Maart aardappelpootmaand
1 maart – en dat is dan toch elk jaar wel weer een soort van startschot voor de tuin. Natuurlijk zijn we al weken aan het voorbereiden, hebben we al doperwten gezaaid, en sjalotten gepoot, etc.. Maar vanaf 1 maart mogen we toch een beetje ‘los’.
Zondag hebben we ons nog vermaakt op Tuinidee in Den Bosch (foto van een stukje van de hal waar kruiden en groenten stonden, zelfs al met rijpe tomaatjes in de planten!). En natuurlijk ook wat leuks gekocht, eindelijk weer eens Gloriosa-wortelknolletjes, zaden van Helianthus Prado Red, flessebroesjes, Dahlia’s, Colocasia esculenta, dat soort dingen. Vooral erg leuk om in februari alvast wat lentekriebels op te wekken (mocht dat nog nodig zijn :-))
Ik vraag me wel eens af of het nog allemaal wel zo nuttig en leuk is wat ik op mijn website schrijf, want tuinieren is toch een beetje net als het huishouden (maar dan wel héél veel leuker).
Elk jaar komen er rond hetzelfde moment weer zaken die moeten gebeuren (maar dat mag je niet meer zeggen tegenwoordig, het is nu ‘kunnen’ en niet ‘moeten’). Maar als je wilt dat je aardappelen vrij vlot na het poten al boven de grond komen, dan moet zou je ze wellicht kunnen laten spruiten :-).
Helemaal niet verplicht dus, ik ken ook mensen die aardappelen poten zonder ze te laten spruiten. Spruiten betekent dat je de pootaardappelen op een zo licht mogelijk maar ook koele plaats uitspreidt zodat ze alvast kleine en korte uitlopertjes kunnen maken. En dat zorgt ervoor dat wanneer je de aardappelen over een week of 2 tot 3 (afhankelijk van weersomstandigheden en het ras) gaat poten, de aardappelen met de uitlopertjes al een goede start hebben om hun weg naar boven te zoeken en boven de grond te komen.
Dus wel boven de 5 graden maar ook goed koel, en zo licht mogelijk, in een raamkozijn, maar dan op het noorden of oosten (en dat komt goed uit want op het zuiden of westen staan de pepers al in een veel warmer en hopelijk zonniger raamkozijn te groeien). Hier liggen deze pootaardappelen op zolder voor het raam, zonder zon en warmte maar wel heel licht, en bij maximaal een graad of 10 tot 12.
Leg je de aardappelen te warm en/of te donker, dan krijg je dit:
Een foto van de Bleue d’Artois aardappelen zoals ik ze eens na een zachte winter in de schuur vond. Ik heb nog wel geprobeerd om er wat aardappelen van uit te poten maar dat is niet heel veel geworden. Ze lagen te donker en te warm, en dan worden de uitlopers heel lang en waterig, ze breken snel en dat kost de aardappel veel energie (zodat er niet veel voeding meer in de pootaardappel overblijft). En dat maakt voor die uitgeputte pootaardappelen dan wel erg lastig, om de afgebroken lange waterige scheuten te vervangen door nieuwe (kleinere) uitlopertjes. Al uitgeput voor ze de grond in gaat, dat is nooit optimaal.
Maar hier liggen ze koel en licht, en hopelijk zien de aardappelen er over een week of 3 dan zo uit (foto van 2 of 3 jaar geleden):
De aardappelen zelf worden al wat zachter, beetje rimpelig, dat komt omdat ze door de omstandigheden meer gaan ‘ademen’. De voeding in de aardappelen wordt gebruikt om sterke, korte en gedrongen uitlopers te maken. Als de aardappelen zo zijn als op de foto, en het is ondertussen al een beetje lente (geen echte vorst meer, en geen overvloedige regen) dan gaan we ze poten.
En tot slot dan nog even……
Jawel! De tomaten gezaaid! Je kunt nog niks zien aan de zaadjes, sommigen zijn wat groter en anderen wat kleiner maar allemaal beige. Alleen als je ze wel vaker hebt geteeld weet je wat een kleuren en vormen er allemaal in die kleine zaadjes kunnen schuilen.
Even voor alle duidelijkheid; na het maken van deze foto heb ik uiteraard de zaden nog wel afgedekt, in mijn geval met vermiculiet, maar perliet, brekerzand of een ander grof zand is ook allemaal goed.
Ik heb in mijn blog op de pokon-website een foto geplaatst van een overzichtje van een aantal rassen die ik in 2013 teelde, je kunt de foto hier vinden (onderaan de pagina): tomaten op website Pokon
Elk jaar teel ik weer zoveel mogelijk rassen die ik ook niet ken (bij elkaar zo’n 40 tot 45 rassen) , dus ook voor mij allemaal heel spannend. Maar met namen als Belarussian Heart, Teardrops, Green Giant, Striped Stuffer, Sunrise Bumblebee, Glossy Rose Blue, Lila Sari, Speckled Roman, etc., verwacht ik er veel van :-).
Voor wie het heel goed ziet op de foto, ik heb gelukkig genoeg zaden maar niet genoeg plaats en niet genoeg tijd en overzicht voor meerdere zaairondes, en dus zaai ik in elk vakje (indien mogelijk) 2 zaden, allicht dat 1 van de 2 kiemt, en kiemen ze allebei, dan knip ik de minst sterkte zaailing over een paar weken weg.
En dan nu maar wachten op het kiemen…. bij tomaten gaat dat bij kamertemperatuur niet heel veel langer dan 1 tot 2 weken duren.
Hallo Diana, ik ben erg blij met je raadgevingen steeds. Hartelijk dank. Ik heb zondag 21 februari de tomaten, die ik bij jou gekocht heb, gezaaid in voorverwarmde grond met scherp zand en ze staan er nu al mooi bij. Nog niet alle zaadjes zijn ontkiemt, maar de meeste wel. Ze staan boven de verwarming op de vensterbank in de woonkamer. Ik heb er veel plezier in om ze te zien groeien. Jij ook veel succes met al je zaailingen.
Liefs Berbie Vleeshouwers.
Hallo Berbie,
Dankjewel voor je aardige woorden!
En leuk om te horen dat de zaden goed zijn gekiemd en goed worden verwend :-).
Heel veel plezier met de verdere opkweek van de tomaten!
Diana
Hoi Diana,
Ja, het begint te kriebelen,de lente is in aantocht. Ik vroeg me af welke pootaardappelen je dit jaar hebt gekocht. Gloriosa, verschillende soorten, en Dahlia heb ik bij Verberghe besteld. Ik laat ook de poters spruiten. Er zijn Engelsen die dat doen op potgrond en dan komen er worteltjes aan. Zelf heb ik het nooit geprobeerd.
IK zou ook enkele aardbeisoorten willen kopen. Ik dacht aan Malwina omdat die zo laat is. Duivenvoorden heeft die. Heb jij nog een andere kweker?
Groetjes en dank voor de altijd nuttige antwoorden.
Eddy
Hallo Eddy,
We hebben vroege Tiamo (waren we afgelopen jaar erg tevreden over, zowel in vroegheid, opbrengst en smaak). Daarnaast als middelvroege aardappel Rosagold. En tot slot voor ‘het leuk’ nog wat aardappelen van het ras Rouge des Flandres, Blauwe Congo en Blaue Elise.
Ik heb de Malwina, maar weet niet zo zeker of ik die zelf nog een keer zou kopen. Heel gezond, extra grote planten, extra veel uitlopers, dat dan natuurlijk ook :-), de ‘laatste; aardbei van de rassen die we hebben, maar in smaak ook de minste – wat zurig ten opzichte van onze favorieten (Elianny, Sonata en natuurlijk de Frau Mieze Schindler – de Senga Sengana vinden we ook erg lekker, en de Induka ook, de Florence ietsje minder en de Malwina dus helaas het minst van het rijtje).
Wij hebben onze planten inderdaad ook bij Duivenvoorden besteld en zijn zo tevreden over de kwaliteit van de planten dat we, als we nieuwe aardbeien zouden willen, de rassen zomaar weer daar uit zouden kiezen en daar onze planten zouden bestellen, ik zag op de website dat ze weer nieuwe rassen hebben dus genoeg om uit te kiezen.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Natuurlijk is het nog nuttig en leuk wat jij op je website schrijft! Elk jaar beschrijf je het toch weer net op een andere manier. En daarnaast gebeuren er ook elk jaar weer dingen die niet elk jaar hetzelfde zijn en zaai je natuurlijk elk jaar andere soorten 🙂
Zoals je al zegt is het héél veel leuker dan het huishouden, en daardoor dus ook héél veel leuker om over te lezen.
Groetjes,
Ruben
Hallo Ruben,
Dankjewel voor je aardige woorden! Het is voor mij ook zeker niet saai maar ik begin na de afgelopen jaren wel voorzichtig het idee te krijgen dat ik in herhaling val; oh ja, weer de deno-methode, en aardappelen laten spruiten, doperwten zaaien, prei, etc. :-). Gelukkig is er wel elk jaar ook weer wat nieuws te beleven en te proberen, en tuinieren verveelt voor het nooit, maar het lezen erover misschien wel een keer (na de derde keer over het kiemen van tomaten moeten lezen :-)).
groetjes,
Diana
Niet stoppen hoor Diana met je schrijfsels! Veel te leuk om te lezen!
Overigens: dek jij je tomatenzaadjes niet af bij het zaaien? Het zijn toch geen lichtkiemers?
Groetjes,
Karin
Hallo Karin,
Nee hoor, ik ga voorlopig nog niet stoppen, maar wel heel leuk om te horen dat de meeste lezers nog niet het idee hebben dat ik in herhaling aan het vallen ben :-).
Ja, ik dek de tomatenzaadjes wel af hoor, dankjewel voor de tip!! Ik heb de foto gemaakt en daarna de tomatenzaden bedekt met een laagje vermiculiet, ik zal het gelijk even in het stukje vermelden voor mensen denken dat ik tomatenzaden niet afdek. Het zijn zeker geen lichtkiemers.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ik heb je ook nagedaan hoor, ook mijn tomaten vandaag gezaaid.
Ik heb wel wat meer zaadjes per potje gezaaid, maar ik knip er dan wel wat weg.
(Als het opkomt??)
Lekker gevoel!!! Voor mij is de lente gestart, ondanks de regen hier.
Groetjes, Inge
Ook ik aap Diana schaamteloos na…
🙂
Veel plezier met de zaaisels!
Diana
Hallo Inge,
Nou, als je goed hebt gezaaid, en het juiste materiaal/grond hebt gebruikt, en de zaaisels nu op een licht verwarmde plek staan, dan komt het ongetwijfeld goed!
Tomaten zijn (vind ik) wel flink makkelijker te zaaien dan bijvoorbeeld pepers en paprika’s, ze kiemen sneller en bij wat lagere temperaturen, en ze groeien straks ook sneller.
Heel veel plezier en succes bij het kiemen en verspenen!
Diana
Moi Diana,
Ik kijk er altijd weer naar uit om je moestuinweetjes te lezen.
Het stimuleert, leert en vult aan daar waar ik het zelf even niet weet.
Dit alles gecombineerd met vraag en antwoord maakt het plaatje compleet!
En omdat het vandaag complimentendag is zou ik die graag aan je willen geven!!!
Super, zo je dit allemaal klaarspeelt.
Zo heb ik in navolging van jou en velen onder ons vandaag de tomatenzaadjes gezaaid.
Weer lekker spannend hoe het zal gaan…..
Een groetje van Greetje
Hallo Greetje,
Dankjewel voor je compliment :-)!
Leuk dat je ook tomaten hebt gezaaid!!
Heel veel plezier en succes met het kiemen en alles wat er daarna weer om de hoek komt kijken (verspenen of verplanten, opkweken en hopelijk over zo ongeveer 8 weken uitplanten op hun definitieve plaats voor dit jaar)!
Diana
Hoi Diana. Het blijft leuk hoor om je dagboek te lezen! Zie ik het goed dat je de tomaten zaden niet afdekt?
Groet margriet
Hallo Margriet,
Dankjewel!! Ja, ik dek de tomaten wel af hoor, maar voor de foto ze even bloot gelaten, ik ga het gelijk even in het tuindagboek erbij zetten, voor mensen denken dat tomatenzaden niet afgedekt hoeven te worden. Dank voor de tip!
Diana
Ik ben erg blij met je tips! Als onervaren tuinier kan ik hier veel leren. Welke aardappels ga jij poten? En waarom deze?
Hallo Ilse,
Wij gaan als vroege aardappelen Tiamo zetten, vroege aardappelen met prima opbrengst en vrij grote aardappelen, niet kruimig. En Rosagold, een middelvroeg ras, ietsje kruimiger, en die gaan we voor het eerste zetten nadat we ze bij vrienden hebben geproefd die er erg tevreden over zijn (qua smaak maar ook opbrengst, etc.). En daarnaast nog een kleine hoeveelheid paarse en rode aardappelen, voor bijzondere soepen en salades :-).
groetjes,
Diana
Het lukt je nog steeds uitstekend om een reactie uit te lokken .
Dus gewoon doorgaan met schrijven. Het blijft een genot om je berichten te lezen
Groet Ries (IJsselstein)
Hallo Ries,
Dankjewel! Maar ik vraag me echt af en toe wel eens af of mensen niet denken ‘oh ja, daar komt ze weer met de denomethode, en dat soort dingen, ik heb over sommige tuindingen al zo vaak geschreven dat het voelt alsof ik wel erg in herhaling aan het vallen ben. Maar als mensen daar geen bezwaar tegen hebben, ik zelf in ieder geval ook niet. En tuinieren is ook echt een beetje als huishouden, elk jaar begint weer overnieuw met het zaaien en planten, de denomethode, de sjalotten en uien en noem maar op (alleen vind ik het huishouden echt niet leuk, in tegenstelling tot elk jaar weer planten en poten en zaaien en spruiten en snoeien, etc. 🙂
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Nee zeker niet stoppen hoor, ik geniet iedere keer weer van je nieuwsbrief, je vertelsels, ik vind het heel inspirerend.
heb vorige week een sereh stengel geplant en een zoete aardappel in een grote pot, beiden hadden mooie wortels gevormd. ik ben heel benieuwd.
groet, Ingerlise
Hallo Ingerlise,
Nee, ik ga ook zeker voorlopig niet stoppen hoor! Maar goed om te horen dat je het niet erg vindt dat ik af en toe in herhaling val over zaaien en planten, etc..
Gefeliciteerd met het uitlopen van sereh en zoete aardappel! Ik sla ze dit jaar eens over, om geen enkele andere reden dan dat de kas maar ook alle potten al volledig vol gepland staan met van alles en nog wat. En daar verheug ik me ook al op. Maar ik ga beiden wel een beetje missen dit jaar hoor. Vorige week nog sereh-ijs gemaakt van sereh van dit jaar, heerlijk! Gelukkig nog wel serehstengels in kunnen vriezen voor gebruik in de komende maanden.
Veel plezier met de verdere kweek van sereh en zoete aardappel!
Diana
Volgens weeronline en het KNMI krijgen we na het komend weekend weer stabieler en zachter weer. En nog droog ook. We zijn blij dat we afgelopen weekend ons tuinpad al gelegd hebben, nu staat niks ons meer in de weg als de weergoden ons eindelijk het startsein gaan geven!
Hallo Mark en Marion,
Ik hoop het van harte! Het is nu zo nat dat we gewoon weinig kunnen doen in de tuin (dus misschien toch maar goed ook, voor je het weet gaan we te vroeg zaaien omdat het lekker weer is :-)).
groetjes,
Diana
Hoi Dianst, ik ben ‘ eerstejaars’ hier en geniet van jouw schrijfsels. Jij bent mijn ‘ leidraad’. Ik volg je nú en vind het prettig en handig om ook in jouw vorige jaren te duiken, dat geeft een nóg completer beeld. Dus ik zeg…rustig doorgaan zo!
Hallo Brigitte,
Dankjewel voor je aardige woorden! Nou, zeker voor mensen die nog niet zo lang de website bezoeken is er wellicht nog wel elke keer wat nieuws te vinden. Dat zal voor mensen die het al een paar jaar volgen anders zijn, maar zo lang dat iedereen geen bezwaar heeft dat ik het alweer over aardappelen en prei en peen heb, schrijf ik maar gewoon door :-).
groetjes en heel veel plezier en succes in je eerste moestuinjaar!!
Diana
Daar sluit ik mij geheel bij aan. Ik zoek zo vaak op jouw site dat mijn webbrowser van mijn mobiel bij het intikken van de d al jouw website als eerste toont.
Huh? Stoppen met je website? Heb ik wat gemist??
Kun je trouwens ook aardappels uit de supermarkt poten?? En ja 2 maart en de regen valt met bakken uit de lucht hier, echt balen hoor!
Hallo Mayra,
Nee, zeker niet stoppen. Ik vroeg me gewoon af of mensen het niet ondertussen allemaal wel gezien hebben, elk jaar komen dezelfde onderwerpen weer terug. Maar gezien de reacties hoef ik daar geloof ik niet bang voor te zijn. Neemt niet weg dat het wel eens lastig is om te bedenken waar ik de volgende keer weer eens over zal schrijven (nou ja, ik kan denk ik op elk moment van de dag wel doorkletsen over tuinieren – maar het moet ook nog wel leuk of leerzaam of wat dan ook zijn om het te lezen).
J e kunt wel aardappelen uit de supermarkt poten hoor. Het zijn alleen geen echte pootaardappelen, let op de volgende eigenschappen:
Kies niet te grote of te kleine aardappelen, kies een maat zoals je ook pootaardappelen koopt, met genoeg ‘ogen’ voor het uitlopen.
Let op gezondheid, kies gezonde exemplaren, als je kunt kiezen kies dan biologische aardappelen, want die zijn als het goed is niet behandeld met een chemisch middel tegen uitlopen.
En let tijden het groeien gewoon goed op, ze zouden gevoeliger kunnen zijn voor ziekten, zorg dat je snel in kunt grijpen als ze bijvoorbeeld aardappelziekte krijgen en andere aardappelen kunnen aansteken.
maar wij hebben ook wel eens wat aardappelen uit de supermarkt gepoot, en dan vooral rassen die je niet of heel moeilijk als pootaardappel kan kopen, dan kan het heel leuk zijn om zo toch het ras dat je zo graag wilt te telen.
Goed kiezen en goed opletten, en dan is het zeker de moeite van het proberen waard!
Diana
Ah dankjewel! *zoekt al in de zak met aardappelen naar geschikt exemplaar.
En vergeet vooral niet dat er elk jaar nieuwe lezers bij komen. Ik lees al wat langer mee maar ik ben nog steeds verheugd als ik zie dat er een nieuw tuindagboek is hoor! En bij zoekvragen via Google komt jouw website vaak als eerste boven. En dan blijf ik weer hangen omdat ik weer andere leuke of interessante dingen zie op je site.
Hallo diana
Ik lees je website graag
Een vraag
Kan ik kleine aardappelen van mijn eigen oogst gebruiken
Gr loes
Hoi Diana,
Nu dacht ik je helemaal begrepen te hebben en verwachtte ik de tomatenzaden via de demo-methode. Niet dus… Waarom niet?
De tomaten die je nu kweekt, zijn die voor in de kas of voor in een tomatenkas buiten?
Ik geniet van je blogs, lekker doorgaan zo hoor!
Hallo Marinka,
Nee hoor, ik schrijf altijd dat ik paprika’s, pepers en aubergines via de denomethode zaai :-).
Tomaten kiemen makkelijker, sneller ook, en ook bij lagere temperaturen, en ze kunnen bij lichtgebrek snel lang en dun worden (omdat ze zo snel kiemen en groeien). Dus tomaten zaai ik een maand later dan pepers, paprika’s en aubergines. En als ik ze via de denomethode zou zaaien (dat kan prima hoor), dan zouden ze op de warme plaats als modem of propagator) wel binnen een paar dagen kiemen. En ze zouden vlot na het kiemen uit de zakjes moeten want ze gaan zo snel dat ze te lang worden zonder vol licht.
Dus mocht je het willen proberen, het gaat heel goed maar kijk echt elke dag even wat er al gekiemd is en wat er overgeplant moet worden.
groetjes,
Diana
Beste Diana,
De herhaling is helemaal niet vervelend, het frist je geheugen weer op.
Ik hoop, dat je nog vele jaren blijft schrijven, mits je het natuurlijk zelf leuk blijft vinden.
Hoi Diana,
Het in Herhaling vallen van bepaalde onderwerpen zie ook ik niet als overvloedig. Juist hiermee raak je een draadje waarvan vooral ik veel last van heb op mijn leeftijd, “vergeetachtigheid”. Nee, Tuinieren op niveau is nu eenmaal vallen en opstaan, gaat gepaard met menselijke fouten, vooral omdat je soms iets vergeet. Jij bent Diana, jouw manier van schrijven en beschrijven is gewoon iets bijzonders. Vooral houden zo omdat ik denk, dat veel lezers juist jouw manier van gestalte geven aan informatie op je blog dit zeer waarderen. Groetjes John
Hallo John,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Ik ga me onderhand voelen alsof ik naar een complimentje zat te vissen en dat was echt niet zo. Ik schreef gewoon en stukje en dacht ‘dit is volgens mij al de derde keer dat ik het op mijn website over het spruiten of voorkiemen van aardappelen heb’, meer was het niet :-).
groetjes,
Diana
Je moet niet ons bedanken, wij bedanken jou voor je geweldig interesante en leerzame blog. Van mij een virtuele bos bloemen met alle kleuren van de regenboog.
Misschien eens wat fototjes of video’s plaatsen van werkwijzes enz… die je toepast? Voor leken zoals ik is dat soms wel handig. Ik denk dat het soms wel op kleine zaken kan aankomen zoals plantdiepte, aantal keer water geven, grondsoort enz. bij het zaaien van allerlei groenten. Materiaal dat je gebruikt enz… Nu is het in mijn ogen nog allemaal vrij “algemeen”. Een ervaren tuinierder kan dan wel volgen en weet dat hij/zij goed bezig is. Maar als leek twijfel je veel en doe je zoals in mijn geval maar wat voort zoals je denkt dat het zou moeten 🙂
In ieder geval, hoe persoonlijker hoe leuker in mijn ogen. Hiermee bedoel ik, een buxus stek je online bv ZO (is overal anders) maar jouw persoonlijke methode is dan weer anders bijvoorbeeld en het is net dat dat leuk is zeker als we dan ook weten dat het werkt.
Hallo Joris,
Ik vrees dat ik de tijd niet heb om opnieuw een wiel uit te vinden :-). Ik ben nu al gemiddeld 2 uur per dag met de website bezig, elke dag, 7 dagen per week, en dat wil ik graag ook als maximum houden. Er staan echt duizenden filmpjes op YouTube, alleen al over het poten van aardappelen kun je filmpjes vinden over het spruiten van aardappelen, het poten van aardappelen, aardappelen in grond, aardappelen in zak, aardappelen in pot, aardappelen in autobanden, aardappelen aanaarden, aardappelen niet aanraden, aardappelen oogsten, etc. etc., je kunt het zo gek niet verzinnen of er is een filmpje van te vinden :-).
En tuinieren is geen wetenschap, er is niet 1 manier om te zorgen voor een goede oogst, elk jaar is anders, elke grond is anders, zaden reageren allemaal weer anders op een andere temperatuur, vochtigheid, grondsoort. Ik kan je echt van harte adviseren niet mijn website als enige leidraad te gebruiken maar vooral ook andere websites te bezoeken, een goed boek, filmpjes op YouTube, en misschien wel het allerbelangrijkste, het zelf proefondervindelijk ervaren – niet alleen het nuttigst omdat je vooral van fouten leert, maar wat mij betreft ook echt het leukst, zeker als iets wel lukt en je daar blij en trots over kan zijn.
groetjes,
Diana
Mensen hebben een voorbeeld nodig. Iemand die ze kunnen volgen. Op moestuingebied ben jij voor een hele hoop een voorbeeld. Op zich is het geen herhaling. Ieder jaar is anders + bepaalde details ben je na een jaar vergeten. Dus die kleine nuances in je verhalen zorgt er voor dat we allemaal weer bijleren of zorgt voor bevestiging dat we goed bezig zijn. Mijn/jouw tomatenzaden zijn gepland op de schrikkeldag. Bedankt!
Hallo Kristof,
Ik hoop het echt heel erg van niet hoor, dat is allesbehalve mijn doel. Ik verwonder me er zelf ook wel eens over dat zoveel mensen de website bezoeken, terwijl ik niet heel veel anders doe dan gewoon ‘kletsen over moestuinieren’ :-). Maar ieder jaar is inderdaad anders, elk jaar andere rassen, elk jaar een ander voorjaar, een nieuw projectje, warme zomer, zachte winters, meer of minder slakken, of appels, nieuwe aardbeiplanten, en noem maar op.
Ik hoop dat je tomatenzaden goed gaan kiemen, heel veel succes met de opkweek van alle soorten!
groetjes,
Diana
Bonjour Diana,
Al zijn er bijv. slechts 2 lezers die grote voordelen hebben van je aardappel poten tips en de zeer duidelijke foto’s die je erbij hebt gezet, waardoor voorkomen is cq wordt dat de fouten die jij beschrijft gemaakt worden, dan is wat je geschreven hebt waardevol. Wij zijn blij met je uitleg. En gaan er helemaal rekening mee houden. Tuinieren is nooit helemaal hetzelfde als het jaar ervoor. We lezen alles wat je schrijft. En gebruiken datgene dat voor ons van toepassing is, dus schrijf svp door en herhaal maar want van herhalingen kunnen we allemaal leren. Oh ja, de tuinbonen (feves) zijn in december gezaaid plein terre, ongeveer 10 meter in kouwe grond en staan er prachtig bij, ongeveer 35 CM hoog en eind deze week gaan er nog 200 GR tuinbonen in. De echalotten, uien en knoflook die in december geplant zijn staan er ook heel mooi bij.
Bedankt voor je verhaaltjes en je tips
Hallo Elisabeth,
Daar heb je gelijk in, iedereen die er blij mee is, dat is heel fijn. En wie denkt ‘oh, dat is al de derde keer dat ze het daar over heeft’. die moet er dan maar overheen lezen.
Klinkt geweldig, al zoveel kunnen doen! Hier zeker nog geen tuinbonen van 35 centimeter hoog hoor, dat gaat hier zeker nog wel een paar weken duren. Maar dat is ook goed, elke regio heeft ook z’n eigen beginperiode (en eind :-)). En hier staat het planten van de pootuitjes voor dit weekend op het programma, heb ik nu al zin in!
Heel veel plezier met de opkweek en voortgang van alle zaaisels en planten!
Diana
Hallo Diana,
Ik lees ook de reacties en kan ook deze extra BENADRUKKEN ga zeker door.
De manier zoals je schrijft is zo leuk en het mooie is je bent nog zeer bescheiden over je site.
Nou je mag trots zijn zeker als je merkt hoeveel reacties je elke keer weer krijgt.
Mijn tomaten komen ook deze week aan de beurt en ik ga me verdiepen in de maanstanden voor het zaaien ik heb al wat informatie gegoogled.
Dat las ik uit je vorige blog van een lezer zo zie je maar er is altijd wel iets om te ontdekken.
Mijn aardappels liggen al de hele winter in eierdozen en deze vervolgens weer in kartonnen dozen in de schuur.
Ze zijn wel flink aan het uitschieten, ben benieuwd wat ervan terecht komt.
Zo hier en daar zie ik nog wat korte loten misschien is dat voldoende om te overleven in de grond.
Hoe bewaar jij je pootaardappels?
Groet D’s
Hallo D’s,
Dankjewel voor je aardige woorden, we gaan er nu maar over ophouden want ik heb ondertussen spijt dat ik het heb geschreven :-).
Ja, ik heb zelf ook 7 jaar heb de maanstanden en de kosmosagenda getuinierd, het was heel leuk om te doen, maar na 7 jaar heb ik besloten dat het me wel veel beperkingen geeft, en de verschillen ten opzicht van wat het opbracht. Maar ik vond het heel leuk om te doen en het zelf te proberen, en zeker om er regelmatig over na te denken, waarom het zou werken, en wat de invloed is op wat je doet in de tuin.
Het bewaren van pootaardappelen is heel lastig. Ideaal zou zijn bij een temperatuur van rond de 5 graden, heb ik eens gelezen, dus zou in een papieren zak in de koelkast best een goede plaats zijn. Wij bestellen onze pootaardappelen altijd bij zaadhandel van der Wal, en die stuurt ze altijd pas half februari op, en dan mogen ze dus gelijk het licht in. De pootaardappelen die ik bij Leven van het Land bestelede komen pas half maart, dus ook dat is een mooi moment. En de aardappelen die ik zelf wil overhouden; altijd het moeilijkst. We bewaren de aardappelen in de koude schuur, en dat gaat niet altijd perfect (na bijvoorbeeld een heel milde winter) maar over het algemeen ook niet onaardig.
Half februari mogen de aardappelen die we willen poten uit de schuur en dan zo koel mogelijk het licht in. Er zitten nu uitlopers aan van bijna een centimeter en daar ben ik eigenlijk prima tevreden mee.
groetjes,
Diana
hallo Diana, ik heb mijn kruiden in huis voor gezaaid zoals lavas salie peterselie tijm koriander enz. nou zijn ze ongeveer al een cm of 8, kan ik ze al buiten uitplanten of moet ik nog een paar weken wachten. gr. marjo
Hallo Marjo,
Ik vrees dat je vraag niet zo makkelijk te beantwoorden is want kruiden is een groep planten die wij kruiden noemen maar het zijn allemaal planten die heel erg verschillend zijn van elkaar. Peterselie wil graag wat schaduw en kan zeker ook wat vorst verdragen. Salie wil volle zon en een heel arme, zanderige grond en kan heel weinig vorst verdragen. Lavas is een vaste plant en kan vorst verdragen. Tijm wil ook weer zon en een losse zanderige arme grond en kan weinig vorst verdragen. Koriander is eenjarig en kan wel wat vorst verdragen maar daar is het best nog vroeg voor om uit te planten (liever over een week of 2 tot 3, afhankelijk van het weer).
Ik zou met de soorten die weinig vorst kunnen verdragen nog even wachten, ik zou het met de peterselie, lavas wel al aandurven. Ik weet niet waar je hebt gezaaid maar denk ook aan afharden, als je de zaailingen bij 18 tot 20 graden hebt opgekweekt en je plant ze dan in grond van 4 graden, dat is natuurlijk ook niet goed. Zet ze eerst een paar dagen overdag buiten (en in de nacht weer naar binnen) zodat ze kunnen wennen aan de veel lagere temperaturen.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Zoals al zovelen voor mij gezegd hebben: “Vooral niet stoppen hoor!”. Ik volg jouw tuindagboek nu precies 1 jaar, dus alles is nieuw en interessant, maar zelfs nu we in de ‘herhaling’ komen, staat er nog altijd wat nieuws bij!
Ons huis wordt nog verbouwd en ondanks de relatief lage woonkamertemperatuur (hooguit 18-19 graden) heb ik toch geprobeerd paprika’s voor te zaaien. Ze staan vlak bij de verwarming pal op het zuiden achter het raam, maar ik wist dat het lang zou duren zonder propagator. De opluchting was groot toen ik gisteren eindelijk na 3 lange weken de eerste stengeltjes groen tevoorschijn zag komen! Vandaag is daar nummer drie bijgekomen en allemaal van Fakir Red van jouw zadenlijst. Nogmaals heel hartelijk dank en succes met de tomaten en aardappelen! Mijn tomaatjes gaan morgen gezaaid worden en aardappelen zijn onderweg.
Gr. Wendy
Hallo Wendy,
Nee hoor, ik ga niet stoppen :-). Leuk om te horen dat je handige informatie kunt vinden op de website!
En leuk om te horen dat ondanks de niet helemaal ideale omstandigheden de eerste paprikazaden kiemen! Je ziet, niets weegt op tegen natuurlijke warmte (van de zon) en natuurlijk licht (elke dag wat eerder en wat langer licht). Teken dat de lente echt wel is begonnen :-).
Heel veel plezier en succes met de opkweek van de zaden en zaailingen!
Diana (en natuurlijk succes met de verbouwing van je huis!)
Hallo Diana,
Er zijn vast wel mensen bij, zoals ik die je site nog niet zolang geleden ontdekt hebben, en die er zeer veel infomatie uit weten te halen, en dit allemaal voor de eerste keer lezen. Ik zelf ben al 40 jaar bezig met tuinieren in o.a de moestuin maar vind het leuk en leerzaam om te lezen hoe andere mensen dit doen. Krijg hierdoor toch steeds weer nieuwe ideeen en probeer weer eens iets uit, zoals een nieuw groente soort of ras. Dus diana, wat mij betreft gewoon door gaan hoor.
Groet, Martien
Hallo Martien,
Dankjewel voor je aardige woorden!
En dan tuinier je al langer dan ik, ik vier dit jaar mijn 25e ’tuinierjubileum’ :-), in 1991 in Spijkenisse gaan wonen in een flat met minibalkon, maar met 80 vierkante meter volkstuin op een volkstuinencomplex op loopafstand.
Een heel mooi tuinjaar gewenst!!
Diana
Hoi Diana,
Ik ben sinds kort fan van jouw blog. Wij hebben een biologische moestuin in Den Haag (www.facebook.com/BiologischeMoestuinhetWelpje/), en ik heb je site aangeraden aan onze deelnemers omdat je ons juist zo op een huis-tuin-en-keuken manier meevoert door alle mogelijkheden en moeilijkheden die je tijdens het tuinieren tegenkomt. Wij zijn stedelingen en moeten het tuinieren echt leren, maar het enthousiasme en het ongeduld die uit je blog spreken, zijn voor ons heel herkenbaar. Dat gecombineerd met uitgebreid en zeer gerichte nuttige informatie! Jouw site is mijn absoluut favoriete tuinsite.
Hallo Sanne,
Dankjewel! Ik kan helaas niet kijken op de website, want ik heb geen Facebook (en nu al zo druk dat ik er ook maar niet meer aan begin, ik hoor dat Facebook veel tijd kost :-)).
Uiteindelijk ben ik nu ook een stedeling hoor, Spijkenisse heeft ondertussen meer dan 60.000 inwoners, en ik woon er ondertussen ook al weer 25 jaar. Maar ik heb wel het tuinieren van ouders en ooms en tantes gezien, misschien heeft dat wel net een zetje gegeven om zelf ook te gaan tuinieren.
Een mooi moestuinjaar gewenst!
Diana
bedankt Diana voor je reactie, hier heb ik zeker wat aan. ik heb trouwens geen tuin ik doe alles in potten, bakken en speciekuip naast het huis ik heb er wel 60 en het gaat hartstikke goed daarin. gr. marjo
Hallo Diana, het was een beetje het intrappen van een open deur jouw overpeinzing of je saai begon te worden. Je hebt het gemerkt ; ook al ben je een ” ervaren” tuinier zoals ik. Het is altijd leuk om alles toch nog weer eens door te lezen want je vergeet zo vaak wat. Het is vaak van : oh hoe zat het ook al weer even kijken op de site van Diana. Erg boeiend vind ik het ook altijd te lezen hoeveel verder jullie in het Westen al zijn met alles , het is z o, n groot verschil met de Noordelijkste tuinders; dan ben ik jaloers maar kan me tegelijkertijd ook verheugen op wat nog gaat komen.
Groetjes Simone
Hallo Simone,
Ja, het is altijd weer bijzonder om te zien en te horen hoeveel verschil er is op zo’n korte afstand. De broer van onze tuinbuurman woont in Groningen, en als hij op bezoek is wordt natuurlijk ook altijd de volkstuin bezocht, en hij verbaast zich erover hoeveel vroeger wij in Zuidwest Nederland zijn t.o.v. Noordoost Nederland. Wel veel meer regen hier, en veel meer wind, elk voordeel heeft ook weer een nadeel :-).
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ook ik geniet iedere keer weer van je schrijfsels.
Al een paar jaar heb ik aardappelen gepoot maar bij ons lukt het niet goed.
Twee jaar achter elkaar vies smakende aardappels en dit jaar grotendeels opgegeten door woelmuizen.
Wij wonen op veengrond en de pootaardappelen heb ik gewoon hier bij het tuincentrum gekocht, je zou dus zeggen dat ze geschikt zijn voor deze grond.
Kun jij mij advies geven welke aardappel het meest geschikt is voor veengrond?
Hartelijke groet,
Anne-Marijke
Hallo Anne-Marijke,
Wat jammer dat je nog nooit lekkere aardappelen hebt geteeld.
Het is voor mij ondoenlijk om te bedenken welk ras jij zou kunnen telen. Ik teel op kleigrond dus voor veengrond zou ik net zo lang en veel moeten zoeken als jij. Bovendien ken ik je voorkeuren niet, ik weet niet wat je vies vindt, kruimig of niet kruimig, vroeg of laat, biologisch of niet, voor bakken of koken, kleur, vorm, opbrengst; zoveel wensen zoveel aardappelrassen.
Ik kan je alleen adviseren er gewoon een avond voor te gaan zitten en op websites als bijvoorbeeld http://www.zaadhandelvanderwal.nl de rassenlijsten door te kijken en te zoeken naar het aardappelras met de eigenschappen die je zoekt.
groetjes en veel succes ermee!
Diana
Hallo Diana,
Je schrijft dat je je afvraagt of het wel nuttig is wat je schrijft. Je hebt denk ik geen idee! Mijn vriendin en ik zijn vorig jaar gestart met een moestuin, vanaf scratch. We leren alles al doende. Je website heeft er voor gezorgd dat we niet als kippen zonder kop bezig zijn. Dit jaar dankzij jou een prachtig teeltplan en zaaischema kunnen maken, mét bijbehorende tips per ras en plant. Wist ik vorig jaar echt niet welk ras andijvie er in onze tuin stond, dit jaar doelbewust St. Laurent besteld etc. Moestuinen lijkt zo makkelijk(net als huishouden), maar als je net begint valt er veel te leren en te onthouden. Hartelijk dank! En blijf vooral schrijven! Hier heb je in ieder geval 1 blije lezer. Groetjes Sanne (garden9.nl)
Hallo Sanne,
Dankjewel voor je aardige woorden, leuk om te horen dat jullie handige tips op de website hebben gevonden!
Een heel goed tweede moestuinjaar gewenst!!
Diana
Ik sluit me aan bij de rest, vooral niet stoppen hoor Diana. Ik vind je website en schrijfsels super. Ik lees elke keer weer met plezier mee en elk tuinjaar is toch net even anders. Ook vind ik het altijd interessant om te lezen hoe andere mensen bepaalde dingen aanpakken. Dus ga vooral zo door!
Groetjes,
Ray
Hallo Diana,
Je blijft geduldig alle ‘verontruste’ lezers antwoorden, complimenten! Ik heb een vraag over polycultuur. Door verschillende artikelen hier en daar werd ik enthousiast over deze kriskras-manier van tuinieren door veel planten bij elkaar te doen. Dit jaar wil ik ermee starten. Ben jij van plan ooit eens polycultuur toe te passen?
Groeten,
Angelique
Hallo Angelique,
Ik moest eerst opzoeken wat polycultuur eigenlijk betekent :-). En als ik zo de tekst op een paar websites lees denk ik dat ik het zomaar op een paar plaatsen in mijn tuin al doen. Onder andere in de kruidentuin waar hier kruiden en bloemen door elkaar staan, met planten uit meerdere gewasgroepen, en waarvan ik soms de bloem eet, soms de wortel, soms het blad. Maar ook in ons fruitbomenvak waar ik een paar vierkante meter over heb en altijd alles plant wat niet past in de vakken (dus nog 4 doperwten, 4 sla, 6 kroten, 30 centimeter radijs, 2 tuinbonen, etc., etc. En dat heeft denk ik wel heel veel voordelen, maar ook daar heb ik wel eens bonenluis gezien hoor, en aardvloeien in de radijs. Dat neemt niet weg dat ik het wel leuk vind, als ik geen volkstuin had en moest moestuinieren in de achtertuin, dat zou het er zo uitzien, als een mooie moestuin of eetbare siertuin, met van alles wat door elkaar heen.
Ik denk dat er maar 2 nadelen zijn en dat is dat op een gegeven moment in een tuin van bijna 500 vierkante meter het overzicht een beetje verloren gaat qua opbrengst, hoeveel krootjes staan er op hoeveel plaatsen en hoeveel wil ik er invriezen. Als alles groot wordt kun je misschien een peentje dat achterin de tuin staat niet meer vinden, dat soort dingen. Maar in een kleinere tuin denk ik heel leuk! En zoals gezegd, ik doe het zelf ook al wel een beetje, al blijft een veld vol aardappelen hier toch ook wel handig omdat ze allemaal in 1 keer worden gerooid, je bij het rooien geen andere plantenwortels kapot maakt, etc.. Maar ik ga zeker dit jaar weer een rijtje Tagetes langs de bonen zetten, en wat peterselie op een vrij hoekje bij andere groenten. Alle beetje helpen om zoveel mogelijk bestuivers en bestrijders naar de tuin te lokken (en ik vind het er ook altijd zo vrolijk uitzien).
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Dank voor je blog en website! Zoveel mensen zoveel meningen en dat maakt het voor een beginneling niet eenvoudig.
Ik woon sinds 2 jaar in de Achterhoek op een boerderij met ‘bonte grond’ zoals buurman/ akkerbouwer zegt. de moestuin is 10x10m. 3 compostbakken. Heerlijk tuinieren en zo anders dan in de Dordtse klei van voorheen.
De andere buurman/ veehouder heeft me weer een bakje = 10 kruiwagens ( niet overvol) verse stalmest geschonken. Vorig jaar heb ik dit net voor het poten van de aardappels in de grond verwerkt en we hebben veel mooie, grote Frieslanders en kolen geoogst. Nu wordt geadviseerd de mest een jaar te laten liggen. Ik heb dus de mest net buiten de moestuin naast de compostbakken gelegd. Was dit een goed idee ivm insecten?
Hallo Jannie,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Wij laten ook niet altijd mest een jaar liggen hoor. Voor de compostering is dat het beste, maar wij vinden het niet perse nodig. Wij gebruiken ook vaak verse mest maar die ligt dan wel al vanaf november/december op onze tuin al te composteren of te rusten. En daarmee heeft de mest tijd genoeg om te spoelen (vooral de ammoniak in de urine die ook in verse mest zit is heel schadelijk). Dus dan is de mest wel al een half jaar oud. En dan is het prima voor aardappelen, kool vruchtgewassen, bladgewassen, etc.. Niet voor uien, worteltjes en peulgewassen hoor.
Voor beestjes zijn we nooit bang, in/op/onder de grond zorgt het bodemleven zelf voor evenwicht en zoekt een teveel aan pissebedden of wat dan ook hun weg. Ik heb het natuurlijk niet over luizen, slakken, etc. maar van de insecten die in de mest leven hebben wij nog nooit last gehad.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Sinds een jaar kom ik regelmatig op je website. Aanleiding was dat ik vorig jaar geen aardappels in mijn tuin heb verbouwd. Ik dreigde zo met een open plek in mijn eveneens (deels vette) kleigrond (Oost-Groningen) te blijven zitten. Dat doet een moestuinder pijn aan de ogen. Dus besloot ik te googlen en belandde ik op jouw site.
Wat een schat aan informatie! Ik ging daarop experimenteren met groenten als aubergine, pepers, komkommer en tomaten. In de “volle grond”. Het is een succes geworden. Mede dankzij jouw nuttige tips.
Vanavond kom ik weer even kijken omdat ik half april wel piepers wil verbouwen. Middelvroege. Een deel van mijn 350m2 tuin is hiervoor omgespit. Gelukkig was het hier de afgelopen week droog en zakte ik niet tot de enkels in de modder.
Ik wens alle lezers veel plezier en succes met tuinieren.
Hallo Sikko,
Dankjewel voor je aardige woorden! Het succes van de komkommers, etc. in de volle grond zal vorig vast ook voor een heel groot deel met de mooie zomer te maken hebben gehad :-)! En dus hopen we op net zo’n mooie zomer dit jaar!
Wij gaan komende week de aardappelen poten.
groetjes en veel succes met zaaien en poten en planten!
Diana
Hoi Diana,
Ik lees sinds een maandjes mee op jouw website. Ben sinds vorig jaar een beginnend moestuiner met een veel te kleine en schaduwrijke tuin. Jouw tips helpen me om de juiste groenten voor mijn tuin te kiezen
Ik wil dit jaar serieus ook wat tomaten gaan telen in zo’n kleine kunststof kas. Op de camping (seizoen begint volgende week) hebben we namelijk wel ruimte en meer zon maar ook konijnen en muizen! Omdat tomaten giftig zijn hoop ik eigenlijk dat konijnen en muizen er niet aankomen maar is dat wel zo? Heb jij daar ervaring mee?
Groet,
Daniela
Hallo Daniela,
Geen idee of tomatenplanten ook giftig zijn voor muizen en konijnen (wat giftig is voor een mens is niet perse ook giftig voor andere dieren :-). En tomaten zijn ook niet heel erg giftig hoor, slechts licht giftig. En de planten zijn heel bitter (dat weet ik omdat je altijd wel eens bij het dieven en aanbinden kriebel aan je lip krijgt of zo, en tomatenplant is echt niet lekker). Ik kan niets over konijnen zeggen want die hebben we hier niet, maar muizen eten echt geen tomatenplanten, en ik kan me niet voorstellen dat konijnen ze wel lekker vinden (maar dat weet ik dus niet zeker, misschien dat iemand die dit leest nog wil beantwoorden). Hoe dan ook; de tomaten op een zonnige camping klinkt inderdaad wel heel veel beter dan in een krappe en donkere schaduwtuin.
Heel veel succes en plezier met de tomaten!
Diana