Koud
Ik voel het als ik iets plant, of als ik mijn handen in de waterton was, het is allemaal nog ijskoud. De pruimenboom staat vol in knop, maar met dit koude weer blijven ze ook in knop. Het is lente maar alles staat even stil, wacht op wat meer warmte. En zo gaat het ook met veel zaailingen en zaden, de uitjes die we 3 weken geleden hebben gepoot lopen nog niet uit, zelfs de sjalotten niet (al zitten ze wel vast, dus er zijn wel wortels gegroeid).
De kapucijners staan er nog hetzelfde bij als toen we ze hebben geplant (misschien ietsje gegroeid, maar niet heel veel), er komt zelf een soort paarsachtige zweem over het blad, een teken van kou.
Zelfs de rabarber loopt maar heel langzaam uit:
Maar ze komt wel, als de temperatuur eenmaal oploopt zullen we toch over een week of 3 rabarber van eigen tuin kunnen eten. Lekker! Ik gebruik de roodstelige rabarber vers in taarten, desserts, etc.. En de grote groene rabarber gebruik ik om rabarbermoes in te maken.
Om het verschil even te laten zien rechts een foto van dezelfde rabarber, maar dan op 7 april 2014 gemaakt. Al zegt ook dat niets hoor, ik heb ook nog een foto van 19-04 2013:
Je ziet, een koude of warme winter zegt ook niet alles, het weer in het voorjaar heeft er ook heel veel invloed op. Maar wel grappig om elk jaar een foto te maken en dan de verschillen te zien.
De tomaten in de kas leven nog steeds, er zijn er 3 dood, die moet ik nog even opnieuw zaaien. En voor zover ik dat kan bedenken/beredeneren is dat vooral te wijten aan vocht; in een warme kamer droogt het vocht op, maar als het zo koud is als in de koude kas niet, de combinatie van kou en vocht is voor 3 zaailingen net iets teveel van het goede (of dit geval het slechte) geweest.
Maar groeien doen ze niet echt, ook zij wachten op betere tijden.
Maar zodra de temperatuur gaat stijgen (ik begreep vanaf komend weekend) zullen ze wel gaan groeien. Want op de 3 dode zaailingen na staan de tomaten er niet onaardig bij. Op de foto een zaailing van de Purple Passion. Ik heb nog wel eens een mailtje gehad van iemand die dacht dat er tussen de tomatenzaailingen die ze uit mijn zaden had opgekweekt zaden/zaailingen zaten die geen tomaat waren. maar dat komt door het blad, verschillende tomatenrassen hebben verschillende bladeren, ook al als ze zo jong zijn. Bij het ras dat je op de foto ziet wordt het aardappelblad genoemd. En mocht je ooit twijfelen (ik heb ook wel eens gezien/gehoord dat mensen met heel veel liefde en zorg onkruid aan het opkweken waren), ruik dan, dat maakt het altijd duidelijk.
En voor Evelyn; je ziet dat zelfs bij een zaailing zo klein en koud de kiemblaadjes al voorzichtig geel kleuren. Als de zaailing over een week een stuk groter is zal de zaailing de kiemblaadjes laten vallen.
Dit is een foto van het ras Fahrenheit Blues. Je kunt al zien dat de steeltjes iets paarsachtigs hebben. En ook de achterkant van het blad en zelfs de nerf heeft iets van paarsblauw in zich. Een goed teken, want dat hebben bijna alle ‘blauwe’ tomaten. Ik hoop alleen dat deze Fahrenheit lekkerder is dan de originele blauwe OSU Blue (zoals ik de Dancing with Smurfs van 2014 al veel lekkerder vond dan de OSU Blue).
Tot slot van dit tuindagboek dan nog een positief bericht;
Volgende week eten we spinazie :-).
Door de storm is mijn kas op de moestuin helemaal verwoest. Gelukkig stond er nog niks in. Ik heb in de achtertuin thuis een muurkasje staan waar alle ‘baby’s’ groot gebracht worden, die staan er nog goed bij. Dus idd geduld hebben en wachten op warmer weer…..en in de tussentijd de schade herstellen. Pfff, wat een verschil met vorig jaar. Je foto’s laten het ook mooi zien!
Groetjes, Tamara
Wat erg nu net in het voorjaar de kas kapot.
Gelukkig stond er niks in.
hopelijk is de schade snel hersteld.
Hallo Tamara,
Dat is wel heel jammer. Hier heeft het ook flink gestormd, maar slechts bij 2 mensen/kassen op de volkstuin echt schade gezien. Soms is het ook maar net vanaf welke kant de wind komt. En het heeft in het noorden van het land nog wel flink harder gewaaid dan hier.
Nu is het inderdaad weer rustig, ik zou bijna zeggen windstil, en dan maar de schade herstellen.
Sterkte, en heel veel succes ermee!
Diana
Het is verschrikkelijk koud.
De rabarber is net zo klein als die van jou.
en gister kwam ik er achter dat de Maggie eindelijk leven laat zien.
dacht dat ze er niet meer was.
En ik heb zo zin in het voorjaar.
maar helaas moeten we nog even geduld hebben.
en de spinazie ziet er nu al lekker uit.
En ik had een vraagje over de courgette.
Had mij al even in gelezen op je site.
Dit jaar wordt het hier de eerste keer.
maar nou heb ik 2 rassen gekocht.
Black beauty en de diamant f1.
En ik was wel van plan om er zaden van te nemen. Voor het volgende jaar.
Maar als ik ze alle 2 in mijn tuin doe gaan ze kruisen.
wat voor ras krijg ik dan zijn ze dan wel lekker. Kan het kwaad.
En ik heb dit jaar pompoenen in de tuin. Die gaan ook kruisen.
O jeetje snap er zelf niks meer van. Of zal ik het gewoon proberen.
Wie van de lezers heeft er ervaring mee.
Ik was er al achter gekomen dat ik de courgette beter niet in de kas kan doen.
beetje last van ruimte gebrek.
Groetjes
Hallo Miep,
Courgettes kruisen onderling en met pompoenen en andersom, en ook over grotere afstanden. Dus als je pompoenen op een volkstuin hebt staan waarbij tuinleden verderop courgettes of pompoenen hebben staan, dan is de kans wel groot dat ze kruisen. In je achtertuin is die kans wel kleiner, neem ik aan, omdat dat een beschutte tuin is, en er niet zoveel buren ook courgettes of pompoenen zullen kweken.
Ik zou zelf eerder zaden van de Black Beauty oogsten dan van de F1-hybride, want met een F1-hybride weet je nooit wat de uitkomst zal zijn (zie daarvoor even het verhaal over F1-hybriden (onder Zaden/Zaaien). Aan de andere kant, een zakje Black Beauty-zaden kost bij zaadhandel van der Wal 70 eurocent en dan zitten er rond de 18-20 zaden in, is genoeg voor in ieder geval 3 of 4 jaar – het zou voor mij opwegen tegen alle moeite die je moet doen om er zelf zaden van te oogsten.
Maar het is hoe dan ook leuk om eens gewoon te proberen, en het is niet erg als ze kruisen, het is allemaal eetbaar, alleen is de ene kruising lekkerder dan de andere. En misschien tref je het dat ze niet kruisen – dat hoor ik hier ook wel eens van andere mensen. Het is mij alleen nog nooit gelukt, maar dat komt misschien omdat we op onze tuinbouwvereniging gewoon erg veel pompoen- en courgettetelers hebben :-).
Veel succes ermee!
Diana
Beste Diana,
Allereerst dank voor alle informatie die je op jouw (prachtige, overzichtelijke en zeer complete) site hebt gezet. Ik ben vooral heel blij met het erg uitgebreide stuk over ‘groenten in potten’, aangezien ik een kleine stadstuin heb, die bovendien bijna volledig betegeld is, dus alles gaat bij mij in potten.
Nu heb ik een zoontje die verslaafd is aan cherry-tomaatjes, dus daarvan hoop ik zoveel mogelijk te planten/oogsten. Ik heb nu 9 heel gezond uitziende zaailingen in mijn vensterbank staan, maar geen 9 potten beschikbaar. Zou ik meerdere plantjes in 1 grote pot (20l) kunnen zetten? Bijvoorbeeld 2 of zelfs 3? Zoals je ook bij paprika’s en pepers aanraadt, of werkt dat bij tomaatjes niet?
Alvast veel dank.
Groeten van Jetske
Hallo Jetske,
Het ligt vooral aan de vorm/maat van je planten. Een kleine tomaat betekent niet automatisch een kleine plant. Er zijn zo globaal gezien dwergstruikjes, struikjes, struiken en stamtomaten, en dat dan in alle kleuren en vormen en smaken. Een dwergstruikje wordt niet veel groter dan 20 tot 30 centimeter, een struikje 30 tot 50 centimeter, een struiktomaat kan wel 60 tot 120 centimeter worden, en een stamtomaat wordt zo hoog als het weer, de grond en de pot in de zomer toelaat en tot je de plant topt. En dus is het vooral belangrijk om te weten welk ras en dus welke maat plant je hebt.
Kijk vooral hier even voor een enorm grote database: http://t.tatianastomatobase.com:88/wiki/Category:Tomato_Variety_List
Als je het ras kunt vinden, kun je ook zien hoe groot een plant wordt. In een pot van 20 liter zou je bijvoorbeeld 3 dwergstruikjes kwijt kunnen, of 2 struikjes, of 1 struik, of 1 stamtomaat.
Ik hoop dat je in ieder geval iets aan het antwoord hebt!
Diana
Hallo Diana,
Daar heb ik zeker wat aan. Dank je wel dat je de moeite hebt genomen voor een uitgebreid antwoord.
Fijn paasweekend.
Groeten van Jetske
Hallo Diana,
Ik heb vorige week 4 zakjes zaden gekocht watermeloen (sugar baby), tomaten (Tiny Tom), pepers (cayenne) en sperziebonen (record ??) op de verpakkingen staat dat je ze in maart, april en mei kan zaaien. Komt de oogst dan niet te laat? En ik had gister ook aardbeien gekregen kun je die nu nog zaaien?
Groetjes Cheryl
Hallo Cheryl,
Kijk vooral gewoon even op de pagina’s van aardbeien, watermeloenen, tomaten, pepers en bonen, want daar kun je per groente de zaaitabellen (met periodes waarin je die soorten kunt zaaien, en of je ze dan binnen, onder glas of buiten zou kunnen zaaien – en daarnaast dan natuurlijk alle andere tips m.b.t. grond, voeding, teeltzorgen, etc.). Dat is handiger dan dat ik dat hier nog een keer allemaal uitleg, want zou nogal een verhaal worden :-).
groetjes,
Diana
Hallo Diana en Jetske , ik wil even reageren op de vraag van Jetske;
Ik kweek al jaren in potten van 38 cm doorsnee 3 of 4 tomatenplanten. Dat gaat heel goed als het maar hoog opgaande planten zijn ik zet er lange stokken in die ik wat naar buiten laat steken zodat de planten elkaar niet gaan raken, dus als het ware een omgekeerde wigwam . Tegen de regen kan ik er dan een grote plastik hoes (tuinmeubelhoes) over aan brengen. Goede mest onder in de pot en regelmatig mesten , ik hoop dat je er wat aan hebt Jetske.
Groetjes Simone
Hallo Simone,
Dank voor het delen van je methode/ervaring!
ik heb ook wel eens gezien dat er 1 stamtomaat in een middelgrote pot stond, en die bij de eerste dief werd gesplitst en aan beide zijden wat opzij werd geleid (als een soort van v-vorm). Met daardoor dus 2 keer de opbrengst door de 2 takken voor 1 tomaat = 1 wortelgestel. Misschien ook leuk om eens te proberen, ik was het vorig jaar van plan maar is er niet van gekomen.
groetjes,
Diana
Beste Diana,
Allereerst mijn complimenten voor de zeer waardevolle informatie op je site. Ik kan geen mogelijkheid vinden om je te e-mailen. Ik wil je graag iets sturen over knolraap om een vraag over te stellen. Zou je mij terug kunnen emailen? Hartelijk dank, Groet Kelly
Hallo Kelly,
Mijn mailadres staat maar op een paar plaatsen op de website. Vooral ook omdat ik met een open email op mijn website zo enorm veel mailtjes kreeg dat ik er echt allemaal geen tijd meer voor had (van vragen over ziekten – waar ik echt niet veel verstand van heb – tot mensen die pootuien bij me wilden kopen, vroegen of ik een teeltplan voor ze wilden maken, vroegen hoe je een komkommer moest telen en noem maar op). Ik vind het geen probleem als je me mailt met een vraag maar ik zou het fijner vinden als je hier gewoon een link wilt plaatsen naar de foto die je waarschijnlijk wilt mailen. Als je de link hier plaatst kunnen andere mensen meedenken over je probleem of vraag of wat dan ook. Mocht je me liever willen mailen: [email protected] maar ik hoop dat je dan kunt bedenken dat ik het wel ook echt heel erg druk heb in deze tijd en het even kan duren voor ik je kan antwoorden (als ik al een antwoord voor je heb).
groetjes,
Diana
Zozo wat is jouw spinazie al groot! Zo snel groeit ie bij ons nog niet.
Vanmiddag salade met de eerste blaadjes van de spinazie (met dadels, oude geitenkaas en amandelen), ik heb er nu al trek in 🙂
Diana
Volg al meer dan twee jaar trouw je tuindagboek en dit heeft er bij mij voor gezorgd dat, nu ik eindelijk een huis met tuin heb, ook ik ben begonnen met moestuinieren. Het eerste dat ik geplant had, was afgelopen najaar een stuk rabarberwortel. Wat baalde ik dat ik begin april nog maar een ieniemienie plantje had: volgens de persoon van wie ik de wortel had, zou het al een behoorlijke plant moeten zijn. Gelukkig ben ik door dit tuindagboek weer een beetje gerustgesteld. Nog iets meer dan een jaar wachten en dan hoop ik op een eerste kleine oogst en tot die tijd hoop ik te kunnen genieten van al het andere dat nu langzaam op begint te komen.
Hallo Sandra,
De rabarber kan niet groeien in 1 winter, want in de winter is ze in rust, heeft ze geen blad en kan ze dus geen voeding opnemen en kan ze niet groeien.
Maar dat geeft allemaal niks hoor, nu ze weer boven gaat komen zal ze dus wel voeding op kunnen gaan nemen en groeien, mist je er natuurlijk voor zorgt dat ze daar de juiste omstandigheden voor krijgt (een mooi plekje in zon of halfschaduw, voldoende vocht en wat voeding).
Wie weet, ik weet natuurlijk niet hoed groot of klein het stuk wortel is dat je kreeg en plantte, maar wellicht kun je er over een paar weken toch wel 1 of 2 stengels van oogsten, gewoon om eens te proeven (zolang de plant maar voldoende stelen en bladeren overhoudt om verder te groeien).
groetjes en succes in je eerste moestuinjaar!
Diana
Hoi Diana
Ik zie op je site dat je stokbonen voor zaait in de kas . Gewoon 7 bij elkaar. Als je ze bij de stokken later uit plant haal je de plantjes dan los van elkaar om ze ver genoeg uit elkaar kunnen te kunnen zetten?
Groetjes Margriet
Hallo Margriet,
Wij planten ook echt 7 bonenzaailingen per stok uit.
1 zou wel heel karig zijn, zonde van de ruimte en de stokken, maar 7 is best veel (maar het gaat hier prima, het geeft mooie volle stokken en veel opbrengst).
Ik ken ook mensen die 5 bonenzaailingen per stok uitplanten, of soms 3 (ik doe wel 3 bij pronkbonen omdat dat veel grotere bonen/planten zijn). Maar wij planten er dus 7 bij elke stok.
groetjes,
Diana
Dank je Diana. Ik bedoelde ook wel om 5-7 per stok te planten. Ik had vorig jaar 5 per stok, maar denk dat 7 ook heel goed zal werken. Maar normaal als ik ze ter plaatse om de stok zaai, dan houd ik tussen de boontjes wel wat ruimte. Nu 7 bij elkaar voor zaaien, ik bedoelde dat je dan 1 dotjes met 5-7 plantjes aan elkaar krijgt. Kun je dat zo ook in 1 “dotje” bij 1 stok zetten, of een beetje los halen om ze een cm of 15 uit elkaar om de stok heen de zetten?
Hier schijnt de zon met af en toe wat wolken, maar het lijkt weer een beetje voorjaar!
Fijne Pasen
Hallo Margriet,
Ik pulk de zaailingen niet uit elkaar, daarmee zou ik jonge worteltjes beschadigen. En dan vind ik het zelf beter om het hele plukje met 7 zaailingen uit te planten bij de stok, de wortels zoeken later vanzelf maar een weg om toch gewoon goed te groeien (en dat blijken ze ook altijd wel goed te doen).
Ook jij een zonnig paasweekend gewenst!
Diana
Diana, dank voor je uitleg/emailadres. In een boek staat een stukje over knolraap. Nu vraag ik mij af of deze benaming wel juist is en het niet om een andere groente gaat. Zie foto:?dl=0
Omdat het een om een passage uit een boek gaat weet ik niet of het toegestaan is om deze te plaatsen en wilde ik deze e-mailen. Omdat hier meer mensen kunnen helpen met het antwoord zal ik de foto met jullie delen met alleen de relevante tekst en dan de foto weer verwijderen.
Hallo Kelly,
Er zijn veel onduidelijkheden over knollen, rappen, koolraap, keukenraap, meiknol, knolraap en noem maar op.
Ik heb daar hier al wat over uitgelegd: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/koolgewassen/raap/
Maar ook voor mij is het nog wel eens lastig (vooral al die verschillende namen, niet perse de 2 soorten).
In het stukje tekst dat in de link staat wordt de knolraap genoemd, en dat is dan dus de raap (en geen koolraap):
Koolraap = Brassica napus var. napobrassica
Raap (en dus ook knolraap) = Brassica rapa var. rapifera
En dus ook wel erg verwant aan elkaar, maar dat is ook te proeven.
Op de pagina van de raap (https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/koolgewassen/raap/) kun je lezen dat je ze in de lente kunt zaaien en dan in de vroege zomer kunt oogsten. Of in de zomer zaaien en dan in de herfst oogsten. En dus zie ik niet echt iets vreemds in de tekst, behalve dan dat je het zo zou kunnen interpreteren dat je in mei gezaaide meiknolletjes ook zou kunnen laten staan en ze als raap oogsten in de herfst. Maar er zijn wel duidelijke rasverschillen tussen vroege en late rapen, en als je meiraapjes laat doorgroeien tot de herfst zullen ze niet eetbaar meer zijn.
Ik hoop dat je zo antwoord op je vraag heb!
Diana
Ik had de pagina’s over knolraap inderdaad al gelezen, interessant! Dankjewel voor je antwoord Diana.
Hoi Diana,
Allereerst wil ik zeggen dat de zaden die ik van je heb ontvangen zo goed als allemaal opgekomen zijn. Alleen de true jamaican scotch bonnet nog niet, maar met de oplopende temperaturen op zolder moet dat ook goed gaan komen.
Ik had alleen nog wel een vraag. Van tomaten en dergelijke weet ik dat je ze dieper kan planten voor meer stevigheid of als ze iets te ver doorgeschoten zijn. Nu zijn een paar van mijn calendulas heel dun opgeschoten(de rest staat wel heel mooi, misschien een andere soort) en vroeg ik me af of ik deze ook dieper kan zetten(tot net onder de kiemblaadjes) of dat ze dan gaan rotten. Of iets algemener; welke soort planten kan je niet dieper zetten/welke soorten kan je wel dieper zetten?
Koen
Hallo Koen,
Goed om te horen dat de meeste zaden goed kiemen! De True Jamaican Scotch Bonnet is een echte chinense-peper en heeft daarmee meestal meer tijd maar vooral meer warmte nodig. Ik heb haar zelf dit jaar ook weer gezaaid en hier kiemden de zaden prima, dus het moet goedkomen! Als komende week de zon gaat schijnen en de temperaturen buiten en in huis stijgen…..
Ik wilde dat ik je kan helpen, maar ik vrees dat er geen lijstje met planten is waarbij je zaailingen dieper op kunt potten omdat ze te lang en dun zijn. Het heeft ook veel te maken met hoe lang en hoe dun, en of het rassen zijn die gewoon buiten gezaaid hadden kunnen worden of niet. Ik heb mijn Calendula’s een paar weken geleden in de koude kas voorgezaaid en komen ze mooi gedrongen op. Over het algemeen kun je soorten die min of meer winterhard zijn beter koel dan warm zaaien, maar dat is wel heel algemeen gesteld.
In ieder geval is het met alle eenjarigen, tweejarigen en vaste planten een optie om, als het met het zaaien toch fout is gegaan en de zaailingen lang en dun zijn, ze opnieuw op te potten en dan wat dieper. Niet veel dieper dan de helft van hun lengte. In het ergste geval mislukt het, maar je doet dat toch vooral bij soorten die anders ook maar weinig levenskansen hebben.
Sorry dat ik je niet beter kan helpen dat dit, maar ik hoop dat je er verder mee kunt!
Diana
Hoi Diana,
Leuke toevoegingen weer in je tuindagboek, het blijft leuk om te lezen!
Vandaag na lang wikken en wegen en veel vooronderzoek een kasje gekocht. Vooral aan de informatieve topics over kasjes op je site heb ik veel gehad, bedankt daarvoor!
Eerst wilde ik mijn voliere bekleden met polycarbonaat platen. maar uiteindelijk toch besloten om voor het echte te gaan. Het is een ACD Prestige kasje geworden met schuine wanden, circa 10 m2 en twee autmatische ramen en hordeur. Niet super groot maar voor mij een geweldige toevoeging. Wat ik je graag nog wilde vragen, het kasje is aan twee kanten begrensd door een kippenhok en schutting. De oost en zuidkant zijn vrij. OP de zuidkant staat altijd volop de zon (als deze tenminste schijnt 🙂 ). Nu lees ik overal dat je de voorkant het beste op het zuiden kan zetten en de zijkanten op oost/west. Gaat dat ook op als de westzijde niet de volle zon krijgt?
Ik wil het kasje graag zo verstandig mogelijk plaatsen en dacht dat de schuine zijkant op het zuiden het meeste licht en warmte vangt, maar dat komt niet overeen met wat ik veel lees op de diverse fora. Jij nog een goede tip?
Bedankt!
Hallo Pedro,
Gefeliciteerd met je kas! En wat een mooi moment, nog even en je kunt er tomaten, pepers, komkommers of wat dan ook in gaan telen.
Over de plaatsing; ach, het is maar wat je kunt bieden. Wij hebben een volkstuin in een tuin die alleen maar zon biedt en we moeten ons houden aan plaatsingsvoorschriften van de gemeente. Maar er zijn mensen die een kas in de achtertuin hebben die niet helemaal in de zon staat, of langs de schutting staat. Of wat dan ook. Als je maar rekening houdt met een licht plekje, waar je ook bij kunt als je iets moet schoon maken of repareren, waar niet de wind voor problemen kan zorgen met storm. En dat is het eigenlijk. En of de zon dan op de kopse kant of op de zijkant staat, allemaal prima. Alles wat je aan licht en ruimte kunt bieden is goed genoeg. Bedenk dat wanneer je kas in de volle zon staat, je in de zomer waarschijnlijk zult moeten gaan kalken, zon is vooral belangrijk in lente en herfst, in de zomer zorgt de zon voor enorme hitte in de kas :-).
groetjes en veel succes met het plaatsen!
Diana
Dank je Diana,
Tof dat ze zo snel op mijn vraag reageert.
Groeten
Pedro
Diana,
Wat gebruik je voor kalk? Temperzon? Krijg je dat er nog makkelijk af?
Groetjes,
Edda
Hallo Edda,
Wij gebruiken inderdaad Temperzon.
En nee, je krijgt dat er niet heel gemakkelijk meer af :-).
Het valt wel mee hoor, met gewoon een borstel en schoon water is het wel lastig, ook een beetje afhankelijk van hoe dik je het erop smeert.
Ik doe een scheutje spiritus in het water en dan gaat het veel makkelijker.
Maar nu kalken we nog niet hoor. Er zijn jaren dat we helemaal niet kalken, maar als we kalken, dan doen we dat vanaf ongeveer juni, wanneer de zon zo sterk is dat ze veel schade aan kunnen richten door verbranding van het blad.
groetjes,
Diana
hallo diana,
ik was benieuwd of jij je tomaten/paprika’s en komkommers nog voeding geeft terwijl je ze binnen opkweekt?
of is de bemeste tuinaarde waarin je ze zaad voldoende tot ze de kas ingaan?
mvg desirée
Dit zou ik ook graag willen weten 🙂
Als ik de plantjes verspeen zet ik ze in potgrond. Daarin zit voeding voor zo’n 6 weken. Dat is zo’n beetje wel voldoende voor de periode tot ze de grond in gaan. In bemeste tuinaarde zou ik zelf nooit zaaien of plantjes inzetten na het verspenen. Mss heb je hier iets aan?
Hallo Agnès,
Dankjewel voor het meedenken!
Helemaal met je eens!
Diana
bedankt agnes,
ik heb zeker wat aan je advies. ik heb het nog even nagekeken maar heb gelukkig toch potgrond gebruikt.
gr desirée
Hallo Desirée,
Nee hoor, er zit in potgrond voldoende voeding voor zo’n 6 tot 8 weken, en dat is dus ongeveer genoeg voor alles wat ik vanaf februari zaai.
Ik zaai nooit, maar dan ook echt nooit, in bemeste tuinaarde.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
De zaadjes van de tomaten die ik via jou besteld heb komen nu ook op, daar wordt ik ontzettend blij van! Zal komende week wel helemaal goed komen met het mooie weer :). Alvast een hele fijne en warme tuinweek gewenst 🙂
Hallo Tessa,
Goed om te horen dat de zaden goed kiemen!
Ze zullen met het mooie weer dat ons beloofd wordt snel groeien.
Veel plezier met de opkweek!!
Diana