The Great Migration
….. is eigenlijk een mooie serie natuurdocumentaires van de BBC. Maar wij hebben zo onze eigen migratie. Want ik heb nog eens heel goed naar de weerberichten gekeken, en besloten dat alles naar de tuin mag. Maar dan ook alles (behalve de soorten die nog niet zijn gekiemd, die mogen nog een paar dagen in huis blijven tot na de kieming).
En dus raakt het nogal overvol in de kassen. Doe mij trouwens vooral niet na, ik ben ruim 4 weken te vroeg en ik neem de gok, vooral omdat ons huis te donker is en ik gewoon teveel zaailingen heb. En omdat ik 18 kilometer van de Zuid-Hollandse kust woon waar het toch minder koud is dan in het Noorden, Oosten, en Zuidoosten van Nederland. En omdat ik niet zal klagen als het toch nog gaat vriezen en ik in allerijl oplossingen moet gaan verzinnen. Maar ik ben er blij mee. Wat licht en lucht voor de zaailingen. En eerlijk gezegd, ook voor onszelf, want het werd nogal krap in huis :-).
Maar ter illustratie wat foto’s van de kassen zoals die er nu uitzien. Overal bakken met zaaisels en zaailingen. Sommige soorten net gezaaid, sommige soorten net gekiemd, sommige soorten groeien en sommigen soorten kunnen al uitgeplant worden.
In de komende 3 weken zal een groot deel hiervan uitgeplant gaan worden. En dat is maar goed ook want de kassen moeten tegen die tijd leeg zijn zodat we de tomaten, paprika’s, pepers, komkommers, meloenen, aubergines uit kunnen meten en uit gaan planten.
Rechts de tomaten, links Dahlia’s die uit gaan lopen en nog wat bakken zaailingen en zaaitrays.
Zelfs in het kleine kasje staan zaailingen (met aan de andere kant radijsjes en spinazie).
Ook de pepers en paprika’s staan nu op de tuin. Op een plekje waar de zon niet heel vol kan schijnen. Want de zon is al zo sterk dat wat grotere zaailingen die uit het relatief donkere huis komen verbrande blaadjes kunnen krijgen als ze zo plotseling in de volle zon worden gezet. Als ze eenmaal zijn gewend schuif ik ze wat meer de zon in. En mocht het nog gaan vriezen, dan moet ik gaan overwegen om eventueel zaailingen weer mee naar huis te nemen, of ze te gaan beschermen met vliesdoeken, emmers en gieters warm water en noem het maar op. Maar ik ben optimistisch….. ik ga er echt vanuit dat er geen vorst meer komt.
Tot slot nog een foto van de bonen. Ja, een beetje te vroeg. Sterker nog, een bekend gezegde is dat bonen de meimaand niet mogen zien. Nou, deze zien de aprilmaand zelfs :-).
Is niet erg, gokje, ik had nog wat zaden van dit ras (Cantare, een stamslaboontje, Chinees boontje) over van vorig jaar. Misschien gaan ze het niet halen, maar als ze het wel halen zullen we al heel vroeg van die heerlijke haricot-vert-achtige boontjes eten. Ik ga ze morgen uitplanten in een verhoogde bak (want de vollegrondtemperatuur is nu 6 graden, de grondtemperatuur in de verhoogde bak 7 graden, en in de kas 9 graden). Dus met 1 graad verschil in de verhoogde bak mogen de zaailingen daar hopelijk verder groeien (al zal die groei in die koude grond vast eerst een week of 2 stilstaan). Als er nog vorst komt zal ik ze nog afdekken met een vliesdoekje. En mocht er nog meer vorst komen, dan hebben we gewoon pech. Over een week of 2 ga ik de officiële stokbonen en stambonen voor dit jaar zaaien.
Ondertussen heb ik gisteren in huis de komkommers, courgettes, pompoenen, en meloenen voor dit jaar gezaaid. Die mogen daar blijven tot ze zijn gekiemd, lekker warm, geen koude nachten, er is weer plaats voor het zonnige raam en ik hoef niets te beschermen tegen muizen.
Morgen naar de tuin, proberen wat orde te scheppen in alle zaaisels, uitplanten wat mogelijk is, water geven wat al is uitgeplant. Druk dus :-).
Hoi Diana,
Fijn dat je altijd nog tijd hebt voor een nieuw tuindagboek update!
Mijn vraag: kan ik een cherrytomaat in huis opkweken?
Ik wens je succes met de zaailingen!
Groetjes, Saskia
Hallo Saskia,
Ja, dat schijnt wel te kunnen, op een aantal voorwaarden. Zorg voor een liefst niet te warm en vooral heel licht en zonnig plekje. Gebruik de juiste potmaat (voor een stamtomaat groot, voor een dwergstruikje uiteraard klein). Bedenk dat na 8 weken de voeding uit de potgrond verbruikt, je zult vanaf dat moment voeding toe moeten dienen. En vergeet vooral niet te tikken, want in een huis is bijna geen luchtverplaatsing en dus geen bevruchting, daar zul je zelf voor moeten zorgen, anders krijg je geen tomaatjes. En natuurlijk niet vergeten te dieven, want anders wordt het een wirwar van stengels en takken (en dus een grote plant), maar met weinig opbrengst.
Ik heb er persoonlijk geen ervaring mee, misschien hebben mensen die je vraag lezen nog wat persoonlijke tips voor je.
groetjes,
Diana
prachtig, prachtig en heel erg herkenbaar. Ik heb nu voor het eerst dit jaar een kas (adviezen gelezen en gevolgd van jouw site Diana) achter de moestuin en geniet volop. Allemaal bakjes met zaaigoed, potjes met uitgeplante tomaten en noem maar op. Heerlijk. Ik wens ieder een goed seizoen en Diana, bedankt voor je inspiratie en zeer duidelijke foto’s met bijbehorende adviezen. Geweldig dat iedere mislukking een leerproces is voor jou en alle volgers.
Hallo Hetty,
Gefeliciteerd met je kas!!
Is het niet heerlijk om er in te zaaien en verspenen en opruimen of wat dan ook, als de zon schijnt en je in t-shirt in de kas bij ruim 20 graden al kunt tuinieren.
Nog even van genieten want binnenkort kun je er op zonnige dagen al niet meer al te lang in blijven omdat het dan veel te warm is.
Veel plezier ermee!!
Diana
Hallo Diana en andere lezers,
Vandaag is er een tomatenplantje een beetje geknakt niet helemaal door. Maar hij kan niet meer op zijn eigen stengel blijven staan. Ik heb hem tussen twee stokjes omhoog gebonden en een stukje lint om de knak gebonden (niet te strak). Is er een kans dat het plantje het overleeft of kan ik het tot hopeloos verklaren? Het plantje is trouwens ongeveer 12 cm hoog.
Groetjes Cheryl
Hallo Cheryl,
Je plantje is wel heel erg zwaar beschadigd. Of ze het overleeft durf ik niet te zeggen maar het is altijd het proberen waard om het plantje heel voorzichtig in een nieuw potje op te potten, een wat groter potje, en dan zorgen dat het half geknakte deel dan net onder de grond zit, dus je pot het dieper op en hoopt dat ze boven de knak nog nieuwe wortels wil gaan maken. Heel soms lukt het, vaak niet, maar het is zeker het proberen waard.
Het lint om de knak is handig om te gebruiken als je haar gaat verpotten maar kun je in haar nieuwe potje wel beter weghalen (zodat ze wortels op die plek kan maken, maar ook omdat een tomatensteel uiteindelijk wel een doorsnede van 2 of 3 centimeter kan bereiken en het lint zou de stengel dan afknellen).
Ik hoop dat het lukt en je tomaat het overleeft!
Diana
Heel erg bedankt ik ga het zeker proberen!
Hoi Diana,
Wat dapper, alles al naar de tuin. Maar… het ziet er hier vooralsnog goed uit met het weer. Ik heb afgelopen woensdag ook de boontjes voorgezaaid in bakken in de koude kas. De broccoliplantjes zijn bijna groot genoeg om uit te planten. Tomatenplanten, aubergines, pepers en paprika’s gaan ook goed. De snackkomkommers, courgettes en meloen zijn inmiddels ook gekiemd en dat groeit meteen als kool. De ananaskers is nog een beetje klein. Bosuitjes 2 soorten gezaaid zo’n 2 week geleden. En ook worteltjes. Daar bij beide nog niets te zien, maar het komt vast goed. En ik heb de eerste zak met de vroege aardappelplanten gevuld. De tweede moet nog, maar misschien vandaag. Nog een hele fijne zondag allemaal en hopen dat het lenteweer flink doorzet.
Groet Margriet
Beste Diana,
Een aantal van de tomatenplantjes zijn nu behoorlijk groot. Ik heb ze eind februari gezaaid. Wanneer kunnen ze naar de kas? Kunnen de plantjes die later (half maart) gezaaid en verspeend zijn ook al naar de kas?
Ik heb ook vorige week in een tray basilicum gezaaid. Kunnen deze eventueel tussen de tomatenplanten gepoot worden?
Alle complimenten trouwens voor je site!!
Arnold
Hallo Arnold,
Het blijft de belangrijke vraag van deze maand; wanneer kunnen tomaten, pepers, paprika’s, aubergines en komkommers naar de kas :-).
Hier staan ze al in de kas, en ze zijn niet groot maar staan er goed bij. Maar het blijft een gok; op 12 mei is het pas IJsheiligen en alles wat je vroeger bent dan dat heeft een zeker risico. Houd vooral de weerberichten in de gaten. Ik heb de planten nu dus naar de kas durven brengen, de grond warmt hier in de kas al flink op en daardoor wordt het al minder koud in de nacht dan de buitentemperatuur. Dat neemt niet weg dat als het gaat vriezen ik maatregelen zal moeten nemen. Normaal gesproken breng ik de planten naar de kas vanaf half april (en dan zeker wetend dat de lange termijn weersverwachting geen vorst aangeeft.
En meer dan dat kan ik je dus helaas niet adviseren :-).
Basilicum kan prima tussen tomatenplanten. Bedenk wel dat de meeste rassen in de kas wel ruim 60 centimeter hoog kunnen worden en dat dat nogal een slordige boel wordt. Zelf heb ik daar geen problemen mee maar plant Basilicum wel vooral meer achterin de kas langs de rij tomaten, dan hoef ik er niet zo vaak overheen te stappen.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Dapper om alles al naar buiten te doen!
Ik twijfel nu over die stap en heb een paar plantjes naar de kas gebracht. Kijken hoe zij het doen de komende dagen.
Ik had nog een korte vraag over spinazie.
Hoe kan ik zien dat ze klaar is met groeien en klaar is om geoogst te worden?
Mijne zijn al iets groter dan hier op de foto, kan ik ze dit weekend oogsten?
Groeten,
Ilse
Hallo Ilse,
Pas de komende dagen wel erg op met de zon. Die is heel erg sterk, zeker door het glas van de kas heen, de kans op verbranden is heel groot als de zaailingen zo uit het relatieve donkere huis komen.
Je kan en mag spinazie vooral oogsten wanneer je zelf wilt. Wij gebruiken kleine blaadjes in een salade, grotere blaadjes om te stoven. Allemaal goed; hoe kleiner het blad, des te malser. Hoe groter het blad, des te meer opbrengst. Maar allemaal lekker :-).
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Je treft het met het weer, en met jou iedereen 🙂
Ik heb een vraagje over mijn tomatenplantjes, die stonden op een tafel onder een dubbele TL bij mijn ouders omdat het bij mij thuis al helemaal vol stond. Echter nu hebben we daar een kasje gemaakt (polycarbonaat platen, helder, 10 mm) en besloten een gedeelte van de planten alvast daar naartoe te verhuizen. ’s Avonds gaan ze weer naar binnen, handig het kasje staat naast de achterdeur. En in afwachting van de levering van mijn eigen kasje kunnen nu de plantjes toch al lekker het licht in (paprika’s en pepers staan nog maar even binnen).
Nu gaat bij een aantal van de tomatenplantjes het blad krullen, ’s morgens is het nog niet recht getrokken. Plantjes doen het op het oog verder wel goed maar zien er gewoon niet helemaal lekker uit. De grotere rassen hebben er minder last van dan de dwerg rassen. Is dat normaal of komt het door de overgang naar de warmere kas? De kas kan alleen gelucht worden via de deur maar het is er niet super warm.
Ze krijgen regelmatig water maar worden wel snel droog, ik heb echter gelezen dat tomaten beter te droog kunnen staan dan te nat, als beginner is het lastig inschatten wat nu te droog is en wat te nat is. Als de bladeren gaan hangen is het echt te droog, dat snap ik. Giet nu ook water op het onderbakje zodat de potjes van onder volzuigen met water.
Groeten en succes met alle zaailingen in je kas!
Pedro
Hallo Pedro,
Dan denk ik dat je zaailingen al flink groot zijn, klopt dat?
Want dan zouden het krulkoppen kunnen zijn (reservevoedingsstoffen in de zaailingen die ze niet kwijt kunnen). Ik zal er dit jaar zelf eens foto’s van maken en wat over schrijven, maar hier staat het ook goed uitgelegd: http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/gekrulde-bladeren-in-de-kop-van-de-tomatenplant-krulkoppen/
Het is wel bijzonder want eigenlijk zie je het alleen bij jonge planten die nog geen tomaten dragen, niet direct bij echt jonge zaailingen.
Andere optie is dat de zaailingen na het relatief donkere huis nu last krijgen van de zon en zich willen beschermen tegen die te sterke zon (bedenk dat een kas bijna kan werken als een vergrootglas). Hier probeer ik de zaailingen in de kas in deze extra zonnige dagen een beetje halfschaduw te geven.
Ik hoop dat je hier in ieder geval verder mee kunt!
Diana
Hoi Diana,
Bedankt voor je snelle reactie!
Dat artikel had ik ook al gelezen en misschien zijn het inderdaad krul koppen al hebben de wat lagere bladeren er ook wat last van (wel minder).
Planten zijn inderdaad al vrij groot, zijn 1 maart gezaaid. “Groot” is overigens lastig in te schatten want het zijn vooral de kleinere soorten (o.a. window box) die er het meeste last van hebben. De Yellow pear is bijvoorbeeld al dubbel zo hoog maar heeft er geen last van.
Ik ga ze gewoon nog wat beschutter zetten, misschien toch te veel licht overdag (’s avonds staan ze weer binnen). Het is wel geen direct zonlicht want het polycarbonaat geeft een redelijk diffuus licht.
Ik zal ze ook wat meer water geven, mijn vader staat iedere dag met zijn gietertje klaar en ik zeg hem steeds dat hij niet teveel water moet geven maar misschien heb ik het wel fout en moeten ze gewoon meer water hebben 🙂
Dankt voor je advies, uiteindelijk resultaat laat ik je tezijnertijd nog weten!
Hallo Pedro,
Liever 3 keer per week een goede gieter water dan elke dag een scheutje. van elke dag een scheutje worden je zaailingen ‘lui’. De wortels hoeven dan geen water te zoeken dus te groeien, want ze krijgen het elke dag zomaar in de schoot geworpen. Bij wat minder vaak wat meer water geven zorg je ervoor dat wortels het water wat meer zelf op moeten zoeken en dus moeten groeien. Nou zijn je planten zo te horen prima gegroeid, maar misschien is het een tip die je aan je vader mee kunt geven :-).
Uiteraard mogen de planten nooit helemaal uitdrogen, als ze eenmaal slap hangen komen ze na een flinke gietbeurt wel weer overeind maar goed is het nooit (alsof je ze bijna laat stikken, kost veel energie). Het is altijd lastig om te bepalen hoeveel water je moet geven, hoe jonger en kleiner de zaailing (des te kleiner het wortelgestel), hoe vaker je een klein beetje water moet geven. Hoe groter de zaailing, des te minder vaak maar meer water geef je. Maar dat is onze redenatie en manier, wellicht zijn er andere mensen die dit lezen en een andere maning hebben.
groetjes,
Diana
Bedankt weer Diana,
Ik kom net van mijn ouders af en ben er denk ik achter wat het probleem is. De planten zijn na de eerste opkweek bij mij naar mijn ouders verhuisd en hebben daar binnen gestaan onder tl verlichting. To zo ver geen punt meer er is ook een raam waar overdag de volle zon op staat! De plantjes zijn dus gewoon verbrand denk ik. Vandaag een plantje met bruine vlekken en afgestorven gedeeltes van de bladeren. Balen! Weer wat geleerd, we dachten het zo goed te doen met lekker veel licht maar de zon is de boosdoener geweest.
Zou ik nu nog cherry tomaatjes kunen zaaien die ik nog kan oogsten dit jaar (in de kas)?
Dan zaai ik een extra serie voor als er toch teveel afvallen van de eerste serie.
Hallo Pedro,
Dat is heel jammer! Hoewel mijn tomatenzaailingen, paprikazaailingen, bloemenzaailingen en noem maar op ook altijd in de volle zon in een raamkozijn op het Zuidwesten staan hoor, daar kunnen ze prima tegen. Maar het gaat vaak om de overgang (van een donkere plek in huis naar een plaats in de volle zon, van een plaats voor een raam in huis naar de kas met al z’n glas, van binnen naar de volle zon buiten, etc.. Bij alles wat je gaat verzetten kun je het best bedenken wanneer je dat het beste zou kunnen doen (een paar dagen licht bewolkt weer), en als dat in een zonnige tijd is, creëer dan vooral zelf wat schaduw door bijvoorbeeld de plaats onder een werktafel te kiezen, of een vliesdoek te spannen etc.. Net zoals afharden van warm naar koud, maar dan dus van gematigd licht naar volle, brandende zon (als wij erin verbranden, dan doe planten dat zeker).
Je kunt nu zeker nog nieuwe tomaten zaaien, ik heb gisteren zelf nog 2 tomaten gezaaid waarvan de zaden zo slecht opkomen (oud zaad) dat ik pas 1 zaailing heb.
Ik heb ze thuis in een zonnige raamkozijn gezaaid, de zaailingen mogen direct na de kieming mee naar de koude kas, zodat ze dan gelijk al gewend zijn aan de brandende zon.
groetjes en succes ermee!
Diana
Wederom bedankt Diana, je help mij als beginner enorm met je advies. Ik struin ook heel Internet af maar tegen zo’n prettig persoonlijk advies kan de beste site of boek niet op! Je site is overigens zowat mijn referentie site en niet alleen voor mij als ik zie hoe vaak ik Diana’s mooie moestuin tegenkom als ik google op een moestuin vraag.
Groetjes en fijn weekend!
Pedro