Mascarpone-zabaglione met gemarineerde aardbeien
Ingredienten
- 160 gram kristalsuiker
- 375 cc rode wijn (zie toelichting)
- 110 gram aardbeienjam
- 1 kaneelstokje
- de fijn geraspte schil van 1 citroen (alleen het geel, het wit is bitter)
- 1 vanillestokje
- 500 gram aardbeien
- 110 gram kristalsuiker
- 3 eieren
- 375 gram mascarpone
- 2 theelepels vanille-essence
Details
(1 beoordelingen)
Bron: Caroline Brouwer
Voorbereiding:
40 minuten
Kooktijd:
10 minuten
Totale tijd:
50 minuten
Voor:
6 personen
Categorie: Dessert
Soort keuken:
Mengelmoes
Allereerst; gebruik een lekkere fruitige wijn, in het officiële recept wordt pinot noir genoemd, maar het lijkt mij dat elke fruitige droge rode wijn zonder veel houtlagering prima is; pinot noir, beaujolais (gamay), of anders een droge, fruitige en niet te zware huiswijn want die is ook prima voor dit recept.
Heerlijk!! En makkelijk, en weinig werk, je moet alleen op tijd beginnen omdat de siroop moet afkoelen. De mascarpone-zabaglione maakte ik aan het begin van de middag al en dat gaat prima. Bedenk alleen dat er dan wel een vel op de zabaglione kan komen, dat voorkom je door huishoudfolie op de zabaglione te leggen. Ons glas was overvol (zoals je kunt zien op de foto :-)), wij hielden nog wat aardbeien in siroop over, maar die waren de volgende dag met wat van de siroop nog erg lekker in wat yoghurt.
Instructies
Stap 1: Voor de gemarineerde aardbeien
Doe de wijn met de aardbeienjam, 160 gram kristalsuiker, citroenschil, kaneelstokje in een steelpan. Snijd het vanillestokje open, schraap het merg eruit en voeg merg en het lege vanillestokje toe aan het wijnmengsel. Breng dit op middelhoog vuur en regelmatig roerend aan de kook. Zet het vuur dan zachter en laat het nog zo'n 10 tot 15 minuten zachtjes pruttelen tot het wat ingekookt is en de smaken van vanille en kaneel goed zijn opgenomen. Neem van het vuur. Laat afkoelen en schenk de siroop daarna door een fijne zeef. Doe het vanillestokje en kaneelstokje terug in de gezeefde siroop. Maak de aardbeien schoon en snijd ze desgewenst in kwarten of halveer ze. Meng ze door de siroop, zet in de koelkast, en laat minimaal een half uur tot maximaal een paar uur marineren.
Stap 2: Voor de zabaglione
Klop de 3 eieren met de 110 gram suiker met een elektrische mixer in een grote roestvrijstalen kom (het volume wordt wel verdriedubbeld) tot het goed gemengd is. Zet de kom op een pan zachtjes kokend water (laat de kom het water niet raken) en blijf het mengsel ongeveer 5 minuten kloppen tot het warm en dik is. Zorg ervoor dat het mengsel niet te heet wordt, want dan stolt het ei, het mooiste is als de temperatuur zo rond de 70 tot 75 graden komt. Als je geen thermometer hebt, voel dan met een vinger, als het mengsel, al flink warm tot heet aanvoelt en heel dik en warm en luchtig is, is het goed. Neem de kom nu van het vuur en klop nog 6 tot 8 minuten tot het mengsel weer wat is afgekoeld en heel licht en dik is. Zet de mixer weg. En voeg dan in lepels de mascarpone en de vanille-essence toe en klop dit dan zo kort mogelijk met een gewone garde tot alles goed gemengd is en er geen klontjes meer zijn. Maar dus niet te lang kloppen, want dan wordt de zabaglione korrelig, en de luchtigheid verdwijnt dan.
Stap 3: Serveren
Schep de aardbeien uit de siroop en laat iets uitlekken. Verdeel de mascarpone-zabaglione over 6 coupes/glazen. Verdeel de aardbeien erover. Doe de siroop in een kommetje met schenktuit en zet op tafel, voor wie ook wat van de siroop over het dessert willen.