Hernieuwde moed

Vorige week stonden we nog op de tuin eens om ons heen te kijken, en zeiden tegen elkaar dat we ons misschien gewoon lekker om moesten draaien en beter naar huis konden gaan, en aldaar een glas wijn inschenken en een vakantie boeken 🙂

Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan. En dus toch maar begonnen, met wat dan ook, blik op oneindig en opruimen, weer opnieuw zaaien, stukje voor stukje.

We hebben op een verloren veldje het stro maar weggehaald, en de grond omgewoeld met de grelinette. Nou, omgewoeld, zo kunnen we het nu ook weer niet noemen, de vette klei kwam in plakken omhoog en bleef bij elke nieuwe trap gewoon aan de grelinette plakken.

Maar afijn, aan het einde was de grond hoe dan ook luchtiger dan ze was, en kon ze ook opdrogen. Ondertussen hebben we voorgezaaide schorseneren en knolvenkel op dit veldje uitgeplant.

In de kas zijn er door alle regen en ellende hele trosjes bloemen verwelkt.

Dode tomatenbloempjes

Ondanks tikken (want dat is zo’n automatisme, ik heb zelfs nog getikt tegen tomatenplanten die al dood waren 🙂 ).

Als je goed kijkt zie je dat de eerste 5 bloempjes zijn verdord en verdroogd en afgevallen, maar dat de laatste 5 uitgebloeide bloempjes er weer gezond uitzien en wellicht nog tomaten worden.

Dit trosje is het derde trosje van de Black Early. En dit is het vierde trosje van dezelfde plant:

Levende tomatenbloempjes

Helemaal gezond en in bloei. De wortels hebben de gewonnen van de kletsnatte grond, de energie is hersteld en is weer gericht op het maken van tomaten. De planten hebben nieuw elan gekregen, en wij daardoor ook. We krijgen bijna weer zin om te gaan tuinieren 🙂 !

Er kiemt eens een worteltje:

Worteltjes kiemen

En dat bij de vierde en laatste poging (want zaden zijn op en ik was er ook wel klaar mee). Er zijn zelfs wat pastinaken gekiemd, wat rucola, wat mosterdblad, en stengelui. Vol zal de tuin niet meer komen, en een goed jaar kan het ook niet meer worden. Maar we hebben er in ieder geval weer zin in. Vandaag 6 courgettes geoogst, een maaltje sperziebonen, 2 komkommers.

Er rijpen tomaten:

Tomaat Limmony tros

Op de foto het ras Limmony, samen met de Sophie’s Choice de vroegste vleestomaat van dit jaar.

Er komen vruchten in de (nog wel steeds vrij kleine) paprikaplanten:

Paprika Oda plant horiz

En de zon schijnt. Achter ons ligt de moestuin die nog echt wel een woestenij is, met dode kolen, geen aardappelen, niet gekiemde worteltjes, door slakken opgevreten sla en andijvie. Maar als we op ons miniterrasje zitten, en ik zoom met fototoestel een beetje in, dan is dit dus een stukje van ons uitzicht:

Inzoomen nieuwe tuin

En zo lijkt het toch heel wat! Met wat sojabonen, de geelbloeiende Eschscholzia lobbii, wat stamsperziebonen, de blauwbloeiende Eritrichium canum, de Tagetes limmonii in een pot, en veel hommels en bijen. We genieten er zelfs van (alleen met inzoomen hoor, we zullen niet overdrijven 🙂 ).

En tot slot van dit ‘hoopvolle’ tuindagboek nog een foto van een nieuwe aanwinst, de Coreopsis tinctoria Radiata Tigrina:

Coropsis tinctoria Radiata Tigrina

Mondvolle naam  voor een eenjarige, maar ze is wel echt prachtig van kleur en tekening, de bloempjes maar klein en toch opvallend.

Zou de zomer nu toch echt nog een beetje gaan beginnen, en zouden we dan toch nog een beetje met plezier (en oogst) kunnen tuinieren? We hopen het (voor ons en voor alle anderen die dit lezen en met zoveel tegenslag in weersomstandigheden en slakken te maken hebben gehad). We kijken in ieder geval weer vooruit!!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

40 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Yvonne

Kunnen we weer reageren of is het een vergissing? Ik mis het wel de reacties van de medetuinders, ik leer er van.

Groet,
Yvonne

Adrie

hi, inderdaad wat een slakkenplaag, alles wordt aangevreten, ben wel blij met de vele eksters in die de tuin komen bezoeken, want die blijken ook slakken te eten :))
iedere ochtend ga ik op zoek naar slakken en het helpt het meest om planken rondom de planken te leggen, want daar zitten ze onder, dus omkeren en oogsten….
Nu ben ik ook bezig om van de jeneverbes takken te knippen en die rondom mijn planten te leggen, want ze hebben een hekel aan scherpe naaldjes.. Hier moet ik het effect nog van afwachten. Mijn tomatenplantjes van de zaadjes van de Moestuin doen het buiten heel goed nog groen maar zijn aan het rapen.

Marianne

Ben heel blij dit te lezen en we gunnen het natuurlijk deze zomer, want het is een pet zomer.
Bij ons op de zware klei wil het ook niet.. heel veel is rot of komt niet op.
Heel veel succes met hetgeen nu wel op komt en hopelijk alsnog een goede oogst.

Anoniem

het is wel goed om te horen dat anderen ook een vaak slechte opkomst hebben ineen por zijn de opompoenen helemaal niet opgekomen in een ander pot beginnen ze net, allen de courgettes hebben al drie vruchten gegeven, moeilijk jaar vind ik

Boer Jennes

Misschien dat Diana een 2e experiment probeert… Wel mensen laten reageren, maar proberen niet de behoefte te voelen om op iedere reactie terug te reageren? 😉

Sharon

Lieve Diana,

Sinds enkele jaren lees ik vol plezier jouw tuindagboek, maar reageer ik eigenlijk nooit. Ik wilde toch even zeggen dat je een geweldige website hebt, waar ik inmiddels al veel van geleerd heb.

En wat leuk om te zien dat jouw tomaten al aan het rijpen zijn! Bij mij gaat er dit jaar -helaas- van alles mis. De spinazie die binnen een nacht opgepeuzeld werd door de slakken. Ze vinden mijn bonenplantjes overigens ook erg lekker. Sinds kort heb ik een Indische loopeend rondscharrelen in de tuin. Vanaf die tijd zie ik ook nog amper naaktslakken in de tuin, ondanks dat ik Sjaakie nog geen slakje heb zien eten.

Wat een mooi bloempje overigens. Veel tuinplezier nog!

Groetjes,
Sharon

Margo

Bij ons konden we alle sla weggooien, barstensvol naaktslakken! Pas zag ik in de tuin een egel! Hoera want egels eten ook slakken! Of het toeval was of de egel (misschien zijn er meer) heeft erg z’n best gedaan en een feestmaal gehad, maar we kwamen geen slak meer tegen!

Margo

Ik kwam pas een egel in de tuin tegen. Thuis gelijk gegoogeld of ze misschien ook slakken lusten, en ja hoor! Ze kunnen wel 40 slakken per nacht verorberen! Blij dus met de egel en hopelijk zijn er meer. En er was geen slak meer te zien!

En ik ben stiekem ook blij dat er weer reacties zijn, het maakt je tuinblog veel levendiger. 😀

Mark Schouten

Is Sjaakie alleen? Niet beledigend bedoeld, maar dat is best wel zielig. Indische loopeenden hebben de behoefte aan 1 of meer soort genoten. (meer slakkeneters!)

Ik hoop dat het je minimaal aan het denken zet.

Diniedam

Whah! Zelfs ik mis de reacties… Dacht dat ik alleen maar jouw geweldige verhalen wilde lezen. Wat natuurlijk ook zo is, begrijp me niet verkeerd!;-) Maar heel stiekem mis ik alle reacties wel hahaha.
Maar fijn te lezen dat er nieuwe hoop is bij je op de tuin Diana. Dit is toch ook het meest rare tuinjaar die ik tot nu toe heb meegemaakt. Ook hier in het oosten gaat niet alles van een leien dakje:-(. Bonen doen het slecht, bieten willen niet. Phytophtora volop aanwezig, altenaria in de blue Belle . Was ik dit jaar de kevers de baas… Komt die ellendige ziekte nu al. Geen aardappelen is sj@%*}s, weinig oogst ook vervelend. (Ja, ik weet het… mag niet klagen. Haha). Waar ik wel over wil klagen is dat de phytophtora zelfs m’n tomaten id kas heeft aangestast. Alle bladeren verwijderd en hou alles nauwlettend id gaten. Mijn geweldige mooie planten, van zaailing tot giga plant. Oooowwwneeeeee.
Gelukkig doen de pepers het geweldig! (En m’n wortelen. ..en das ook het enige hoor).
De cap 220 staat nog steeds onder vliesdoek en gaat aardig goed. De plant die ik achter het huis in een pot heb doet het veeeeel beter… Raaarrrr, maar ja. Weet iig dat ik goed zaad zal oogsten. Hahaha.
Nou, ik stop.. Kan nog hele verhalen typen.. Fijn te lezen hoe alles bij jou gaat, en fijn te mogen schrijven hoe het hier gaat:-))

Groetjes Danielle

Guus

Op mijn tuin (zand) heb ik, ondanks de extreme hoeveelheid regen, weinig last van het water. Wel groeit alles wat langzamer doordat er weinig zonnewarmte is. Ik had een prima aardappeloogst, Annabel een heerlijke, vastkokende aardappel. In de kas begint de eerste tomaat te kleuren (Sweat Baby). Dat is zo’n 2 weken later dan vorig jaar. De eerste paprika’s heb ik vorige week geoogst. TV paprika ( zo heten ze echt), een ras uit Hongarije. Lichtgeel van kleur. Komkommer doet het prima. Het enige gewas dat slecht groeit en geel wordt is de peterselie. Ik ga eens googelen om uit te vinden wat het kan zijn. Ik had al nieuwe gezaaid en die plantjes zien er beter uit. Op het zand in noord west Overijssel valt het dit jaar best mee.

Groet,
Guus

Bonne

Hallo Guus,
Ook wij hebben last van geel wordende peterselie. Zowel oude als nieuwe planten. Wortelpeterselie heeft er geen last van. En dit is in de Noordoostpolder. Zou het komen door de enorme knallen van de straaljagers? Peter en Selie moeten zich rot geschrokken zijn. Net als wij trouwens.
Groetjes,
Bonne

ad huijben

Beste bonne ik woon in bant(nop)nu gaat het voorspoedig in de tuin, wel een moeilijke start.natte winter en slecht voorjaar.funest voor klei.de bloemkool nu geoogst is niet lekker stronkjes in de pan lichtgroen.kool zelf mooi wit.wie heeft idee wat dit is? Ad

Marlies

Hey Diana,
Lollig dat ik weer wat kan posten. Want nu kan ik je nog even bedanken voor het ageratum houstonianum zaad. Wat een toffe planten zijn dat, beeldschone bloemen! En regen, hagel of wind deert ze niet.
Verder ondanks het rare weer wel veel goede ontwikkelingen hier, volop nieuw Zeelandse spinazie, erwten, kapucijners, komkommers, bieten en sla. Vandaag eerste ui en tomaat geoogst. Verder staan de wortelen en pastinaken al flink hoog. Onder de grond moeten ze nog even. De paprika’s, tomaten en aubergines in de kas gaan niet snel maar wel gestaag. Wat een zegen dat ik die kas dit jaar heb aangeschaft.
Alleen de aardappelen hebben het vroegtijdig al opgegeven en de courgettes verrotten al voor ze groot zijn dus daar let ik nu beter op.
Ik bewonder jullie doorzettingsvermogen net als die van alle andere gepassioneerde moestuinierders. De groenten die we wel kunnen oogsten, smaken extra lekker! Groetjes, Marlies

Hanneke

Diana, gooi die reacties dicht! 🙂

Wat je misschien wel zou kunnen doen, is een keer in de maand of een keer per twee of drie maanden, van tevoren aankondigen dat je een avondje twee uur lang vragen gaat beantwoorden over, verzin eens iets, paprika’s of kolen of eenjarige bloemen. En dat je dan ook alleen reageert op on-topic vragen en de rest van de reacties heel erg waardeert, maar daar niet op reageert. Dan hou je wel dat contact met al je fans, maar jij hebt de regie, en je laat geen misbruik meer van je maken. Want na die twee uur reageren is het weer slot erop en klaar tot de volgende keer dat jij zelf de behoefte hebt om met je lezers te communiceren.

Liz

Tijdens een nachtelijke pit-stop ontdekt dat er weer reakties geplaatst worden, gaaf Diana. Je moet ze niet lezen behalve tijdens een evt volgende zondvloed.
Het idee van Hanneke is misschien iets om op voort te borduren (te tuinieren)
Liz & Co

Anoniem

Blij blij blij ben ik met openstellen reacties. Dankjewel Diana en mede moestuin genieters!!!@!

Nadi

Hey de reacties staan open… leuk als dat eens in de zoveel tijd is 🙂 of misschien toch een foutje… dan mijn excuses dat ik reageer…
Ik ben blij dat jullie er weer zin in krijgen in tuinieren. Heel herkenbaar, er is nog veel ellende maar toch lijkt het alsof de planten er weer zin in hebben en dat steekt aan.
Vind het grappig te lezen dat je de tomaten tikte terwijl de bloemetjes dood waren ik had precies hetzelfde, haha! Ook bij ons dode bloemetjes en lijkt het alsof de nieuwe bloemen wel gewoon gezond zijn jippy. De pepers doen het wel goed sommige zoals de big jamaican en de masquerade die ik bij jou gekocht heb zijn echt bossen geworden met tientallen pepertjes, de rest hebben ook een beetje een achterstand maar ze groeien wel gewoon.

Coreopsis tinctoria Radiata Tigrina. Zo wat een naam ja. Maar jeetje wat een prachtige bloem! Ik ga haar onthouden.

Nog veel succes met de woestenij en veel plezier met de deel die er zo prachtig uit ziet 🙂

Groetjes,
Nadi

Inge Wolthoff

Geweldig dat iedereen weer tips kan plaatsen. Want door de kattenbrokken voor slakken, ben ik al zeker enige duizenden slakken kwijt. Iets wat met slakken gif niet lukte.
groeten Inge

Lenneke Moen

Hallo Inge,
Ik ben nog niet zo lang op deze site en zie deze reacties voor het eerst.
Mijn tuin wordt bedolven onder de slakken. Mijn courgettes krijgen niet eens de kans om te ontluiken. Nu lees ik iets over kattenbrokken? Nooit van gehoord. Hoe pak ik dat aan. ?
Vast bedankt.
Groet lenneke

Sarah

Hoi Lenneke,
die kattenbrokjes was geloof ik een tip van Zuhal en werkt inderdaad geweldig! Heel simpel: je legt wat (droge) kattenbrokjes op een plekje in je tuin (ik strooi ze op een schaaltje). Kennelijk heeft de geur een onweerstaanbare aantrekkingskracht op slakken. Zelfs als het flink heeft geregend en de brokjes nat zijn geworden, zie ik ’s ochtends de slakkenlijkjes in mijn schaalltje drijven.
Meestal zet ik ’s avonds mijn schaaltje met verse, droge brokjes buiten en ga een paar uur later met zaklamp op slakkenjacht (als ik niet in slaap val :))
Vooral handig dus voor mensen met een tuin aan huis, maar ik heb begrepen dat ook Diana en anderen met volkstuin goede resultaten geboekt hebben met deze methode en het dus niet nodig is om te wachten op de nacht om slakken te lokken.
Succes ermee.

Hannah

Klinkt goed! Nog niet geprobeerd, legmeel schijnt ook te werken, ook nog niet geprobeerd…

Zuhal

Hi Hannah,

Door legmeel te geven zullen de slakken uiteindelijk een langzame dood sterven doordat dit opzet in het lijfje, net als paneermeel overigens. De kattenbrokjes werken echt fantastisch, je zult wel de slakken moeten rapen na een uurtje.

Succes!
Zuhal

Inge Wolthoff

Hallo Ienneke,
Was in een van de vorige reacties, tegen de schemer dus nu om ongeveer 20.30 uur borden met kattenbrokken buiten zetten en een uur later zitten er tientallen slakken op, die kan je dan verwijderen. De slakken vinden de kattenbrokken heerlijk, wel moet je ongeveer rekenen dat ze niet zo grote afstand afleggen. Dus veel borden zetten of iedere avond op andere plek.
Veel succes.
Inge

Mayra

Troost je maar Diana, hier is het niet veel beter gesteld met de tuin.
Tomaten allemaal weg moeten gooien, knoflook met roest en een hond die alle bessen op heeft gegeten.
Het enige wat goed gaat zijn de lombok pepers. Ik heb al een pepertje of 8 kunnen oogsten.

Janneke

Knoflook met roest is eigenlijk vrij normaal rond de oogst. Het is dit keer alleen wat vroeger dan anders. Daar hoef je de knoflook echt niet voor weg te doen…

Mayra

Nee, we hebben ze al geoogst en ook al van gegeten. Ze waren ook erg klein vond ik. Misschien niet op de juiste plaats geplant.

smek

Hoi,
Leuk stukje en ook leuk om andermans ervaringen te lezen.
Zelf mocht ik gisteren mijn 1e komkommer en paprika ooit oogsten. Met mijn boontjes en erwten is het fiftyfifty: de helft vd plantjes wordt opgegeten door slakken of pissebedden, de andere helft laten ze staan en dat levert af en toe een handje erwtjes op.
Mijn spinazie heeft helaas zijn 1e zonsopkomst in de volle grond nooit mogen beleven. Net als sommige slaplantjes overigens. Gelukkig had ik van die laatste veel gezaaid., dus hebben we alsnog regelmatig slablaadjes en trouwens ook radijsjes tussen onze boterhammen met kaas 🙂
Mijn AH andijvie schiet hartstikke door en ik heb dringend een eenvoudig receptje nodig voor mijn augurken (zure bommen in spé, zeg maar) Die vraag leg ik bij mijn medetuinierders neer.
Diana, ik stel voor dat je niet apart op mijn berichtje reageert. Zelf zou ik het lekker houden bij 1 berichtje met een bedankje aan iedereen!
Alleen die zaken die eruit springen voor jezelf of die je triggeren zou je als inspiratie kunnen gebruiken en, hoe moeilijk ook, juist bewaren voor je stukjes, ipv ieder apart te beantwoorden.
Winwin-situatie want iedereen blij, lijkt mij.

corine

Hi Diane,

Hier hopen we ook op wat meer zomer, maar ik mag niet klagen, ik heb nauwelijks schade en alles staat bij mij buiten. Daarom wil ik je bij deze bedanken voor de zaadjes die ik bij je heb afgenomen, waaronder de Paprika Elkezesi Pelso doet het super goed ik ben er zo blij mee. Ik ga zeker weer zaadjes bij je afnemen.

groetjes Corine

Diny

Wat goed om te lezen dat bij iedereen klein tuinleed is
Ook hier pas hier en daar een voorzichtig tomaatje en zelfs nog een vruchtbloem in de framboos
Paksoy en eikenbladsla en een maaltje sperviebonen zijn de oogst van deze week
Met elkaar moet houden Overigens de hortensias bloeien echt uitbundig Die houden van dat weer

Robert Hoeve

hallo Diane,

Ben nieuw op deze site en een beginnende tuinier.
Heb een moestuin met kas. Binnen die kas lukt het me aardig itt erbuiten.
Tuin is dikke kleigrond in Z.H. Elk jaar spit ik en bemest ik met koemest. Geeft zn wat 112-10-18 of kali. Veel last van allerlei zoals de regen, mollen, woelmuis, bladluis, vogels oa duiven en eksters. Dit jaar was ik laat. Spercibonen vergelen (regen), kool wordt sterk aangevreten door insecten. Weet niet anders da n dat spuiten helpt.
Wellicht dat deze problemen eerder behandelt zijn door u maar, zou graag wat suggesties willen hebben.

Nadi

Hoi Robert,
http://www.moestuinforum.nl is echt een super fijne forum om je vragen te stellen misschien is dat een idee? Als je het stukje “Schrijven” van Diana leest snap je waarom ik dit voorstel.

Groetjes

Nadi

Oja en ook in de post daarvoor “water” word het uitgelegd 🙂

rinie zelvelder

ik vind het bemoedigend te merken dat ook anderen moeite hebben dit jaar met de tuin mijn pompoenen kome gedeeltelijk niet en in een pot beginnen ze net de courgettes hebben die vruchten gegeven tot nu toe

Agnes

Ik heb een vraag die wellicht beantwoord kan worden door de lezers?
Mijn courgetteplant krijgt ineens mannelijke minibloemetjes die eraf vallen.
Ze worden dus niet groot en gaan ook niet bloeien.
Ik kan op internet nergens vinden wat hier de oorzaak van kan zijn.

Zuhal

Dag Agnes,

Vrees dat je gewoon nog geduld moet hebben. Bij mij beginnen de courgettes en pompoenen nu eindelijk wat te doen. Ik heb ze ongeveer op dezelfde dag als Diana geplant, net als haar op vers paardenmest en nog geen 30 meter bij haar tuin vandaan. Diana kan al een aantal weken genieten van heerlijke courgettes en ik ben blij nu ik ein-de-lijk de eerste zelf heb kunnen oosten
Komt echt goed!

Groet,
Zuhal

Hannah

Ha leuk we kunnen weer reageren! Hallo Diana ik verwacht geen antwoord, maar wil je toch complimenteren met je prachtige tuin, ziet er toch top uit, ondanks alle tegenslag.

Wij worden overigens ook gek van de slakken en hebben al van alles geprobeerd, ik ga denk ik een beloning uitloven voor de gouden tip of een dozijn egels! We hebben slakkenborstels geprobeerd, kopertape, koperen randen, koperen pootjes onder bloembakken, knoflookwater, afgeknipte (kartelschaar) bloembakken rondom planten, koffiedik, en slakkenkorrels. De slakken trekken zich nergens iets van aan. Ik ben bijna gestopt met het moestuindeel dit jaar, maar toch staan er nog planten in potten die het redelijk doen, zoals jouw sojabonen Black Jet. Wist je dat slakken ook de pepers opeten? En zevenblad?

Groet, Hannah

Carolien

Hoi Hannah (en anderen),

ook hier heel veel slakken. Wat werkt is slakken rapen als het miezert (ik haalde er zo honderd weg), maar de slakken kunnen bij mij ook weer uit de kliko klimmen helaas. De pechvogels die ik weer pakte hebben hun lot in de sloot gevonden (ik ga er tenminste vanuit dat ze niet kunnen zwemmen). Verder heb ik maar besloten om sla voor te zaaien in bakjes eveneens als de boerenkool. Tot slot heb ik op verschillende plekken jampotten driekwart vol met (goedkoop) bier in de tuin begraven. De slakken lusten dit aardig, want iedere keer zitten er wel een stuk of 10 in.

Groeten Carolien

Chantal

Zoals zo veel dingen in mijn leven, ook heel enthousiast en zonder voorbereiding begonnen aan een mini moes tuin. Achter in onze tuin ee n stukje gras weg gehaald van 2×3 meter en aan de slag. 10 biltstar gepoot en de nodige tomaten wat sla gezaait venkel voor getrokken binnen en hop naar buiten ern courget wat boontjes en doperwten. En in de bakken radijs en rucola. Als ik het zo op noem wel gekken werk op zo’n klein stukje. De erwtjes en de boontjes zijn niets geworden helaas maar de piepers staan fier te bloeien. Zo leuk om nu deze sitetegen te komen, en beter laat dan nooit wat kennis op te doen. Ben benieuwd wat het nog word. De eerste drie courettes hebben ons al voortreffelijk gesmaakt.

Met vriendelijke groet Chantal

Saskia Roodsant

Fijn om weer te kunnen reageren.
Ik lees in andere reacties dat de tomaten
het niet goed doen, ook in mijn tuintje
gaat het fout nl. door witziekte.
Nu alleen hopen dat er geen andere planten hier door getroffen worden.
Ik wilde een biologisch middeltje, en las
dat melk met water zou kunnen helpen,
Verder zoveel mogelijk blaadjes verwijderd en apart gezet.
Verder kan ik melden dat mijn sla plantjes
het goed doen ik zag de slakken en heb de sla in tonnen gezet en s,avonds zelfs de bakken dicht gedaan ook voor de vele regen.
Heel veel tuinplezier groetjes van Saskia.
Uit Gelderland.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties