Oogstmaand
….. en dat zullen we dan weten. Elke dag met tassen vol oogst naar huis (vorige maand ook al wel hoor, maar nu is er zoveel bij elkaar dat het bijna niet bij te benen is). Gisteren weer eens met een emmer tomaten naar huis, met courgettes (alweer ja), en kruiden. En zo snel naar de tuin want vandaag wordt de dag van het oogsten van bramen, blauwe bessen, sperziebonen, pronkbonen, paprika’s en komkommers.
En zo raakt de vriezer voller en voller. En er komt nog zoveel :-). De tomatentijd lijkt nu wel een beetje voorbij te zijn, we kunnen zeker nog voldoende oogsten om van te eten, maar de tijd van 2 emmers tomaten per week is nu wel voorbij. En dat is prima, voldoende saus in potten, voldoende sap in de vriezer. Één ras wil ik wel even apart noemen en dat is de Black & Red Boar. Ik zaai haar wel elke 2 of 3 jaar, want een erg leuke tomaat; vrij grote vleestomaten, mooie kleur van donkerpaarsbruin met bronsgroene streepjes, best vroeg, prima opbrengst, en dan ook nog een heerlijke volle tomatensmaak, extra zoetje, veel sap. Oftewel, ik hou wel een beetje van de Black & Red Boar. En zij blijkbaar ook van mij, want ik kon gisteren deze tomaat oogsten:
🙂
En als de tijd van tomaten langzaam voorbij gaat, komt de tijd van de paprika’s, er is altijd wel wat (ik klaag niet hoor :-)). Geen geweldig paprikajaar trouwens, met dank aan de slechte groei in kas 3, maar genoeg voor ons. En de eerste pepertjes rijpen. En eindelijk de eerste aubergine geoogst, het is hier wel echt een heel slecht auberginejaar, veel planten al vroeg last van meeldauw, slechte vruchtzetting en gewoon laat.
En afgelopen weekend de eerste rijpe pompoen geoogst:
De Galeux d’Eysines. Ze begon zonder wratten, en werd veel groter dan ik dacht. Dus ik twijfelde of ze wel klopte. Maar de wratten (het lijken wel doppinda’s) komen pas bij het rijpen. Er liggen nog 5 grote pompoenen (de grootste misschien wel 15 kilo zwaar). Deze kreeg na de regen (na de droogte daarvoor) een klein scheurtje, gelukkig zagen we het op tijd en hebben haar gelijk meegenomen. De andere pompoenen mogen nog een tijdje aan de plant blijven liggen, en als ze geoogst moeten worden mogen ze naar zolder, want ze zouden dan nog tot december bewaarbaar zijn. Ik heb trouwens gelijk een erg leuk recept van de pompoen gemaakt.
Jammer van de foto, maar deze Plaattaart met pompoen, geitenkaas, walnoten en rode uien was zo lekker dat we haar al voor de helft hadden opgesmuld voor ik bedacht dat ik het recept op de website wilde zetten en er dan een foto van wilde maken. Ziet er misschien niet lekker uit, maar is heel makkelijk te maken, en vooral, echt overheerlijk! Het recept kun je onderaan de pagina over de teelt van pompoenen vinden.
Nieuw voor mij, de zaden afgelopen winter gekregen, Nederlandse naam is kerstklimmer, Latijn is echt veel handiger bij het zoeken naar informatie en dan heet ze Diplocyclos palmatus).
Niet eetbaar trouwens, een soort sierkomkommertje. De 3 planten die ik in de kas heb staan groeien er lustig op los, zoeken al het raam op om buiten verder te slingeren. En sinds vorig week zien we de kleine gele bloempjes die gevolgd worden door olijfgrote vruchtjes, heldergroen met zilverwitte streepjes. Ze gaan in de herfst verkleuren naar rood met zilverwitte streepjes, vandaar de Nederlandse naam, de vruchtjes zijn lang houdbaar en worden in december als decoratie gebruikt. Ik zie het al wel een beetje voor me en ben benieuwd hoe ze nog verder gaat groeien, bloeien, hoeveel vruchtjes, wanneer ze kleuren, etc.. In ieder geval nu al leuk!
En tot slot dan nog een mededeling waar niemand die dit leest dan ook maar iets aan heeft. Maar ik wel, en dat is ook wat waard. Want ik ga uit eten, high tea, en dat zonder te betalen. Want ik heb dit jaar de wedstrijd gewonnen. Wie teelt de zwaarste Provenzano (is een grote tomaat).
Al 3 jaar hou ik samen met een tuinvriendin elk jaar een wedstrijdje, wie teelt de zwaarste tomaat. Uiteraard gebruiken we hetzelfde ras maar verder staat alles vrij, standplaats, voeding, dieven, wat dan ook, de zwaarste wint en de verliezer betaalt de high tea. Nou interesseert dat betalen me helemaal niet, ik wil met alle liefde een gezellige en lekkere high tea met een goede vriendin betalen. Maar na 3 jaar verliezen werd het voor mijn ego wel belangrij om toch ook eens te winnen. En dat is gelukt!!
Op de foto de eindstand van de wedstrijd, mijn zwaarste tomaat is de zwaarste tomaat van de wedstrijd (die van mijn tegenstandster was slechts een schamele 537 gram, dus gewonnen met een overmacht waar ik weer 3 jaar kan op kan teren (en de kans is best groot dat dat ook weer nodig zal zijn :-)).
En wat er met de tomaat gebeurd is? Die was genoeg voor een heel pannetje soep voor 2 personen.
Vorig jaar voor het eerst de kerstklimmer gezaaid.
Buiten….
Hele leuke slingers met bessen die tot ver na kerst rood kleurend mooi lagen te wezen in de kamer.
Dit jaar in de kas, inderdaad niet te houwen zijn ze!
Iets wat je niet kan eten en toch heel veel plezier van hebt.
Groet,Emmie
Hallo Emmie,
Dankjewel voor je aanvulling! Ik had slechts 3 zaden en om die reden durfde ik haar niet zo goed buiten te zetten. Nu ik hopelijk komende herfst/winter zelf genoeg zaden kan oogsten voor meer planten ga ik zeker volgend jaar ook kijken of ze buiten wil groeien – ik moet haar nu uit de komkommer, tomaten en paprika’s pulken (als ze niet meer naar boven kan slingeren, kruipt en sluipt ze gewoon weer naar beneden andere planten is :-)).
groetjes,
Diana
Moet de kerstklimmer in de volle grond?
Ik heb de planten nu in een hangmand in de kas…
Hallo Henriette,
Hier werd de kerstklimmer in de kas ruim 2 meter hoog. Het ligt er dus vooral aan hoe groot je hangmand is, hoe hoog die hangt en of er een mogelijkheid voor de plant is om te klimmen of te kruipen, ze zoekt vanzelf een weg.
groetjes,
Diana
Ha Diana, wat een lekkere dikke knoeperd van een tomaat! Mijn tomaten zijn er inmiddels een beetje klaar mee, ik overweeg de Dancing with Smurfs er maar helemaal uit te trekken. Het is een joekel van een plant (ondanks vlijtig dieven en snoeien) en er zijn in totaal maar vier tomaatjes aan gekomen. Jammer de bammer.
En dan heb ik inmiddels ook superveel witte vlieg in de Cavolo Nero en de boerenkool. Jij nog een tip om die vieze beestjes weg te krijgen? Zou het nog te eten zijn?
groetjes!
Chantal
Das raar, hier doet de dancing met smurfs het veels te goed…enorme plant vol met flinke trossen zwarte tomaten, helaas dit weekend na die enorme regen wel een heel aantal opengesprongen tomaten, maar die zitten al in de soep 🙂
Hallo Annemiek,
Goed om te horen!
Zie je, zo verschillend kan 1 ras geven op een andere plaats onder andere omstandigheden.
En soms is ook niet helemaal te begrijpen waarom. Mysteries der moestuin, noem ik het maar 🙂
groetjes,
Diana
Hoi Chantal,
Wat jammer dat de Dancing with Smurfs zo weinig vruchtjes heeft gegeven. Ik had er hier vorig jaar per plant toch zeker 60 of 70 vruchtjes aan. Zo maakt dat ook voor mij elk jaar weer duidelijk hoe belangrijk omstandigheden zijn, en die zijn in Nederland qua weer altijd al verschillend, en voeding, vocht, etc. maken ook veel verschil. Ik heb dit jaar voor de 4e keer de Sweet Lilac Bell-paprika staan, de vorige 3 keren een vrij vroege en rijkelijke oogst…… en nu bloeit ze nog niet eens. En waarom niet, geen idee.
Witte vlieg is erg lastig, als het er een paar zijn kun je ze nog wel afwrijven en goed wassen maar als het er zoveel zijn vrees ik dat je flink wat gratis vlees met je kool mee gaat koken. Ik gooi het altijd maar weg dan, maar er zijn ook mensen die het toch nog koken (in zout water zetten en een paar uur later wassen, heel grondig wassen).
Ik kreeg een aantal weken/maanden de tip om de planten te bespuiten met cola, dat zou helpen. Ik durf niet te zeggen of dat zo is, maar het is wellicht het proberen waard.
En uiteindelijk helpt voorkomen altijd het best; door bij het planten gelijk een zeer fijnmazig insectengaas over de kolen te spannen.
Ik las je blog nog (voor wie het niet kent: http://ikmoestuinieren.blogspot.nl/). Het is echt heel erg abnormaal dat een vreemde zonder dat je er zelf bent op je tuin komt en iets uit de grond gaat rukken. Ik heb het zelf afgelopen winter gehad met een vijg die hier uit een pot is gerukt/gestolen en ik was woest. Niet eens voor die 10 euro die de vijg had gekost, maar voor het idee. Dat er iemand met een eigen agenda over je tuin loopt te struinen, en zomaar iets steelt of vernietigt omdat hij of zij dat wil. Vóór die vijg was het hier zeker 8 of 9 jaar geleden dat er iets was gestolen of vernield, dus het komt niet vaak voor (in ieder geval niet op onze tuin), maar het is wel heel erg vervelend als het wel gebeurt. Misschien kun je, zonder nou echt een aanklacht in te dienen, tegen bestuursleden zeggen wat er is gebeurd. Zij kunnen daar nu ook niets mee maar misschien zijn er wel mensen met dezelfde ervaring als jij en kunnen ze in een nieuwsbrief of op een aanplakbrief of zo melden dat het echt niet de bedoeling is dat mensen zonder toestemming over andermans tuinen sluipen en daar planten uit de grond rukken.
groetjes,
Diana
Ik was al zo trots op mijn grote tomaat van 460 gram, maar dat deze valt in het niet.
Groetjes, Inge
Hallo Inge,
Nee hoor, ik zou ook heel erg trots zijn op een tomaat van 460 gram!
Ik had gewoon een ras dat van zichzelf al heel groot/zwaar wordt. Dat maakt het natuurlijk al makkelijker!
En van jouw tomaat kun je ongetwijfeld ook een pannetje soep maken 🙂
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
groenteman mag ik een pond tomaat van U, ha ha ha. Geweldig.
De pepers Jamaican Bell van 2 planten zijn geweldig gegroeid. Een aantal pepers heb ik groen/rood geoogst, door midden gesneden en gedroogd in de Stockly droger. Het resultaat is een peper die naar een pittige paprika smaakt. Ik heb hem als chips bij de quacemole gebruikt. Volgend jaar zet ik meerdere planten. Groetend, Marianne
Hallo Marianne,
Leuk! Ik ga dit jaar ook wel weer pepers drogen (om te malen).
Maar zoals jij dat hebt gedaan met de Jamaican Bell heb ik nog nooit gedaan, ga ik zeker ook eens proberen!
Goede oogst!
Diana
Wouw geweldig, hopelijk heb ik dit volgend jaar ook in mijn moestuin 😀
Hallo Elisa,
Ik hoop het ook :-)!
Maar ik laat geen foto’s zien van de doorgeschoten sla, van de slakkenaanval op de paprika’s en van de meeldauw in de komkommer, het is hier ook niet allemaal hosanna hoor, maar we mogen over het algemeen niet klagen.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Wat een prachttomaten en wat een berg oogst weer, sterkte hoor 😉
Hier nog een vraagje. Ik kreeg dit jaar van een vriendin een aantal bonen, maar ze wist niet precies wat het waren. Nu waren het echt van die hele dikke, sommige wit, anderen rood. De rode waren volgens haar vuurbonen ofzo. Nu vraag ik me af of beide soorten misschien pronkbonen zijn. Zo ja, wanneer ik oogst ik deze dan en hoe bereid ik ze dan? Eet je ze met peul/zonder peul etc…
Groetjes,
Debbie
Hallo Debbie,
Pronkbonen geven over het algemeen zaden(bonen dus) die gestreept zijn, met zwart en roze erin. Maar daar zijn wel uitzonderingen op, ik ken ook witzadige pronkbonen en zwartzadige pronkbonen. Pronkbonen zijn ook bijna altijd flink groter dan gewone bonen. En de peulen van pronkbonen hebben zonder uitzondering altijd een wat ruwachtig velletje (ze zijn niet glad).
Als je verschillende bonen hebt gehad zonder te weten wat het is kunnen het dus gekochte bonen zijn, maar ook zelfgeoogste bonen, gekruiste bonen. Ik zou ze zelf nooit aanpakken en zaaien als de gever niet weet wat het is. Misschien zet je stambonen bij stokken, stokbonen zonder stok, misschien zijn het wel rassen met draad, gekruiste rassen die niet lekker zijn, misschien heb je wel kidneybonen, of bruinen bonen, of wat dan ook. En niets zo smerig als bonen met draad (vind ik dan) en ik zou het zonde van mijn ruimte en tijd vinden om bonen te telen die achteraf niet lekker zou vinden.
Het is ook wel heel lastig te bepalen wat je hebt en wanneer je ze kunt oogsten en op welke manier je ze kunt eten (maar je kunt bijna alle bonen in jong stadium de peul eten, en in later stadium de bonen eten – het één is alleen lekkerder dan het ander en dat verschilt per ras). Ik weet niet of de bonen nu ondertussen groeien maar ik zou gewoon per plant kijken hoe het eruit ziet en oogsten wanneer het er lekker uitziet. Lange, smalle dunne, ronde boontjes zijn waarschijnlijk het lekkerst als sperziebonen. Platte bonen zijn waarschijnlijk snijbonen. De bonen met het ruwe velletje zijn pronkbonen en oogst je jong. En bonen waarin in een jong stadium al een verdikking in de peul komt zouden spekbonen of droogbonen kunnen zijn.
Veel meer dan dit kan ik je niet helpen.
Maar ik hoop dat het lekkere boontjes zijn!!
Diana
Dankjewel voor je uitgebreide reactie! Het waren zelfgeoogste bonen en ik wist dat het klimmers waren. Ook waren het maar 5 boontjes, dus ik heb ze op een vrij plekje bij een regenpijp gezet, dus geen grote risico’s hoor 😉
De bonen hebben idd een beetje stevige, ruw behaarde peulen, al van jongs af aan. Dus ik denk dan toch idd pronkbonen. Er zitten al wat dikke peulen tussen, dus die zal ik zo eens oogsten en doppen. Ikben benieuwd en hou je op de hoogte!
~Debbie
Nou, ik kookte de dikke bonen kort met peul en al en de peul was idd niet lekker. De boontje, formaat bruine boon, waren wel erg lekker zoet hoor! Ook de binnenkant van de peulen was wel lekker te eten, dus al met al best een geslaagd experiment 😉 Ik ga van de week nog even een paar jonge boontjes proberen met peul en al. Hetblijft leuk zo experimenteren met nieuwe dingen.
Groetjes weer!
Debbie
Hallo Debbie,
Het geldt voor bijna alle bonen, is de peul niet lekker, nooit de planten rooien maar dan gewoon wachten op dikke peulen met (droog)boontjes erin want die zijn dan bijna altijd alsnog heerlijk.
Veel succes met de oogst!
Diana
Hoi. Wat weer een leuk dagboek. En wat een giga tomaat! Ik vond mijn Black russian (die waarschijnlijk geen Black russian is…) van 498 gram al fors.
Groetjes Margriet
Hallo Margriet,
Dan is je Black Russian zeker geen Black Russian, want ik heb nog nooit een Black Russian van meer dan 100 gram geoogst. Alleen vleestomaten kunnen zo zwaar worden, en de Black Russian is geen vleestomaat :-). Maar als de tomaat lekker is, is het vast prima, en dan vind ik 498 gram echt enorm zwaar. Van alle planten van dit jaar heb ik maar 4 tomaten van meer dan 400 gram geoogst (waarvan dus deze ene Provenzano van 711 gram).
groetjes,
Diana
Wat een verschil toch in Nederland. Ik woon vlak bij Arnhem en bij mij begint de tomatenoogst pas. De meeste zijn nog groen. Ik heb pas wat van de Cherokee Purple (vleestomaat) kunnen oogsten. Eentje woog rond de 460 gr. Dit soort is heerlijk van smaak.
Diana ik heb deze nog niet teruggezien in je database. Heb je deze weleens gezet?
De Black & Red Boar heb ik ook staan, is inderdaad ook heerlijk van smaak. Een paar jaar geleden zaden bij jou gekocht en ook een blijver voor mij.
Groetjes, Cilia
Hallo,
Wat ben ik altijd blij als je iets in je tuindagboek geplaatst hebt! Altijd heel inspirerend en nuttig! Vorig jaar hebben wij voor het eerst een klein moestuintje geprobeerd en we waren onmiddellijk gebeten door de microbe! Dit jaar is onze moestuin dus al een serieus stuk groter geworden. Het één groeit al wat beter dan het ander maar al bij al zijn we toch wel heel tevreden. Alleen… mijn tomaten (trostomaten en vleestomaten) willen precies niet rijpen. Ik heb toch een aardig aantal tomaten hangen, ik heb heel het seizoen netjes gediefd, gemest, water gegeven en ik heb nu ook bladsnoei gedaan, maar kleuren… niet van! Kerstomaatjes wel en de paprika’s beginnen ook al. Hoe zou dit kunnen komen? staan niet in een serre maar wel beschermd/ overdekt…Begin nu toch wel een beetje ondeduldig te worden!
Hallo Fieke,
Leuk dat ook jij het moestuinvirus hebt gekregen :-)!
De vroegheid van tomaten hangt inderdaad af van de omstandigheden (wanneer gezaaid, wanneer uitgeplant, en in welke omstandigheden (wel of geen kas of afdak, zon of niet, voeding, etc.). Maar daarnaast is het gebruikte tomatenras minstens even belangrijk. Er zijn nu eenmaal vroege, middelvroege en late rassen en het verschil in rijptijd tussen een vroeg en een laat ras kan bij de teelt in een kas al een maand verschillen, bij de teelt buiten dus nog veel meer (langer).
De kans op een goede oogst in de buitenteelt van een laat vleestomatenras is erg klein.
Ik weet niet waar je zaden vandaan komen en welke rassen je dus teelt? Als het goed is wordt altijd vermeld wat de vroegheid van een tomatenras is (zo ongeveer want uiteraard is ook een mooie zomer daar nog wel van invloed op maar toch minder dan wordt verwacht), probeer altijd te kiezen voor vroege of middelvroege rassen, of als er een aantal dagen wordt genoemd voor rassen met een teeltduur korter van 75 dagen (voor de buitenteelt).
Misschien kun je eens kijken op mijn pagina over tomaten: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/tomaat/ (en dan onder het gedeelte kas, en buiten).
Ik hoop dat je toch nog lekkere rijpe tomaten kunt oogsten!
Diana
Leuk weer! Ik heb al twee potten bramenjam gemaakt van onze eigen bramen yay!
Hallo Mayra,
Leuk! En zoveel lekkerder dan gekochte bramenjam (en dat is dan voor een deel omdat het ook gewoon echt veel lekkerder is, en voor een deel omdat je weet welke bramen het zijn, hoe je ze hebt verzorgd en geoogst, en hoe je de jam hebt gemaakt, want allebei belangrijk :-)).
Veel plezier met inmaken!
Diana
Hallo Diana
Inderdaad, de plaattaart met pompoen is heerlijk! Het recept had ik al een tijdje bewaard. Vorig jaar maakte ik het met pompoenpuree uit de diepvries, omdat ik daar wat ruimte nodig had. Maar jouw idee om de pompoen te roosteren lijkt me nog veel lekkerder.
Heb je het recept precies zo beschreven als je het gemaakt hebt? Op de foto ziet het er prima uit. Maar je schrijft dat de oven tijdens het bakken op 100 graden moet. Moet dat niet 220 graden zijn?
Zo staat het op het pakje diepvriesbladerdeeg en zo heb ik destijds ook het recept overgenomen.
De tomatenplanten Red Robin van jouw zaden doen het uitstekend. Ze begonnen al heel vroeg te dragen in een slaapkamer op het zuiden en nu ze buiten staan kunnen we er nog steeds handenvol van plukken. Extra leuk voor mijn kleindochter die Robin heet.
Fijn weekend gewenst,
Wia
Hallo Wia,
Dankjewel voor de controle! Ik heb het gelijk veranderd in het recept. Ik begon het recept van de pompoenplaattaart inderdaad op 220 graden (voor het bakken van de pompoen). Ik heb de oven zelf naar 200 graden teruggezet omdat de pompoen al best aardig gekleurd was toen het uien-geitenkaasmengsel erbij moest, ik was bang voor het verbranden van de pompoenstukjes en wellicht ook de walnoten. Vandaar het ietsje terugzetten van mijn oven (maar elke oven is wat dat betreft ook weer anders). Maar zeker niet terug zetten naar 100 graden, dat zou veel te laag zijn. Zoals gezegd, ik ben erg blij dat je mijn typfout hebt gelezen en heb zojuist de 100 graden veranderd in 200 graden.
Nogmaals dank!
En leuk dat de Red Robin het zo goed doet! En zelf vonden we het ook naast de prima oogst ook nog eens echt een lekker tomaatje. Heel toevallig heb ik haar zelf ook weer. Niet gezaaid, maar waar ze vorig jaar stond kwam eind voorjaar spontaan een zaailing op. Dus wel heel laat, maar nu zitten er tomaatjes in, ik hoop dat ze met wat mooi weer nog rijp willen worden.
groetjes,
Diana
p.s.: heb je ook de programma’s van Yvette van Boven op NPO 2 gezien? Die soufflétaart met geitenkaas, die ga ik zeker ook eens maken (wij hebben alleen geen zevenblad (gelukkig :-)) maar daar ga ik dan gewoon snijbiet of zo voor gebruiken). Ze liet nog meer leuke recepten zien, de makreelmousse, de brandade, de ginger ale, ik ga nog wel meer maken uit het programma, en ook gelijk de Homemadeboeken weer eens uit de kast gehaald :-).
Dag Diana
Het programma op NPO 2 met Yvette van Boven heb ik niet gezien. Maar zonet zag ik op google allerlei lekkere recepten van haar. Dank je voor deze aanrader.
Ook Mergenmetz heeft een leuke site. Zij hebben een tuin die regelmatig te bezoeken is en geven naast allerlei tuintips ook recepten. Niet alleen van de gewone groenten, maar ook van “onkruiden” zoals: look zonder look, knopkruid, zevenblad en Japanse duizendknoop.
Misschien helpt het ook bij de bestrijding van deze soorten. Planten kunnen immers horen, weten al jouw lezers. Wie weet schrikken ze als we roepen: “als jij je uitzaait vreet ik je op”.
Groetjes,
Wia
Hoi Wia,
Koken met van Boven van Yvette van Boven is echt heel erg leuk, het zijn slechts 10 afleveringen, 5 vorige week en 5 deze week (maandag tot en met vrijdag op NPO 2, tijd 19.25 uur). En alle afleveringen die al zijn geweest kun je hier terug zien: http://www.vpro.nl/programmas/koken-met-van-boven/alles.html. Van zelfgemaakte gingerale, melk-citroenlikeur, chili met chocolade, taart met zevenblad en geitenkaas, brandade en makreelmousse, hartige hangop, etc., en op een leuke en vrolijke manier (met hond Marie).
De website van Mergenmetz kende ik nog niet, maar daar ga ik zeker deze week eens wat uitgebreider op kijken (wie ook wil kijken: http://www.mergenmetz.nl/).
groetjes,
Diana