Rattenstaartjes en zo
Nog nooit eerder geteeld, Rattenstaartjes, tot dit jaar…… toch maar eens proberen, dacht ik. En dus ergens in maart gezaaid, ergens eind april uitgeplant en nu al ruim een meter hoog en vol met deze dunne, lange zaadpeultjes.
Ze is familie van de radijs, maakt alleen geen radijs onder de grond maar een flinke plant en een enorme hoeveelheid bloemen en daarna extra lange, dunne, soms bijna een beetje kronkelige zaadpeulen. Die moet je jong plukken (ik had gisteren een wat dikkere/oudere peul en die was in het dikste gedeelte nog erg lekker maar in het dunnere gedeelte was de smaak nog prima maar werd ze wat taai.
En de smaak……. naar radijs. Behoorlijk pittig, lekker knapperig. Zo tussendoor eten we ze op de tuin (zoals we ook al een stuk of 10 eerste peulen kleine doperwtjes hebben opengemaakt om ze zo rauw bij de planten te proeven). Maar ook al 2 keer meegenomen en ze iets kleiner gesneden en zo de sla in gemikt, ook lekker. Vast ook lekker in een roerbak of een curry of zo, maar dat hebben we nog niet geprobeerd.
Een succes dus, voor herhaling vatbaar, al moet ik daar dan wel bij toegeven dat ik volgende keer wat minder zet, nu hebben we 6 planten staan en ze worden echt behoorlijk groot, en geven dan ook meer opbrengst dan wij samen op kunnen. 2 planten zouden voor ons al echt meer dan genoeg zijn, want er zijn alleen per stengel al tientallen zaadpeultjes. Mooie bloei trouwens, soms wit met wat paars, soms juist meer paars met wat wit, en er zit er zelfs één tussen die bijna helemaal wit is, met alleen een dun paars randje. Grappig is dat de wittige bloempjes groene peultjes geven, en paarse bloempjes paarsgroene peultjes.
Goed, tot zover de rattenstaartjes. Verder volop werk op de tuin; tomaten dieven en opbinden (ze zijn al zo’n ruime meter hoog), gisteren het net over de aardbeien gedaan want er was door vogels al van gesnoept. Wieden (natuurlijk) en zaaien, en planten en al een beetje oogsten. Voorzichtig eens een Kestrel-aardappel opgezocht (door naast de plantstengel voorzichtig de grond een beetje weg te halen) en die was al zo’n 6 cm groot. De planten worden al geel en vallen een beetje om. Nog een week, dan mogen ze eruit……. en dan hebben we dus oogst en is er ook gelijk weer plaats voor wat anders 🙂
Tot slot nog een foto van de eerste bloem van Papaver orientale Helen Elizabeth; zeer grote, echt letterlijk zalmroze, bloem, ik vind haar zelf erg mooi (en dat komt goed uit want er zitten ondertussen al meer dan 14 knoppen in de plant). Er valt al veel te genieten in de tuin, zowel qua bloei en kleur en geur als oogst.
Dag Diana,
Zo hoor je nog eens wat; rattenstaarten. Zo te horen erg smakelijk zeker wanneer je zoals ik van radijsjes houd en helemaal wanneer je bedenkt dat ze boven de grond groeien, lekker gemakkelijk.
Ik ben ze in de winkel als zaad nog nooit tegen gekomen en hoop dat ze staan bij je zadenlijst in oktober, zodat wij ze volgend jaar kunnen eten.
Prachtige papaver trouwens.
Omdat het zo leuk is op deze manier contact te hebben met “tuinenthousiastellingen” nog een vraag.
Mijn komkommerplant heb ik nog maar sinds 2 weken in de kas toen was hij 15 cm hoog met 3 blaadjes. Nu is hij +\- 25 cm hoog. Hij zit echter al vol met bloemknoppen, waar zichtbaar kleine komkommertjes beginnen. Is het verstandig om ze er af te halen en de plant eerst maar groter te laten worden, of gewoon laten zitten en de plant zelf laten bepalen wat er gaat gebeuren. Ik heb hem gisteren wel wat extra koemestkorrel gegeven en het is wel een stevig plantje.
Datzelfde heb ik eigenlijk ook met mijn courgetteplanten. Nog nauwelijks blad (5 of zo en relatief kleine planten en toch zitten er aan alle 3 planten al 3 mini courgettes. prachtig glanzend groen, dus die wil ik ook maar gewoon doorlaten groeien en heb ik ook wat extra mest toegevoegd en ik geef wat extra water. Maar toch graag jouw advies
groet
Gea
ps hoe is het met de chinese kool afgelopen, was dat nu echt chinese kool of toch wat anders?
Hallo Gea,
Zoals je leest zijn Ria, Wouda en Kristien ook enthousiast over de rattenstaartjes/slangenradijs 🙂
Wij moeten zelf al een beetje dooreten, er zitten zoveel peultjes aan dat we ze allemaal niet op kunnen eten en ik ga er in ieder geval wel proberen zelf zaden van te oogsten.
Over je vraag (en dus ook voor Ria); ik laat het altijd maar gaan. Hier zijn de planten van de komkommer ‘Miniature White’ nu zo’n 30 centimeter groot en er zitten ook al meerdere vrouwelijke bloempjes met vruchtbeginsel in. Als ze er nog niet aan toe is, dan zou ze geen komkommertjes maken (misschien denk ik soms wel iets te eenvoudig hoor). In ieder geval zijn de planten gezond en groeikrachtig en dan ga ik er maar vanuit dat het zo wel goed komt. Als de planten niet gezond zouden zijn (meeldauw, luis of wat dan ook), dan zou ik misschien vruchtjes verwijderen, maar nu dus niet. In de kas zijn de komkommerplanten ook pas 60 centimeter groot en er hangen al 3 komkmmers is, waarvan 1 al groot genoeg is om te oogsten – de groei en ontwikkeling van komkommers gaat daar gelijk op.
En buiten staat een courgetteplant, die is nog maar klein en heeft ook nog geen bloemen. Maar als die erin komen, en de plant is gezond, dan laat ik het maar zo.
Ik heb trouwens 1 peperplant van de Beaver Dam in de kas staan, slechts 20 centimeter groot, en er zit 1 peper in, wel 10 centimeter groot en 5 centimeter breed. Dat is wel zwaar voor haar om te dragen. Ze lost dat zelf een beetje op door niet veder te groeien en geen nieuwe bloemen te maken. Ik hoop binnen een week of 2 de peper te kunnen oogsten. En mijn ervaring is dan dat ze na de oogst waarschijnlijk vrijwel direct gaat groeien en bloemen gaat maken, nu stopt ze alle energie in het maken en rijpen van die ene peper, en zolang ze gezond is, komt het later vanzelf goed. Maar ik had dus ook de peper kunnen verwijderen, dan was ze waarschijnlijk verder gaan groeien en bloeien, maar de peper was al zo groot toen ik haar opmerkte, dat ik het nu zo maar heb gelaten 🙂
groetjes, Diana
p.s.: oh ja, over die Chinese Kool. Er blijken 2 soorten Chinese Kool te bestaan, dat wist ik ook niet. De gewone Chinese Kool zoals wij die kennen (lang, slang, met zachte, malse bladeren), en een Japanse vorm, met breed behaard blad dat bijna stekelig is: http://www.moestuinwebshop.nl/index.php?p=2&cat=60 (op de foto daar kun je de stekels zelfs zien). Het lijkt mij niet lekker, in ieder geval niet zo lekker als de Chinese Kool zoals ik die ken (met die malse bladeren zonder stekels 🙂
Was het met die Chinese kool niet andersom? Mijn type is het granaat type en die heeft een donkerder en stugger blad en is dus behaard. Dus ik denk dat jouw lekkere stekel-loze type dan de Japanse soort is.
Ik heb overigens de meeste van die behaarde monsters (sommige waren inmiddels bijna 70cm hoog en werden nog steeds groter!) eruit gespit en heb er 2 nog laten staan. Ik wil toch wel zien hoe het uitgroeit en proberen of ik het kan eten. Ben ook wel benieuwd naar de smaak. Al ga ik het rauw niet proberen, want dat lijkt me niet lekker met die stekels. En omdat ik straks dus ook jouw type Chinese kool heb, kan ik die 2 dan mooi vergelijken. Ik ben benieuwd!
Tsjonge, ik raak er helemaal van in de war 🙂 Sorry!
Chinese Kool die Japans blijkt te zijn, of niet.
Op http://www.plantaardig.com/groenteninfo/chinese_kool.htm vond ik deze informatie:
“Chinese kool is een bladgroente. Chinese kool vormt een langwerpige krop met bleekgroene gerimpelde bladeren en lange, brede, witte nerven. Er bestaan 2 typen Chinese kool. Het granaattype, een langwerpige slanke kool, en het Japanse type, een kortere en bredere kool. De bladeren van het granaattype zijn donkerder en stugger dan van het Japanse type”.
Dus Granaat is lang en slank en donkerbladig en stug: http://www.bolster.nl/groenten/koolgewassen/chinese+kool+granaat+brassica+pekinensis
En Japans is kort en breed en blijkbaar malser, zoals ik die teel en eet.
Maar op de website van Tabernal kom ik beide soorten tegen en die lijken wel veel op elkaar: http://www.tabernal-zaden.nl/contents/nl/d104_groentezaden_C-H.html
Op de website van v.d. Wal staat de Bilko (die ik teel en in de laatste 2 jaar), maar ook de Granaat die dan grover en breder is: http://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/groentezaden&start=14#191
De Granaat heb ik een paar jaar geleden ook wel geteeld, is niet zo gesloten als krop, en misschien iets grover van blad maar ik kan me niet herinneren dat er echt harige stekels op zaten. De foto van de Granaat ziet er op de website van van der Wal ook anders uit dan op de foto van Tineke, en ook de foto van de Bolster. Op de foto van Tabernal zie je wel echt 2 types: de ene kool is wat losser van blad en hoger, de andere kool is korter, dikker en meer gesloten. Maar er zit geen Chinese Kool tussen die echt alleen een brede groene bladrozet maakt.
Ik vond de Granaat trouwens prima, een lekkere Chinese Kool, iets meer groen als ik het me goed herinner, ik ben alleen overgestapt op de Bilko F1 omdat die beter bestand is tegen doorschieten.
Blijft dus toch een beetje een raadsel.
Ik ben dus erg benieuwd hoe uiteindelijk de kool wordt en smaakt!! Ik hoop dat je dat hier nog even wilt laten weten.
En ik zal op ons tuinbouwcomplex ook zo links en rechts eens informeren welke Chinese Kool mensen telen.
Groetjes,
Diana
Ieder jaar heb ik rattenstaartjes in de moestuin staan, een groot succes.Ze worden ook wel slangenradijsjes genoemd. Het zijn inderdaad grote slappe planten die wel een steuntje nodig hebben. Ik heb dezelfde “fout”gemaakt het eerste jaar, ik had een heel rijtje gezaaid. Veel te veel, 2 planten is genoeg. En natuurlijk een aantal peulen laten rijpen voor de zaden. Ik heb al heel veel uitgedeeld in de loop der jaren.
Grappig dat ik dezelfde vraag heb. Aan mijn komkommer- en courgette planten zitten ook al vruchten, terwijl de planten eigenlijk nog veel te klein zijn. Het zal wel door het vreemde weer komen.
Groetjes,
Ria
Hallo Diana,
Een jaar of 3 geleden die rattenstaartjes geteeld, maar ook veel te veel, meegenomen naar verjaardagen enz…hier ben ik de enige die ze eet. Zo te zien gaat bij jullie alles voor de wind?
Je papaver is prachtig, zelf heb ik een orange Oost-Indische-kers, en ik ben geen voetbalfan! Het tuinieren dit jaar vind ik helemaal niet zo geweldig en ik denk er sterk over om deze hobby voor een deel op te offeren voor gras!
Krijg te veel te maken met ziekten en plagen o.a ratten en muizen, schimmels en het ergste is de veenmol! Heb al veel geprobeerd; van zeepsop en potjes ingraven en slakkenkorrels, onder de stenen kijken!
Voordat ik echt met gif ga werken, misschien weet jij nog een tip?
Gr Wouda
Hallo Wouda,
Wat vervelend dat je zo’n slecht tuinseizoen hebt! Hier eigenlijk alleen last van luizen en slakken, verder nog geen ziekten of schimmels of andere beestjes gezien. Niet opgeven hoor!! Ook hier wel eens zo’n slecht tuinjaar gehad dat we er moedeloos van werden, maar wat zouden we het missen als we het niet meer hadden.
Ik heb geen tips voor de veenmollen, nog even in het boek van Velt gekeken en een boekje over ziekten en plagen maar daar vond ik verder niets meer dan wat je zelf al hebt gedaan. Ze schijnen weinig voor te komen en maar zelden overlast te geven, je hebt dus echt pech (ik heb zelfs nog nooit een veenmol gezien). Misschien dat iemand anders die je berichtje leest nog een tip heeft.
Muizen hebben we hier wel, in overvloed soms, wij doen er verder niet zoveel aan, alles wat we zaaien afdekken en beschermen. Maar omdat ons tuinbouwcomplex langs een woonwijk ligt houdt de Gemeente toezicht en die zetten wel eens ‘huisjes’ (zodat er geen kinderen bij kunnen komen) met gif erin, want een Gemeente wil geen ratten- of muizenplaag in de stad. En daarom wordt het hier dus nooit echt een plaag.
Ik hoop dat iemand antwoord voor je heeft op je veenmollenplaag, en ik hoop dat je tuinjaar toch nog goed verloopt!!
Diana
p.s.: ik heb ook een Oranje Tropaeolum, de Apricot Trifle, maar helaas bloeit ze hier nog niet, de plantjes zijn pas 30 cm groot, maar wel gezond, dus moet ik nog even geduld hebben……. dat valt niet mee 🙂
Hallo Diana en,
Dat Veenmollen zelden overlast geven heb ik wel andere ervaringen mee. 20 bloemkoolplanten poten en maar 3 kooltjes kunnen oogsten. in mijn pastinaak bed en schorseneerbed maar de helft van het aantal zaailingen overhouden en ook andere planten die ten prooi vallen. Potjes ingraven en afdekken met een tegel of plankje blijft de enigste optie. Gif is geen optie, in nederland mag het niet meer verkocht worden en als je het toch te pakken zou kunnen krijgen kan/mag je het niet buiten gebruiken ivm vogels en andere dieren die de dode veenmollen op eten. Komt Wouda mischien ook uit de Krimpernerwaard omgeving Stolwijk waar ik ook tuin, hier is het echt een plaag.
Groeten Robert
Hallo Diana,
Da’s ook toevallig, deze winter kwam ik wat vergeten zaden tegen van de slangenradijs (ofte rattestaartjes) geoogst in 2004. Wat zaadjes in een potje gezaaid om te zien of ze nog kiemkrachtig waren en dat bleek dus nog prima in orde. Hier dus ook staartjes in de salade.
Groetjes,
Kristien
Leuk om te lezen.
Mag ik vragen waar jij de zaden haalt?
Ik probeer zelf wat meer bijzonder groentes te kweken, deels de vergeten groentes. Ik ken de rattenstaartjes eigenlijk niet zo en kan mij ook niet herinneren dat ik het ergens te koop heb gezien.
Hallo Chris,
Ik weet niet meer waar ik zelf de zaden heb gekocht, en even gekeken maar ik heb de zaden al in een kleiner/ander zakje gedaan dus ik kan het ook niet meer aan het zakje zien. Maar in ieder geval verkoopt De Nieuwe Tuin de zaden. Die heeft zowiezo erg leuke, bijzondere soorten groenten en kruiden, de moeite waard om op de website eens te kijken naar wat ze verder hebben. Je kunt de rattenstaartjes in ieder geval hier vinden, maar dan onder de naam ‘slangenradijs’: http://www.denieuwetuin.be/124-lente-radijsjes
groetjes,
Diana
Hallo Wouda ik heb een mogelijke tip ter bestrijding van de veemol. In een oud boekje met milieuvriendelijke advieze staat dat je een bloempot moet ingraven, de rand moet gelijk aan het grondoppervlak zijn. het is de bedoeling dat de veenmollen er in tuimelen zodat je ze de volgende dag kunt vangen. het zijn nachtdieren ze lijken op sprinkhanen maar dan bruin.
Ik heb ze wel eens gezien maar in mijn tuin nog geen schade gemerkt.
succes
Groet Simone.
Allereerst: een geweldig nuttige site!!
Ik haal hier enorm veel info vandaan die ik dan in de praktijk toepas…..TOP!
Even een reactie op het veenmollen verhaal, ik heb daar ook behoorlijk last van.
Ze vreten behoorlijk wat planten af als je pech hebt en dan vooral jonge of net ontkiemde planten.
De veenmol is trouwens een vleeseter maar hij gaat geen lekkere wortels uit de weg.
Daarnaast zijn het ook zeer nuttige dieren, ze eten namelijk zo’n beetje alle soorten larven: emelten, engerdingen enz.
Als het echt een plaag word kun je van het merk Ecostyle aaltjes kopen die larven infecteren, dus ook de larve van de veenmol.
http://www.ecostylewebshop.nl/assortiment/aaltjes/bodeminsecten
Dit is de biologische manier.
Daarnaast waren er korrels in de handel van Bayer onder de naam Mesurol.
Deze werken prima maar ze zijn inmiddels in NL uit de handel.
Zaadhandel van der Wal heeft nog wat op de plank liggen.
http://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/gewasbeschermingsmiddelen_en_ongediertebestrijding#1135
Hallo Simone en Bozo,
Heel hartelijk bedankt voor de reactie en het meedenken! De bloempot methode heb ik al geprobeerd, maar de potjes waren te vol met bier, daar kruipen ze zo weer uit! Dus een foutje van mijn kant.
Een kennis die ook veel last heeft van veenmollen kwam vanmiddag langs………..en na één uur heb ik twee veenmollen gevangen…………ja………. ik weet het, liever niet…….maar soms heb je geen andere keus dan je huis verkopen, en dat gaat mij te ver!!
Gr W
Wat een prachtige papaver, Helen Elizabeth, waar kan ik deze papaver kopen? Alvast bedankt!
Hallo Nicky,
Er worden de laatste jaren steeds meer Papavers (orientale) gekweekt in andere kleuren dan felrood. Bij een goed gespecialiseerde kweker moet je haar wel kunnen vinden. Ik heb haar zelf hier gekocht: http://www.sevenhillsgardenplants.nl/ (in Oostvoorne). Bij http://www.hessenhof.nl verkopen ze deze niet, maar bijvoorbeeld wel de Pink Lassie, die lijkt in kleur wel wat op de Helen Elizabeth. Ik hoop dat je hier iets aan hebt…..
groetjes,
Diana
Dag Diana, je schreef lang geleden een wervend verhaal over rattenstaartjes. Ik vroeg mij af of je de planten nog hebt en of je er nog enthousiast over bent? En zo ja, heb jij(of wellicht een van de lezers) een favoriet recept? Ben benieuwd!! Groeten, Pien