Chagrijnig
Ruud is niet vrolijk (valt wel mee hoor, maar ik moet toch wat schrijven). Ruud heeft vandaag de uien gepoot. En Ruud zegt “Dat gaat niet met dat stro”. Natuurlijk wel, Ruud, kijk, je schuift het zo een beetje opzij, en dan poot je de uitjes in de kale grond en schuif je het stro weer een beetje terug. Dus ik doe een rijtje voor. Ruud kijkt ernaar en zucht.
Ik heb ook van alles te doen, dus terwijl ik krootjes zaai, de Salvia officinalis verplant, de doperwten water geef zie ik Ruud plantuitjes poten. Hij loopt heen en weer, af en toe wat gemor en gesnoef. “….stro”, zegt hij, terwijl hij langs me loopt (en de puntjes staan niet voor één of andere enge ziekte hoor, maar wel voor een lichaamsdeel dat ik hier niet zal herhalen). Ruud vindt het dus niks. Maar ik wel, gewoon negeren, en de uien zitten in ieder geval in de grond.
Het is ook best lastig, kost gewoon wat meer tijd dan het planten in gewone grond, dan kun je een streep trekken en poot je de uitjes. Nu moet al dat stro een beetje op worden geschoven en later weer langs de pootuien worden gelegd, maar de pootuien hebben (denk ik) wel nog even wat licht nodig, tot het loof boven het stro uitkomt, dan vouw ik het stro weer wat dichter bij elkaar.
“En het ziet er niet uit”, zegt Ruud. “Nee inderdaad, het ziet er niet uit, nu nog niet”, leg ik geduldig uit, “maar komende zomer ben je er echt heel blij mee, want het gaat vocht onder het stro vasthouden, en het onkruid tegenhouden”. Ruud wil het niet geloven. Maar ik heb er best vertrouwen in (maar ik weet ook wel dat ik wel eerder ergens veel vertrouwen in had maar het dan toch uiteindelijk niks werd). Ruud weet dat blijkbaar ook, en blijft bij zijn standpunt.
Maar dan laat ik hem kas 2 zien (en kas 2 staat voor de 2e kas die we ooit hebben gekocht/gebouwd, het is onze naam voor deze kas, we weten dan allebei wat we bedoelen als we een hark of een potje of wat dan ook zoeken).
Kijk eens hoe schoon en droog. Ja, er liggen wat strootjes midden op het pad, maar verder ziet het er toch prima uit. De grond is er ook een graad warmer dan de grond in de kas zonder stro (want door ons meningsverschil hebben we besloten een kas mét en een kas zonder stro te beplanten dit jaar. En dan kijken wat het beter doet, of minder werk geeft. De voors en tegens gaan we komende herfst tegen elkaar afwegen en dan besluiten wat we gaan doen, wel of niet spitten, wel of niet stro leggen, etc..
En toen liet ik hem de grond zien in de kleine kas:
Lekker warm in de kas, en er komt daardoor van alles tot leven. Vooral vogelmuur, en dan niet 6 zaailingen, maar doe er dan maar gelijk 600. En je kan het niet zien, maar een aantal ervan hebben al een bloempje. En een bloempje betekent zaden. Binnen enkele weken hebben deze zaailingen bij elkaar zelf ook weer 1000 nakomelingen gemaakt. Zo snel gaat dat met onkruid. Bovendien is de grond kurkdroog, je kunt het bijna zien, een grijze laag grond.
Ik heb tegen Ruud gezegd “als jij je eigen kassen zonder stro bijhoudt, hou ik de mijne met stro bij”. Ja, dit soort zaken kunnen tot hevige verdeeldheid leiden, je hoort het. En dan moet een mens ook hard zijn. Dus Ruud heeft het kasje onkruidvrij gemaakt, morgen wordt er spinazie in gezaaid.
En toen was de rust en vrede wedergekeerd. Geen idee voor hoe lang. Want vlak voor we naar huis gingen heb ik tegen Ruud gezegd dat als er nu graan tussen het stro kiemt, we dat er wel uit kunnen trekken maar wel weer terug moeten schenken aan de grond/stro/tuin. Als je het er bovenop legt sterft het af, droog het uit en vormt het ook weer een natuurlijke mulchlaag. Ruud zei niks, maar als blikken konden doden….. Later mompelde hij tegen een tuinvriend iets over een aansteker…….
Maar om toch een soort van positief te eindigen nog een paar foto’s van de zaken zoals ze nu voorstaan:
De kruisbes loopt uit. En niet alleen de kruisbes, ook de blauwe bessen, de zwarte bes, de braam. En de appels en peren en pruimen staan letterlijk op barsten; de dikke knoppen beloven weer veel goeds (want bijna altijd komen er eerst bloemknoppen voor bladknoppen).
De rabarber loopt uit. heel voorzichtig, maar ze leeft, en met wat voeding kunnen we ook een paar weken wat stengels oogsten voor moes, taart of wat dan ook.
En tot slot nog een foto van het mosterdblad zoals ik deze uit de trays haalde waarin ze gezaaid was.
Pluggen met ruim voldoende wortels en ruim voldoende blad. Gezond en groot genoeg, vandaag uitgeplant, natuurlijk gelijk wat water gegeven. En dan hopen maar dat ze niet direct door slakken wordt opgevreten en dat we er over een paar weken van mogen oogsten voor op een heerlijk broodje kaas, lekker pittig, als een kruising tussen rucola en radijs.
Zonnig weekend!
whahaha Diana, heerlijk om te lezen, ik snap jullie beide, en ben benieuwd hoe jullie oordeel na dit seizoen gaat zijn.
fijn weekend !
Wat een genot om je stukjes te lezen!!, iedere avond kijk ik even of je wat geschreven hebt.
Hoi Diana,
Ik heb vorig seizoen ook een deel van mijn tuin afgedekt met stro. Het scheelt echt heel erg met het onkruid. Distels, zevenblad en heermoes trekt zich er niet zoveel van aan maar de kleinere onkruidsoorten zie ik er niet meer tussen.
De oudere garde moet er niets van hebben. In de notulen van de jaarvergadering is zelfs opgenomen dat wieden de enige toegestane wijze van onkruidbestrijding is… Ik trek me er niet zoveel van aan. Dus laat Ruud nog maar even volhouden. Hij wordt vanzelf overtuigd als hij niet meer zoveel hoeft te wieden 😉
Hallo Marieke,
Dat is toch wel heel bijzonder, dat er vanuit een tuinbestuur wordt opgelegd hoe je mag tuinieren.
Hier staat in het reglement iets in de trant van; iedereen mag tuinieren op zijn of haar eigen wijze, mits buren er geen last van ondervinden, dus paden schoon en vrij houden, bomen moeten minimaal een meter van paden of buren worden geplant, en indien men gif wil gebruiken is dat alleen op eigen tuin toegestaan, ook weer met een meter afstand tot buren en tot pad of sloot. En dat lijkt mij een prima regel; tuinier zoals je wilt maar val er niemand mee lastig :-).
groetjes,
Diana
Verrassing,
In het A.D. van vandaag zagen we je artikel over moes tuinieren! Wat een leuke foto van je en een positief verhaal over je……..heerlijk!
Je hebt ook weer een kostelijk verhaal geschreven over dat stro en Ruud…. zag het voor me…ha
Dank voor je tuindagboek, het is steeds weer genieten!
Gr W
Hallo Wouda,
Dankjewel! Ik wist helemaal niet dat het een interview werd, ik werd gewoon per mail gevraagd of ik (telefonisch) iets wilde vertellen over de kosten en baten van een volkstuin. Pas later begreep ik dat er ook nog een fotograaf zou komen, en de interviewer ook Jelle van de Makkelijke Moestuin had gesproken, en dat het dus echt een soort duo-interview ging worden. Het is wel bijzonder, jezelf zo in een landelijk dagblad te zien staan (letterlijk en figuurlijk :-)).
groetjes en een fijn weekend!
Diana
Wat moest ik lachen om jullie strijd , zie het zo voor me . En dan de grootspraak van mannen over de hens er in .
Ja, dat is het goede woord, grootspraak!
Ik ga het hem gelijk vertellen :-).
groetjes,
Diana
Echt leuk om te lezen, die blog! 🙂
Ik heb een klein vraagje. Ik heb de chocolate scorpion proberen te doen kiemen, zowel door gewoon te zaaien als door de deno-methode. Maar geen van de twee is aan het kiemen, terwijl ze toch al 3 weken geleden gezaaid zijn.
Doe ik iets verkeerd? Of probeer ik het gewoon nog eens met de overige zaadjes en hopen op een kiem? 🙂 Ze staan beide (Deno en zaai) ongeveer op 20 graden, de deno nog iets warmer.
Hallo Wouter,
Ja, ik heb van meerdere mensen gehoord dat ze niet makkelijk kiemt. Maar iemand vroeg het een paar weken geleden, die had de zaden in de propagator gezaaid en ik heb geadviseerd de zaaisels eens een paar dagen flink koeler te zetten, misschien wel onder de 15 graden, en dan na een paar dagen weer warmer. Het heeft bij die persoon in ieder geval geholpen, de zaden kiemden daarna alsnog.
Ik laat peperzaden het liefst bij een constante temperatuur kiemen. Maar soms zit er een soort tussen die gewoon niet wil. En als je dan zeker weet dat het wel echt om goed rijpe en verse zaden gaat (en ik kan je verzekeren dat ik de zaden rijp en in september heb geoogst), dan kan een dip in de temperatuur wel eens goed uitplakken. ik heb zelf de Greek Pepperoncini gezaaid, van de 5 zaden kiemden er maar 1 en die was heel ielig en zielig. Ze staat nu op de tuin in de kas (niet schrikken), overdag misschien wel 25 graden in de zon, ’s nachts niet veel warmer dan 5 graden. En nu zijn er ineens nog 2 gekiemd en staan er prima bij.
Ik hoop dat je hier in ieder geval iets aan hebt!
En dat het alsnog gaat lukken natuurlijk!
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ik twijfel er ook niet aan dat ze vers zijn hoor! 🙂 Ik heb al vaker gehoord dat hele hete pepers vaak moeilijker kiemen, dus daarom heb ik het gepost, om nog wat extra tips te krijgen.
Ik ga het gelijk eens proberen om ze in de kas te zaaien. Ik houd je op de hoogte! 🙂
Ja echt hé
Hoi Ruud en Diana,
Leuk he dat gekibbel, daar blijf je scherp bij en het voordeel ervan je hebt nu 2 verschillende manieren , ik ben benieuwd welke kas dit seizoen het beste is bevallen.
Laat het me weten.
Zelf ben ik ook volop bezig, alleen mijn paprika’s willen niet echt ontkiemen in de warme meterkast gezet en andere op een warme plek in de kamer.
Alle 2 nog steeds niet ontkiemt ca 4 weken geleden.
Probeer nu nieuwe zaden van een andere oogst en de oude in een vochtige koffiefilet en een afgeslagen plastiek zak in de warme meterkast.
Jij gebruikt een cultivator die heb ik niet vandaar deze optie.
Hopelijk lukt het dan.
Weet jij misschien nog een tip?
Groet Dees
Ps ik heb je site nog doorgegeven aan een beginnende moestuinierder want ik haal er altijd veel informatie en tips uit.
Hallo Dees,
Uiteraard laat ik dit jaar duidelijk in mijn tuindagboek weten in welke kas de teelt het beste gaat!
Jammer dat je paprika’s niet willen ontkiemen. Misschien is deze week achter een zonnig raam op het zuidwesten toch beter, licht doet ook altijd wat met zaailingen, niet alleen warmte. En komende week wordt het mooi weer en de zon wordt steeds sterker. Ik denk nu een betere plek dan in een warme maar donkere meterkast.
Het voordeel van de denomethode is dat je dan nu had kunnen zien hoe het met de zaden was, geschimmeld, gaan rotten, of nog prima maar gewoon niet gekiemd, grijzig (duidt op oud zaad), etc..
Lees ook nog even mijn reactie op Wouter op deze pagina, daar schrijf ik iets over de mogelijke kracht van een korte koele periode voor paprika- en peperzaden die niet willen kiemen, wellicht ook een optie.
Maar in ieder geval lijkt het opnieuw zaaien wel handig want liever teveel zaailingen dan over 3 weken helemaal niets.
Sterkte en succes ermee!
Dian
Ik voel wel met Ruud mee hoor. Heb het zelf 1x geprobeerd (rond de aardbeien) en vond het vreselijk. Overal troep en het ergste was nog, dat het een broedplaats werd voor slakken, lekker warm, vochtig en donker en je kon ze ook niet meer vinden.
Rond welke groenten ga je het allemaal doen? Prei zal geen slakkenprobleem zijn denk ik, sla en andijvie misschien wel.
Ben heel benieuwd, vind het altijd weer leuk al die verschillende methodes en oplossingen van iedereen te lezen, leer je weer van en het is soms ook lachen!
groetjes
Agnita
Hallo Agnita,
Ik hoor van sommige mensen dat er meer slakken zijn, maar ook van mensen dat het niet erger of minder erg dan in een gewone tuin is.
We zullen het maar moeten gaan ondervinden. Het ziet er nu in ieder geval ook echt rommelig uit, heeft wel een kleine omslag in het hoofd nodig om er van te genieten :-). En ik vrees dat de hele tuin met stro bedekt is, alleen dus 1 kas en 2 mini’s niet, maar verder echt alles, dus bij elke groente, fruitboom, struik. Het wordt dus gelijk een goed project. Uiteraard ga ik mijn ervaringen dit jaar in het tuindagboek bijhouden!
groetjes,
Diana
Wat een leuke blog! Ik heb er al veel informatie gevonden. Mijn moestuintje is heel klein en ik heb nog niet zo veel ervaring, dus het is heel fijn om te zien hoe jij het doet.
Vogelmuur heb ik ook in de tuin, je kunt het ook eten (een beetje door de sla bijvoorbeeld). Maar ik haal het ook weg hoor, misschien zet ik er een paar bij elkaar in een achteraf hoekje (en ja ze staan nu te bloeien).
Hallo Elise Lin,
Vogelmuur kun je inderdaad eten, schijnt lekker in een stamppotje te zijn. Ik kan het me ook wel voorstellen, de kleine blaadjes zijn altijd heel zacht, bijna als mini-veldsla. Maar zevenblad is ook eetbaar, schijnt lekker te zijn in soep en zo. Onkruid gedraagt zich helaas zo overheersend dat wij ze ondanks hun voordelen toch liever niet in onze tuin willen, is dus hun eigen schuld :-). Onze vroegere tuinbuurman at paardenbloemblad, noemde hij ‘Fransa sla’ :-).
groetjes,
Diana
Goede avond Diana
Ook ik heb twee vraagjes wanneer je aardappels laat spruiten voor het raam op het noorden moet je deze aardappels dan ook nog keren? En wanneer kunnen aubergine peper en paprika naar de kasmet dank,Maria
Hallo Maria,
Nee hoor, je hoeft de aardappels niet te keren. Wij leggen ze tegenwoordig altijd in een open bakje, van gaas, dus opengewerkt, zo kunnen de aardappelen niet gaan zweten en elkaar aansteken met vocht of wat dan ook, en lucht en licht kan er goed bij.
Maar vroeger gebruikten we altijd eierdoosjes, liggen de aardappelen netjes apart van elkaar, dat ging ook prima.
Wanneer de aubergines en paprika’s naar de kas kunnen is een veel moeilijkere vraag :-). Lees vooral even mijn antwoord op ongeveer dezelfde vraag van Suzanne in het tuindagboek van vorige week, daar heb ik geprobeerd een beetje uit te leggen wat een goede tijd zou kunnen zijn (officieel en onofficieel):
https://www.mooiemoestuin.nl/druk-druk-druk-2/. Ik hoop dat je ook iets aan dat antwoord hebt!
groetjes,
Diana
Even iets grappigs delen: ik heb vier pepersoorten gezaaid en ze zijn allemaal opgekomen. Maar één soort, de Buena Mulatta, heeft geen groene, maar paarsige kiemblaadjes! Ik las in je database dat de plant dat inderdaad heeft, maar al vanaf de kiemblaadjes vind ik wel erg grappig!
Hallo Christa,
Ja, leuk! Ik heb hier de Masquerade staan, ook een peper met wat kleur in het blad, maar niet zo donker als bijvoorbeeld een Pimienta da Neyde. En ook bij de Masquerade zijn er wat zaailingen die wat meer donkergroen zijn, en soms wat meer bruinig of paarsig, soms met kiemblaadjes, soms later pas, en soms helemaal niet of amper.
Succes met de verdere opkweek!
Diana
Dank je! Ze nemen er dit jaar wel de tijd voor vind ik… Of ik ben te ongeduldig natuurlijk 🙂
Hallo Christa,
Ja, hier ook, wel 2 weken over het kiemen gedaan, maar dan wel op een onverwarmde slaapkamer. En dat met koude nachten dichtbij het raam, dat verklaart het hier in ieder geval.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
In onze moestuin is onze kas (qua onderhoud van de grond) altijd een beetje het ondergeschoven kindje. We gebruiken hem volop om alles voor te zaaien en zetten er wat tomaten, paprika en komkommer in.
Ik ben dus wel geïnteresseerd in het leggen van stro in de kas (want minder onderhoud en de grond blijft gezonder?) Mijn vraag is dan ook: wanneer moet je dit stro er in leggen en moet je dit op een bepaald moment dan ook weer weghalen of gooi je er gewoon een nieuwe lading overheen?
Of misschien heb je nog meer nuttige informatie waar ik zelf nog niet aan heb gedacht?
Alvast heel erg bedankt! En keep up the good work!
Isadora
Hallo Isadora,
Ik wilde dat ik je kon helpen, maar helaas heb ik geen antwoord voor je.
Wij hebben het stro er een week of 4 geleden in gelegd en de grond lijkt er wat sneller in op te warmen (logisch, het warmt net zo snel op als zonder stro maar de warmte wordt waarschijnlijk langer vast gehouden onder het stro dan kale grond bij een koude nacht, denk ik). En hoe lang het mag blijven liggen hangt af van hoe tevreden we er over gaan zijn. We gaan het dit jaar voor het eerst proberen en het kan zomaar een fiasco worden, of we zijn zo enthousiast dat we het volgen jaar weer zo willen doen. Maar ik kan het pas aan het einde van deze zomer vertellen.
Maar wellicht zijn er nog mensen die je vraag lezen en er al wel meer ervaring mee hebben in de kas dan wij, en antwoord willen geven.
groetjes,
Diana
Ik heb ons kasje ook vol liggen met stro, dit jaar voor het eerst. De grond blijft duidelijk vochtiger eronder dan wanneer die open zou liggen. En geen onkruid inderdaad 🙂 Ik ga het stro er pas afhalen een week voordat ik de tomaten in de kas ga uitplanten, dus ergens half april. Dan gaat er nog wel compost en mestkorrels door. Ik laat het stro niet tussen de planten liggen, met name omdat je bij tomaten zoveel moet gieten en ik ben bang dat het stro dan teveel vocht vasthoudt >> schimmels en ziektes. Maar we houden elkaar op de hoogte!
Dankjewel voor jullie antwoord! Nóg een goede reden om deze website in de gaten te houden!