Feestje
Vorige maand was Ruud jarig. En dat vieren we ook altijd nog een keer op de tuin, soms wat later en soms wat vroeger, hoe het ons zo uitkomt. En gisteren was er een mooie dag voor; mooi weer, de 14 of 15 mensen die er altijd zijn als we op zaterdag wat drinken na gedane arbeid konden allemaal.
En dus mijn best gedaan in de keuken. Altijd een beetje zoeken naar leuke recepten, want er is geen water, wel elektriciteit maar om bij 40 graden in de kas te gaan staan koken is op z’n zachtst gezegd ‘ongewenst’ :-). Dus vooral ‘picknick-recepten’ zoeken.
En een paar van die recepten waren zo geslaagd dat ik ze straks en vanavond op de website zal zetten.
Sorry voor het groene licht op de foto maar we zitten nu eenmaal op het terras dat in de zomer is overspannen met groen raffia tegen de zon (met de kas in onze rug en uit de wind is het er al warm genoeg).
Het was lekker, en gezellig. En het leukst dit jaar; alles vegetarisch (wij zijn geen vegetariërs maar ik vind het wel heel leuk om zonder vlees of vis te koken). En bijna alles van eigen tuin; aardbeien, jonge courgettes met bloemen, knoflook, kruiden, venkel, verse doperwtjes. Niks leukers als koken met groenten en fruit uit eigen tuin!
Corsicaanse taart met courgettebloemen (recept van Ottolenghi, uit Plenty More):
Aardbeientaart met chocolade en basilicumcrème (recept van baksels.net)
En verder nog een vegetarische Minestronesoep gemaakt (met de eerste knolvenkel en 14 eerste boontjes van eigen tuin), een Frittata van verse doperwtjes, munt en geitenkaas, een ‘Baba Ganoush’ (al mag dat zo natuurlijk niet heten) van courgette met yoghurt en vleugje roquefort. Allemaal lekker met Turks brood en een glas koele witte wijn. We zijn nog een tijd nadat de zon onderging blijven zitten.
Maar nu is het zondag, de dag voor de aankomend week met hittegolf. Dus vandaag hard werken op de tuin. Want de kassen wil ik klaar hebben voor de hitte komt (komende week kunnen we er alleen in ochtend en avond in, overdag zal het er meer dan 50 graden in worden). Dus ik wil echt gediefd, getopt, getikt en opgebonden hebben voor de echte warmte begint.
En daarnaast kunnen we vandaag een grote tas vol kapucijners oogsten. De planten mogen er ook gelijk uit. En tot slot kunnen we de voorgezaaide kikkererwten uit gaan planten.
Wordt voor ons ook voor het eerst dat we kikkererwten telen. We hebben ze vorig jaar geproefd bij een Griekse tuinbuurman, en vers rauw van de plant lijken ze wel iets op een kruising tussen doperwten en sojaboontjes (in mijn herinnering). We zijn benieuwd of ze dit jaar bij ons willen groeien en bloeien en verse kikkererwten willen geven.
Dus hier stopt ook gelijk mijn tuindagboek alweer, ik ga nog even 1 recept van bovenstaande op de website zetten (de aardbeientaart, op de pagina van de aardbeien, want dat was een groot succes hier – en nu kunnen er volop aardbeien worden geoogst). Mocht je eens tijd hebben (want het is geen taart die je in een half uurtje maakt, maar zeker niet moeilijk om te maken), dan vind ik zelf deze taart wel echt een aanrader, met witte en pure chocolade en verse basilicum in de crème. De baktijd is maar kort (25 minuten), dus wellicht leuk om ergens in de komende warme dagen te maken, als het te warm is voor de tuin :-).
Nu snel naar de tuin…… maar wel tot slot nog even een foto van de tomaat Sweet Olive:
De bovenste tomaatjes al niet helemaal groen meer. En daarmee gaat ze hoogstwaarschijnlijk het eerste rijpe tomaatje worden dat we dit jaar kunnen oogsten, wellicht over een dag of 4…. zo ongeveer.
gezelligheid kent geen tijd, wat mooi om met zo’n hele koppel te vieren, tuinverjaardag! Bij ons waren gister de “die-eetvriendjes” waar we mee mochten genieten van eten. Met nadruk op eet en niet dieet natuurlijk. Op het vlees na (hazenrug met talisker-whikysaus) alles uit de tuin; peulen, gekookte opperdoezer ronde (die dus niet meer zo heten vanwege beschermde naam maar nu Alberger ronde), gebakken rote emmelie, de laatste asperges in een schotel en aardbeien na met slagroom) dus smikkelen en smullen. Tuinieren is toch zooooo lekker. Succes met al het werk en daarna de warmte. Groene groet.
Hallo Hetty,
Klinkt ook heel gezellig! Ja, het is geweldig om met groenten uit eigen tuin te koken en te bakken, als is het maar omdat je er zo je best voor hebt gedaan om het te zaaien en te verzorgen of te snoeien of wat dan ook, dat maakt het al lekkerder. En dan blijkt het ook nog echt lekkerder te zijn, elk jaar zijn de eerste eigen doperwtjes, aardbeien en krulandijvie weer een klein feestje :-).
groetjes,
Diana
Wat een mooie gerechten. Het ziet er zo fleurig en lekker uit. Prachtig. Nog gefeliciteerd, trouwens.
Groeten,
Madelon
Hallo Madelon,
Dankjewel!
Het was een mooie dag, aanstaande zaterdag wordt het veel te warm op het volkstuinencomplex om er te zijn (met alle kassen om ons heen kunnen we altijd nog wel een graad of 4 bij de verwachte temperatuur optellen :-).
Fijn weekend!
Diana
Hallo Diana!
Allereerst gefeliciteerd! Het ziet er allemaal heel gezellig en lekker uit!
Ik ben zeer geïnteresseerd in je (komende) ervaringen met de kikkererwten. Onze kapucijners mogen er ook bijna uit. Kunnen wij dan nu nog kikkererwten zaaien om daarvoor in de plaats te zetten? Of zijn we daar al te laat mee?
Groeten en fijne week!
Isadora
Hallo Isadora,
Dankjewel! Het wordt ook ons eerste kikkererwtenjaar, dus ik weet niet of ik de juiste persoon ben om je te adviseren. Maar ik had bedacht dat ik ze vooral niet te vroeg zou moeten zaaien, want een late juni-nachtvorst zou misschien wel heel slecht voor ze zijn. Dus ik heb ze 2,5 week geleden gezaaid maar die zaden kiemden niet, na een week eens 1 zaadje opgegraven maar de zaden waren rot en geschimmeld en zacht. Dat waren zaden van een toko, misschien oude zaden of op te hoge temperaturen gedroogd. Vervolgens kikkererwten van het merk Valle del Sole (bij Albert Heijn) gekocht en die kiemden binnen 1 week, gezaaid zoals bonen (dus in potgrond met flink wat brekerzand en niet teveel water geven). Het lijkt me dus nog op tijd om nu te zaaien, met het warme weer zullen de zaden ongetwijfeld dan ook snel kiemen. En dan zou een plekje waar peulvruchten hebben gestaan die geen familie zijn (en er is verder niets dichtbij familie van de kikkererwt) prima zijn. Lijkt mij, zoals gezegd is het voor mij ook nieuw hoor.
groetjes en veel succes/plezier met zaaien,
Diana
Gefeliciteerd daar. Het ziet er geweldig feestelijk uit.
Iedereen sus6 met de voorbereidingen voor de warmte
Gefelicteerd!
Het ziet er gezellig en smakelijk uit.
Vraagje, ik heb de kruiden van de AH gezaaid en verpot. Alleen bij de dille lijken het 2 soorten te zijn. De ene kant lijkt er wel als dille uit te zien, maar de andere kant ziet er meer als koriander/peterselie uit. Maar geen idee wat het is. Er staat een foto op mijn blog. Iemand van jullie een idee wat het is?
En wanneer kun je tijm verpotten? Hij blijft zo klein, maar heeft naast de 2 kiemblaadjes wel ook al 4 kleine normale blaadjes lijkt het.
Als ik zo de foto’s steeds van je zie kan ik niet wachten tot ik hopelijk volgend jaar een huis met tuin heb en ik ook een soort moestuin kan beginnen. Met kasje, want die tomaten en paprika’s zien er allemaal veel te leuk uit.
Groetjes Lanka
Hallo Lanka,
Ik zou nog even wachten met het verplanten van de tijm, ze ziet er op de foto op je website nog heel klein uit (even de link, dan kunnen eventueel andere mensen ook kijken: http://lanka-maakt-mee.blogspot.nl/2015/06/moestuin-oogst-en-rare-kruiden.html). Ik weet niet waar je de zaailingen hebt staan, maar tijm wil graag zonnig en warm en droog qua grond staan. Nu is het een slecht moment om deze week de zaailingen buiten te zetten (want het is nu wel erg warm en zonnig, de zaailingen kunnen verbranden na de overgang van zo donker naar zo zonnig) maar wellicht kun je bij niet te zonnig weer de zaailingen al eens een middagje buiten zetten. En het zou fijn zijn als de worteltjes in potgrond staan die verluchtigd/verarmd is met wat brekerzand. En tot slot; houd de plantjes niet droog maar geef ze zeker niet teveel water.
Over de andere foto; het ziet eruit als koriander maar er bestaat ook nog wel onkruid met ongeveer hetzelfde blad. Maar het is makkelijk uit te vinden; haal met je vingernagels 1/4e van een blaadjes weg, wrijf het tussen je vingers en proef het; dan weet je gelijk of het peterselie of koriander is, en als het naar geen van beiden smaakt is de kans groot dat het gewoon onkruid is (van een zaadje dat altijd wel in potgrond kan zitten).
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Dank voor je reactie.
Ik zal de tijm buiten werktijden buiten zetten als de ergste hitte wat voorbij is. Dat is waarschijnlijk in de schaduw dan, maar dan zit er in ieder geval geen glas meer tussen.
Helaas heb ik nog weinig ervaring met verse kruiden. Ik gok dat het dan koriander wel is. Maar ik ga het nog een keer laten proeven aan iemand die vaker met verse kruiden kookt.
Wel bijzonder dat er in zo’n AH zaaimatje dan koriander zit, waren zaailingen vanuit AH ding. Neem toch aan dat in die kokostablet geen onkruidzaden zaten.
Groetjes Lanka
hoi Diana,
Gisteravond de moestuin ‘hittegolfklaar’ gemaakt: alles water gegeven en nieuw stro om de jonge aanplant gelegd. Het lijkt nu echt een stal!
Alleen twijfel ik nu of dit wel goed is omdat een collega me vroeg of ik niet bang was dat het stro zou gaan branden door de hitte… Oei, helemaal niet bij stil gestaan.
Hoe kijk jij daar tegenaan? Moet ik het stro nu gaan gieten 🙁
Ben benieuwd naar je reactie.
Groeten, Christa
Hallo Christa,
Of stro spontaan kan gaan branden durf ik niet met zekerheid te zeggen maar ik geloof daar niet zo in. Ik denk dat de laag stro te dun is, en de grond eronder te vochtig is. Ik heb nog nooit gehoord van een laag stro dat uit zichzelf gaat branden (wel natuurlijk als er een vuurtje bij wordt gehouden). Op boerderijen vliegt het ook niet in de fik. Ik heb wel eens een brandje gezien op de volkstuin, dat was een flinke berg houtsnippers die open en bloot lag en was gaan composteren en in combinatie met het weer (eerst regen, goed voor de compostering, en daarna droog en warm) begon te smeulen en uiteindelijk kleine vlammetjes maakte. Ik ben dus banger voor een hoop stro waar geen plastic op ligt dan voor een laagje stro op vochtige grond. Maar dat neemt niet weg dat het goed is om erover na te denken en het in de gaten te houden.
groetjes,
Diana
(p.s.: van mij mag het trouwens gaan regenen, ik ben er nu alweer klaar mee, met deze droogte en hitte 🙂
Het regent!! En hard ook 🙂
Dus het stroprobleem is weer uit de wereld. Als er al een probleem was 😉 Dank voor je geruststellende reactie.
Hallo Christa,
Gefeliciteerd! Hier geen druppel. Dus vandaag de pomp maar weer mee naar de tuin :-).
Diana
Hallo Diana,
Wat een gezelligheid bij jullie.
Zelf wil ik ook iets gaan doen in de volkstuin.
In het najaar pompoensoep in een oude ketel hangend aan een driepoot er daaronder een vuurtje van hout.
Heb de mannen al ingelicht om dit te gaan doen, er komen wel meer vrouwen tuinieren maar het meeste zijn toch mannen.
Ben benieuwd hoe het hun bevalt om naast tuinieren ook iets gezelligs te doen met elkaar.
Typisch vrouwelijks denk ik die gezelligheid en het organiseren.
Bij mijn in de moestuin groet het goed.
Er heet nu dus opletten geblazen.
Zelf heb ik vorig jaar ook kikkererwten gezaaid, dit lukt wel maar vond de opbrengst minimaal en erg bewerkelijk deze erwten groeien niet in peulen bij elkaar, maar 1 kikkererwt komt uit de bloem.
Ze waren wel lekker zo vers en heb ze meer op de tuin gegeten om ervan te snoepen dan thuis in de pan.
Ik wil je ook nog laten weten hoe mijn tomaten het doen.
In het begin had ik aan je gevraagd of je meerdere planten aan een stok kunt vastbinden ivm meerdere planten en een kleine kas.
Dit heb ik gedaan en dat gaar goed.
Moet wel opletten hoe de stengels lopen zodat ik gen wirwar krijg, maar als ze groter zijn zijn de onderste bladeren eraf en komend de tomaten goed in het zicht.
Naast de planten een 2,5 liter pak van melk met de schroefdop naar onderen en de bodem eraf geknipd voor extra water te geven gezet, wat nu met dit hete weer goed van pas komt.
Ik heb nog aardbeien jam gemaakt met chiazaad en een beetje havermout om te binden erg goed recept en iets anders dan geleisuiker of agar.
Het recept kun je vinden ophttp://www.carolabaktzoethoudertjes.nl/2014/10/aardbeienjam-zonder-suiker.html
Ik ga nu verder met mijn knoflook te vlechten, dit vind ik zo’n Bourgondische tintje in de keuken.
groet D’s
Hallo D’s,
Ik weet niet of het iets voor/van vrouwen is, er zijn hier op de volkstuin ook een aantal mannen die het leuk vinden om een barbecue te organiseren of wat lekkers te maken. Maar het is in ieder geval erg leuk om een wat te organiseren – misschien bevalt de pot met soep zo goed dat er andere mensen ook ideeën krijgen!
Ik heb de kikkererwten ook niet gezet voor de opbrengst hoor, maar ik vond het wel heel leuk en bijzonder om ze eens vers te eten, nooit over nagedacht tot ik een paar peultjes van de Griekse buurman kreeg.
Wij hebben hier gisteravond de pomp maar aangezet om zoveel mogelijk water te geven tot het donker werd. Morgen schijnt het tijdelijk even iets koeler te worden en woensdag zou het gaan regenen, lijkt me heerlijk (nou ja, bijna dan :-).
Ik wil ook nog eens proberen om een tomatenplant langs 2 stokken te telen, maar het komt er maar niet van, elk jaar ruimtegebrek, maar leuk om te horen dat het goed gaat!
groetjes en veel plezier met alle oogst!
Diana