ik val maar meteen met de deur in huis, want ik ben druk bezig met een grote winteropruiming in mijn kasten, zodat ik in de zomer weer veel in mijn tuin kan werken .
Ik heb je rond 10 december een lange mail gestuurd, met een uitleg over lavameel.
Heb jij enige ervaring hiermee, of ken je mensen die dit lavameel gebruiken en met welk resultaat ? Zoals reeds gezegd, wil ik er wel in geloven, omdat het blijkbaar ook ter verbetering van moestuin gronden wordt gebruikt . Toch had ik graag een antwoord van “jou” gekregen, omdat je voor mij een expert bent in alles wat met groenten en grond en alles er op en er aan bent.
Met vriendelijke groetjes ,
Els
Hallo Els,
Ik ben geen ‘expert’ hoor, hooguit een beetje ervaringsdeskundige als het om moestuinieren in het algemeen gaat.
Hecht dus vooral evenveel waarde aan wat anderen zeggen als aan mijn woorden :-).
Ik heb antwoord gegeven op je verhaal, onder dat van jou. Sterker nog, ook Wia heeft antwoord gegeven, en na de reactie van Wia en mij heeft Ann er nog een reactie op gegeven en daar heb ik dan nog een keer reactie op gegeven. Normaal gesproken staan die reacties onder jouw verhaal maar het staat het nu iets verder naar onder. Kijk vooral even hier naar de reacties van mij, Wia en Ann: https://www.mooiemoestuin.nl/voordeel/#comments (en je moet dus helaas wel wat scrollen want onze reacties staan wat verder naar onderen).
groetjes,
Diana
(p.s.: ik mail je dit ook even persoonlijk omdat het blijkbaar niet duidelijk was dat als ik antwoord geef, ik dat altijd doe op de plaats waar een vraag wordt gesteld (en dat doe ik zodat ook andere mensen kunnen antwoorden, meedenken, en meelezen en er wel of niet iets aan hebben).
hoi Diana,
goed om te zien hoe die stokken vastgezet moeten worden was al benieuwd hoe je die dingen goed vastzet. We hebben hier ook nogal vaak een stevige wind.
Ik heb geen stokbonen maar zit er wel aan te denken ze te nemen. Dit jaar gaan we wel Kapucijners(blauw schokker), stam Slabonen (purple queen) en erwten (wonder van Amerika) en uiteraard tuinbonen (driemaal wit) zaaien.
Stiekem (kon het niet laten) hebben we al een aantal tuinbonen in de kas geplant voor een extra vroege oogst zodat we ze kunnen oogsten voordat de paprika’s, pepers, komkommers, aubergines en meloen de kas in gaan.
Het begint alweer helemaal te kriebelen heb echt zin om te beginnen met opkweken.
eind januari/begin februari ga ik beginnen met de pepers, paprika’s en aubergines opkweken. Hoop wel een betere oogst te krijgen dit jaar vooral met de paprika’s en aubergines.
Zit een beetje te twijfelen of ik begin of eind februari al moet beginnen met het zaaien de overige tuinbonen en de kapucijners of dat ik zal wachten tot maart.
Wat denk jij?
groetjes,
Hallo Niels,
Leuk!! Ik ga volgende week zaaien, in de kas, en koudekiemers, en was van plan om daar rond of net na nieuwjaar een blog over te schrijven. Ik zaai tuinbonen vaak al begin januari voor (in de kas in potjes), en dan kan ik ze rond eind februari als mooi formaat plantjes buiten uitplanten. Kapucijners zaai ik vaak iets later, rond begin februari, ook die trek ik voor in de kas, al is het maar om de zaden te beschermen tegen muizen en vogels. Maar mijn manier en moment is natuurlijk niet de/het enige manier/moment, maart is ook prima voor tuinbonen, zeker als je al vroeg tuinbonen uit de kas kunt oogsten (zodat je de oogst een beetje spreidt).
groetjes,
Diana
Ik vind het de moeite waard als jouw internet site wordt ge update. Want elke minuut een mail klinkt best een beetje antiek.
Als we crowdfunding zouden doen voor een update, zou ik zeker meedoen!!
Is dat misschien een idee?
Diana, jij bent misschien veel te bescheiden om daar zelf om te gaan vragen. Zou ik ook wel kunnen doen, misschien? Ik heb er geen ervaring mee. Wat vinden anderen hiervan? Misschien zet ik zo’n bericht ook nog bovenaan een volgende blog als reactie, dat iedereen die leest…
Ja, elke minuut 1 mail is vast antiek, maar zoals gezegd, ik heb er echt geen verstand van, ik kan alleen schrijven, plaatsen en foto’s invoegen. Ik heb nog wel eens gedacht aan een cursus website-bouwen maar ik heb er helaas gewoon echt geen tijd voor (en volgens mij ook een chronisch gebrek aan talent :-)).
Wat aardig dat je aan crowdfunding denkt!
Maar ik heb toevallig begin deze week het bericht van Pokon gekregen dat ze graag nog een jaar willen met me door willen gaan (zowel de advertentie op de website als de blogs op de website van Pokon). Een deel van de financiële vergoeding daarvoor wil ik gaan gebruiken om een nieuwe lens voor mijn fototoestel te kopen, maar wat er dan nog overblijft zou ik kunnen gebruiken voor mijn website. Het is dan vooral zoeken naar iemand die er voor toch nog wel een leuke prijs (want ik ben maar een hobbyist) wat moois van wil en kan maken. Ik heb al eens gezocht naar internet-bedrijfjes maar heb er gewoon geen verstand van en zie net zo makkelijk bedragen van 1000 tot 4000 euro voorbij komen (waarvan vooral het laatste bedrag me echt veel te hoog wordt), en waarbij het mij niet eens duidelijk is wat ze dan precies doen :-). Goed zoeken en me eerst eens goed verdiepen in de materie en wat je voor welk bedrag kunt verwachten is iets dat in ieder geval wel op mijn to-do lijst voor 2018 staat.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Leuk artikel weer!
Hoi Diana,
De ijstaart met chocolade en karamel viel erg in de smaak op 1e kerstdag! Het was een niet al te licht nagerecht, dus van het 2e dessert – een cassata siberienne – hoefde iedereen maar een klein stukje. De ijstaart was voldoende zoet met de karamelsaus tussen de laagjes. Extra karamelsaus bij het serveren was daarom niet echt nodig. Bedankt voor het publiceren van dit kerstwaardig dessert!
groetjes,
Oscar
Hoi Oscar,
Leuk!!
Ja, de ijstaart is wel behoorlijk zoet, maar ik durfde zelf (in ieder geval voor kerst) niet de hoeveelheid zoete gecondenseerde melk te verlagen. Maar ik heb wat minder van de karamelsaus gebruikt en de andere helft in een kannetje op tafel gezet. En ik heb juist nog een half onsje extra pure chocolade gesmolten en dat nog in een soort ruitjesvorm op de ijstaart gedrapeerd. En daarmee was het geheel naar mijn mening net iets beter in balans, iets minder zoet. Mijn mening dus, want vervolgens maakten de kleinkinderen het kannetje karamel alsnog leeg :-).
groetjes,
Diana
Hey,
Ik heb steeds problemen met het plaatsen van m’n bonenstaken.
Ik vroeg me af hoe jullie het bouwsel opbouwen. En dan niet, hoe de opbouw wordt maar in welke volgorde. Hoe bouw je het in de praktijk op, wat doe je eerst, wat dan, en hoe doe je dat praktisch?
Ik slaag er nl niet in ze recht te plaatsen. Ze vallen bij mij al zonder wind om, als ik ze al in de grond krijg.
Begin je met iets vooraf aan elkaar vast te maken en dan in de grond zetten en verder verstevigen? Of gaat het stok per stok opgebouwd?
En het in de grond zetten, graaf je dan gewoon een put van 30cm diep, of doe je het anders?
En de vestiging, hoe knoop je dat precies? Iets als sjorren, of gewoon knopen? Of nog iets anders?
Welk materiaal gebruiken jullie precies? Heb je daar een link of foto van?
Alvast super bedankt!
Valerie
Hallo Valerie,
Wij zetten eerst de stokken die tegenover elkaar komen. Maar je kunt stokken niet op de grond zetten hoor, ze moeten in de grond (en behoorlijk diep in de grond). Wij gebruiken stokken van 2.70 meter en duwen die gaan zeker 30 centimeter diep de grond in (je steekt ze een beetje schuin in de grond zodat je op die manier de ‘dakvorm’ maakt. Dat diep in de grond duwen zorgt voor de eerste stevigheid en is niet makkelijk (wel goed voor arm- en buikspieren, voel ik later altijd 🙂 ). En als het heel droog is lukt het op onze vette niet eens, in dat geval ‘boren’ we eerst een gat door met een stok en een rubberen hamer gaten in de grond te slaan. Als alle tegenover elkaar staande stokken staan gaat de bovenlegger erop; die schuiven we zo tussen de schuinstaande stokken tot het geheel recht en gelijkmatig is. En dan gaan we die alvast vastbinden. Wij gebruiken er tie-wraps voor, het zijn plastic bindertjes die je heel stevig aan kunt trekken en die niet meer los kunnen (aan het einde van het seizoen knippen we ze met een tangetje los).
Tie-wraps (ze worden ook wel kabelbinders genoemd) kun je in bouwmarkten kopen maar bijvoorbeeld ook bij de Action (die zijn alleen iets minder van kwaliteit en kunnen nog wel eens breken bij het aantrekken).
Alles alles stevig staat gaan er dan nog de schuine schoren tegenaan zoals je dat op de foto’s en tekening ziet, en ook die gaan nog zeker wel 20 tot 30 centimeter in de grond, en die bevestigen we ook met tie-wraps.
Ik hoop dat het zo duidelijk is!!
Diana
Thanx Diana,
Het betreft dus een stukje handigheid en ruimtelijk inzicht om de hoek van de eerste stokken in te schatten?
Zo’n gat in de grond slaan ga ik eens proberen. Want ik heb bamboestokken die niet meer zo jong zijn. Die dienen nog prima, eens ze staan, maar ze in de grond duwen, dat lukt niet zonder ze te breken. Ik heb ook zware leemgrond.
Alvast heel erg bedankt.
Dit jaar staan ze natuurlijk al, maar volgend jaar ga ik het zeker proberen. 🙂
Valerie
Hallo Valerie,
Wij gebruiken de nieuwe stokken om in de grond te ‘duwen’ en de wat oudere stokken bijvoorbeeld als horizontale legger of als schuine ‘schoor’.
Het is inderdaad een beetje gokken hoe schuin je de stokken zet, soms moet ik die ook nog wel eens wat terugtrekken en weer schuiner of juist minder schuin terugduwen. Goed voor de buikspieren, want dat voel ik de andere dag wel als ik een hele rij stokken heb gezet 🙂
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Dit is echt grappig. Van het voorjaar heb ik de hele pagina over bonen nageplozen om er achter te komen op welke afstand jullie de stokken plaatsen (niet wetend dat je dat heel duidelijk in deze blog vermelde) en uiteindelijk dacht ik het te weten aan de hand van de zaaiagenda: 50×50. Op die afstand staan ze nu dus, maar mogelijk mag ik nu bang gaan zijn dat ze te weinig licht krijgen/de hele boel alsnog omwaait omdat ze niet genoeg oppervlakte hebben. We zullen zien! Ik vind het gewoon leuk om er nu alsnog achter te komen hoe jij het doet en dat te gaan vergelijken met hoe het bij gaat. Wat is de reden dat je in de zaaiagenda ze wel op 50×50 hebt gezet?
Groetjes Wijnie
Hallo Wijnie,
Ik maak het wel echt heel ingewikkeld geloof ik, door zelf op verschillende pagina’s andere informatie te schrijven, sorry!
De ellende is dat we bonenstaken op gevoel zetten, en dat zowel dit blog als de zaaiagenda in de winter zijn geschreven/gemaakt. En dus overleg ik met Ruud dan de afstand en dan wijzen we met onze handen aan wat afstand is. Heel amateuristisch dus. Maar de plantafstand zoals in dit blog staat aangegeven is wel erg ruim, dat zal ik even aanpassen. We hebben dit jaar (2019) een rij stokpronkbonen en een rij stoksperziebonen gezet. Omdat ze beide in een verhoogde bak staan hebben we de plantafstand iets aangepast aan de breedte van de verhoogde bak. En de stokpronkbonen staan op 60 x 60 centimeter (zoals ik in de zaaiagenda ook aangeef). De stoksperziebonen staan op 50 x 60 centimeter (en dan de stokken in de rij op 50 centimeter afstand van elkaar en de tegenoverstaande stokken op 60 x 60 centimeter. Ik ben heel benieuwd hoe jouw planten het op 50 x 50 centimeter gaan doen! Wil je het komende zomer nog eens laten weten? Nu ik ze zelf weer heb gezet denk ik dat 50 x 60 centimeter de beste afstand is voor de stoksperziebonen maar ik denk dat 50 x 50 toch ook geen probleem moet zijn (hooguit is de hoek iets steiler en komen de planten helemaal bovenin wat in de verdrukking maar dan tuimelen ze vanzelf weer naar beneden).
Ik ga in ieder geval in de komende weken ook de bonenstaken bij verschillende tuinburen op ons complex eens opmeten en in de gaten houden hoe de groei en oogst daar verloopt. En aan de hand daarvan wel of niet op de pagina van de zaaiagenda een correctie plaatsen. Hoe dan ook is de afstand die in dit blog staat wel wat fors, dat kan wel wat krapper hoor, ik heb het gelijk veranderd, dankjewel voor de tip en het meedenken!!
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Graag gedaan van het meedenken! Ik merk dat ik echt ontzettend veel hulp en plezier heb van je website en agenda, en vind het dan ook leuk om jou zo een heel klein beetje te kunnen helpen. Natuurlijk wil ik laten weten hoe de oogst/stevigheid bij mij was komende herfst. Ik zag wel dat mijn buurvrouw ze wel echt heel ruim had staan: stokken 80-90 cm uit elkaar en tegenoverstaande rij op 1 meter. Ik zal eens bij mn vader gaan kijken op wat voor afstand hij zn stokken heeft staan, hij is er net als ik zo één, die alles in zn tuin zo dicht mogelijk op elkaar zet om zo veel mogelijk oogst te krijgen. Hij trekt al meer dan 20 jaar bonen, dus zal laten weten hoe ze bij hem staan en hoeveel bonen per stok. Ik heb nu 7 bonen per stok staan.
Groetjes Wijnie
Ps. Misschien kun je een link naar deze blog op de pagina van bonen zetten? Persoonlijk denk ik dat het een mooie aanvulling zou zijn w.b.t. het plaatsen van de stokken.
Hallo Wijnie,
Wij planten ook altijd 7 bonenzaailingen per stok (behalve bij pronkbonen, omdat die wel fors groter worden staan daar 5 bonen per stok)
Goed idee van die link op de bonenpagina!
Ga ik zo gelijk doen. En ik zal op de pagina van prei en uien, knoflook en sjalot even de link vermelden naar het blog over de preimineervlieg.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Hier de beloofde reactie over hoe mijn vader de bonenstokken zet. Hij zet ze in een niet gekruiste dubbele rij, en dan 35cm tussen de stokken en de rij ertegenover 60cm er vanaf. Hij legde altijd 8 bonen per stok, zodat er gemiddeld 7 per stok opkomen, maar omdat het altijd wel heel vol was had hij dit jaar 5 bonen per stok gelegt, maar hij had nu weer het idee dat het mogelijk te weinig was ;). Het blijkt dus op veel verschillende manieren te kunnen. Ondanks de windstoten van 120km/h met het onweer staat mijn rij bonenstaken gewoon nog overeind, dus ik heb er hoop op dat het goed gaat komen dit jaar. De eerste bloesem is er al!
Groetjes Wijnie
Hallo Wijnie,
Leuk om te horen! En ook leuk om te horen dat ook je vader nog steeds zoekt naar de beste omstandigheden: of eigenlijk dus het zo plaatsen en planten dat er zoveel mogelijk opbrengst van zo min mogelijk grond komt 🙂
Dat geldt ook hier weer, dit jaar hebben we de tuinbonen wat verder uit elkaar gezet omdat iemand zei dat de planten dan groter zouden worden = meer opbrengst. Dat was echter niet het geval, er groeide vooral meer onkruid tussen de planten. Dus volgend jaar zetten we de planten weer op de afstand zoals we altijd deden. En volgend jaar hier de stoksperziebonen toch maar weer op 50 x 60 centimeter zetten. Ze doen het nu prima, maar tegelijkertijd zouden de tegenover elkaar staande stokken wel iets meer ruimte kunnen krijgen. Altijd maar schaven en bijstellen en omdat elk jaar de omstandigheden zoals vocht, voeding, het weer, etc. anders zijn is er altijd wel iets wat we in dat jaar beter net iets krapper of juist ruimer hadden kunnen zetten 🙂 .
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Bij deze de beloofde ervaring. Mijn stokken op 50×50 ging heel goed. De rij is met de zomerstorm ook gewoon blijven staan. De opbrengst kan ik niet vergelijken met andere jaren, maar vond het niet slecht. Het enige is dat er op de plek waar de stokken kruisten wat weinig ruimte was waardoor de trosjes daar soms wat in de verdrukking hingen. Volgend jaar ga ik om die reden denk ik niet-kruisende dubbele rij zetten. Wel weer op 50×50, of misschien zelfs op.sschienmn vaders manier. Er groeide trouwens geen onkruid onder de bonen, behalve dan gehoornde klaverzuring. Toch had ik genoeg ruimte om goed te kunnen plukken, dus ik ben tevreden.
Vanmorgen mn ouders gevraagd hoe het met hun bonenoogst gaat. Mn moeder dacht eerst dat er meer bonen per trosje kwamen nu er minder bonen per stok staan, maar uiteindelijk vielen die extra bonen per tros er weer af, ze dacht dat het misschien met de droogte te maken had. In ieder geval is hun bonenoogst duidelijk kleiner dan anders, dus mn vader kennende gaat alles volgend jaar weer op dezelfde manier als eerdere jaren. Je kunt natuurlijk niet minder bonen telen, ondanks dat er elke zomer nog zakken vol in de vriezer zitten van het jaar ervoor ;).
Succes met al je inmaak Diana! Respect ervoor! (Ik heb daar geen zin meer in na een dag tuinieren)
Groetjes Wijnie
Hallo Wijnie,
Dankjewel voor je verhaal!
Het is toch altijd weer bijzonder en leuk om te horen en te zien dat verschillende mensen in verschillende tuinen met verschillende rassen en verschillende omstandigheden hun eigen beste manier van telen vinden!
Het toont maar weer aan dat tuinieren echt geen wetenschap is!
groetjes,
Diana
Bij mij staan ze ook zo wijd, maar dat is omdat ik ze combineer met de aardbeien.
Ik heb 2 halve bedden aardbei, zo kunnen de planten 2 jaar blijven staan. De rijen aardbei staan op 75cm van elkaar, dwars over het bed. Daar staan op het ene bed de buitentomaten tussen. Ook op ‘bonenstaken’.
En op het andere bed de klimbonen.
Wanneer de tomaten en bonen echt vol beginnen groeien en schaduw geven, zijn de aardbeien al uitgebloeid.
De staken staan dus ook op 75cm van elkaar (ruimte binnen een rij tussen de staken) en met ongeveer een meter tussen de rijen. Als ik wat handiger wordt in het staken plaatsen, kan ik misschien voor de bonen een extra stok in het midden plaatsen. Dan staan die op 75×50. Voor de tomaten heb ik ze liever wijd uit elkaar, die groeien al dicht genoeg op elkaar.
Ik moet zeggen, mooi is het ook wel, zo’n afwisseling tussen de aardbeien en de klimplanten.
Al zeg ik het zelf. 😉
Groetjes
Valerie
Hallo Valerie,
Leuk om te horen, een soort combinatievak van bonen een aardbeien. En dan is er uiteraard inderdaad meer ruimte nodig.
Het lijkt in de verte een beetje op ons combinatievak van courgettes en maïs, waarbij we soms iets meer ruimte aanhouden en de maïs dan langs de rand en in een rij tussen de courgettes planten.
groetjes,
Diana
Hey Diana,
Ik wilde nog laten weten hoe het nu gaat met mijn bonenstaken. Ze staan super nu!
Ik heb een boel nieuwe bamboestokken gekocht en die kan ik de grond in duwen zonder dat ze breken. Gaat heel vlot nu.
Vastbinden is nog steeds wel een issue maar met behulp van de echtgenoot is het toch gelukt. 🙂
Ik ben ook een extra stok in het midden geplaats waardoor er steeds 3 stokken op 50cm van elkaar staan en tussen die rijen dan 75cm met de aardbeien (die weeral bijna uitgebloeid zijn) ertussen. Eens kijken hoe dat loopt.
Alleszinds bedankt voor de tips!
Groeten
Valerie
Hoi Diana, weet je toevallig wat de diameter is van jullie gebruikte bamboestokken? Ik zie dat er best veel keuze is tussen 18-30 mm.
Hallo Christian,
De bamboestokken van 2.70 meter lang zijn bijna altijd aan de onderkant flink dikker dan aan de bovenkant.
Onderaan hebben ze hier een diameter van 2 tot 3 centimeter en bovenin hebben ze dan meestal een diameter van 1 tot 2 centimeter. Wij kopen ze bij onze tuinvereniging en die koopt ze in bossen van 100 stuks in bij zaadhandel van der Wal. Wellicht kun je op hun website bij tonkinstokken 2.70 meter lang vinden hoe zij de dikte omschrijven.
groetjes,
Diana
Hoi Diana, de staken gaan nu de grond in! Andere vraag: zaai jij nog iets tussen je bonenstaken in? De grond die zeg maar ‘over blijft’ onder het dakje van de bonen? Groetjes Leonie
Hallo Leonie,
Ja, in het jonge stadium (als de bonenplanten nog niet te hoog klimmen) is dat zeker een optie, ik heb dat op de teeltpagina van bonen ook uitgelegd en je ziet er ook een foto van rode krulsla tussen de bonen, die plak ik hieronder ook gelijk nog even.
groetjes,
Diana