Paars
Sorry voor dit korte tuindagboek. Heel erg druk gehad deze week, met persoonlijke dingen, maar ook in de tuin. Heel veel uitgeplant, heel veel water gegeven, heel veel gewied. Amper tijd gehad voor foto’s, en overal spierpijn na al het bukken, kruipen, schuiven, knielen, lopen, sjouwen met gieters water, hurken, rekken, en noem allemaal maar op.
En al flink van eigen tuin gegeten: rabarber, sla, rucola, mosterdblad, en andijvie….
Heerlijk! Andijvie uit de kas is zo lekker zacht van structuur en smaak, eigenlijk zonde om te koken (en dus een stamppotje rauwe andijvie van gemaakt). Hetzelfde geldt trouwens voor sla, in de kas (waar het niet waait, regent, etc.) blijven de blaadjes veel malser dan buiten.
Afgelopen week wel meer dan 300 zaailingen uitgeplant, inclusief een stuk of 70 krootjes, 14 dubbele stokken snijbonen, heel veel Afrikaantjes, knolselderij, knolvenkel, Tomatillo, Zinnia’s, etc., etc. En gelijk water gegeven, en bij een aantal soorten een uurtje daarna ook wat slakkenkorrels. Want we hebben wel zo ongeveer een slakkenplaag. Bij de tuinburen zag ik Afrikaantjes echt tot op een centimeter boven de grond afgevreten. Er zijn nu eenmaal soorten die slakken lekkerder vinden dan andere zaailingen (favoriet voor slakken zijn naast de bekende Hosta’s, bijvoorbeeld ook Melothria, Tagetes, maar Nicotiana’s vinden ze ook echt heel lekker, en natuurlijk Acmella oleracea….. ja, slakken hebben ook zo hun voorkeur).
In de kas groeit alles prima, buiten wacht alles een beetje op wat warmere bodemtemperaturen, met het warme weer van aankomende week gaat het vast allemaal sneller groeien. In de kas het eerste bloeiende tomaatje gezien:
Het is de Violet Jasper. En ook de Tigrette bloeit al. Dus we kunnen al tikken, al is het pas bij 4 planten :-).
Pepers en paprika’s bloeien nog niet, maar een aantal heeft wel al knopjes. Onder andere de Filius Blue, jaren geleden een paar keer geteeld maar op een gegeven moment verloren gegaan. Maar dit jaar weer eens zaden kunnen kopen, erg blij mee! Want in mijn herinnering een geweldig leuke peper.
Het blad is groen met paars (wordt later minder gevlekt en meer egaal donkergroen met donkerpaarse waas). De bloempjes worden fel paars. En de pepers zijn klein en ovaal van vorm, en ze beginnen helderpaars en rijpen via oudroze naar fel oranjerood. Als het goed is dan :-).
Nog even tot slot; eindelijk tijd gehad om het recept van de rabarbercake op de pagina van de rabarber te schrijven, is echt een aanrader! En minstens zo lekker (en eigenlijk net zo gemakkelijk te maken) is het recept van de hartige kruidenscones die ik op de Algemene pagina over kruiden heb geplaatst. Was erg lekker, bij een maaltijdsoep, met natuurlijk verse kruiden als maggiplant, peterselie en bieslook uit eigen tuin.
Bedankt voor leuke dagboek! Die slakken dat is hier ook niet normaal..de zonnebloemen zijn ook al kaal…De scones ga ik zeker maken, die zien er superlekker uit! Fijn weekend!
Hallo Saskia,
Ja, zonnebloemen, die vinden ze ook heel lekker! En sla- en andijviezaailingen natuurlijk.
Wij vonden de scones heerlijk, en zo gemakkelijk te maken, en leuk om er kruiden in te doen die passen bij het gerecht dat je maakt.
In het boek van Janneke Philippi, waar het recept uit komt, worden de scones geserveerd bij een soep van schorseneer, en de scones worden besmeerd en belegd met wat roomkaas en een plakje gerookte zalm of gerookte heilbot.
Ook jij een fijn weekend!
Diana
Succes met al het harde werk en de spierpijn! Bedankt dat ik weer even een kijkje mag nemen in wat er gebeurd in jullie tuin. Geniet altijd van het lezen van je dagboek. Groetjes!
Hoi! Ik heb een vraagje en hoopte dat jij antwoord zou hebben. Ik heb een laag ras erwten geplant, zonder ondersteuning en dan maar zes plantjes. Om me heen zie ik iedereen dikke dotten planten naast elkaar zetten. Zeg maar twintig keer meer plantjes op dezelfde oppervlakte. Moet dat? Is dat beter?
Hoi Chantal, ik snap de logica hier wel achter. Stambonen worden niet heel hoog, dus hebben geen groeihulp van een stok nodig. Maar ze kunnen wel wat hulp gebruiken van gaas, rijshout of buurstamboontjes. Dat leunt net even wat makkelijker en groeit wat lekkerder. Gemak dient de boon, toch?
Hoi Chantal,
Van 6 plantjes erwten zul je nog niet 1 maaltje erwtjes kunnen plukken. Van doperwtjes en peultjes kun je het beste behoorlijk wat planten zetten om er ook echt een leuke oogst van te krijgen. En ook dan is het nog een teelt die niet veel opbrengt. Maar zo enorm lekker dat het het allemaal waard blijkt te zijn als je ze eet :-). Maar heel veel plantjes bij elkaar is ook niets, de plantjes moeten wel voldoende grond en ruimte hebben om wortels te maken, etc.. Wij planten erwtjeszaailingen uit op een afstand van ongeveer 5 centimeter van elkaar. En ook lage erwtenplantjes hebben wel wat ondersteuning nodig, want het zijn slappe plantjes die nu eenmaal graag klimmen, ook al klimmen ze maar 60 centimeter hoog.
Ik hoop dat je er zo mee verder kunt!!
Diana
Oh en groetjes en doeiii enzo 🙂
Hoi Diana,ik geloof dat ik of heel erg veel mazzel heb,of de slakkenplaag moet hier nog komen.
Het kan echter ook zijn dat hier een klein padje zijn best doet(anderhalve week gezien)vind ik erg leuk,en ik laat hem gewoon zitten als ik hem weer zie.
En wat spierpijn betreft,ik kan er over mee praten,ook al heb ik maar een klein stukje moestuin,maar ik geniet er hel erg van,en heb ik al bloemen in de erwten,en de rest gaat ook prima,en begin ik volgende week met de sperziebonen en de minimais in de volle grond te zetten,dus ook ik krijg het met mijn kleine tuintje lekker druk.
Diana en Ruud,veel succes verder,want bij jullie is het heeeeeeeel erg groot,maar ik vind het schitterend om te zien en steeds weer te lezen,hartelijke groet,Trudie.
Hoi Diana,
Wat een mooie site heb je. Ik heb hem meteen gebookmarkt want ik zal hier nog wel vaker terug komen. Ik ben sinds kort ook aan het moestuinen maar dan in het klein (op de vensterbank en kweekbakje). In maart tomatenplantjes uitgezet, nu helaas last van vliegjes, ik heb al gevonden dat het om de witte vliegjes gaat maar heb jij misschien een goede tip voor mij wat ik eraan kan doen? Er staan zoveel verschillende dingen op het internet.
Alvast bedankt!
Groetjes
Stephanie
Hallo Stephanie,
Witte vlieg is wel lastig, en zeker op tomatenplantjes, want je kunt ze er dan niet zo makkelijk vanaf halen. En ze leggen enorme hoeveelheden eitjes. Er zijn wel middeltjes voor in de winkel. En ik kreeg 1 keer de tip van iemand om tegen witte vlieg in kool te spuiten met cola. Ik heb het zelf niet geprobeerd en weet dus ook niet of het helpt. Maar als je het wilt proberen zou je de cola bijvoorbeeld eerst een beetje kunnen verdunnen met water, en dan met 1 plant beginnen, die vooral niet in de zon zetten en met een vernevelaar goed besproeien (vooral ook de onderkant van de bladeren). En dan zou ik het na een uur of 6 besproeien met schoon water zodat de cola eraf is, en de plant dan zeker nog een dag in de schaduw laten staan. En als het werkt en de plant er niet slecht op reageert zou ik de rest van de planten doen. Maar ik heb dit zelf dus niet geprobeerd, durf niet te zeggen of het werkt en of je planten er tegen kunnen. Maar misschien een optie (en dan zou ik het heel erg leuk vinden als je hier nog eens wilt laten weten wat je resultaten waren!). En ik hoop dat misschien andere lezers ook een handig middeltje kennen, of een manier om de witte vlieg te verdrijven (ze schijnen bijvoorbeeld een hekel te hebben aan de geur van rabarber en Afrikaantjes). Misschien dat aftreksels daarvan zouden kunnen helpen. Kijk even hier voor een aftreksel van rabarberblad: https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/milieuvriendelijke-bestrijdingsmiddelen/
groetjes,
Diana
Beste Diana,
Misschien een rare vraag. Maar hoe hoog word een paprika plant. En kan deze goed groeien zonder glas. Moet deze evt nog ondersteund worden door stokken??
Hallo Yvonne,
Er zijn wel verschillen in hoogte van paprikaplanten (afhankelijk van het ras, maar bijvoorbeeld ook van buiten- of kasteelt, hoeveelheid voeding en grondsoort, etc.), maar reken ongeveer op een hoogte van zo’n 50 tot 70 centimeter en een breedte van zo’n 40 tot 50 centimeter. Er zijn rassen die buiten een aardige opbrengst kunnen geven (bij voorkeur in pot want de grond in een pot warmt sneller op dan de vollegrond). En als compacte plant hoeft er nog geen stok bij, maar als er eenmaal paprika’s aan de planten groeien kan de plant topzwaar worden en is het wel heel handig om er een lage stok bij te zetten en de planten aan te binden. Lees er vooral wat meer over op deze pagina: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/paprika/
groetjes,
Diana
Over paprika’s gesproken, Diana! Ik had een deel planten bij mijn moeder staan om op te kweken en geloof het of niet, maar de eerste paprika’s zijn een feit. En dan wel nog die paarse Blue Jay paprika’s van jou. Ik heb een paar foto’s op mijn blog gezet: https://jansmoestuin.wordpress.com/2015/05/10/de-eerste-paarse-paprikas/
Ik was er echt helemaal van overdonderd vandaag toen ik het zag 🙂 de grootste is ongeveer 5-6 cm groot. Hij staat net in de serre.
Hallo Jan,
Geweldig!!! En wat een mooie dieppaarse kleur!
Hier nog lang niet zo ver, hier pas een paar bloempknopjes. Maar daar ben ik ook al heel blij mee :-).
groetjes,
Diana
Hallo Diana, ik heb een jaar terug zaad van de ‘Slangenradijs’ bij je besteld en zou dit heel graag nogmaals doen! Hopelijk heb je nog wat liggen en zou je me hierbij kunnen helpen.
Alvast een hele fijne dag en graag tot horens,
Chloë
Hallo Chloë,
Ik vrees dat ik je niet aan zaden van slangenradijs kan helpen, mijn zadenlijst is tot in november gesloten en ik had afgelopen jaar geen zaden van slangenradijs. Ik heb haar toevallig dit jaar weer eens gezaaid, dus ik hoop er komende herfst zaden van te oogsten. Maar daar heb je natuurlijk nu niets aan. Ik weet dat De Nieuwe Tuin er zaden van verkoopt, en ook Tabernal zaden. Maar als je even googled op slangenradijs of rattenstaartjes )want zo worden ze ook wel genoemd’ vind je hopelijk nog wat meer aanbieders.
groetjes,
Diana
hallo Diana en andere,
ik heb een vraag, aangezien ik maar een kleine moestuin heb en nu dus uien en wortels in 1 bak heb staan. overgroeit de ui met het blad de pas gezaaide worteltjes. voor mijn gevoel krijgen zij dus niet genoeg zonlicht en of warmte. dus nu mijn vraag, mag je het blad van de ui en of sjalotjes wat afknippen, zodat de wortels wat meer licht krijgen. of is dit niet goed voor de ui die in de groei zijn.
verder gaat het goed in mijn tuintje, de maïs, courgettes, rode biet, savooiekool, sperzieboon, doperwt, uien, wortels, doperwten, prei gaan erg goed en staan al in de tuin. nu ben ik de paprika’s en tomaten in grotere potten aan het zetten en die gaan dan nu ook naar buiten. dan heb ik voorlopig alles buiten staan.
dan ga ik nu nog wat peultjes en wat kruiden zaaien en nog ff naar de groene schuur voor wat groente plantjes.
en dan ben ik wel vol hoor.
de eerste radijsjes en spinazie al uit eigen tuin gegeten. dat is een echte happening. eigen gezaaid en geteelde groente eten is echt leuk en lekker.
groetjes barbara
Hallo Barbara,
Dan heb je de uien en worteltjes misschien wel heel dicht op elkaar staan. Uien maken normaal gesproken niet zo heel veel loof en in deze maanden staat het nog fier overeind en hebben worteltjes er niet veel last van. Maar er moet dan natuurlijk niet veel minder dan een centimeter of 20 tot 25 tussen de rijen zitten. Omdat uien al niet veel blad hebben is het niet verstandig om wat blad weg te knippen, want ze hebben dat blad hard nodig om te groeien en een goede ui te kunnen maken. Misschien is het een oplossing om een draadje langs de uien te spannen waardoor het blad wat beter overeind blijft en je worteltjes zo geen last hebben van de uien tot ze groot genoeg zijn.
groetjes,
Diana
hallo Diana
bedankt voor de tip. dat ga ik doen, een klein hekje creeren
en ja de ui en wortel staan wat dichter op elkaar, maar ik kan niet veel anders. ik hoop dat het nog goed komt.
gr barbara
Beste Diane,
Zou je mij je adresgegevens willen e-mailen? Ik werk voor de Kwekerijdagen Bingerden en wil je iets toesturen.
Hartelijke dank! Lilian
Hallo Lilian,
Ik mail je even…..
groetjes,
Diana
probeer me bekend te maken met deze mooie site maar kan het mail adres van Diane niet vinden om wat te vragen over het bestellen van zaden
heb zelf een aardige volkstuin waar ik mee speel
Ger Heijerman
Hallo Ger,
Mijn mailadres staat altijd alleen maar in de zadenlijst, maar die is gesloten hoor. Ik heb zelf nu alle tijd nodig om zelf een leuk oogstjaar te hebben, en om hopelijk zaden te oogsten. En dan, als alles goed gaat, heb ik vanaf ongeveer half november weer een zadenlijst. Maar ik ben maar hobbyist, ik heb maar een klein assortiment van leuke soorten en ben dus afhankelijk van mijn eigen moestuinjaar en wat ik daarvan kan oogsten.
groetjes,
Diana
Diana,
Ik wil je complimenteren met je mooie website en bedanken dat je dit allemaal met ons wilt delen.
Nogmaals bedankt.
Peter
Dankjewel voor je aardige woorden!!
Diana
Hoi Diana,
Ik heb wen vraag over mijn peperplanten. Ik heb nu volop bloemetjes er in, maar de eerste twee zijn er nu met steeltje en al afgevallen! Had ik iets moeten doen met de bloemetjes of selecteert de plant zelf welke er verandert in een vruchtje? De plant heeft namelijk wel 15 knopjes, dus best veel. Hoop dat je een antwoord hebt, want ik wil wel heel graag zien dat een bloem verandert in een vruchtje
Net nog even goed gekeken naar de plant en er zitten wel 30 knopjes in! Misschien is dat ook wel erg veel voor 1 plantje. Ik hoor nog graag of er iets aan de hand is of dat het heel normaal is.
Hallo Jenny,
Nee hoor, het klinkt heel gezond.
En ze zullen ook niet allemaal bevrucht raken, dat kan de plant ook zelf goed doseren.
groetjes,
Diana
Hallo Jenny,
Paprika´s en pepers zijn zelfbestuivers maar afhankelijk van de standplaats (in huis, in een kas of buiten) zul je wel zelf voor die bevruchting moeten zorgen omdat er in huis en in een kas nu eenmaal geen luchtverplaatsing is, en er zijn ook geen of weinig bestuivende insecten. Dus buiten hoef je niets te doen, daar zorgt de wind voor het vallen van het stuifmeel. Maar in huis of in een kas zul je zelf elke dag even tegen de planten moeten tikken zodat het stuifmeel op de stamper kan vallen. Maar niet getreurd hoor, normaal gesproken komen er nog heel veel meer bloempjes, dus als je vanaf nu elke dag even tikt als er bloempjes zijn, dan komt het nog prima in orde. En het kan ook nog zo zijn dat de planten nog zo klein en jong zijn, dat de plant zelf heeft besloten dat ze nog niet toe is aan het maken van kinderen en de bloempjes laat vallen. Mijn ervaring is dat vaak de allereerste bloempjes wel vallen zonder een peper te maken.
groetjes,
Diana
Hallo Diana, ik wil de komkommer Bush Champion gaan uitplanten (zaden van jou:-) ) en vroeg me af van welke breedte ik ongeveer moet uitgaan. Je schrijft dat deze veel compacter is dan de Diva. Maar moet ik dan denken aan 1m breed? (En de hoogte is eigenlijk ten tweede ook wel handig om te weten)
Ik ben erg blij met alle bij jou bestelde zaden!
Groeten, Lotte
Hallo Lotte,
Fijn om te horen dat de zaden goed zijn gekiemd!
Hier had ik 3 planten op een breedte van ongeveer 1.20 meter, en slechts 1.50 meter hoog. En dat was hier genoeg, de planten groeiden niet helemaal over en naaste het rak heen.
Ik hoop dat je er zo verder mee kunt!
Diana
Dank voor je reactie, Diana! Ik heb net een hekwerk op maat gemaakt 🙂 Groeten, Lotte
Hallo Diana, het recept van de rabarbercake is echt heel fijn! Ik heb gewoon een cakevorm gebruikt, de cake bleef onderin toch een beetje nat, maar de smaak heerlijk fris.
Deze week wilde ik alle tomaten naar de tuin brengen, maar nu wordt er weer koude voorspeld, dan maar een deel wel en een deel thuis houden en verplanten naar grotere potjes.
Hallo Hannah,
Leuk! Wij vonden het ook heel lekker.
En ondertussen al weer zoveel nieuwe rabarberstengels dat ik het zeker binnenkort nog eens ga maken :-).
groetjes,
Diana
Hoi Diana!
Leuke website, er is veel goede en handige informatie te vinden. Ook zien de recepten er heerlijk uit!
Wat hebben jullie een mooie en onwijs gave moestuin zeg! Haha, wij doen hier alles in potten.
Hebben jullie toevallig ook fruitboompjes? Ik las dat jullie zo’n 18 km van de kust wonen, nu wonen wij zo’n 400m van de kust. Nog best knap lastig om een fruitboompje te vinden die tegen de zoute zeelucht kan, de stormen maar toch ook het gehele jaar in een pot kan blijven staan. In de volle grond is voor ons helaas geen optie…
Heeft u misschien nog suggestie’s?
(Ik ben stiekem ook wel jaloers op die gave Jip en Janneke tomatenplant, haha!)
Nogmaals, echt een hele gave (grote!) moestuin!
Ik hoor graag van u,
Lisa
Hallo Lisa,
Hier doen de fruitbomen het prima hoor, op 18 kilometer van de kust.
Als je fruitboompjes in potten wilt gaan houden kan dat heel goed, maar zoek het juiste ras, en vooral de juiste enting (dus geen halfstam appelboom in een kleine pot, maar kies soorten die op een stam zijn geënt die klein blijft). En uiteindelijk is het dan het beste om echt naar een goede fruitbomenkwekerij te gaan, want die kan je een goed ras aanraden (als het voor in een achtertuin is, is het bijvoorbeeld ook heel belangrijk dat je een ras hebt dat geen ander ras als bestuiver nodig heeft). En een goede kweker heeft ook de juiste vormen (zoals bijvoorbeeld een struikvorm of spil of wat dan ook). Bovendien kan een goede kweker je ook nog tips en adviezen geven voor bijvoorbeeld voeding, grondsoort, potgrootte, etc.. Google even op fruitbomenkwekerij en je vindt hopelijk een kweker bij je in de buurt!! Echt zeer de moeite waard, zal niet veel duurder zijn dan een tuincentrum en heeft op de lange duur veel meer waarde omdat je dan het juiste ras in de juiste vorm hebt voor jouw tuin.
Succes ermee!
Diana
Hoi Diana,
Van een totaal andere orde als bovenstaand verhaal, al mijn tomatenplanten hebben een dermate grote opdonder gehad van die hele warme dag vorige week ( ze stonden in de kas, deze was nog niet bedekt met schaduwdoek) dat ze vermoedelijk geen van allen nog gaan overleven. Alle groeitoppen zijn verbrand en de bloemknoppen verschrompeld. Nu wilde ik in de eerste instantie opnieuw gaan zaaien, en bedacht me toen dat ik net zo goed dieven kon nemen en deze kon stekken. Ben ik daar nog op tijd mee? Als ik nu dieven zou gaan stekken, krijg ik daar nog wel tomaten van? En als ik zou zaaien, wil dat nu nog?
Mijn planten zijn al ruim een halve meter hoog, en de eerste tomaatjes zaten er al in, ik baal hier dan ook enorm van!
Groetjes en alvast bedankt!
Suzanne
Hallo Suzanne,
Dat is wel echt heel erg jammer! Felle zon kan funest zijn voor tomatenplanten die pas net uit een relatief donker huis komen.
Ik hoop dat je planten nog zo gezond zijn dat je ze kunt stekken. Want dat kan inderdaad nog prima hoor! Ik ga zelf deze week ook nog even 2 stekken nemen, omdat ik nog een plakje heb voor 2 planten in 1 kas.
Zet de stekken die je neemt op een schaduwrijke plaats tot ze fier overeind staan en genoeg wortels hebben om een gezonde plant te worden.
groetjes,
Diana
dank je wel! Ik ga een poging wagen!
hoi Diana,
Alles goed met je? Of alleen maar heel erg druk (kan ik me voorstellen!).
Zo stil ineens, vandaar mijn vraag 🙂
…dat vroeg ik me ook af, ik maak me gewoon een beetje ongerust, hoop dat alles ok is.
Groet,
Janneke
Ja het is inderdaad wel erg stil, waarschijnlijk gewoon erg druk 🙂
Hallo Christa, Cheryl en Janneke,
Dank jullie voor jullie bezorgdheid!
Alles goed hier, net uitgerust terug gekomen van een weekje vakantie :-).
Diana
Vakantie, dat hadden we niet zelf kunnen bedenken!
Maar wat een geweldig goed idee 🙂
Groetjes, Christa
Ja inderdaad een heel er goed idee!
Ja, vonden wij ook :-).
En nu ook een mooi moment, wel veel onkruid, maar alle tomaten staan in de grond, bonen kan ik nu nog prima zaaien, etc..
groetjes,
Diana
Hallo Diana en lezers,
Weet je/iemand soms of kruiden een eigen groep in de vruchtwisseling is? Of horen kruiden bij bijv. Bladsoorten?
Alvast bedankt!
Hallo Cheryl,
Kruiden hebben niet echt een eigen groep in de vruchtwisseling, dat komt omdat ze zo verscheiden zijn en in ieder geval maar zelden tot een groep groenten / plantengroep behoren (op bieslook en knofloookbieslook na). En er zijn vaste kruiden en eenjarige kruiden. Maar het is natuurlijk prima als je ze bij elkaar wilt houden en in 1 vak zet. Bedenk daarbij wel dat bijvoorbeeld peterselie van wat schaduw houdt en basilicum juist van zon, probeer in dat vak daar wat rekening mee te houden (als dat kan).
groetjes,
Diana
Mooi dat ze in 1 vak kunnen! Ik heb de peterselie in een pot in de schaduw, dus daar maak ik me gelukkig geen zorgen over. Bedankt 🙂