Gewoon wat foto’s

Dit wordt een vrij nutteloos blog. Na 3 blogs met informatie over het dieven van tomaten, paprika’s, pepers en aubergines beloofde ik wat foto’s van de tuin. Dus bij deze 🙂 . Voor alle duidelijkheid; de foto’s zijn gemaakt op 5 juni, de dag voor de storm.

 

Op de foto een verhoogde bak met oerprei en tomatillo’s, het is niet moeilijk raden van welke kant de wind waait 🙂 .

En zo gaat het hier in Nederland toch zo vaak; gek of erg, hollen of stilstaan, droog en warm en daarna 20 millimeter met windkracht 8 (al had ik windkracht 9 ook geloofd). Zucht. En dan maken we ons weer zorgen; zijn er ruiten gesneuveld in de kas, zijn de zonnebloemen omgewaaid, zijn de tuinbonen geknakt, is er  wateroverlast?

Maar het valt mee, woensdagmiddag even naar de tuin geweest en er liggen flink wat planten schuin voorover, zoals de tomatillo op de foto. Die gaan we straks met stokken en touw weer wat overeind helpen. Maar er lijkt op het eerste gezicht niets geknakt, gebroken of dood. De tuin heeft de eerste zomerstorm goed doorstaan.

Afijn, foto’s van de tuin:

 

De ‘grote’ tuin, zoveel groener dan vorig jaar. Vooraan zie je de bak waarin ik de vruchtwisseling langzaam los laat, met lenteui, stamboontjes, pastinaken en schorseneren. Erachter de kolen onder een net. Dat net kunnen we er trouwens wel vanaf halen maar dat gaat niet zomaar op een volkstuin. Elke dag zeggen we tegen elkaar dat we het net er vanaf gaan halen en aan het einde van de dag hebben we 87 andere dingen gedaan maar het net zit er nog op.

Maar vandaag gaan we naar de tuin en gaan we het net eraf halen, na het weer dieven en aanbinden van de tomaten, na het uitplanten van de 3e en hopelijk laatste zaai basilicum, na het uitplanten van de sla en andijvie. Na het verspenen van de spruitplanten. Na het zaaien van boerenkool en savooikool. Na het opbinden van de planten die door de storm voorover hangen. Na het water geven in de kas. Na het wieden van de 2 laatste vakken. Na het tikken van de pepers, paprika’s en aubergines. Ik ben benieuwd of het vandaag dus wel zover komt 🙂 .

Achter de koolplanten zie je de bonenstaken maar die planten zijn nog te klein om te zien. Er links ervan zie je de kapucijners en doperwten. We hebben er een tentje van netten en gaas omheen gebouwd, tegen de houtduiven (Ruud/Nico noemt ze ‘slagschepen’). Want we vinden het niet erg dat ze wat peulen cq. doperwten eten, maar ze fladderen en klapperen alle planten kapot als ze op het rek landen en gaan zitten smikkelen. Er waren 7 planten geknakt en dat was de druppel, dan maar afdekken!

Ik liet rond eind maart nog zien hoe we de aardappelen hebben gepoot. En zo ziet die verhoogde bak er nu uit:

Het zegt niet zoveel hoor, het is een bekende tuinuitspraak; “Zonder loof geen aardappel”. Maar ik heb ook wel eens gezien en ervaren dat planten prachtig groeiden; groot en groen en gezond. Maar er per plant niet veel meer dan 8 krieltjes tevoorschijn kwamen.  Ik reken altijd op 90 tot 100 dagen vanaf het poten van de aardappelen, dus rond half juli gaan we eens een aardappelplant rooien om te kijken of de aardappelen al groot genoeg zijn om allemaal te oogsten.

Dan een foto van het stukje tuin met de kleine verhoogde bakken, mijn ‘voor de lol-tuin’. Niet dat de rest van de tuin niet voor ons plezier is, maar in dit stukje kan ik lekker experimenteren met vrolijke eenjarigen, bijzondere kruiden en groenten, etc.:

En dus staan hier oerprei, Mexican Sour Gherkin, Golden Pearls, ABC-kruid. Voor het zoveelste jaar heb ik anijs gezaaid en warempel;  voor het eerst staan de zaailingen er 2 weken na het kiemen nog steeds gezond bij. Zou het dit jaar dan eindelijk eens lukken? Maar er staan ook nog wat ‘restjes’, een paar laatste pootuitjes die niet meer in de grote tuin pasten, 1 courgetteplant die niet meer op de broeimest paste. Er staat een artisjok, 2 rozen, potten, met eenjarigen, een vijg, de knofloken, salie. Lathyrus natuurlijk, tomatillo’s, goudsbloemen. Een ratjetoe van leuke dingen!

Zo, dat was dan een klein rondje tuin. Misschien moet ik eens overwegen een mini-filmpje van de tuin te maken, of een panoramafoto, ik moet nog steeds flink oefenen met mijn nieuwe fototoestel. Maar deze foto vind ik zelf wel aardig, omdat ze zo vrolijk en zomers is:

 

Je ziet de oranje Ursinia calenduliflora samen met de donkerrood-paarse Gypsophila elegans Kermesina.

En dat is dan gelijk het einde van dit blogje. Want we moeten nodig naar de tuin, het hele rijtje afwerken dat ik hiervoor noemde, en niet vergeten het net van de kolen te halen. En aardbeien oogsten, en snijbiet. En tuinbonen:

 

Morgen eten we de eerste verse tuinboontjes van dit jaar, en dat is altijd een feestmaal!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

34 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Leonie

Wauw, je tuin ziet er fantastisch uit! Enne, ik denk niet dat het net vandaag nog van de kolen gaat…. 🙂

Marjolein

Oohhh, wat een mooie bloemetjes! En nu maar hopen dat de zaadjes van de Gypsophila elegans Kermesina ook in die laatste zadenlijst komen… ;-)))

Ann

Zo’n kort berichtje is ook altijd leuk. Je tuin ziet er erg groen, vol en zomers uit.
Hier gaat dit jaar ook alles beter dan vorig jaar. Zelfs met de droogte op zandgrond. Ik ben zo blij dat ik een dikke laag snippers voor de winter heb aangebracht. Wat een verschil om niet meer zo vaak te hoeven gieten.

Simone

Hallo An wat voor snippers heb je gebruikt ?

Ann

Houtsnippers van de wilg in onze tuin. We hebben een hakselaar en dat maakt het erg makkelijk om takken te hakselen.

Paula

Ik heb dezelfde mazzel als jij. Geen schade op de tuin. Maar vreemd genoeg thuis wel. De druivenboog bij de voordeur is van de muur gestormd en gebroken. Zo te zien leeft de druif nog wel. Ook bij mij zijn de aardappelen zeer hoog en groen. Nog nooit gezien, dus het zal het weer wel zijn. Lijstjes maak ik niet meer gedurende het seizoen. Komt toch nooit een end aan. Ik begin met wateren en dan doe ik wat er voor de voeten kom. De lijsten zijn voor de winter die de laatste jaren wel steeds korter worden.

Margriet

Hoi diana.
Dat ziet er goed uit zeg. Mooi groen en kleurrijk. Hier gaat het ook redelijk. Al twijfel ik of ik overal voldoende bemest heb. Eerste handje doperwten al gegeten. Heerlijk. Wel een vraag. Ik verheug me zo op de olijfkomkommer. Groeit enorm hard en veel bloemetjes en in de oksels zie ik dan een vruchtje met een bloemetje. Die vruchtjes zijn echt klein en lijken niet te groeien. Is dat wel normaal?
Groetjes margriet

Dorthy Reijn

De olijfkomkommer heeft in het begin nog niet veel groeiende vruchten. Maar dat komt, zeker weten, goed. Je kunt zelf uitproberen wat je het lekkerst vind. De kleine vruchtjes oogsten als ze ongeveer zo groot zijn als een olijf (waar zou die naam toch vandaan komen : ) ?) Maar zelf vind ik het het lekkerst als ze wat groter zijn. Dan de kun je de vrucht doormidden snijden, makkelijk de zaden eruit scheppen met een lepeltje en dan óf vullen met bv gehakt en in de oven bakken of gewoon klein snijden en door stoofpotten of roerbakschotels.
Succes!

margriet

Dank jullie wel! Ik moet denk ik wat meer geduld hebben.

Gerard

Mooie tuin Diana, voor elk wat wils…… Je hebt de storm goed overleefd.

Van Kerrebroeck Nadine

Goede avond Diana
Mijn man Patrick is helaas overleden, maar ik ga proberen zijn tuin en moestuin in stand
te houden.
Kan je je mails naar mij doorsturen aub
Hartelijk dank en gefelilciteerd met je puike werk
Nadine

Mayra

sterkte.

paul solleveld

hoi Diana,

Prachtige foto’s van je tuin, vooral de tuinbonen die foto is erg mooi. Bij mij in de tuin gelukkig geen last van stormen en regens maar dat komt omdat ik in een grote voormalige rozenkwekerijkas mijn moestuin hebt.
Voor mooie foto’s van mijn tuin, neem gerust een kijkje op http://www.heirloomzaden.nl en misschien wil je mijn blog ook wel volgen?

Groeten
Paul

Riet Boelee

Goedemorgen Diana lees altijd met veel plezier je verhalen over de tuin en je hebt gelijk dit jaar staat alles er mooi bij ok bij onze tuin zijn de aardappels mooi hoog maar verleden jaar was alles verrot door de regen ook de andere dingen staan mooi uien sla en tomaten groeien als kool ook die doen het prima nu maar hopen dat het zo verder gaat ik hou je op de hoogte
groetjes Riet

katrien

Wat staat de tuin er mooi bij ! Hier ook heel veel bloemetjes aan de olijfkomkommers, maar nog niets meer te zien. Ben wel heel benieuwd hoe dat zal smaken. Hier al massa’s sluimererwten geoogst. Wel moeilijk om nieuwe plantjes uit te planten of te zaaien, veel en veel te droog, er is geen wateren aan.
Wel jammer dat ik nog steeds de nieuwsbrief niet ontvang, al meerdere keren ingeschreven en telkens krijg ik bericht dat ik ingeschreven ben, maar nog nooit iets ontvangen.
Groetjes,
Katrien

Jettie Boonstra

Hallo Diana,
Ik ben net verhuist en heb een kleine achtertuin, maar ik kon het niet laten om de helft te gebruiken voor groenten. Op een rijtje staan 7 aardbeiplanten, 6 aardappelplanten, 1 spruitjesplant , 1 rabarber, 4x snijsla, en dan nog 12 sperziebonen..die mooi opgebonden hoogte geven aan de tuin. Tegen de schutting frambozenplanten..met daar tussen wat maar paste..en over was.
Ik geniet elke keer weer van je blog..geniet van de foto,s van al dat frisse groen.
Bedankt hoor voor al het werk wat je doet om ons te laten delen van wat jou plezier geeft. PS. De andere helft is voor de bloementuin.

Martin Mulder

Mooie foto’s en een leuke, herkenbare tekst weer. Het staat er goed bij daar. Het lijkt wel of je 2 weken eerder ben dan wij.

Ans Peterse

Hallo Diana,

Als wij iets willen weten wat betreft onze moestuin, gaan we altijd eerst naar jouw site.
Ook nu weer hebben we de prei gezaaid en als hele kluit in de grond gezet.
Vandaag was het zover…..potlooddikte
Alles er uit gehaald en in een emmer water gezet…wat een mooie zaailingen…..
Met de stok van een sneeuwschuiver gaten gemaakt en 15cm diep gezet.
Wat een mooi gezicht zon mooi veld prei.
Volgende maand op dezelfde manier de winterprei
Bedankt voor al je interessante en duidelijke beschrijvingen en de foto’s natuurlijk.

Ans Peterse

Hallo Diana,

Als wij iets willen weten wat betreft onze moestuin, gaan we altijd eerst naar jouw site.
Ook nu weer hebben we de prei gezaaid en als hele kluit in de grond gezet.
Vandaag was het zover…..potlooddikte
Alles er uit gehaald en in een emmer water gezet…wat een mooie zaailingen…..
Met de stok van een sneeuwschuiver gaten gemaakt en 15cm diep gezet.
Wat een mooi gezicht zon mooi veld prei.
Volgende maand op dezelfde manier de winterprei
Bedankt voor al je interessante en duidelijke beschrijvingen en de foto’s natuurlijk.

Carola

Beste Paul,
Je komt hier zo vaak je website promoten dat het mij ergert en waardoor ik er juist niet ga kijken.
Je hebt geen nuttige of enthousiaste aanvullingen op wat mensen hier schrijven. En ik denk dat Diana na 2-3 keer promoten ook wel weet dat je bestaat.
Ik geniet en leer enorm van hetgeen Diana schrijft en van de reacties daarop, maar wat jij doet (met wellicht een commercieel oogmerk) valt uit de toon en wordt inmiddels ook te veel van hetzelfde.
Excuses voor deze negatieve klank, maar ik hoop echt dat Paul een poosje onderduikt.
Carola

Ana Mariano

Hallo Diana,

We genieten iedere keer van je mooie tuin. Dankzij jou site is onze moestuin ook een succes. We genieten er iedere dag van. Spinazie, pluk sla, snijbieten, sugarsnaps, rabarber en aardbeien hebben we al uit onze eigen tuin gegeten heerlijk is dat.
We hebben in enkele bakken antiworteldoek gebruikt, voor de courgetten en pompoenen. Nu ontdekten wij dat de mieren zich hieronder nestelen. We proberen ze te verjagen met peper en kaneel maar we vragen ons af of de mieren wel schadelijk kunnen zijn voor de groente?
Alvast bedankt voor je reactie.

Groetjes

Ana Mariano

Bedankt voor je reactie.
We hopen dat de mieren alleen oppervlakkig blijven.
Groetjes,
Ana

Leon van de Kerkhof

Mieren op het terras “verjaag” ik met fijn keukenzout: in de opening tussen de terrasstenen strooien en vooral droog laten. Meestal zoeken ze hun heil ergens anders. waarschijnlijk omdat ze met zout niks kunnen aanvangen.
In de kas gaat dat niet; dat zou uiteindelijk te zilt worden. Mijn alternatief is enkele koperdraden in de grond steken waar beginnende mierenactiviteit is. Verder op die plek regelmatig water geven en vloeibare mest. Goed voor de planten en minder snel een te sterk mierennest.
succes.
Groetjes, Leon.

Margriet Stuivenberg

Hallo Diana,
Wat staat jouw tuin er mooi bij en wat was ik blij om die bak met de tomatillo purple te zien.
Ik heb nl zaad gezaaid maar wist niet hoe de plant eruit zag, blijkbaar was de steker een keertje verwisseld en had ik de verkeerde uitgeplant voor tomatillo purple, gelukkig kan ik nu fout herstellen dus hartelijk dank en geniet maar lekker van de tuinbonen, ga ik ook weer doen.
Groetjes

maya

Je begint je tekst…
en dit noem jij een nutteloze blog Diana? hahaha 😉
Dit is gewoon genieten en delen! ja toch?
Dank je wel!!!!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties