Kruidige pastinaaksoep

Details

(1 beoordelingen)

Categorie: Soep

4 personen

herkomst recept: weblog Caroline Brouwer

Ingrediënten:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel boter
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst of fijngesneden
  • een stukje verse gember van 4 tot 5 centimeter, geschild en heel fijn geraspt
  • 1/4e theelepel komijnpoeder
  • 1/4e theelepel kardemompoeder (of eventueel 1/4e theelepel kaneelpoeder)
  • 1/4e theelepel cayennepoeder (of naar smaak)
  • 500 gram pastinaak, geschild en in kleine blokjes
  • 0,8 liter groentebouillon (zelfgemaakt of van tablet)
  • 1,5 deciliter kookroom
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 3 eetlepels geschaafde amandelen

Recept:

Rooster het amandelschaafsel op middelhoog vuur kort tot het lichtbruin en knapperig is. Laat afkoelen en bewaar tot gebruik in een afgesloten bakje. Doe de olie en boter samen in een hapjespan en verhit dit. Voeg en ui en knoflook toe en bak dit op laag vuur tot het gaar en glazig is (niet bruin laten worden). Voeg de geraspte gember en de kruiden toe en bak dit nog zachtjes een paar minuten terwijl je regelmatig roert. Voeg dan de pastinaak toe en bak al roerend nog een minuutje. Schenk dan de bouillon en de kookroom erbij, breng op smaak met zout en peper en laat dit een kwartiertje op laag vuur koken (tot de pastinaken zacht zijn).

Laat de soep iets afkoelen en pureer de soep vervolgens (met staafmixer of keukenmachine). Zelf vind ik het prettig om de soep daarna nog te zeven waardoor je een extra zachte structuur krijgt. Doe de soep in een pan en maak eventueel nog op smaak met zout en peper. Warm de soep op, schep in kommen of borden en garneer met het geroosterde amandelschaafsel.

Opmerking: officieel is het recept met volle melk, maar dat had ik niet in huis en ik vind kookroom zelf altijd fijn omdat het niet schift, het is tegenwoordig te koop in een gewone en een lightversie. Erg lekker soepje!

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief