Rabarbertaart met stroopwafels

Ingredienten

  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram koude boter in blokjes
  • 50 gram kristalsuiker
  • een snufje zout
  • 1 ei
  • 500 gram rabarber
  • 80 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eetlepels custardpoeder
  • 3 eetlepel paneermeel
  • 4 tot 5 stroopwafels

Details

(1 beoordelingen)

Bron: Algemeen Dagblad, mei 2015, Carin Leenders - de Vries
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 50 minuten
Totale tijd: 80 minuten
Voor: 6 personen
Categorie: Bakken - Zoet
Soort keuken: Nederlands

Lekkere taart (denk qua bodem en structuur een beetje aan ouderwetse appeltaart), lekker fris door veel rabarber en niet teveel suiker, dus helemaal niet zo zoet, en de stroopwafels geven een lekker extra smaakje. Niet moeilijk te maken. Ik had alleen geen springvorm van 20 centimeter en ik wilde de taart eigenlijk ook voor wat meer mensen maken. En dus heb ik anderhalf keer alle ingrediënten genomen en een springvorm van 28 centimeter gebruikt. Ging prima, de taart hoefde hier ook niet langer in de oven, de rabarber was goed gaar maar ook niet helemaal kapot gekookt. Voor herhaling vatbaar!

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius, boven- en onderwarmte. Vet de zijkanten van een springvorm van 20 centimeter in met boter en beleg de bodem met bakpapier.

Stap 2: Voor het deeg

Kneed het zelfrijzend bakmeel samen met de boter, zout, suiker en het ei tot een soepel deeg. Wikkel het deeg in wat huishoudfolie en laat het minimaal een half uur in de koelkast rusten (hier moest het wel een heel uur in de koelkast liggen voor het deeg weer zo stevig was dat het goed uit te rollen was).

Stap 3: Voor de vulling

Snijd de rabarberstengels in stukjes van ongeveer 2 centimeter en zet in een bakje apart. Meng de suiker, vanillesuiker en custardpoeder en zet in een bakje apart.

Stap 4: Eerste keer bakken

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht en bekleed de springvorm met het deeg, zorg voor een opstaande rand van zo'n 4 centimeter. Strooi het paneermeel over de bodem. Meng de rabarberstukjes met het suiker-custardmengsel en verdeel dat over de bodem in de vorm. Bak de taart 25 minuten tot die al lichtbruin en wat gaar wordt.

Stap 5: Tweede keer bakken + serveren

Haal de taart dan uit de oven, breek de stroopwafels in kleine stukjes en verdeel die over de taart. Bak de taart vervolgens nog eens 20 tot 25 minuten. Haal de taart uit de oven en laat op een rooster afkoelen tot je de taart uit de vorm kan halen. Lekker met wat licht gezoete en los geklopte crème fraîche of slagroom.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief