Huisvlijt
Vandaag vieren we Ruud’s verjaardag met onze tuinvrienden op de volkstuin (vanmiddag natuurlijk, eerst werken, daarna is het tijd voor de sociale contacten :-)).
En een verjaardag vieren we op de tuin met een kratje bier, een fles wijn, en wat lekkers. En dus gisteren een dagje thuis (want wel geëmancipeerd maar als er gekookt moet worden, dan is dat toch mijn taak :-)). En dus eerst naar de tuin voor de boodschappen (de boodschappen uit de winkel al eerder gehaald). 6 courgettes bij elkaar gesprokkeld, veel basilicum, peterselie, stengeluitjes, een vers bolletje knoflook.
En gistermiddag courgette-briesoep gemaakt voor vanmiddag, en een salade van pasta met doperwtjes, spekjes, tomaten, pesto, vond ik op de website van Ziti Zitoni, en natuurlijk flink wat extra pesto (en gelijk al flink van gesnoept, niks zo lekker als pesto van eigen basilicum van de tuin). En omdat ik toch een dagje keukencorvee had, gelijk het kruidenzout maar af gemaakt, want die was nu wel droog genoeg.
Ze was wat donkerder/groener voor het malen hoor, het malen van het zout in de keukenmachine ging niet helemaal goed; het bleven vrij grote stukjes zout en de kruiden werden vooral wit van het gemalen zout. En dus later alsnog maar in een kruidenmolentje overgedaan in plaats van het zoutvaatje, dat gaat beter.
Maar het gaat dus prima, ik heb een pondje zelfgemaakt kruidenzout, met veel (meer dan dat het dus op de foto lijkt) peterselie, lavas, basilicum, wat selderij, klein beetje rucola, flink wat bieslook en kleine beetjes majoraan, thijm en rozemarijn (alles wassen, goed drogen in de slacentrifuge, malen, nog even malen met het zeezout erdoor, en dan uitspreiden in een groot bakblik en een paar dagen goed laten drogen tot het helemaal hard is, en dan malen in de keukenmachine tot het weer ‘los zout’ is). Kind kan de was doen :-).
Het is erg lekker! Maar als ik eerlijk ben, als ik het volgend jaar weer maak (en dat ga ik zeker doen) ga ik er ook een klein groen pepertje bij malen en drogen, want het is nu zout en lekker kruidig, maar ik mis er iets pittigs in, ik gebruik nu het kruidenzout en dan toch ook nog de pepermolen, volgend jaar nog iets completer maken.
En ik kreeg van tuinbuurvrouw Ans uit de krant die zij leest (‘Trouw’) een recept voor een rabarbertaart uit IJsland. En van de rabarber die ik donderdag oogstte die rabarbertaart gemaakt, het heet Rabarbara kaka, en het is inderdaad bijna meer een cake dan een taart, maar wel erg lekker (ik had nog wat rabarber over en daar nog wat compôte van gemaakt, bolletje ijs erbij, heerlijk.
Op de foto kun je goed zien dat de buitenste rand gemaakt is van de rode rabarber die ik van Wouda kreeg en de kern gemaakt is van mijn eigen groene rabarber. Leuk gezicht zo met 2 kleuren.
En dat was dan een dagje in de keuken, vandaag dus een klein feestje vanmiddag, en vanmorgen even de kassen in (opbinden, water geven, dieven) en mijn nieuwe fototoestel mee, ik hoop vandaag flink te kunnen oefenen en al wat mooie foto’s te kunnen maken. Hopelijk morgen wat resultaten laten zien.
Dat kruidenzout lijkt mij ook wel wat. Dat ga ik ook eens proberen.
Is het niet te laat om nog rabarber te oogsten? Die taart ziet er overigens wel heel erg lekker uit.
het recept van de rabarbertaart zou ik best willen hebben….
Rabarbara kaka (recept uit Trouw van Janny de Moor)
ingrediënten:
400 gram schoongewogen rabarberstengels, in stukjes gesneden
125 gram zachte boter
100 gram suiker
3 grote eieren
150 gram tarwebloem, gezeefd
2 afgestreken theelepels bakpoeder, gezeefd
25 gram amandelschaafsel
wat extra kristalsuiker om te bestrooien
Recept:
Overgiet de rabarberstukjes met kokend water en laat dit 1 tot 2 minuten staan. Dan afgieten en in een zeef laten uitlekken. Oven voorverwarmen op 175 graden, gebruik een vorm van 22 centimeter, met opstaande rand, vet de vorm in met wat boter en bestuif daarna licht met bloem. Klop in een kom met een mixer of garde de suiker met de boter tot een lichte crème. Voeg een ei toe en een lepel bloem en meng verder. Herhaal dit tot alle drie de eieren zijn opgenomen in het mengsel en voeg dan de rest van de bloem toe en het bakpoeder en spatel dat er luchtig doorheen (niet meer mixen of kloppen). Wrijf met je vingers het amandelschaafsel wat fijner/kleiner en meng ook dat luchtig door het beslag. Doe het beslag in de vom en strijk het gelijkmatig uit over het oppervlak. Leg de uitgelekte raberstukjes op het beslag. Bak de cake in 35 minuten in het midden van de oven. Diect daarna ui de oven halen, bestrooien met suiker en af laten koelen.
MMMM…. lekker, rabarbercake. Lauwwarm met een bolletje ijs en aardbeiencoulis, of de rabarber mengen met een appeltje….