Groei-explosie
In de hoop en verwachting op een betere zomer dan in 2016 (want 2 jaar achter elkaar zo’n slechte zomer lijkt me onwaarschijnlijk), heb ik in de afgelopen weken wat foto’s gemaakt van de strook grond voor kas 3. Die strook is 6,5 meter lang en zo’n 70 tot 80 centimeter breed.
Omdat die strook aansluit op ons ’terrasje’ (na de zilverkleurige pot links begint ‘de overkant’van onze tuin), plant ik er vaak eenjarigen. Vrolijke kleurtjes, zoemende hommels, allemaal erg fijn terwijl ik aan de tafel wat zit te zaaien, of als we na gedane arbeid even een flesje water drinken, of gewoon zomaar even in/van de tuin genieten.
Dit is de strook waar ik het over heb, op 11 mei:
De soorten zijn hier net uitgeplant. De Perilla valt op door het donkere blad en verder is alles vooral nog klein. Erachter zie je in de kas vaag dat er al wat stokken en zaailingen staan.
1 week later, op 18 mei:
In 1 week tijd al zo goed gegroeid. En ook in de kas zijn de tomaten al gegroeid. Buiten herken je nu naast de Perilla misschien ook Cosmos en zonnebloem.
En toen werd het warm en droog en zonnig. Ruim 2,5 weken later, op 5 juni. Ondertussen hebben we de kas moeten kalken om de tomaten te beschermen tegen de brandende zon:
Flink gegroeid, en de Tagetes patula Vanilla Cream en Matthiola incana Silvery Blue bloeien al. Het is nog steeds zonnig en warm en droog, en dat is heerlijk (maar een bui zou ook fijn zijn 🙂 ).
11 dagen later, op 16 juni nog een foto gemaakt:
Ook de Cosmos bloeit nu, en de Zinnia Mazurkia. En alles groeit langzaam maar gestaag. Het is nog steeds warm en zonnig en droog. We geven wel water maar dat zijn gieters en af en toe eens met de pomp, maar niets weegt op tegen een goede bui regen. Van ons mag die bui ondertussen wel gaan vallen, geen enkel bezwaar tegen 20 millimeter regen, mits het niet binnen een uur valt en het tegelijkertijd ook stormt of hagelt.
2 weken later, op 30 juni: alle zegen komt van boven, het heeft geregend!!
De Cosmos bpinnatus Double Click Cranberries bloeit nu volop, en de gele Madia elegans. Het plaatje is bijna compleet, alleen de zonnebloemen (Helianthus annuus Orange Sun Double) komen er nog bij. Nog even een foto gemaakt vanaf de andere kant:
In Nederland is er geen goed woord voor, in het Engelse tuinprogramma Gardener’s World (vrijdagavond BBC 2) gebruikt Monty Don het woord ‘LUSCIOUS’ voor zo’n explosie van groen en groei en bloem.
We genieten er van, maar er bij gaan zitten kunnen we niet, te druk met zaaien, uitplanten maar ook oogsten. Tot slot; deze foto plaatste ik eergisteren op facebook, voor de mensen zonder facebook hier even in de herhaling, want ze is zo vrolijk. Poes Lotje is nieuwsgierig en komt kijken terwijl wij de tomaten, spitskooltjes en courgettes uitstallen. De eerste blauwe bessen geoogst, en wat kruisbessen.
Tot slot dan nog even de meldingen:
Iedereen hartelijk dank voor de reacties op het vorige blog! Wie er dan ook via welke weg naar mijn blog komt, iedereen hartelijk dank daarvoor! En dan blijft de mailinglist maar lang, als niemand er bezwaar tegen heeft dat de mail wel 2 dagen op zich kan laten wachten, dan stop ik er ook maar mee om erover te piekeren 🙂 .
Ik heb op de website van Pokon ook nog een blog geschreven, over: De verschillende groeivormen van tomaten, met een foto van de Cherry Cascade zoals die er nu uitziet. Ik zou er bijna een wedstrijdje mee kunnen houden, gokken hoeveel cherrytomaatjes ik daar van kan gaan plukken 🙂 .
Nu snel naar de tuin, knofloken oogsten, en dan kunnen daarna gelijk de knolvenkelzaailingen op die plaats uitgeplant worden. Ruimtegebrek!
Diana,
Ik lees liever je blog na een melding via de mail. Daarvoor zit ik te onregelmatig op Fb wat voor mij steeds meer uit zicht raakt. Ik ben een beetje Fb moe …
Als het geen verschil voor je maakt om bijv. 2000 of 3000 mailtjes eruit te doen (vlgs mij is het gewoon één groep), blijf ik je vooral volgen via de mail.
Ik blijf het zo bijzonder vinden wat je allemaal schrijft. En de grote databases op je site te raadplegen mbt tomaten, paprika’s, etc. Het is zo leerzaam (sinds 6 jaar bezig met moestuinieren)!
Ik hoop van harte, voor jezelf en je volgers, dat je er nog lang plezier in hebt om te schrijven (in combinatie met het fotograferen).
Met hartelijke groet,
Jolanda
Hallo Jolanda,
Ik mag (ik denk technisch en juridisch) niet alle mails tegelijk naar iedereen versturen want bij een teveel aan mails wordt het spam genoemd. Het programma verstuurt nu elke minuut 1 mailtje, en dan maakt het het heel veel verschil of het 1000 of 2000 of 3000 mailtjes zijn 🙂 . Het programma doet er nu 2 dagen om iedereen te mailen. Maar ik heb er wel eens over nagedacht om gewoon een ouderwetse mailinglist te maken in outlook 🙂 .
groetjes,
Diana
Diana,
Dat is idd wel een hele klus! Twee dagen bezig om iedereen te mailen en even later kan het alweer gestart worden …. Pfffff.
Gr. Jolanda
O, ik zou gewoon outlouk gebruiken als dat kan. Lijkt me veel sneller.
Spam is het alleen als het ongewenst is. Mensen die zich expliciet abonneren kun je gewoon mailen zonder beperkingen. Met een beetje computer of server moet het ook veel sneller kunnen met mailen. Zet de snelheid anders eens op een mail per 5 seconden als je dat kunt beinvloeden. Als je zelf host moet je dat misschien in de gaten houden, maar als je commercieel host ergens kan dat ook bijna geen enkel probleem opleveren, of het moet wel een heel slechte dienst zijn 🙂
Je zou ook nog in blokken kunnen mailen, dat geeft ook wat minder ‘load’, dan zet je bijvoorbeeld 100 adressen tegelijk op de ‘bcc’ header (niet cc, maar bcc!). Niemand ziet de lijst wie je allemaal mailt, maar je kunt er veel sneller mee sturen.
Maar anders hebben we wel wat geduld hoor. Het is ook wel leuk om als je het blog komt lezen meteen al allerlei reacties te zien, en daar weer van te leren!
Diana, wat ziet dat er feestelijk uit die bloemenzee! En als je geen tijd hebt om er op de tuin van te genieten heb je altijd die mooie foto’s nog om te bekijken.
Ik ben ook erg blij met de regen die er eindelijk is gekomen.
Ik ben een beetje jaloers op je tomaten hoor. Bij mij beginnen ze nog niet eens te kleuren. Mijn kas staat op en niet zo gunstige plaats, maar er was geen andere mogelijkheid. Hij staat aan de westkant in de schaduw van hoge bomen van de Gemeente. Maar ik heb geduld, uiteindelijk zullen ze wel gaan rijpen, het duurt alleen een beetje langer.
Groetjes,
Ria
Ach bij ons is pas net het eerste tomaatje verschenen.. ben benieuwd of het überhaupt nog iets wordt dit jaar..
Mvg Lotte
Geweldig, wat een border! Monty zou trots op je zijn. En wat fijn dat Lotje er nog steeds is.
Groeten en fijn weekend verder,
Janneke
Hallo Janneke,
Ja, gelukkig is Lotje er nog! Ze is nu 16 jaar oud, heeft nog 2 tanden en kan alleen maar zachtvoer eten. Elke avond op schoot en elke dag nog 5-gekke-minuten, we hopen dat ze nog een poosje gezond en bij ons blijft!!
groetjes en ook jij nog een fijne zondag!
Diana
Wat een prachtig zicht. Nu al een tafel vol tomaten. Je vroege zaaien loont!
Ik ben heel benieuwd naar je Sprite. Hoe doet die het nu?
Hallo Ann,
Ik heb 2 planten van de Sprite staan, al flink groot en er zitten al meer dan 100 tomaatjes in, we hebben de planten vorige week al op moeten binden met 2 extra stokken. De eerste rijpe tomaatjes zijn vorige week geoogst.
groetjes,
Diana
Meer dan 100 tomaatjes?! Wow, wat een plant moet dat zijn.
Hallo Diana
Ik heb in mijn kas ook een groeiexplosie. Ik heb twee gele komkommers geplant in grote potten. Inmiddels zijn ze uitgeggroeid tot nmetershoge planten en zitten vol met prachtige gele bloemen. Alleen van de meer dan 75 bloemen die inmiddels zijn verschenen, is er geen een vrouwelijke bloem bij. Dus geen gele komkommers dit jaar vrees is. Een paar voorgezaaide planten die ik heb uitgedeeld en door tuinvienden op de koude grond zijn uitgeplant, dragen wel. Enig idee wat de oorzaak zou kunnen zijn? Ik mest met bloed en beendermeel en geef water met een druppelsysteem. Heeft iemand een truckje om de planten aan te zetten tot het produceren van vrouwelijke bloemen ? Mijn zelf geënte groene kaskomkommers geven wel een grote opbrengst, maar gele komkommers had ook wel leuk geweest
Groetjes john
Hallo Diana, Mooi hoor! Inderdaad een groei explosie. Wij zien het nu vooral met de mais, de wortels en met de boontjes. Ik was zo blij met de stokboon melissa die ik via jou had. Vier stokken met elk ongeveer 5 tot 7 boontjes. Groeiden super. Maar onze buurman heeft zijn aardappelloof vermoedelijk doodgespoten en is daar erg onzorgvuldig mee geweest. Langs de rand, waar dus de paarse boontjes staan, is het gif op de bonen terecht gekomen. Resultaat is dat het merendeel van die stokboontjes verwoest is. Ook een rij bietjes heeft het niet overleefd. We balen hier flink van. De buurman nog niet getroffen, dus daarom het bestuur toch maar even gemaild. Hij heeft notabene zelf toch al tientallen jaren tuinervaring, dus ik begrijp niet dat hij zo onzorgvuldig is geweest.
Verder gaat het aardig goed op de tuin. De doperwten vorige week geoogst. Bijna 3 emmers vol! Af en toe bij het open maken flinke schrik omdat er rupsje in zat. Dat schijnt de erwtenbladroller te zijn. Ik had er nog nooit van gehoord…
Groetjes Margriet
hallo
<ik heb nog een klein aanvulsel op de vorige mail ,men vroeg of zei dat zaden die overwinteren het soms beter doen .Ik heb eens een grote pompoen in de tuin gelegd en die deed het heel lang goed In het voorjaar zakte hij in ,nou ja lekker laten liggen.En wat wil misschien wel 100 jonge plantjes schoten omhoog .Ik heb er enkele van geplant en eentje op de plek laten staan .de rest?Weg gegeven kippen gegeven wat moet je met zoveel plantjes?
groetjes
Hallo Maria, wat leuk dat het jou ook is overkomen! Wellicht ga ik toch eens een expriment doen met een emmer zelfgemaakte compost in de grond en dan wat pompoenzaden erin en wel kijken wat er op komt! De ‘zelf opgekomen’ courgette doet het echt veel beter dan de gezaaide versie. En waarom…. dat is mij toch nog een raadsel. Hopelijk kan jij in de herfst genieten van je pompoentjes 🙂 groeten Jolanda uit Doesburg
Diana, het is mijn eerste jaar moestuinieren en ik geniet van jouw verhalen met de nodige humor en daar houd ik van ! Wat kan jij geweldig schrijven en wat geef jij super goede tips. Het is een waar genot om jouw tuin te volgen en te zien in hoeverre mijn tuin dit kan evenaren. Ga door met deze fantastische blog/mail, het is echt top (inclusief alle super foto’s) en je kunt geen beter boek over moestuinieren lezen dan dit !
Hallo Diana, zelf verzend ik mijn zakelijke maandaanbieding vd salon met mail chimp.
Een prettig en gemakkelijk programma. Misschien moet je er vd winter eens naar kijken.
Ik lees dat je schrijft knoflook oogsten, hoe kun je knoflook in je tuin zetten, zaaien of plantjes?
Gr Brenda
In oktober mooie, grote tenen poten. Knoflook is erg makkelijk.
Wat leuk om nu voor de verandering eens bloemen en hun explosieve groei/bloei te zien. Als bloemenvrouw geniet ik daar echt van. Trouwens ik poot knoflook bij de rozen en ik heb het idee dat ze daar erg blij mee zijn: dit jaar geen luizen gezien!
Groet , Wil.
Wat een leuk verhaal weer en ik ben verbaasd maar dat had ik al eerder aangegeven dat je nu al tomaten hebt. Ik ben dit jaar extra “gehandicapt”, wel tomatenzaden gepot, en allemaal prachtig opgekomen, ceour de bouff, Montserat, gele tomaat, vleestomaat, eigen “teelt” rode pepers, 5 kleuren paprika en komkommer. Alles in het raamkozijn, want we zijn verhuisd en nog zoveel werk waardoor de kas dit jaar niet op tijd op op zijn plek staat en ik noodgedwongen alles in de volle grond buiten heb gezet. En gisteren voor het eerst 6 kleine tomaten in wording in verschillende planten een kleine komkommer 2 pepers en drie paprika’s.
Natuurlijk werkt het klimaat buiten tegen, alhoewel we nu warm weer hebben gehad, en de planten ook best wel groeien, maar toch. Ik zie mezelf de eerstkomende 6 weken nog niets oogsten. Dus waar ligt dit aan? heb ik extreem late tomaten, of heb jij hele vroege tomaten en welke soorten. Of begin je al heel vroeg met de zaden uit te zetten?
Ik ben benieuwd. groetjes Anja
Hallo Anja,
Ik denk dat het een combinatie van factoren is; vroege rassen (zoals Jaune Flammée, Rose Quartz, Red Robin, Black Cherry, etc.), en de tomaten staan hier in de kas. Ik zaai ook wel redelijk vroeg (eerste week maart). En we hebben mooi weer gehad, en we wonen sowieso in Zuidwest Nederland, over het algemeen het koelst in de zomer maar het minst koud in winter en lente.
De Coeur de Boeuf was hier in eerdere jaren een middelvroege tomaat, de Montserrat een late tomaat.
Heel veel succes met het plaatsen van je kas en de oogst van tomaten (misschien dan iets later dan hier, maar wat in ’t vat zit…. 🙂 ).
Diana
Hallo Diana,
Telkens weer een feestje, jouw foto’s en enthousiaste verhalen. Daarbij zonder de storende spellingfouten die tegenwoordig in de media normaal zijn, mijn tuin/zonnehoed neem ik voor je af!
Weet je misschien over welke knoflook Monty Don het in de laatste aflevering had? (Voor diegenen die de BBC niet kunnen ontvangen – Gardeners world staat ook op youtube).
Ik bedoel de reuzenknoflook of zei hij misschien olifantenpoot ? Die zou zacht van smaak zijn.
Ik sta niet in jouw mailinglijst, maar je staat gewoon in mijn favorietenlijst, dan lees ik iets als het me goed uitkomt. Is dat niet veel eenvoudiger voor jou ? (hierop svp niet antwoorden – daar heb je je al genoeg mee bezig gehouden geloof ik).
Dankbare groet,
Suzanne
Precies! Bij mij staat Diana ook in mijn favorietenlijst. Is dat niet een idee voor andere volgers? Groet, Yvonne
Bij mij idem dito. Ik kijk vrijwel elke dag even op de site, steek er heel veel van op! Bedankt, Diana!! Ik zal me ook afmelden voor de mail.
Hartelijke groet, Ria
Googel eens op Olifantenknoflook ( Elephant garlic )
succes,
Janneke
Ik sta niet op de lijst, maar google stuurt me bij iedere vraag toch hierheen.
Maar ik vind dat we wel een mooi Nederlands woord voor ‘luscious’ hebben, nl ‘weelderig’.
Sinds de regen is gekomen heb ik aangevreten bladeren. Al snel had ik de daders ontdekt. Het spoor was eenvoudig te volgen, en hun vluchtpoging had ook wel wat pittiger gemogen. De competenties die voor een behoorlijke criminele carriere noodzakelijk zijn, komen onder slakken nu eenmaal weinig voor.
Vanwege hun onzedelijke gedrag (het waren notoire naaktlopers) hebben ze nu een tuinverbod gekregen.
🙂
En weelderig is inderdaad wel een mooi en bruikbaar woord, dank voor de tip, daar had ik niet aan gedacht!
Toch blijft luscious in mijn hoofd hangen als ik soms naar de tuin kijkt, maar misschien heeft dat ook alles te maken waarop Monty Don in Gardener’s World dat woord uitspreekt, met een lange LLL 🙂 .
Heel veel sterkte met het verjagen van de jonge generatie naaktslakken!!
Diana
Haha, mooi omschreven!