Blauwe bessencake met citroen-muntsiroop
Details
Categorie: Bakken - Zoet
herkomst recept: maandblad Delicious, mei 2016
Ingrediënten (voor een cake voor ongeveer 10 personen)
- 1 eetlepel fijngesneden muntblaadjes
- 250 gram blauwe bessen
- 115 gram zachte boter (op kamertemperatuur)
- 175 gram kristalsuiker
- een snuf zout
- rasp van 1 citroen
- 2 eieren
- 100 cc melk
- 250 gram gezeefde bloem
- 2 theelepels gezeefd bakpoeder
- 20 gram geraspte kokos
- poedersuiker om te bestrooien
Voor de muntsiroop:
- 90 cc water
- 110 gram kristalsuiker
- 2 takjes munt
- 3 eetlepels citroensap
Recept:
Gebruik een cakevorm van 25 tot 30 centimeter lengte. Vet de vorm in en bekleed bodem en 4 zijden daarna met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 graden boven en onderwarmte. Schep de blauwe bessen met de fijngesneden munt door elkaar en zet apart. Was de citroen goed en rasp met een fijne rasp de schil van de citroen (alleen het geel , het wit is bitter!). Zet de rasp apart.
Klop met mixer of keukenmachine de boter met de suiker 8 minuten lang tot een bleek en romig mengsel. Voeg dan 1 ei toe en klop dit nog 2 minuten. Voeg dan 1 eetlepel van de bloem toen, klop tot goede gemengd en voeg dan het tweede ei toe, en klop ook dit weer 2 minuten. Giet nu de melk in kleine beetjes toe terwijl je door blijft kloppen. Het mengsel lijkt nu te schiften maar dat komt later weer goed. Spatel nu lepel voor lepel de bloem erdoor tot je een glad beslag krijgt. Voeg dat een snuf zout, de geraspte kokos en het gezeefde bakpoeder er door en meng dit goed door het beslag.
Schep 1/3e deel van het beslag in de beklede cakevorm. Strooi hierover de helft van de blauwe bessen met munt, schep hierop een 2e deel van het beslag. Verdeel hier de rest van de blauwe bessen/munt over. En dek af met het laatste deel beslag.
Bak de cake 50 tot 60 minuten (tot een satéprikker schoon uit de cake komt). Als de cake tijdens het bakproces te snel bruin kleurt kun je de cake losjes afdekken met aluminiumfolie.
Laat de cake een half uurtje afkoelen en stort haar daarna op een schaal of plank. Laat verder afkoelen.
Voor de muntsiroop: Breng het water met de suiker en de takjes munt aan de kook en blijven roeren tot de suiker volledig is opgelost. Laat nog een paar minuten doorkoken tot ze iets is ingekookt. Voeg citroensap toe, roer nog even goed en laat afkoelen. Zeef daarna de siroop.
Prik met een satéprikker wat gaatjes in de cake en giet daar wat van de siroop in. Bestrooi met poedersuiker.
Serveer de cake met zelfgemaakte lemoncurd (zie hier het recept: , de overgebleven siroop, of als je het als dessert serveert met bijvoorbeeld een bolletje vanille ijs.
Heerlijke cake! En niet moeilijk te maken, en ook best snel te maken als je van tevoren alles al klaar zet. Bij voorkeur maak je deze cake natuurlijk met verse blauwe bessen, maar ik had in mei nog 1 zakje blauwe bessen van eigen tuin in de vriezer. Ik heb de blauwe bessen in een zeef laten ontdooien zodat een teveel aan vocht er al uit kon lopen. Daarna gemengd met de fijngesneden munt en verder gebruikt zoals in het recept staat aangegeven. En dat ging eigenlijk ook heel goed. Ik ga deze cake echt nog vaker maken. En dan zeker weer met de zelfgemaakt lemoncurd want die was er echt zalig erbij!!