Simpel tomatensoepje
voor 4 personen
Herkomst recept: is amper een recept, zo maak ik het al jaren
Ingrediënten:
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, geperst
- 1,5 kilo verse tomaten (of uit de vriezer)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel honing
- 1 chilipepertje (optioneel)
- zout en peper
- garnituur naar wens
Recept:
Snijd de tomaten in stukken en meng die met ui, knoflook, olijfolie, honing en het chilipepertje als je dat wilt gebruiken. Doe dit mengsel in een ovenschaal en rooster de tomaten ongeveer 45 minuten in een oven op 200 graden (tot de eerste tomatenvelletjes gaan verbranden). Draai het gare mengsel vervolgens door een passe-vite. Of doe het mengsel in een pan en pureer met een staafmixer en giet daarna door een niet al te fijne zeef. Maak op smaak met zout en peper (of een bouillonblokje). En garneer eventueel met wat je maar lekker vindt (en wat er voorhanden is in keukenkastje of tuin).
En dat is een dan een heel snel en simpel en toch heerlijk soepje. We eten dit zelf heel vaak samen, gewoon als lunch met een boterham met kaas, of bij thuiskomst als vieruurtje.
Als je visite krijgt is het misschien leuk om er dan toch iets meer luxe van te maken. Dien de soep dan op in borden en garneer met lekkere toevoegingen.
Op de foto zie je zelfgemaakte knoflookcroutons, een klein fijngesneden rood uitje, zelfgemaakte pesto uit de vriezer, zelfgemaakte chili-olie en wat pijnboompitjes.
Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor bijvoorbeeld fijngesneden peterselie, maggiplant, uitgebakken spekjes, zeer dun gesneden venkel, balletjes gehakt, stukjes mozzarella, een sliertje goede olijfolie, mascarponeroom, of wat dan ook.