Bijzonder
Ook wij hebben heel, heel gewone groenten. Van ‘gewone’ Zwitserse Reuzen prei en Laurent krulandijvie tot Superschmelz koolrabi en Amsterse Bak worteltjes.
Maar ik heb wel een voorliefde voor bijzondere en/of mooie soorten. Elk jaar probeer ik weer iets te vinden dat anders is dan het gewone, soms valt het tegen maar soms is het geweldig :-).
Geweldig, nu al………
Komkommer Red Hmong. Links bovenin zie je de komkommer zoals je die eet, rechts is ze waarschijnlijk al iets overrijp, hoewel ik haar ook zo nog wel wil proeven. Links is ze (lastig op de foto te zien door al het groene blad eromheen) lichtgroen met middengroen, en met roodbruine vlekjes. Bijzonder. En lekker, want dat is ook belangrijk, lekkere frisse komkommersmaak zonder bitter en met veel sap. Grote groeikrachtige planten, prima opbrengst, wel aan de late kant (want pas nu begint de volle oogst).
Ook heel bijzonder (en prachtig :-));
Tomaat Blue Pitts. Nog nooit zo gezien, echt meer roze dan rood, en onrijp eerder lilapaars dan het blauwpaarse van de originele OSU Blue. Prachtig!! Maar wel met 2 kleine kanttekeningen, geen geweldige opbrengst (niet slecht maar ook niet heel erg goed). En de smaak is goed, maar niet uitzonderlijk goed. En zoals ik al eerder zei is de smaak wel ook heel belangrijk. Maar alleen al omdat ze zo mooi is mag ze blijven.
Niet perse heel mooi maar voor mij wel heel bijzonder:
Pompoen Galeux d’Eysines. Per ongeluk verkeerde zaden besteld (ik had New England Sugar Pie willen bestellen maar maakte zelf een foutje in het bestelnummer). En toen kreeg ik dus deze, ik had er wat bedenkingen bij. Maar ben er nu al erg blij mee, groter dan ik had verwacht (gaat bijna wel richting Muscat de Provence qua formaat), en er liggen al 6 van deze pompoenen in ons veldje van 4 planten, en ze zijn nog lang niet uitgegroeid en uitgebloeid. Over de smaak kan ik nog niks zeggen, want het duurt natuurlijk nog tot in september voor de pompoenen rijp zijn, maar ze staat bekend als een pompoen met extra zoet en aromatisch vruchtvlees. Ik wacht het af (met spanning :-)).
Al eens eerder geteeld maar ik blijf het zelf ook altijd nog bijzonder vinden, en vooral prachtig:
Paprika Sweet Black Hungarian, onrijp zeer glanzend en diepdonkerpaars, tegen lakzwart aan. Als de paprika’s gaan rijpen worden ze heel donkerrood. Onrijp en rijp lekker, onrijp minder bitter dan de meeste paprika’s die donkergroen beginnen.
Ook bijzonder, dit jaar hoop ik voor het eerst op een ‘volwassen’ oogst:
Want een heel veldje vol gezet met deze Edamame Soja van het ras Black Jet. Sinds ik zag dat je ze rauw in de peulen in kan vriezen kan ik nu al veel leuke recepten bedenken voor komende winter, want ze kunnen dan gewoon in een lekkere salade (al dan niet samen met wat tuinboontjes en verse kapucijners uit dezelfde vriezer).
En tot slot nog mijn overzichtsfoto van de tomaten van dit jaar. Ze zijn het niet allemaal, want er zijn nog wat rassen die nog moeten rijpen en een paar rassen waar toevallig nu net geen rijpe tomaat van te oogsten was.
Maar 1 keer per zomer probeer ik de salontafel voor het raam te zetten en die vol te laden met een tomatenoogst. Wat mij betreft de beste (en mooiste) manier om te laten zien dat er zo heel veel meer aan vormen en kleuren in tomaten bestaan dan dat we in de winkels zien. En je kunt er bijna al bij bedenken dat dan ook de smaken wel van elkaar verschillen, en dat is ook echt zo.
Voor de gelegenheid een iets grotere foto geplaats:
Van de Zigan Noir en Jaune Flammée via de Orange Flasch en Sweet Baby tot de Green Doctor’s Frosted en Andine Cornue.
En dat is dan gelijk het einde van dit tuindagboek, het lijkt op zo’n foto niet eens heel veel, maar ik kan vertellen dat het ruim 15 kilo aan tomaten is (3 volle emmers gisteren op de fiets meegetorst (plus de benodigde courgettes, uien en basilicum :-). Ik ga tomatensaus inmaken .
1 woord: wow! (Denk nu dat ik volgend jaar echt meer soorten moet zetten en ben al nieuwsgierig aan het rondkijken op www)
Groetjes!
Hallo Kim,
Ja, er bestaan zoveel rassen (ik ken 1 website waar ondertussen meer dan 15.000 rassen worden beschreven: http://ventmarin.free.fr/passion_tomates/passion_tomate.htm). Ik denk dat daar dan wel heel veel dezelfde rassen onder dezelfde naam tussen zitten, of kruisingen die zo enorm op elkaar lijken dat wij ze niet als afzonderlijke rassen zouden kennen. Maar toch, het geeft maar aan dat er enorm veel rassen zijn = verschillen in kleur, vorm, grootte, smaak, consistentie, etc..
groetjes,
Diana
Geweldige foto ! Wat een opbrengst, daar doe je nu allemaal voor.
Nog bedankt voor de tip om de bieten in de oven te bereiden. Voortaan gaan alle bieten bij mij in de oven. De smaak is veel intenser dan die van de gekookte biet. Top gewoon.
Hallo Anneke,
Wat leuk dat je het al hebt geprobeerd!
En dat het ook bij jou een succes is!
Ook hier vinden we de smaak veel geconcentreerder, ik zie het al aan de kleur als ik de bieten rasp, veel donkerder meet een veel meer uitgesproken geur.
groetjes,
Diana
Wat een leuke site en een (prachtige foto van de) tomatencollectie!
Hallo Francine,
Dankjewel!
Ik hoop dat je wat handige informatie op de website kunt vinden!
groetjes,
Diana
Ik kuil mijn bieten ieder jaar in. In een metselspeciebak leg ik een laag zand. Daarop de bieten die elkaar niet mogen aanraken. Vervolgens weer een laag zand, bieten etc, etc. Eindig met zand. Zo blijven de bieten in de schuur een jaar goed. Ik maak de bieten ook in de oven klaar. Ik strooi er peper en zout over en stop er een paar takjes rozemarijn bij. Aluminiumfolie dicht. Als ze uit de oven komen snijd ik ze bijna doormidden en doe er een kloddertje crème fraiche in. Heerlijk!!!
Hallo Anita,
Wij hebben 2 vriezers en dus kan ik het me veroorloven om de bieten gewoon in te vriezen. Maar vroeger bewaarden we de bieten ook in kistjes met zand in de schuur (echt inkuilen in de grond is hier geen optie, in verband met de hoge grondwaterstand).
Een beetje rozemarijn bij de bietjes klinkt lekker, ga ik zeker eens proberen!
groetjes,
Diana
nou Diana, jouw Sequoia paarse snijboon is geweldig! wat een opbrengst voor een stamboon en ze smaken heerlijk, we eten ze vanavond weer! En ook die vind ik heel bijzonder, de zebra bonen staan in bloei dus nog even en dan kunnen we die eens testen op smaak 🙂
Hallo Annemiek,
Leuk om te horen dat de Sequoia het goed doet!
Ik hoop dat je de Selma Zèbre ook lekker vindt!
Succes en plezier met oogsten!
Diana