Pruimentaart
herkomst recept: weblog Caroline Brouwer (waar je trouwens nog veel meer leuke en lekkere bakrecepten met fruit vindt)
Ingrediënten:
- 125 gram suiker
- 75 gram koude boter
- 175 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 klein ei, losgeklopt
- 1 eetlepel cognac
- 750 gram pruimen ontpit, ontveld en doormidden gesneden
- poedersuiker
Recept:
Verwarm de oven voor op 190 graden en vet de wanden van een springvorm van 24 centimeter in en beleg de bodem met bakpapier. Meng de helft van de suiker door het bakmeel. Snijd de koude boter in stukjes en werk deze door het bakmeel. Meng het ei erdoor samen met de cognac en kneed alles met de handen door elkaar tot een deegbal – voeg iets meer bloem toe als het deeg te plakkerig is. Druk het deeg in de bakvorm. Verspreid de halve pruimen over het deeg en bestrooi dit met de overgebleven suiker. Bak de koek 50 minuten in de oven tot het deeg bruin is en het fruit zacht is. Eet warm of koud en bestrooi met de poedersuiker.
Lekkere taart! En makkelijk te maken, In het originele recept worden de halve pruimen met het velletje er nog aan gebruikt, maar ik vind het nu eenmaal lekkerder zonder velletje, maar is dus ook een optie. Ik had geen cognac in huis en heb een eetlepel zelfgemaakte pruimenlikeur gebruikt. Als je dat ook niet hebt is Grand Marnier o.i.d. ook vast lekker, en als je geen alcohol wilt gebruiken kun je bijvoorbeeld kiezen voor appelsap of pruimengelei.