Pruimencake
Herkomst recept: van de website Yummy in my Tummy die helaas niet meer bestaat.
Ingrediënten:
- 180 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 1/4e theelepel zout
- 1/4e theelepel gemalen gember
- 70 gram roomboter op kamertemperatuur
- 90 gram lichtbruine basterdsuiker
- 2 eieren
- 80 milliliter zonnebloemolie
- geraspte schil van 1 citroen
- 1,5 theelepel vanille-extract
- 8 rijpe pruimen
Recept:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een rechthoekig bakblik van 20 centimeter in met boter, bestuif met bloem en klop overtollig bloem uit het blik. Meng bloem, bakpoeder, zout en gember in een kom. Was de pruimen, halveer ze en ontpit ze (en ik heb ze ook ontveld omdat ik dat lekkerder vind). Klop de boter met een elektrische mixer romig in ongeveer 3 minuten. Voeg de suiker toe en klop nog 2 minuten. Voeg de eieren één voor één toe en klop een minuut na elk ei. Zet de mixer op middelhoge snelheid en klop de olie, de geraspte citroenschil en het vanille-extract door het botermengsel.Zet de mixer op een lage stand en voeg het bloemmengsel toe. Meng goed maar stop meteen daarna, niet te lang in blijven roeren/kloppen. Spatel het beslag in de bakvorm en verdeel evenredig over de vorm. Verdeel de pruimen over het beslag (met de open kant naar boven).Bak de cake 40 minuten in de oven of totdat de bovenkant goudbruin is en een prikker er schoon weer uitkomt. Laat 15 minuten afkoelen in de vorm en haal er dan uit en laat verder afkoelen op een bord. Bestrooi eventueel met poedersuiker.
Ook lekker! En ook heel gemakkelijk te maken. Het meeste werk is eigenlijk het schoonmaken van de pruimen. Ik had helaas geen rechthoekige vorm, maar met een ronde vorm van 24 centimeter doorsnede ging het ook prima (alleen krijg je punten cake in plaats van blokjes).