Verspenen
Eerst even ons uitzicht gisteren:
Bijna de hele dag gemiezerd. maar op het grijze weer na was ik heel blij; links in het hoekje in de minikas zie je al spinazie groeien. In de grote kas staan overal trays en potten met zaaisels. Als je er zon bij denkt lijkt het wel voorjaar :-).
Ik weet niet of er een officiële betekenis voor verspenen is. Maar voor zover ik weet betekent het “Het uit elkaar halen van dicht op elkaar gezaaide planten, en die vervolgens apart oppotten of uitplanten.” Of zoiets. Zoals dit dus:
Dit is Tagetes Kees Orange. Breedwerpig gezaaid in een plastic bakje. Nu pas net gekiemd, vooral niet aankomen. Pas als het echte plantjes zijn, met meer dan 2 blaadjes ga ik ze verspenen. En dat wordt dan dus priegelen, want ik wil zoveel mogelijk zaailingen heel overkrijgen in een nieuw en eigen potje. Tegen die tijd nieuwe foto’s. Ik doe dit niet zo vaak, heeft gewoon niet zo mijn voorkeur. Maar de tray’s waren allemaal in gebruik. En met Tagetes durf ik het wel aan, ook al ben ik er niet zo handig in.
Mijn voorkeur:
Een tray, ze zijn helaas nu niet meer te koop bij het Vlaams Zaadhuis, het is lastig een goede tray te vinden (daarom ben ik er altijd zuinig op). Deze tray heeft sterke vakjes van 4,5 bij 4,5 centimeter en dat is best groot voor een tray. Ik zaai erin (logisch :-)). Maar dan, alles heeft zijn eigen tijd. Je ziet dat er al vakjes leeg zijn, van soorten die ik al eerder ‘verspeende’ (al pot ik dus het hele kluitje/plugje over naar een 9-centimeterpot en haal zaailingen zeker niet uit elkaar, want de worteltjes zitten in zo’n tray altijd dicht op elkaar). Voorwaarde is dan dus wel dan je dun zaait, met 60 zaailingen in zo’n klein vakje wordt het ook niks want dan heeft geen van de zaailingen genoeg ruimte.
Je ziet ook zaailingen die nu verspeende kunnen worden en je ziet zaailingen die pas net kiemen, en zaailingen die nog helemaal niet zijn gekiemd. Deze week vul ik de vakjes die leeg zijn weer met potgrond/brekerzand, en dan kan ik daar weer in zaaien.
Sommige soorten gaan dus nog over naar andere potjes, maar sommige soorten groeien zo snel en zijn zo sterk dat dat niet nodig is:
Gele Mosterd. Lekker, want de blaadjes lijken qua smaak wel wat op een kruising tussen radijs en rucola (pittig maar dan zonder het nootachtige), lekker in een stamppotje of in een salade. En als de plant eenmaal gaat groeien en bloeien (met gele trosjes bloemen) en zaden maakt heb ik zelfgeteeld mosterdzaad. Voor in de zoetzuur-inmaak, of in de curry of wat dan ook.
Maar Gele Mosterd, officieel Sinapis alba (vreemd want alba betekent toch wit, daarom schijnt ze ook wel witte mosterd te worden genoemd, voor de ingewikkeldheid), is heel sterk. Slakken en vogels en muizen vinden haar niet lekker en ze kan heel goed tegen kou.
Op de foto hierboven zie je haar nog in haar tray (met ervoor heel kleine zaailingetje van melde en nog niet gekiemde zaaisels van Barbarea en Snijselderij). Hieronder zie je pluggen Gele mosterd zoals ze uit de tray zijn gekomen:
En zo heeft Ruud ze uitgeplant. Je ziet dat ze genoeg worteltjes hebben. Ik ga hier ook niet meer in priegelen om er zaailingen tussenuit te halen – ze zoeken zelf maar uit wie de sterkste gaat worden in de grond en het hardst groeit, en wie het misschien niet gaat halen.
Maar andere soorten hebben gewoon nog tijd nodig, of beschutting tegen kou, regen, beestjes of wat dan ook, en worden nog overgezet naar 9-centimeterpotjes.
Hier mogen ze zeker nog een paar weken in staan, tot ik ze groot genoeg vind (en veilig genoeg qua weer of beestjes) om uitgeplant te worden in de volle grond. En helaas is er geen enkele andere regel hierin te bedenken dan dat wat je zelf veilig genoeg vindt. Zo even uit mijn hoofd zijn dit de volgende zaailingen (van links naar rechts): 5x Baby Rose Garden Party (een zaairoosje, leuk hè!), 5x Erysimum Little Kiss Lilac, dan 4x Agastache Kolibri, dan 9x Asarina procumbens, daarna 3x Slangenradijs, vervolgens 3x Asarina scandens Jewel Mixed, daarna 1x Impatiens namchabarwensis en tot slot 5x Platte Peterselie.
En zo staan er ondertussen al weer 3 bakken vol met dit soort mengsels van zaailingen (en 3 bakken tomatenzaailingen, en thuis 2 grote bakken paprika-s en peperzaailingen). Oftewel, ik weet zelf ook niet meer wat ik allemaal heb gezaaid, verspeend of nog niet, zonder planning zou ik echt een beetje hulpeloos zijn :-).
Dus vanmiddag maar de voorlopig laatste zaden uit de papieren zak halen die nog gezaaid moeten worden, en dat zijn dan pompoenen, komkommers, courgettes, meloenen, Basilicum, en wat bloemensoorten als Ipomoea’s en Amaranthus. En daarmee ben ik echt ruim vroeg genoeg. Want het is nog niet eens april. Maar de zaailingen kunnen over een week of 3 mee naar de tuin, en in de koude kas is het dan hopelijk wel al zo warm dat het daarin niet meer gaat vriezen en het overdag in de zon al flink warm wordt.
Tot slot nog even een huishoudelijke mededeling: kopieer vooral vandaag nog even de informatie uit de zadenlijst als je dat nog niet hebt gedaan. Want morgen sluit ik echt de zadenlijst. Iedereen die zaden bij me heeft besteld, heel hartelijk dank daarvoor!! En veel plezier en succes met zaaien en de opkweek! En wellicht tot komend najaar!!
leuk weer! Het grote zaaifestijn zal hier plaats vinden in de meivakantie, alles staat al vol met pepers…
Korte vraag (again) Ik heb ongeveer een maand geleden parika gezaaid, zaden waren van buzzy organic, de plantjes zijn opgekomen maar zijn nu een goede maand verder maar geen tot weinig groei, het blijft bij de kiemblaadjes helaas, wat te doen?
Die van mij kwamen niet eens op. Zelfde merk zaden gekocht.
Nu probeer ik het met Diana haar zaden.
groetjes miep
Hallo Mayra en Miep,
Buzzy Organic is een merk, het wordt door verschillende bekende en onbekende zaadhandels verkocht. Dus het kan zomaar gebeuren dat je een zakje hebt gekocht waar al oude zaden in zaten, of die te warm/licht zijn bewaard. Dat is dan wel heel jammer.
Waarom zaailingen heel klein blijven kan heel veel oorzaken hebben: te koude standplaats, te arme (zaai)grond (= te weinig voeding), te rijke potgrond (waardoor de wortels in te vaste grond zitten = niet luchtig genoeg, en meer voeding krijgen dan gewenst). Of in te kleine potjes/vakjes waardoor de wortels niet verder kunnen groeien. Afhankelijk van de oorzaak zou je kunnen overwegen om de zaailingen heel voorzichtig over te potten naar wat grotere potjes met een goed mengsel van 4/5e deel potgrond en 1/5e deel brekerzand, en ze zo licht en warm mogelijk zetten.
groetjes en succes ermee,
Diana
hallo Mayra en Miep,
ik heb ook een paar maal buzzy zaden gehad, slecht resultaat en ik koop ze niet meer
groetjes
Agnita
Hallo Mayra,
Krijgen je paprikazaailingen wel voldoende licht en warmte?
Goed dat ik het lees! Stel nog besteld en hopelijk nog net op tijd… Nu zaai informatie kopieren voordat ik weer iets te vroeg zaai 😉
Groet, Hannah
:-).
Dankjewel voor je mailtje!
Diana
Hallo Diana, je schrijft dat slakken niet van gele mosterdplantjes houden is dat alleen bij de gele mosterd of hebben andere mosterdplanten hetzelfde effect ? Zou je dat mosterzaad dan rondom geliefde slakkenplanten kunnen zaaien als bescherming ? Ik leg zelf wel takjes van de salieplant rondom sl.planten de salieplanten die ergens in de tuin staan bieden een schuilplaats aan de slakken maar ze eten er niet van . Daarom gebruik ik de takjes/blaadjes als “vestingsmuur” 🙂 vr. Gr. Simone
Hallo Simone,
Het feit dat slakken gele mosterd niet lekker vinden betekent niet dat het ze weerhoudt om bij zaailingen te komen die er tussen staan en die ze wel lusten. het kan ook nog zo zijn dat slakken in een andere tuin wel van gele mosterd houden, hier vinden ze het niet lekker (of vinden ze andere soorten lekkerder). Uiteindelijk ligt het er maar aan hoeveel slakken je hebt en hoeveel planten; hoe meer slakken des te minder kieskeurig zullen ze zijn :-).
Ik vrees dat het planten van mosterd in ieder geval geen bescherming zullen bieden voor andere zaailingen.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ik ben dit weekend in een boek begonnen over de bodem (het weer was er wel naar om binnen te blijven 🙂 ) Een erg interessant boek waarin je veel te weten komt over het wel en wee van de bodem en hoe deze samenwerkt met de planten.
Heel leerzaam. Het heet het bodemvoedselweb van Jeff Lowenfels, een echte aanrader!
Groetjes, Saskia.
Hallo Saskia,
Dankjewel voor de tip!
Diana
Goedenavond Diana. Wij tuinieren in het noorden van het land (Hollandskroon)tegen de Waddenzee aan. wat mij dit voorjaar verbaasde geen emelten dit jaar met spitten ..enig idee/
Groetjes Gerard
Hallo Gerard,
Wij hebben eigenlijk maar zelden last van emelten. Als we per jaar 2 kroppen sla of andijvie verliezen door een emelt is het veel.
Misschien omdat er wel heel veel vogels in de tuin zitten hier, of vinden ze gewoon onze vette klei lastig om in te leven :-).
groetjes,
Diana
hallo Diana en andere lezers,
Ik heb bijna geen last van slakken. Bij de Gamma kan je slakkentape kopen. Dit is een soort koperband die je om je bak of pot kan plakken. Al moet ik wel zeggen dat ik het voor de zekerheid heb vast geniet. plakken op hout blijft niet echt goed zitten. Maar het werkt goed. Dit jaar heb ik bijna geen bier bakjes neer hoeven zetten. Ik vind dat altijd zo zielig. Ik heb liever dat ze een blokje om gaan.
Hopelijk hebben jullie wat aan mijn tip.
gr barbara
Hallo Barbara,
Wat slim! Nou slim spul dan. Ik vind het ook altijd erg zielig meestal zet ik ze dan een stuk verder op terug de slakken. Maar dat heeft eigenlijk helemaal geen zin.
Groetjes
Hallo Barbara,
Dankjewel voor de tip!
Gelijk even gegoogled en ik vond het hier: https://www.gamma.nl/assortiment/nortene-kopertape-anti-slakken/p/B436137
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
De zaden van de zadenlijst oogst u die van uw eigen planten?
Ik ben van plan om in de tuin een paar grote bakken te gaan plaatsen (die maken we zelf), daar wil ik graag tomaten en ananaskers in gaan telen. Is het dan verstandig om een doorzichtige plastic plaat erboven te maken? Vooral voor de tomaat. En hebben ze dan genoeg ruimte? De bakken worden 1 meter diep en verder 2 bij 1 meter. Hoeveel planten kan ik dan per bak?
Groetjes Cheryl
De plastic plaat is ter bescherming tegen regen.
Hallo Cheryl,
ja, alle zaden uit mijn zadenlijst zijn zelfgeoogst.
Als je ook je eigen zaden wilt oogsten, kijk dan even op de pagina over Zaden oogsten (‘onder Zaaien-Zaden’).
Over je 2e vraag: het hangt er vanaf welke tomatenrassen je wilt gaan telen. Stamtomaten zullen hoger worden dan 1 meter, maar voor lagere struiktomaten zou het een heel goede oplossing zijn. Alles waarmee je tomatenplanten droog en warm kunt houden helpt om vroeger en meer te oogsten. Zorg wel dat het plastic niet kan gaan smetten (op natte tomatenbladeren kan blijven liggen), want bevordert ziekten. Hier staan de stamtomaten op 35 x 60 centimeter en dat is echt behoorlijk krap, krapper dan dat zou ik ze zelf niet zetten. Een goede Ananaskers kan hier wel 80 x 80 centimeter groot worden. Als ik zou moeten kiezen tussen het overdekken van tomaten en het overdekken van ananaskers, dan zou ik kiezen voor de tomaten. In een mooie zomer kan een ananaskers ook in de buitenteelt (in een pot) ook een goede opbrengst geven – onze ervaring is dat ze onder plastic of glas heel veel meer blad an stengels maken maar zeker niet meer vruchten.
groetjes,
Diana
Bedankt!!
hallo Diana,
bedankt voor de mooie info over het zaaien/verspenen van bloemen.
VdWal heeft zaaitrays, hij noemt zij stektrays, met 40 vakjes (1 vakje = 5,5×6,1cm) of met 66 vakjes (1vakje = 4,4×4,6cm), dus ook best groot. Alleen is dat niet zo stevig plastic, maar daar is de prijs ook naar (2,00 euro). https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/zaaihulpmiddelen_kweekkasjes
Als onderbak is misschien de ‘kweekbak 15 l zwart’ geschikt?
Heb ook nog een vraagje aan jou: hoe lukt het om bv worteltjes en pastinaak te zaaien in het stro? Schuif je dan het stro opzij en na het zaaien weer terug of laat je de zaaivoor dan open liggen?
Groetjes, Monika
Hallo Monika,
Dank voor de tip! Omdat ik de stevige trays heb zoek ik eigenlijk nooit meer naar ander materiaal. Mar ziet er voor die prijs zeker prima uit. Gaat minder lang mee maar als je elke 3 jaar nieuw moet kopen is het met die prijs ook niet erg.
Over het zaaien van worteltjes en pastinaken; lastig :-). We hebben het stro links en rechts wat uit elkaar geschoven en daar gewoon in de grond gezaaid zoals altijd (geultje maken, zaaien en afdekken met zand). En het stro laten we dus inderdaad een beetje aan de zijkant liggen tot de zaailingen opkomen. En ik was van plan om het stro dan weer voorzichtig beetje bij beetje terug te schuiven. De ervaring zal het leren. Worteltjes en pastinaken kiemen niet heel snel en blijven ook altijd nog wel een tijdje klein, dus ik verwacht dat we daar nog wel een tijdje voorzichtig moeten wieden.
groetjes,
Diana
beste diana,
ik hoop niet dat die boom op je tuin is gevallen…
gr desiree
rozenburg
Hoi Diana,
Ik heb een heel stuk over yacons geschreven, omdat ik er zelf graag meer over wilde weten. Nu zag ik dat je nog geen pagina had over yacons, dus eventueel kan ik hem naar je mailen? Dan kun je hem zelf misschien nog wel aanvullen met foto’s en e.v.t. op de website plaatsen.
Hallo Lex,
Dankjewel, dat is erg aardig!
Maar als ik een pagina over de Yacon wil schrijven moet ik dat gewoon zelf doen, want uiteindelijk schrijf ik wat mijn ervaring is, hoe ik haar teel, etc..
Ik vrees nu ook nog even geen tijd te hebben voor een pagina over de Yacon, op dit moment ben ik, voor de zomerdrukte begint, bezig met het bijwerken en aanvullen van de eenjarigendatabase, dat was ook heel erg hard nodig :-).
Ik hoop dat je Yacons ondertussen uitlopen!
En ik ben erg benieuwd wat je er van gaat vinden!
groetjes,
Diana
Ik heb een jaar of tien geleden per mail verschillende tuinders bij mij in de buurt (in het groene hart) aangeschreven of ik enkele zaaitrays kon overnemen. Dat lukte wonderwel. Ik kon binnen de kortste keren gratis en voor niets gebruikte zaaitrays en ook kleine potjes ophalen bij verschillende adressen in Nieuwerkerk a/d IJssel en Moerkapelle. Goed schoonmaken was het enige dat ik hoefde te doen. Probeer het gewoon, nooit geschoten is altijd mis:-)
Hallo Anja,
Wij hebben zoiets ook eens gedaan in het westland, en op die manier heel goedkoop aan een aantal trays van Beekenkamp kunnen komen. Helaas hadden zij alleen kleinere vakjes en de trays bleken ook net niet zo stevig als de trays van het Vlaams Zaadhuis, maar altijd nog heel veel beter dan de gemiddelde zaaitrays die je via tuincentra kunt kopen. ik heb ze ook nog steeds in gebruik (vooral voor kool, krootjes, etc.). Wellicht levert googelen op ‘zaaitrays’ of ‘stektray’ ook nog wat op voor mensen die ernaar zoeken.
groetjes,
Diana
Hallo allemaal,
kweekplaten.nl heeft zaaitrays en onderplaten. Ik heb er geen ervaring mee, maar ze zien er stevig uit!
Hallo Josien,
Ik heb er ook nog nooit iets gekocht maar zelf heb ik het idee dat ik de platen wel ken, en dan zijn ze eerlijk gezegd niet heel stevig, maar eerder buigzaam (wat niet erg is maar als je ze vult met potgrond/zand buigen ze door. En dat is ook niet erg maar na meerdere keren doorbuigen kan het plastic dan ook vrij makkelijk scheuren). Maar misschien heeft iemand anders er andere ervaringen mee?
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Vol afgunst kijk ik toch altijd naar die mooie stevige zaaiplaten. De huidige alternatieven zijn toch minder… Enig idee waarom die dingen niet meer gemaakt worden?
Hallo Jeroen,
Geen idee, gat in de markt lijkt mij :-).
Ik heb nog even op termen als kweekplaat, kweektray, zaaitray, stekplaat, stektray, etc. gegoogled maar ik kan ze ook niet meer vinden.
groetjes,
Diana
Dag Diana,
hier vond ik er die er erg op lijken: http://www.containerwise.co.uk/propagation-trays-600-400.html. Maar ik weet niet of ze ook aan particulieren verkopen …
Groetjes, Saskia
Hallo Saskia,
Ja, dat is ‘m. Die rode (de 2e, met 126 cellen per tray), dat is de tray die ik heb. En ik heb ze verder niet echt meer nodig, ik zit in deze tijd altijd even krap, maar na het verspenen van afgelopen week heb ik weer genoeg ruimte in de trays om vandaag maïs te gaan zaaien, en Afrikaantjes, basilicum, Ipomoea’s, etc..
Ik zie niets over het verkopen aan particulieren, het lijkt mij een groot bedrijf dat aan andere bedrijven verkoopt. Maar als iemand er interesse in heeft zouden ze bijvoorbeeld wel een mailtje kunnen sturen en zo kunnen vragen of de trays ook aan particulieren worden verkocht, of zij weten waar ze in Nederland te koop zijn, etc..
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Wat een wind en regen gisteren en ook vandaag nog wat. Ik heb een vraag. Wilde dit jaar graag proberen meloen te kweken. De Outdoor Wonder F1 suikermeloen, zaadjes van Sluisgarden heb ik gekocht. Nu lees ik op je site dat in de kas met bestuiven wel wat moeilijker is. Ik vraag me af of twee planten beter is dan 1, zodat er voldoende vrouwelijke en mannelijke bloemen tegelijk “open” zijn. Maar ik heb alleen een lange muurkas, waar ook een deel van de tomaten, komkommer, aubergine een plekje krijgen. Ivm de vruchtwisseling kunnen er dit jaar niet teveel tomatenplanten in de kas, maar zal ik wat meer in potten onder onze overkapping houden. In de kas komen ook wat paprika’s in pot op een plank of op de grond. Dus de ruimte is beperkt. Als de kans van slagen groter is met twee planten, offer ik graag een extra ruimte op voor de meloen. Wat denk jij?
Groet Margriet
Hallo Margriet,
2 planten geven in principe altijd meer kans op meer vruchten dan 1, dat geldt voor wel alle vruchtgewassen, denk ik.
Zelf bestuiven helpt ook heel goed, en het planten van de meloen in de buurt van een raam of deur, daar waar toch nog wel wat insecten naar binnen kunnen vliegen.
Zelf heb ik altijd een heel goedkoop kwastje in de kas waar de meloen groeit liggen; elke dag 2 of 3 keer even bestuiven helpt ook al flink. Ik kan de keuze natuurlijk niet voor je maken, als ik moet kiezen tussen tomaten en meloenen (of wat dan ook) kies ik nu eenmaal voor tomaten :-). Bedenk dat je meloenen kunt laten kruipen en kunt laten klimmen, misschien ook nog een optie waarbij je met wat puzzelen toch 2 planten kunt zetten zonder veel ruimte voor tomaten of paprika’s in te leveren.
groetjes,
Diana
Hallo Diana
Ook ik volg al jaren de site en het tuindagboek
Waar ik ook veel van jou overneemt
Heb zelf ook een volkstuin met koude kas
Dit jaar de 2e week van januari mij pepers en paprika gezaaid
Staan met ze 2e in 10 cm potten lekker voor het slaapkamer raam in het zonnetje
planten zijn stevig en zeker al 15 cm hoog met al +\- 15 bladen
Maar toen ik ze vanmorgen water ging geven zag ik dat er bij de paprika al knoppen in kwamen Wat raad jij mij aan om te doen knopjes er uit knippen ,overpotten in grotere potten ?
Mee naar de kas nemen en uit poten lijk mij nog geen optie
mij vrouw zegt dat ik er te goed voor ben teveel water teveel licht ( teveel aandacht )
Groeten Martin
Hallo Martin,
Gefeliciteerd! Want eigenlijk is het natuurlijk een goed teken (alleen heel soms een heel slecht teken maar zo klinkt het niet).
Je pepers en paprika’s voelen zich groot en sterk genoeg om zich voort te gaan planten. De enige andere reden dat je wel eens paprika’s ziet bloeien is omdat ze juist zo sneu en zielig en ziek zijn dat ze zich snel willen voortplanten omdat ze dood gaan, en zoals gezegd, dat is bij jou niet het geval).
Check even of de wortels nog niet zo groot en dik zijn dat ze te krap in de potjes staan; als dat zo is zou je kunnen overwegen om ze nog een keer te verpotten, naar een nog groter maat potje. Maar je kunt ook bedenken dat ze over een week of 2 wel echt naar de kas mogen (afhankelijk van het weer en waar je woont).
Ik zou in ieder geval zelf geen bloempjes verwijderen. 95% kans dat de planten erop zullen reageren met nieuwe knopjes, als ze wil bloeien dan gaat ze gewoon bloeien, of jij dat wilt of niet. Dus dat kost jou veel tijd om elke keer nieuwe knopjes weg te halen en het kost de plant veel energie om elke keer weer nieuwe knopjes te maken. Ik neem aan dat ze nu dan ook al aan de grote vertakking (van 2 of 3 of 4 nieuwe sterke stelen vanuit de hoofdstam) begint?
Ik zou er blij mee zijn 🙂
Diana
hallo Diana
even op de vraag meloenen te komen. Jullie hebben het over meloenen in de kas. Wil dat zeggen dat meloenen in de volle grond in de tuin niet gaat lukken. ik heb ook meloenen gezaaid, ze doen het niet zo goed hoor, ze hebben nog steeds de twee kiembladeren en verder niks. zouden ze te koud staan? maar ik hoop toch dat ze nog wat gaan doen. maar als ze toch niet in de tuin kunnen, maakt dat niet zoveel meer uit. en hoe is dat dan met komkommers, die doen het binnen wel heel goed, maar kunnen die ook in de tuin in de volle grond.
gr barbara
Hallo Barbara,
Zeker niet alle meloenen doen het in de vollegrond, en ook zeker niet alle komkommers. Het zijn beiden soorten die van veel warmte houden (zoals tomaten, paprika’s, aubergines, etc.).
Lees gewoon even het hoofdstuk over komkommers en over meloenen; daar vind je echt alle informatie over hun voorkeur voor warmte en hoe je dan met wat aanpassingen qua standplaats, etc. wellicht nog wel een leuke opbrengst in de buitenteelt zou kunnen krijgen, en welke rassen daar dan geschikt voor zijn.
groetjes,
Diana