Gevulde tomaten
4 personen
Herkomst recept: ?
Ingrediënten:
- 4 grote stevige vleestomaten (of kies zelfgeteelde ‘paprikavormige holle tomaten’!)
- 2 sjalotten, gepeld en gesnipperd
- 2 lente-uitjes, in ringen
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1/2 gele paprika
- 1/2 courgette
- 2 eetlepels olijfolie
- 100 gram couscous
- 1 deciliter water
- 2 eetlepels citroensap
- 1 eetlepel fijngesneden verse munt
- zout en peper
Recept:
Was de tomaten en snijd een kapje van de bovenkant. Hol de tomaten voorzichtig uit met een lepeltje, zorg dat het vruchtvlees intact blijft. Laat de tomaten ondersteboven op een stukje keukenpapier uitlekken. Snijd het achtergebleven vruchtvlees in kleine blokjes. Snijd de paprika en de courgette in kleine blokjes. Maak de couscous met water volgens de aanwijzingen op de verpakking (is een paar minuten wellen in kokend water). Verhit de olie in een pan en fruit hierin de gesnipperde sjalotjes en de geperste knoflook. Voeg paprikablokjes en courgetteblokjes toe en stoof dit gaar. Voeg dan de blokjes tomaat toe en haal van het vuur. Roer er de gare couscous door, samen met citroensap, munt en lente-uitjes en maak op smaak met zout en peper.
Vul met dit mengsel de tomaten en zet de gevulde tomaten in een licht ingevette ovenschaal (je houdt altijd vulling over, doe dit in een schaaltje en zet bij de tomaten in de ovenschaal). Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de tomaten ongeveer 15 minuten. Serveer per bord 1 gevulde tomaat en een schepje van het overgebleven en meegebakken mengsel. Met dit recept kun je eindeloos varieren; je kunt in plaats van couscous bijvoorbeeld rijst gebruiken, of er gehakt bij doen, of kaas, of andere groenten, andere kruiden, etc. Maar altijd lekker, met een frisse salade en vers stokbrood.