Tomatentaart
Details
Categorie: Bakken - Hartig
4 tot 6 personen
Herkomst recept: ?
Ingrediënten:
- 300 gram zelfrijzend bakmeel
- 200 gram boter
- mespunt zout, peper
- 3-4 eetlepels koud water
- Voor de vulling:
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 uien, in ringen gesneden
- 1 teentje knoflook, geperst
- 15 middelgrote tomaten
- 1 Spaanse peper, zaadlijsten verwijderd, ragfijn gesneden
- 1,2 deciliter gezeefde tomaten (liefst uiteraard zelfgemaakt, anders uit pak)
- 2 eetlepels suiker
Recept:
Ontvel de tomaten door ze in te kruisen en 15 seconden in kokend water te leggen. Snijd ze na het ontvellen in blokjes. Verhit de olie in de pan en fruit daarin de ui en knoflook. Voeg de tomatenblokjes en het fijngesneden pepertje toe. Verwarm dit en voeg dan de gezeefde tomaten en de suiker toe, laat dit in ongeveer een half uurtje zonder deksel zachtjes inkoken tot een dikke tomatensaus. Breng op smaak met zout en laat afkoelen.
Doe voor het deeg het zelfrijzend bakmeel met boter en zout en peper in de keukenmachine en draai tot je een kruimelig deeg hebt. Voeg dan zoveel water toe en kneed tot je een stevig deeg hebt. Doe de deegbal in een plastic zak en laat 30 minuten in de koelkast rusten. Verwarm de oven voor op 190 graden. Rol het deeg uit tot een lap van 25 centimeter doorsnede. Vet een taartbodem in en bekleed het deeg in de taartbodem. Prik gaatjes met een vork in de bodem en leg er bakpapier op en een blindvulling van bijvoorbeeld witte droogbonen op. Bak 15 minuten in de oven. Verwijder dan bonen en bakpapier en vul de taartbodem met het tomatenmengsel, bak dit nog 25 minuten in de oven.