Koude kropslasoep met garnaaltjes
voorgerecht 4 personen
Recept uit een Allerhande of Tip Culinair
Ingrediënten:
- 1 Kropsla (of Bindsla)
- 1 sjalotje, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, geperst
- 2 eetlepels olijfolie
- 8 deciliter groentebouillon (zelfgemaakt of van tablet)
- 2 deciliter slagroom
- 1 theelepel citroensap
- zout, peper
- 100 gram gepelde Hollandse garnaaltjes
Recept:
Was en droog de sla en scheur ze in stukjes, bewaar echter het gele hart van de sla. Verhit de olie in een pan, fruit daarin de sjalot en knoflook 2 minuutjes, niet bruin laten worden. Voeg dan de kropsla toe en stoof dit een paar minuten. Voeg de bouillon toe laat dit 3 minuten koken. Voeg de room toe en nogmaals een paar minuten koken. Pureer dan de soep met een staafmixer en giet haar vervolgens door een zeef. Breng ruim op smaak met zout, peper en citroensap (koude soep heeft wat meer smaak nodig dan warme soep). Laat afkoelen en vervolgens in de koelkast koud worden. Snijd het achtergehouden gele hart van de sla in dunne reepjes. Doe de slasoep in de borden en leg er wat reepjes van het slahart in. Verdeel de garnaaltjes over de borden soep. Geef er vooral een stukje vers stokbrood bij.