Chartreuse van asperges
Details
Categorie: Hoofdgerecht
4 personen
Herkomst recept: waarschijnlijk uit een oude uitgave van Tip Culinair
INGREDIËNTEN:
- 16 witte asperges van goede kwaliteit
- zout en peper
- 200 gram verse zalmfilet
- 100 gram verse zachte geitenkaas
- ½ deciliter slagroom
- 1 heel ei en 2 eidooiers
- 3 eetlepels fijngesneden verse bieslook
- 1 klein sjalotje, fijn gesnipperd
- Voor de saus:
- 1,25 deciliter crème fraiche
- 1 teentje knoflook
- 1 klein sjalotje, gesnipperd
- 1,5 eetlepel fijngesneden verse bieslook
- ½ eetlepel fijngesneden verse dille
- Zout, peper, citroensap
RECEPT:
Schil de asperges, verwijder de houtige achterkanten. Kook de asperges, samen met de schillen en de ‘kontjes’ in ruim kokend water in ongeveer 15-20 minuten beetgaar. Haal de asperges uit de pan en laat ze afkoelen, zeef en bewaar het kookvocht (schillen en kontjes gooi je nu weg). Neem een ronde taartvorm en meet de hoogte. Snijd de asperges vanaf de bovenkant gemeten op de hoogte van de taartvorm af. Snijd de korte asperges met kopje nu in de lengte doormidden (je hebt nu 32 gehalveerde ongeveer 12 centimeter lange aspergestukjes met kopje). Zet deze gehalveerde asperges met de kopjes naar beneden en de bolle kant tegen de rand aan rondom in de vorm, of doe dat later als ze nu nog omvallen. Snijd de rest van de asperges in kleine stukjes en snijd ook de zalmfilet in stukjes. Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de slagroom met de geitenkaas luchtig. Voeg het hele ei, de 2 dooiers, fijngesneden bieslook en sjalot toe en breng op smaak met zout en peper.
Doe het mengsel in het midden van de taartvorm, zorg dat in het midden het mengsel zit en de stukjes gehalveerde asperges ondersteboven een rand vormen. Bak dit, in het midden van de oven, in ongeveer 20 minuten gaar.
Neem ½ deciliter van het aspergekookvocht dat je hebt bewaard en voeg daar de crème fraiche en het hele maar wel gepelde knoflookteentje aan toe. Laat dit op zacht vuur tot de helft inkoken. Verwijder dan het teentje knoflook en voeg gesnipperde sjalot, bieslook en dille toe. Maak op smaak met zout, peper en wat druppels citroensap. Klop deze saus schuimig met een staafmixer.
Stort de chartreuse voorzichtig ondersteboven op een schaal. Als er nu vocht meekomt kun je dat met keukenpapier opdeppen. De chartreuse staat nu als een soort taart op de schaal, de gehalveerde asperges staan rondom, met de kopjes omhoog. Giet de saus rondom de chartreuse en zet op tafel, daar snijd/serveer je de chartreuse in punten.
Erg lekker! Ik ben alleen niet zo handig als het gaat om het mooi presenteren, met al die rechtopstaande stukjes asperges. Dus dat heb ik overgeslagen, ik heb de asperges in plaats daarvan (uiteraard deels) door het geitenkaas-eimengsel gedaan en de asperges voor de garnering gewoon netjes in een cirkel op de chartreuse gelegd. Misschien iets minder mooi, maar zeker niet minder lekker!