Gegrilde vijgen met serranoham
Details
Categorie: Hapjes
borrelhapje
Herkomst recept: Dagblad Trouw
Ingrediënten:
- 15 verse, rijpe vijgen
- 2 eetlepels honing
- sap en schil van 1 citroen
- 1,5 eetlepel balsamicoazijn
- 1 eetlepel verse rozemarijnnaaldjes, zeer fijn gehakt
- zout en vers gemalen zwarte peper
- 30 hele amandelen
- 1 eetlepel olijfolie
- 15 dunne plakken serranoham (eventueel te vervangen door parmaham)
Recept:
Halveer de vijgen en doe ze in een kom. Roer in een bakje honing, citroensap, citroenrasp (uiteraard zonder het bittere wit, alleen het geel), balsamicoazijn, rozemarijn, zout en peper naar smaak goed door elkaar. Giet deze dressing over de vijgen, schep dit om en laat een half uurtje intrekken. Rooster de amandelen lichtbruin in een koekepan die je hebt ingevet met 1 eetlepel olijfolie. Snijd de plakken ham in de lengte doormidden.
Verwarm de oven/grill voor op de hoogste stand. Duw in elke halve vijg voorzichtig een amandel en rol de halve vijg in een halve plak ham. Steek vast met een cocktailprikker en leg de in ham gerolde vijgen op een met bakpapier beklede bakplaat. Giet de honing-rozemarijnmarinade die na het marinieren van de vijgen in de kom achterbleef over de vijgen. Schuif de bakplaat met vijgen onder de hete grill en rooster ze ongeveer 7 minuten (tot de ham krokant en lichtbruin is en de vijgen zacht zijn). Serveer de vijgen warm of op kamertemperatuur.