Herfst 2015
De herfst is nu wel echt begonnen, wat een kletsnatte boel op de tuin. Zoveel regen gevallen afgelopen week (of eigenlijk al weken) dat we de hele week niet op de tuin zijn geweest. jammer…. want er is best veel te doen :-).
Op de foto de tuin met verhoogde bakken in de laagstaande septemberzon, nog vol planten en bloemen en kleuren.
Maar er komt een mooie week aan, en daar hopen we van te profiteren, gisteren alvast begonnen. Een klein beetje maar want de zaterdag is op onze volkstuin wel vaak een dag van de sociale contacten. Er wordt lang geluncht, vaak en lang gekletst, na de gedane arbeid nog lang gezellig gezeten en gedronken, soms ook nog gegeten, en in ieder geval nog meer gekletst….. mmmm, misschien zijn zaterdagen hier arbeidstechnisch gezien wel verloren dagen. Maar wel gezellig :-).
We waren in ieder geval blij weer eens gewoon lekker een hele dag buiten te zijn, in het najaarszonnetje. De tuin was er ook blij mee (met het zonnetje bedoel ik).
We plukten nog wat tomaten, en met het mooie weer dat er aankomt hopen we dat nog een week of 2 vol te kunnen houden.
En we plukten nog wat laatste sperzieboontjes van de stokken. Het blad wordt al geel en gaat al wat hangen, maar de boontjes zelf smaken nog prima.
De bleekselderij doet het dit jaar boven verwachting. En omdat ze niet zo goed tegen kou kan en er nu wel een tijd van koude nachten begint gaan we ze oogsten en invriezen.
En er bloeit nog van alles, de grote Agapanthus, de Afrikaantjes, de Gaillardia’s, Verbena’s, Salvia’s, er is voor ons nog veel te zien (en voor insecten nog veel te halen).
Op de foto de eenjarige Gomphrena haageana Strawberry Fields, is zeker een blijver voor in de verhoogde bak (ik heb haar al 2 keer eerder gehad maar toen stond ze in de volle grond en daar bleef ze laag en bloeide minder rijk). Nu is ze in bloei wel zo’n 50 centimeter hoog en bloeit al weken volop met 3 centimeter grote felrode ‘balletjes’ van bloempjes met vrolijke gele meeldraadjes ertussen.
En dit is traditioneel dan ook de tijd voor reflectie; wat doen we wel en wat doen we niet meer. Waar hebben we teveel van, en wat moeten we zeker volgend jaar meer zetten. Wat kleine opsommingen:
- meer stro buiten en in de kas juist geen stro meer
- meer knolvenkel want A) erg lekker en B) maar 3 keer kunnen eten en dat is duidelijk te weinig
- meer pastinaken want die zijn mislukt
- schorseneren want die hadden we dit jaar niet gezaaid en daar hebben we nu spijt van
- pompoen mag iets minder want we hebben er al wel 50 kilo van weggegeven (en hebben dan zelf ook nog wel 50 kilo over :-))
- minder pepers en meer paprika’s in de kassen (om de eenvoudige reden dat we nu eenmaal meer paprika’s dan pepers eten)
En zo discussiëren we af en toe door. Bij alles wat we oogsten bedenken we of we er te vroeg of te laat mee zijn. Of we er te veel of te weinig van hebben. Of het nog in de vriezer past. Of het in te maken is. Of we het volgend jaar weer willen zetten of niet, etc., etc. En zo gaat dat al ruim 20 jaar, elk jaar hebben van iets te veel, van iets anders te weinig, zijn er nutteloze gewassen, en is de vriezer al te vroeg vol.
Tot slot nog één foto van een mislukt nieuw geteeld gewas:
Zag ik afgelopen voorjaar in een tuinblad, zou erg leuk te telen zijn…. kikkererwten. Nou, leuk! En we vinden kikkererwten ook nog eens erg lekker.
Wel jammer, want ik had er dus ook expres wel een heel veldje voor bewaard, en veel kikkererwtenplantjes gezaaid (eind april). En sinds een week of 2 zijn ze oogstrijp. De opbrengst: 1 peul per plant. En in 1 peul zit 1 kikkererwt.
En dus hebben we van een stukje tuin van 2 x 2 meter 1 flinke hand kikkererwten. Ze zijn wel lekker trouwens, verse kikkererwten, beetje tussen kapucijner en sojaboon in. En ze zijn al op. En ik heb Ruud plechtig moeten beloven dat ik nooit meer zelf kikkererwten zaai. Ik heb nog geopperd dat het wel ook een nuttig gewas is, het levert veel goede compost op. Maar Ruud was niet te vermurwen, volgend jaar zullen we kikkererwten in de winkel moeten kopen :-).
Hoi Diana,
Wat ik me eigen afvroeg, heb je ook een tuinhuisje op je stuk grond staan?
Ik heb een nieuw stuk grond en er staat nog helemaal niets op, ben aan het wikken en wegen over een tuinhuisje (het is nu een erg gesleep met het tuingereedschap en ook irritant als je dingen vergeet mee te nemen)
Groeten, Saskia
Hallo Saskia,
Nee, wij hebben geen tuinhuis, dat is niet toegestaan op onze tuinbouwvereniging. Sinds kort zijn er wel kleine schuurtjes toegestaan, mits ze voldoen aan bepaalde afmetingen en zijn goedgekeurd door het bestuur van onze vereniging.
Wij hebben een flinke kist waar we ons gereedschap in bewaren, en we zetten ook altijd nog wel wat spullen in de kas.
Als je een tuinhuis mag zetten is het heel handig (je kunt er ook nog eens even in schuilen bij een korte regenbui). Maar anders is een kist of iets dergelijks in ieder geval wel heel handig, want elke keer al je spullen en gereedschap heen en weer sjouwen lijkt mij niet fijn.
groetjes en succes met alle plannen op je nieuwe stukjes grond!
Diana
hoi Saskia,
als je de mogelijkheid hebt: altijd doen
ben zelf in het gelukkige bezit van een hok van 3×3. Ik heb zelf de voorkant voorzien van openslaande deuren, een partij tegels er voor en voila een duur recreatiehuis is er niks bij 🙂 ik kom nu op de tuin evenveel om lekker te zitten met een wijntje oid als om te werken. Is ook erg gewild bij familie en vrienden.
Als je een scheef dakje erop hebt, krijg je ook nog eens gratis een ton vol fijn regenwater.
Diana je hebt het over bleekselderij invriezen.
Mijn vraag is hoe doe je dat.
Hallo Lies,
Ik vries ze rauw in, gewoon in kleine stukjes snijden, wassen en in porties in zakjes invriezen. Ze worden wel wat zacht na het vriezen, en dus niet meer geschikt voor in salades, maar heel erg goed bruikbaar voor bouillon, soep, saus, etc..
groetjes,
Diana
Jaaaa, het kikkererwten drama… bij mij ook bekend! Het zijn wel echt heel grappige plantjes, die een beetje vochtig aanvoelen. Maar mijn conclusie was vorig jaar ook: zonde van het veldje. Waarschijnlijk groeien ze toch beter in warme klimaten.
Mijn meloenen zijn trouwens ook niet gelukt en dat vind ik wel erg jammer.
Vooral de watermeloen (White Wonder) zag er schitterend uit, maar ondanks lang laten liggen toch niet rijp. De andere, Golden Crispy, rotte weg voordat ze echt rijp waren. Ik heb er een heleboel geproefd, maar de echte meloenensmaak heb ik niet gehad. Ik vermoed toch dat de koude bak echt te koud voor ze was…
Hallo Christa,
Ja, heel grappig, mooie planten, heel zacht. Mooie witte lipbloempjes. Maar 1 kikkererwt per plant is te weinig om er zelf een paar maaltjes van te kweken.
Wel lekker trouwens, die paar die ik heb kunnen oogsten en proeven :-).
Jammer dat de meloenen niets is geworden! Hier had ik 2 rassen staan, de Far North (en die deed het vroeg en prima) en de Minnesota Midget (en die werd helaas belaagd door onkruid, droogte en grote bossen basilicum en heeft daardoor slechts 2 vruchten gegeven). De 2 meloenen die je hebt zijn beiden wel meloenen die echt een veel langer seizoen nodig hebben, en met het koude voorjaar, de warme en droge zomer, en het vooralsnog kletsnatte koele najaar, kan ik me zeker voorstellen dat de planten en vruchten het moeilijk hebben gehad.
groetjes,
Diana
Dat staat daar ook nog goed vol, de kids deden dit weekend winkeltje met al onze groenteoverschotten! Verslagje op de blog 😉 waarom wil je eigenlijk geen stro meer in de kas? Hier werkt het prima.
Hallo,
Ja, er staat nog vanalles te bloeien, maar met een mooie herfst hoop ik er ook nog flink wat bietjes en knolvenkel, etc. van te oogsten.
Over het niet meer gebruiken van stro in de kas heb ik een tuindagboek en een pagina geschreven met beiden veel reacties, er zijn mensen die dezelfde ervaring hebben als ik en mensen met andere ervaringen. Ik zou het misschien nog een keer hebben aangedurfd maar mijn man Ruud wil het echt niet meer, 2 jaar bedekking en 2 jaar slecht groeiende planten en een matige opbrengst. En ik ben het in zoverre met hem eens dat het telen in een kas wel heel andere omstandigheden geeft dan buiten (m.b.t. water geven, ophoping meststoffen, etc.). En dit is dus de deal die ik met Ruud heb gesloten; buiten overal stro, in de kas niet.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ik ben bezig met mijn tuinindeling voor volgend jaar en loop een beetje vast. Ik heb namelijk geen vak voor nachtschade en wil dat ook niet. Alle schema’s met wisselteelt die ik bekeken heb wordt nachtschade genoemd en niet als je het niet verbouwd.
Als ik de wisselteelt goed wil toepassen wat kan ik dan het beste doen?
Bij alle voorbeelden wordt aangegeven:
Wortel/knol/ui>> nachtschade
Nachtschade>> vlinderbloemigen
Vorig jaar heb ik er niet veel problemen mee gehad aangezien we nog bezig waren met nieuwe percelen uitgraven. Maar weet nu niet meer wat te doen. Heb de rest van de gewassen wel volgens de regels gedaan.
Alvast bedankt!
Valerie
Hallo Valerie,
Als je niet van plan bent om aardappelen, tomaten, etc. te telen, dan kun je die volgens mij gewoon tussen je vruchtwisseling uit vissen. Bedenk uiteindelijk altijd dat je altijd minimaal 4 jaar tussen 2 keer dezelfde soort groente laat, dat is het allerbelangrijkste. En bedenk dat niet alle wortelgewassen familie van elkaar zijn (ui is van familie van knoflook, sjalot, prei maar bijvoorbeeld niet van wortelen, niet van bietjes, terwijl die ook op het veldje van de wortelgewassen thuis horen. Ik heb er een hele pagina over geschreven: https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/vruchtwisseling/. Ik hoop dat je daar wat verduidelijking kunt vinden.
groetjes,
Diana
Beste Diana, wij oogsten op dit moment grote hoeveelheden Quinoa zaad op onze zorgboerderij/tuinderij . Mooi droog, geen schimmels, met de hand gedorst. Rode quinoa, van biologisch zaaigoed (de Bolster) en biologisch geteeld. Gezien de grote opbrengst van de eerste planten gaat het straks om meerdere kilo’s biologisch zaaigoed. Heb jij een idee hoe we dat op een mooie manier aan de ‘man/vrouw’ zouden kunnen brengen ??? Mooi verpakken voorzien van kweekadvies is geen probleem, maar nu nog een handige manier om het voor een redelijke/bescheiden prijs bij geinteresseerden te krijgen………… Heb jij misschien ideeen ?
Plaats jij ook wel eens tips over dit soort dingen op jouw website, zodat anderen ons zouden kunnen vinden ? We zouden er zo graag een kleine opbrengst aan over willen houden, want we hebben ruimte voor een flinke boomgaard (sterappels !) waar we de bomen graag voor zouden willen kopen. Nou, ik hoor graag van je. En ontzettend bedankt voor al die leerzame dingen die we op jullie website vinden !
Hartelijke groeten van Remco Klein.
Hallo Remco,
Wat leuk dat jullie quinoa is gelukt! Ik heb haar vorig jaar gezaaid en toen was ze hier veel te laat rijp (niet rijp dus, in november). En dit jaar had ik nog maar 1 plantje uit het restantje zaden, maar dat ene plantje doet het goed. Rode quinoa is prachtig, ze doet me qua uiteerlijk erg denken aan de boomspinazie, en uiteindelijk levert het een mooie dikke purperen zadenknop op.
Ik begrijp dat jullie zelf geen website hebben waar je reclame kunt maken voor je quinoazaden?
Als je die wel hebt wil ik met alle plezier de link naar jullie website plaatsen.
Anders is wellicht plaatsing op marktplaats of ebay nog een optie, met mooie foto’s van planten en/of oogst, er worden veel zaden aangeboden op marktplaats en dan zal het toch lucratief zijn.
En ik wil hier natuurlijk ook reclame maken, ik vind het prima als je in antwoord hierop gegevens vermeld waar de zaden besteld kunnen worden. Maar ik zal wel eerlijk zijn, ik kan met mijn website echt niet op tegen bezoekersaantallen en dus mogelijke klanten zoals bijvoorbeeld marktplaats (jammer genoeg :-)). Maar laat maar gegevens hier achter als je denkt daar baat bij te hebben hoor!
groetjes,
Diana
Beste Diana,
Hartelijk dank voor je reactie, we hebben zelf geen website, en zullen nog even kijken wat nu handig is, bedankt voor de tips over marktplaats. Als ik onze gegevens achter wil laten, kan dat dan gewoon in een reactie op jouw bericht, of moet dat op een andere manier ?
Onze Quinoa oogst heeft – letterlijk- behoorlijk wat voeten in de aarde gehad hoor. Ik heb nog nooit zo vaak een stukje grond met de tuinslang water gegeven, als dat waar die 60 planten soms droog stonden van het zomer. En dit waren kennelijk voor quinoa ook bijzondere planten, want ze hebben zich – in tegenstelling tot een andere soort die we ook hadden – heel breed vertakt. Waardoor het aantal takken per plant met zaadpluimen niet te tellen was. De planten bezweken onder het gewicht, en we hebben ze van een soort wigwam van bamboestokken moeten voorzien om ze rechtop te houden. Nu het dorsen! Heel leuk werk, en na heel veel experimenteren – met in gedachte de Inca’s in de Andes die het toch waarschijnlijk ook gewoon met de hand oogstten – heb ik een manier gevonden om de zaadjes er droog uit te krijgen. Met de hand, en met behulp van de wind. Het ouderwetse ‘kaf van koren’ scheiden. Onze kas hangt nog vol met planten die te drogen hangen, dus als je een stofwolk over ziet trekken, dan zijn wij weer bezig ! Tot zover, ik hoor nog graag even wat de handigste manier is om eventueel onze gegevens kenbaar te maken. Alvast bedankt, met vriendelijke groeten van Remco Klein.
Hallo Remco,
Klinkt goed! Veel vertakkingen = veel opbrengst :-).
Mail me de gegevens even, inclusief prijs, verzendkosten, contactgegevens, etc., dan zal ik het in een eerstvolgend tuindagboek even melden (zoals gezegd, ik weet niet wat het resultaat is, maar wellicht heb je er iets aan).
groetjes,
Diana: [email protected]