Pavlova met limoenkwark, sinaasappel en blauwe bessen
Details
Categorie: Bakken - Zoet
herkomst recept: Rutger van den Broek (van Rutger bakt)
voor 6 tot 8 personen:
INGREDIËNTEN:
Voor de pavlova:
- 4 eiwitten
- een snufje zout
- 150 gram suiker
- 75 gram poedersuiker
- 1 theelepel maïzena
- 1 theelepel witte wijnazijn
voor de topping:
- 125 gram slagroom
- 200 gram volle kwark
- 1 limoen
- 40 gram suiker
- 125 gram blauwe bessen
- 3 grote handsinaasappels
- 20 gram amandelschaafsel
- poedersuiker om te bestrooien
- een klein handje eetbare bloemen (in het recept worden eetbare viooltjes gebruikt maar die had ik niet, ik heb de felrode bloempjes van Salvia Royal Bumble gebruikt)
RECEPT:
Maak eerst de pavlova: Verwarm de oven voor op 120 graden. Klop de eiwitten met een snufje zout in een vetvrije kom tot zachte pieken. Voeg dan al kloppend lepel voor lepel geleidelijk de suiker toe en klop nog enkele minuten door tot de suiker is opgelost en het eiwit stijve en glanzende pieken vormt. Spatel de wijnazijn, maïzena en poedersuiker door het eiwit. Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep het eiwitschuim erop. Maak met een lepel een cirkel van het eiwitschuim van ongeveer 25 centimeter doorsnede en een hoogte van 2 centimeter. Schuif de bakplaat in de oven en ‘bak’ de pavlova 2 uur lang op 120 graden. Zet daarna de oven uit en laat de pavlova afkoelen in de oven.
De topping (je kunt alles voorbereiden maar het is het lekkerst als je de topping pas vlak voor opdienen op de bodem aanbrengt, want als je dat te vroeg doet wordt het gedroogde eiwitschuim zacht):
Klop de slagroom met de suiker stijf. Was de limoen goed en rasp de schil heel fijn. Pers de limoen uit en meng zowel limoensap als limoenrasp door de kwark. Spatel de opgeklopte slagroom erdoor en zet tot gebruik in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Spreid het amandelschaafsel uit over het bakpapier en rooster het amandelschaafsel 6 tot 8 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen.
Schil de sinaasappel dik (tot voorbij het witte membraan). Snijd de sinaasappelpartjes tussen de vliezen uit en laat uitlekken (het sap gebruik je niet).
Vlak voor serveren: leg de afgekoelde pavlova op een mooie schaal. Verdeel de limoenkwark over de pavlova. Verdeel dan de uitgelekte sinaasappelpartjes en de blauwe bessen erover. Bestrooi met het geroosterde amandelschaafsel en poedersuiker, en leg tot slot de eetbare bloempjes op de pavlova. Serveer direct.
Heerlijk!! En absoluut niet machtig. De limoenkwark lusten we trouwens ook zonder de bodem, lekker fris op een doordeweekse dag met wat blauwe bessen. Ik was het amandelschaafsel uit het recept helemaal vergeten, ook zonder dat was het heerlijk, maar de volgende keer probeer ik het natuurlijk met amandelschaafsel. Het kost wel wat tijd om deze pavlova te maken (het kost vooral oventijd) maar het is zeker geen moeilijk recept. En het is een heerlijk, fris, licht en mooi dessert voor een warme zomeravond!
p.s.: we aten deze pavlova op een warme zomeravond met vrienden, in de tuin, vandaar de matige foto’s, het was nu eenmaal al donker. Oh ja, erbij dronken we een glaasje ijskoud limoncello, en dat maakte het dessert compleet!