Geen tuindagboek

Dit is geen tuindagboek hoor, maar ik wil dit wel heel graag even delen. Gisteravond heb ik op tv de Keuringsdienst van Waarde gezien, en dat ging over de toekomst van het telen van tomaten. En dat was zo’n leuke en leerzame aflevering dat ik iedereen kan adviseren om het eens te bekijken:

Keuringsdienst van Waarde, aflevering over de tomatenteelt

Ook als je zelf geen tomatenย hebtย en oogst is het leuk om eens te zien hoe het in de professionele teelt werkt, en hoe men denkt in de toekomst alle 7 miljard mensen op deze wereld van voldoende tomaten, of groenten in het algemeen, te voorzien. En er wordt ook nogย een kunstmestfabriek getoond, ookย interessant.

Oftewel, ga kijken!!

En alsย je het hebt gezien, kijk dan nog even terug naar dit:

Zo groeiden de tomaten in 2014 in onze kas

Kas 3 overzicht 2011

En dit, wat oogst uit hetzelfde jaar, ik dacht dat dit niet zo heel bijzonder was:

Tomaten oogst 19-7-14

En zonder er verder een waardeoordeel aan te geven mag ik wel zeggen dat ik na het bekijken van deze uitzending nog ‘blijerderderder’ ben met onze eigen(zinnige) tomaatjes :-).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

53 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ria

Hallo Diana,

Ik heb het gisteravond ook met verbazing bekeken. En wat was ik blij dat er gelukkig nog mensen zijn die op een traditionele manier LEKKERE tomaten kweken, want over de smaak en de diversiteit hadden ze het in de uitzending niet of nauwelijks.

Jolanda uit Doesburg

Wat groeien de tomaten goed! Ik had ze wat later in de tuin gezet. Omdat we hier pas sinds september wonen duurt alles nog wat langer, sommige moestuinbakken moesten nog gegraven worden en met al die regen….. heb ik van een oude stellingkast en wat moestuin folie maar een eigen kasje gemaakt. En ze groeien nu snel allemaal jouw zaadjes ^^

Tirza

Geweldig om te zien dat die man uit Noorwegen van de ‘kunstmestfabriek’, zichzelf in alle facetten tegenspreekt.
We kunnen niet meer terug.. we moeten vooruit! Nou.. daaaahaaaag tomaten uit de supermarkt. Ik ga terug naar mijn eigen gekweekte tomaatjes en anders wel naar de bio boer ๐Ÿ˜‰

Hanneke

Interessant inderdaad, bedankt voor de tip!

Er is ook een aflevering over varkens:
http://www.npo.nl/keuringsdienst-van-waarde-food/19-05-2016/KN_1680881

Ik ben blij dat wij alleen nog maar biologisch vlees eten…

Paula Bos

Ook ik heb de aflevering nu gezien en inderdaad beetje veel kunstmatig. Maar bij die hoeveelheden kan dat ook niet anders , denk ik. We kunnen onze kas daar niet mee vergelijken, wij kweken voor smaak niet voor export. En de vraagstelling in het programma is ook beetje dom, daarom kijk ik ook gewoonlijk er niet meer naar, ondanks de goede onderwerpen. Onze eigen kweek is met niets te vergelijken toch,

Corrie en Fred

Hoi Diana,

Ik heb de uitzending ook gezien en hoorde steeds maar zeggen dat er steeds meer mensen zijn en dat het wel op deze manier moet om die allemaal te voeden.
Volgens mij is dat een leugen van een mantra die steeds weer opduikt.
Wanneer we ons voedsel met aandacht kweken en met aandacht onder elkaar verdelen is er volgens mij voor iedereen genoeg!

Groetjes, Corrie (en Fred)

Hanneke

Corrie en Fred, helemaal mee eens!

Mark en Marion

Hoewel efficientie en totale controle over het groeiproces van de tomaten zijn voordelen heeft geloven wij ook dat het juist uiteindelijk een ander soort tomaat op zal leveren die, omdat ie zo verwend is, misschien zelfs minder gezond zal zijn en minder lekker omdat deze minder inhoudstoffen zou hebben. Alleen meer water (en vreemd genoeg ook meer zout zoals in het programma al naar voren kwam). Wind, regen, grond en het bodemleven (in steenwol zal weinig leven denken we… hahaha), de onvoorspelbaarheid van de natuur..ze dragen allemaal bij aan wat voor tomaat we krijgen.
Commercieel gezien misschien een groot succes maar voor mensen zoals wij en de rest van de bezoekers van jouw website is de biologische soort uit eigen tuin toch echt favoriet!

Diniedam

Ook ik heb de aflevering gezien. Ik had al eens gezien dat ze de kleuren leds gebruikten voor de teelt van komkommers dacht ik. Maar die giga hal van tomaten… Ene kant begrijp ik het misschien wel, maar de kant van afschuw is groter. Wat een vreselijke massa productie! Ik ben wat dat betreft ook heeeeel blij met m’n eigen tomaten kweek en hoop dat soort tomaten niet te hoeven kopen/eten. Zo jammer dat we niet jaarrond van onze eigen planten kunnen eten…

Diniedam

Nou, daar zeg je wat Diana! Klopt helemaal. Dat zijn nu echt dingen waar je echt niet overna zou denken. Dit programma laat iig op een interessante wijze zien hoe we eigenlijk voor de gek gehouden worden. Je weet bijna gewoon niet meer wat je eet. En dan moet de jeugd van tegenwoordig zich “schamen” omdat ze niet weten hoe groentes groeien en waar het vandaan komt. Nou, dat weten we zelf al bijna niet meer. Zo jammer dat we zo om de tuin geleid worden door de grote “jongens” .
Blij dat ik iig in de zomer weet waar m’n groentes vandaan komen. Rest vh jaar als ik te weinig heb, vooral oppassen dus:-(. Net als dat ik laatst bij de Aldi was.. (Zit nou eenmaal id wijk en is dichtbij). Ik had een salade aardappel nodig. Dus ik daar “nieuwe oogst” bio aardappel gekocht. Kijk ik thuis nog ff goed op de verpakking …….Egypte. Wtf!!! .. Speechless.
Ik ga dit jaar ook maar eens experimenteren met inmaken, wecken, drogen etc:-)) Misschien dat ik met veel dingen ook wat meer zelfvoorzienend kan zijn:-)
Heb voor dit jaar al heel wat groentes uitgezocht waar ik (hopelijk) tot ver id winter kan oogsten;-))
Lang leve de moestuin;-)!! Hahahaha
Groetjesssssss Danielle

Diniedam

Haaaiii Diana, Ik weet het…. net als dat je toch een keer zin hebt in sperciebonen in de wintermaanden… En daarna heb ik spijt, want ze zijn toch niet zo lekker als die van mn eigen tuintje… en meestal vol draad..(niet grappig) hahhah.. Maar ja, het is nu eenmaal zo dat wij de markt maken… en wij willen jaarrond groentes en fruit eten, ook al is het niet het seizoen ervoor.
Ik ben nu druk met de sappan aan het uitproberen. Dacht zo dat als ik straks zoveel fruit heb, wat kan ik er allemaal mee;-). Sapjes zijn zeeeeeeeeer interessant moet ik zeggen! Drogen moet ik me nog wat verder in verdiepen, inmaken heb ik al veel gedaan,…maar dan meer de “makkelijke” dingen (courgette, tomaat, paprika’s). dus ook hier kan ik veel leren.
Ben dan ook heeeeel blij met jouw recepten! Mooi wat te doen dit jaar.

p.s. Hoe gaat het met jouw Aji Ahuachapua peper? De Cap 220 groeit goed en de eerste bloemetjes zijn zichtbaar;-) Daarbij heb ik mn Cap220 afgeschermd van de buitenwereld. Dus ik hoop goed zaad te krijgen straks! ๐Ÿ˜‰
Groettiesssss Danielle

Diniedam

Super!! Houden we elkaar op de hoogte van de pepers:-))
Ben ook super benieuwd!
Groetjes,
Danielle

Jolanda

Hier (Denemarken) komen de bio-aardappelen ook al weken alleen maar uit Egypte! In welke supermarkt dan ook. Heb ik zolang ik hier woon (10+ jaar) nooit eerder meegemaakt, meestal kwamen ze uit Denemarken, Duitsland of Nederland, heel soms uit een ander Europees land. Het hele jaar door.
Nu dus maar een paar keer conventionele Deense aardappelen gekocht ๐Ÿ™ .

Jolanda

Hoi Diana!
De Denen zijn al net zulke aardappeleters als de Nederlanders en aardappelen worden hier volop geteeld. Het seizoen start hier heel iets later, maar haalt dan snel in door de vele zonuren. (We snakken hier naar water op dit moment, 4 weken hoge temperaturen, tot 29 graden, en afgelopen dagen voor het eerst regen: 7mm totaal slechts)
Ik heb afgelopen jaren een paar keer zelf aardappelen geteeld en ze waren heerlijk (het Deense ras Ditta is een aanrader), maar dit jaar een keer niet. Helaas…
Complimenten en dank voor het opzetten en bijhouden van deze geweldige site – het is dรฉ site waar ik altijd eerst op zoek ga naar informatie.
Groetjes uit Denemarken.

Gonnie

Wel wat eenzijdig verhaal over tomaten en kunstmest. Alle soorten groente die niet het label biologisch hebben worden bemest met kunstmest, niet alleen tomaten.

Saskia

Ook ik heb deze uitzending gezien verbaasde me over het zout want dan zou de tomaat beter van smaak zijn.
Ik voel me daarbij ook weer schuldig want
ik heb toch ook in december graag tomaten.
Ik vroeg me ook af wat er in de kas gebeurt als er een ziekte in de tomaat komt daar werd niet over gesproken.
Mvg.Saskia

Kristel

Hoi Diana,

Het is inderdaad een interessante aflevering!
Ik troost me maar met de gedachte dat moestuinieren een echte trend is. En de jeugd van tegenwoordig, al dan niet Iphone verslaafd, blijkt het werken met de aarde toch prachtig te vinden.
Het zou mooi zijn als we in de toekomst steeds meer naar een zelfvoorzienend leven kunnen. Ook hier doen al jouw zaden het uitstekend. Ik heb mooie tomaat planten staan en had er zelfs teveel, waardoor ik heb gedeeld onder familie, vrienden, buren en collega’s.

Groetjes Kristel

Marjoleine

Dank voor je kijktip, heel mooi om te zien. De kunstmestleverancier was erg duidelijk: wij telen voor ‘veel’ tomaten maar wil je vader lekkere? Dan moet hij ze zelf in z’n achtertuin telen. En de jeugd van tegenwoordig? Ach, sinds mijn zoon een dochter heeft staan er tomatenplantjes in zijn stadse voortuin naast de voordeur en iedereen die langskomt ‘pikt’ er een paar. Er komen steeds meer m2 moestuintjes en daktuinen en stadstuinen dus we hoeven niet te wanhopen.

Astrid

Hallo,
Mag ik een totaal ongerelateerde vraag stellen?
Heeft iemand nog goede adviezen over wat ik kan doen tegen meeldauw?
Voorkomen en genezen? Al ben ik dit keer voorkomen voorbij ๐Ÿ™‚ helaas.
(p.s. ik reageerde laatst op je pokon blog over vlierbloesem: mijn vraag ging over luis, en lieveheersbeestjeslarven. Ik ving de weken erop twee keer een stuk of zes lieveheersbeestjes want de larven kon ik nog niet vinden. Nou toen vonden de lieveheersbeestje elkaar ๐Ÿ™‚ en had ik alsnog een stuk of 60 larven, mijn munt was toen heel snel schoon. Alleen drie dagen later waren ze allemaal weg! Worden ze gegeten door spinnen? Of lopen ze gewoon weg als het eten op is? (Ik zit op een balkon, 3 hoog met verder amper planten bij buren).
Maar goed, tot zover mijn ongedierte en ziekte vragen.

Groetjes Astrid

Nadi

Hoi over meeldauw.
Ik heb begrepen dat een kaliumcarbonaat (zit ook in bakpoeder) water mengsel hier goed tegen werkt. Dit heb ik nu besteld en gaan we uitproberen op een appelboom met meeldauw. Ik laat je weten of dit ook echt werkt ๐Ÿ™‚ misschien heb je daar wat aan.

Jolanda

Ik heb succes gehad met een mengsel van melk en water op mijn courgettes – gewoon over de planten sproeien. Slechts in รฉรฉn hardnekkig geval moest ik 2x sproeien.
Op internet vind je recepten met tussen de 10 en 40% melk. Ik heb 25-33% aangehouden. Succes!

margriet

Hallo diana
het is wat die massaproductie. Hier blij met de tomaten in eigen kas. Het lijkt allemaal voorspoedig te gaan. Alleen aubergine lukt dit jaar wederom niet. Vandaag doperwtjes gegeten uit eigen tuin. Heerlijk! Ik kan me al verheugen op de eerste tomaten.

Groetjes margriet

Ron

Mensen, zonder een dialoog te willen ontketenen, wel al is, zijn er gelukkig al, zei het nog veel te weinig onderzoeken gebeurd op serre tomaten. Spijtig vertellen ze het verhaal van een te kort aan vitamine C en ijzer in al deze teelten. Ze waren dan zelfs nog gebaseerd op tomaten die in zakken aarde en kunstmatige bewatering groeiden, zeg maar de vorige generatie. Op rockwol telen met bewatering is hyrophonics en is pas de laatste paar jaren gestart in Europa. Hoe dan ook is het GEEN volwaardige tomaat die van de zon heeft genoten en dus een aantal vitaminen en mineralen missen. Eigenlijk is dat een ernstige vorm van bedrog de mensheid massaal in het ongewisse laten. Het is gewoonweg een economie en meer niet. En buiten het zout is er ook suiker toegevoegd en worden de meeste tomaten te vroeg geoogst om ze rood op de markt te berengen en wie al eens goed gekeken heeft zitten er soms nog onrijpe tomaten tussen. De volle smaak en voedingswaarde van een tomaat word pas bereikt bij volledige rijping aan de plant. Als je even zoekt zal je al die zaken die ik net heb beschreven terug vinden op het internet. De film “Soilent green” is nu al waarheid en geen SF meer. De auteur van het boek heeft die praktijken reeds in de jaren 50 geschreven en men begint de tekenen al duidelijk te zien ondanks zijn openbaring. Let maar op de giganten van de chemie zoals Monsanto, Dow en Bayer om er maar enkele te vernoemen. Dit en ook de smaak is de reden geweest waar ik ben begonnen met tomaten en andere zaken zelf te telen op een biologische wijze. Onze voeding is per definitie BIOLOGISCH geweest voor de chemie reuzen zich begonnen te moeien met belofte van een grotere opbrengst en ondertussen is onze aardkluit al stevig ziek geworden dat het bijna onomkeerbaar is. Economie, economie en nog eens economie daar draait het om bij kas productie.

Ron

Diana,

Over dat zout dus. Zout is een smaakversterker, net zoals suiker dat ook is. Hiermee wil men dus die productietomaten wat laten smaken anders heb je gewoon gekleurde waterballetjes. Merk je nu hoe ze ons voor de gek houden door plegen te vertellen dat het een volwaardig product is. In de keuken gebruiken we toch ook zout om smaak te hebben van onze voeding, juist alleen doen ze dat daar om de verkeerde reden. Mijn vriend zijn zoon heeft een tomatenkwekerij, vandaar dat ik een en ander over de materie weet.

Waarom steeds nieuwe soorten kweken terwijl er zoveel oude rassen of heirlooms zijn is makkelijk te verklaren. Tomatentelers willen makkelijk te telen tomaten die extreem restistent zijn aan schimmels en die een dikke huid hebben om goed te kunnen te transporteren, vandaar dus. Dit wil niet zeggen dat ze smakelijk zijn, vandaar de bovenstaande additieven. Voor ons als hobby tuiniers is dit niet zo belangrijk (behoudens de schimmelresistentie) en kunnen we uit een enorm grote list van soorten kiezen die best bij onze smaak en ons klimaat passen. Zelf heb ik ook alleen heirloom tomaten in de kas en als bioteelt zeker al geen F1 soorten die niet zaadvast zijn.

Wie echt interesse heeft in tomaten kweken is er onlangs een werkelijk prachtig boek uitgegeven door Angelo Dorny genaamd “Pomodori”. Het is een van de mooiste boeken die ik de laatste jaren heb gelezen. Deze gaat specifiek over de tomaat met echt veel nuttige tips en weetjes geschreven door een kerel met ervaring. Het boek is uitgegeven door het Davidsfonds, ISBN 978-90-5908-719-4

Ron

Baukje

Hallo Diana,

Een vraag die niet over tomaten gaat….. Ik heb ooit eens een stekje gepikt hier in Frankrijk in openbare perkbeplanting van een oranje bleoeiende plant. Hij lijkt que bloei en groei op een salvia of penstemon maar is het niet. Ik heb ooit de naam geweten maar ben die kwijt. De plant heeft uitbundig gebloeid in de zomer inpot en buiten. Het tweede jaar minder en stekjes lukten toen niet. Nu zou ik hem weer dolgraag terughebben maar ik kan hem niet vinden op het www ineens dacht ik aan jou……,,
Mischien kun je me helpen. Alvast bedankt voor het nadenken……

Gerwin

Tja, mij verbaasde het niets, ik heb zelf namelijk jaren in een tomatenkas gewerkt. Dit is de enige manier voor de teler om zijn hoofd boven water te houden, tenzij hij voor volledig biologisch gaat en dan gaat de prijs fors omhoog. Dat kennen we wel vanuit de supermarkt. Mensen houden van goedkoop. De consument kiest er dus zelf voor, anderen kweken dan maar liever zelf tomaten, zoals mevrouwtje in de uitzending zegt. Dan heb je een verfijnde smaak, in de kas is het meer prioriteit om 300 kilo per uur te oogsten (per werknemer).

Ironisch genoeg heb ik zelf maar weinig met tomaten, behalve tot soep gekookt. ๐Ÿ™‚

Gerwin

Groot was ze ook niet. ๐Ÿ™‚
Ik verwijt je ook helemaal niets, hoor. Was meer een reactie naar anderen en ter informatie. Hoewel mijn boodschap wel aardig overeenkomt met meerderen hier.

Wia Bonte

Hallo Diana,

Jij vroeg je af waarom er nog sperziebonen worden geteeld die een draad hebben, terwijl de meeste rassen tegenwoordig draadloos zijn.
Wel, laatst las ik dat droogte tijdens de teelt er voor kan zorgen dat er weer een “draad” in de peul komt. Bij sperziebonen die uit een land komen waar water niet zo ruim voorradig is, ligt het dus niet altijd (of misschien wel nooit) aan het ras.
Misschien ook goed om hier aan te denken bij onze eigen teelt boontjes. Want al kunnen we de gieter deze week ongebruikt laten, je weet in ons landje nooit hoe het daarna zal worden.

Groetjes,
Wia

nadi

Mijn ervaring is dat de (fijne) boontjes uit de vriesvak bij de supermarkt lekkerder zijn dan de verse bij de groenten schap. Tja ik koop ook groenten uit d supermarkt, mij lukt het nog niet jaar rond uit eigen tuin te kunnen eten. Dit jaar doe ik wel een poging meer te kunnen eten uit eigen tuin…

Ik vond de aflevering van keuringsdienst van waarde over tomaten ook interressant. Wat mij opviel is dat de tomatenboer zowel als de kunsmest mannetje echt eerlijk waren. In de meeste keuringsdienst van waarde zijn leveranciers of wat dan ook vooral heel druk met mooi praat en dingen te verbergen. Grappig dat de kunstmest man zei: ja als je lekkere tomaten wilt moet je ze vooral ook zelf telen. Ik kon dat wel waarderen.

Ik vind het ook leuk Diana dat je geen waardeoordeel hebt hierover maar vooral liever je eigen tomaten teelt en eet ๐Ÿ™‚ en terecht, ik ook ๐Ÿ˜€

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties