Plaattaart van pompoen met geitenkaas
voor 4 personen
Herkomst recept: tijdschrift Delicious 2011 (met wat eigen aanpassingen)
Ingrediënten:
- 1 kilo pompoenvruchtvlees, schoon gewogen dus
- 1 rol bladerdeeg uit de koeling of 7 tot 8 plakjes diepvries-roomboterbladerdeeg
- 2 grote rode uien
- 150 gram verse zachte geitenkaas
- 125 gram walnoten, grof gehakt
- 2 takjes rozemarijn, de naaldjes fijngesneden
- 2 koffielepels honing
- 3 eetlepels olijfolie
- zout en peper naar smaak
Verwarm de oven voor op 220 graden en beleg een bakplaat met bakpapier. Snijd het pompoenvruchtvlees in stukken van 2 centimeter dik, de lengte maakt niet zo veel uit. Meng in een kom het pompoenvruchtvlees met de honing, 1 eetlepel olie en zout en peper naar smaak. Rooster de pompoenstukken in de voorverwarmde oven in ongeveer 25 tot 30 minuten. Schep de massa terug in de kom en laat wat afkoelen, maak er daarna met 2 vorken kleinere stukjes van. Schakel de oven terug naar 200 graden. Bekleed de bakplaat met een nieuw vel bakpapier, rol het bladerdeeg er op uit (of bij diepvriesbladerdeeg; leg de plakjes naast elkaar maar zo dat ze elkaar net overlappen en druk de zijkanten op elkaar zodat je een goed sluitende bodem krijgt. Verdeel de plakkerige pompoenstukjes/puree zo gelijkmatig mogelijk over het deeg, laat aan de randen 1,5 centimeter vrij.
Bak de taart 10 minuten in de oven. Pel ondertussen de uien en snijd ze in dunne halve ringen. Doe de halve uienringen in een kom en verkruimel de geitenkaas erover. Voeg de rozemarijn, 2 laatste 2 eetlepels olijfolie en de stukjes walnoot toe. Meng dit goed en maak eventueel nog op smaak met zout en peper (ik gebruik nu alleen peper want de geitenkaas is al zout). Haal na 10 minuten de taart met pompoen uit de oven, verdeel er dan het uien-geitenkaasmengsel over, zet weer terug in de oven en bak de taart nu nog 20 tot 25 minuten. Eet heet of lauwwarm maar zelf afgekoeld is het nog lekker.
Zo simpel en toch zo lekker! En heel gemakkelijk te maken. En ook nog van te voren voor te bereiden. Ik maakte zelf in de middag al de pompoen in de oven en liet die afkoelen. En ik maakte het uien-geitenkaasmengsel al en zette dat in de koelkast tot gebruik. Ik hoefde voor het avondeten dus alleen nog maar de bodem uit te rollen, pompoenstukjes erop, bakken, uienmengsel erbij en nog wat langer bakken. Klaar. En zoals gezegd erg lekker! In het officiële recept wordt geen honing gebruikt (maar dat vind ik zo lekker bij pompoen uit de oven). En in het officiële recept wordt de pompoen niet eerst geroosterd in de oven maar gekookt in water. (maar ik vind pompoen uit de oven lekkerder dan pompoen uit water). En in het officiële recept worden 4 rode uien gebruikt maar dat vond ik wel erg veel, ik heb 2 grote rode uien uit eigen tuin gebruikt. En tot slot heb ik iets meer walnoten gebruikt dan in het recept (125 gram in plaats van 100 gram, omdat ik die nu eenmaal had en het was lekker :-). Excuus voor de matige foto; het was al donker en dus bij lamplicht gemaakt, en pas toen we de taart al voor een flink deel hadden opgesmuld bedachten we dat het recept zo lekker was dat ik het op de website wilde zetten, met foto van de halve taart dan maar 🙂