Lente!

Er schijnt geweldig mooi lenteweer aan te komen dit weekend. Ik vond het vandaag ook al niet verkeerd. En dus met echte plannen naar de tuin vandaag. Afspraak: Ruud gaat de 2 laatste stukjes tuin spitten. En ik ga zaaien en zaailingen verplanten en planten.

En toen kwamen we op de tuin:

Mestkar

En daarmee kwam al direct een eind aan onze potentiële ’targets’ voor vandaag :-).

Dus is Ruud maar mest gaan kruien, want het zal één van de laatste keren zijn dat er voor de lente nog mest is bezorgd. En niet meer voor de tuin, want het is verse mest, onder de bovenlaag ‘kookte’ ze bijna, wit uitgeslagen en dampend door het composteringsproces. En daarmee funest voor alle jonge zaailingen en planten die in de tuin staan of komen te staan. Maar deze mest is ook niet voor dit jaar, Ruud heeft deze mest (een deel ervan dan want het lijkt niet veel maar het is echt een grote kar) in 1 compostbak op de tuin gegooid, daar mag ze verder composteren en verteren voor volgend jaar. Ja, ook tuinieren is vooruitkijken.

Dus is er niet gespit. En ik zou gaan zaaien. Maar ik kwam dit tegen:

Doperwten kiemen

De doperwten gaan kiemen. En met het weer dat er voor de komende dagen en zelfs week wordt voorspeld is de kans groot dat ze over anderhalf tot 2 weken al uitgeplant kunnen worden.

En daarom samen met Ruud nog een dubbel hekwerk gebouwd/gezet:

Rek voor doperwten

2 rijen, 3 meter lang per rij, een meter hoog, voor de doperwten. Het kan maar alvast klaar zijn.

En we hebben al meer dan een week onze twijfels over het karton dat in de kas ligt. Waarvan ik afgelopen winter nog dacht dat het echt heel goed zou kunnen werken. En nu gaat het zelfs het begin niet halen. Want het is in de afgelopen 2 maanden nat geworden, muizen hebben er gaten in geknaagd, en ik tilde het vandaag op om een bak te kunnen verzetten en het scheurde al gelijk, viel eigenlijk bijna al in delen uit elkaar:

Karton in ontbinding

Het is niet goed op de foto te zien, maar het laat dus al voor een deel los, maar daarnaast zit op het onderste deel heel veel heel kleine naaktslakjes, en kleine pissebedden. En daar zitten we nu eenmaal niet op te wachten, een schuil- en groeiplaats voor beestjes waar we niet op zitten te wachten. En dus samen besloten dat dit project gedelete gaat worden. En nu hebben we ruzie. Want ik wil na het weghalen van het karton dan graag stro proberen. Ruud niet. Uitslag van deze discussie nog niet bekend :-).

In ieder geval was het toen al middag en ik had nog niets gezaaid, maar het karton opgeruimd en samen met Ruud het hekwerk gemaakt. En toen liepen we langs de rozen die heel erg in de verdrukking staan voor een grote braam. En heb ik die 5 rozen verplant, uitgegraven, een betere plaats gezet, gat gegraven, gevuld met oude compost en wat potgrond. Weer een uurtje verder…..

En toen wilde ik de zaden uit het zakje halen en een tray gaan vullen, maar kwam ik de sjalotten tegen. Oh ja, die moeten eigenlijk eerst worden gepoot.

Sjalot gepoot tussen stroDat was nog best lastig. Door het stro kun je lastig de grond zien, lastig uitmeten. Plus, de sjalotten zitten half in de grond, en er boven liggen kluwen vol met stro. Als het het maar doorheen kan komen en uitloopt. Bij de knofloken lukt het ook , dus we vertrouwen er maar op.

Opvallend: wat is de grond zacht onder het stro, als boter, zonder kletsnat te zijn. En zwart, gitzwart. En levend, geurend, veel beestjes, van duizendpoten en pissebedden tot wormen en spinnetjes. Veel meer kan ik er nu nog niet over zeggen, ik hoop in het komende jaar alles wat me opvalt aan het stro in het tuindagboek te melden, maar dit kan ik al wel melden voordat er dan ook maar iets groeit in de tuin met stro, het ruikt heel erg lekker (mits je van de geur van compost houdt :-)).

Maar na het planten van de sjalotten bedacht ik me dat de vakken nog geen meststoffen hadden gehad. En dus Culterra groen in alle vakken gestrooid, bij de fruitbomen en -struiken, in de kassen, etc..

En toen was het al half drie, liep Ruud nog steeds met lange armen met kruiwagens mest te sjouwen, en voorzag ik dat er niets meer van zaaien zou komen. Want we waren ook al wel moe, we moeten weer even wennen aan alle beweging en het buiten zijn.

Dus toen het zaaien maar opgegeven en in plaats daarvan de Dahlia’s opgepot.

Dahlia geplant

Gekochte Dahlia’s en Canna’s, voor de achtertuin. Ik zou ze eind april gelijk in de volle grond kunnen planten, maar zelf vind ik dit ook heel fijn; ze nu al in flinke potten oppotten en in de koude kas houden. En daar kunnen ze dan met mooi weer al uit gaan lopen, en groeien en eind april al als planten worden uitgeplant en hopelijk daardoor groter groeien als knol en plant en eerder bloeien.

Op de foto zie je een Dahliaknol van het ras Crème de Cassis (je kunt nog net het plaatje erachter zien), de knollen zo breed mogelijk uitgespreid. Na deze foto is er een laag potgrond overheen gegaan en heb ik de potten water gegeven en in de kas gezet. En groei!

Tot slot nog 2 huishoudelijke mededelingen:

  • Morgen begint (eindelijk) Gardener’s World weer. Als je het niet kent, ga vooral kijken want altijd zo de moeite waard, voor de onderwerpen maar ook voor het plezier waarmee het programma wordt gemaakt en de kennis en kunde waarmee wordt getuinierd: vrijdagavond, BBC2, 21.30 uur.
  • En ik zag per toeval dat er volgende week op donderdag een programma over moestuinieren begint, in wedstrijdstijl (en dat heeft dan niet perse mijn voorkeur want tuinieren is wat mij betreft geen wedstrijd) maar van alleen het voorstukje al, met alle boontjes en worteltjes word ik vrolijk, en het feit dat er met de geoogste groenten ook nog iets moet worden gekookt, gebakken, of wat dan ook is leuk. Het programma komt uit Engeland, was vorig jaar te zien op de BBC, nu in Nederland, met Nederlandse kandidaten. Aflevering 1: donderdag 12 maart, 20.30 uur NPO1.

Iedereen een warm en zonnig en leuk weekend gewenst!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

28 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Vera

Hoi Diana,

Ik heb het voorstukje voor het moestuinierprogramma ook gezien en ik ga zeker kijken. Afgelopen zomer had 24Kitchen ook een moestuinprogramma, maar dat vond ik niet zo interssant. Ook ik ga dit jaar weer Gardeners World volgen. Dat is heel leerzaam. Dit jaar is het erste volle jaar met mijn moestuin en ik zal ook de tips op je site blijven volgen.
Groetjes, Vera

Christa

hoi Diana,
Ook ik ben blij met ons stro-experiment! Om te kunnen vergelijken heb ik het niet op alle bedden gelegd, maar wel in de kas. Ook in de koude bak: een laag rijpe paardenmest en een laag stro. De grond eronder is mooi los en donker, alle mest ‘opgegeten’. Dit weekend ga ik er (voor het eerst!) in zaaien.
Ander deel van ons experiment is bladbedekking. De helft van het aardappelvak, de andere helft op de traditionele manier omgelegd met mest. De tuinburen vinden het wel interessant 🙂 Ik vind zelf de grond die onder het blad vandaan komt nog mooier dan van de strobedden. Ben ook benieuwd of het resterende blad (je krijgt niet alles weggeharkt) nog invloed heeft op de teelt straks. Leuk allemaal!
Groetjes, Christa

Christa

Vandaag blijkt dat ik toch een beetje te vroeg gejuicht heb. We zijn aan de slag gegaan met het peulvruchtenvak. Daar hadden vorig jaar middel-late aardappelen op gestaan die het niet goed deden op de bonkige grond. Dus wilde ik in september winterrogge zaaien om de structuur te verbeteren. Aangezien bemesten niet nodig was voor de erwten. Helaas: tot twee keer toe alle roggekorrels schoon opgevreten door vogels en/of muizen 🙁 Toen toch nog mosterdzaad gezaaid. Dat kwam snel op, maar werd niet erg hoog meer. Eind november zonder te spitten het stro er zo opgelegd. En nu het resultaat: één taaie koek. Old times reliving: zo voelde de klei ook aan toen we hier net begonnen… Nu maar met veel moeite en rugpijn drie stroken losgewrikt en er bladaarde tussen gewerkt. Afgedekt met plastic en maar hopen dat het volgende week, als ik de erwten erin wil zetten, ietsje beter is…!

Angelique

Hallo Diana,
bedankt voor dit inspirerende bericht met allemaal goed nieuws. Ja, ja, het voorjaar gaat nu echt beginnen en fijn om dan in de tuin werkzaam te kunnen zijn. Leuk je stro experiment. Volg het met veel interesse om het volgend jaar misschien ook toe te passen. Moet kijken hoe ik stro op de tuin kan krijgen, want in mijn auto past het niet ha, ha. Veel werkplezier dit lenteweekend.
Groet, Angelique

Hesther

Vorig jaar heb ik ook verschillende bedden met stro bedekt. Het beviel mij prima: eronder mooie losse grond, weinig gietbehoefte en lage onkruiddruk.
Het enige nadeel was dat één van onze katten het strobed een prachtige slaapplaats vond en dus regelmatig òp de jonge plantjes lag…
Nu heb ik zojuist een nieuw aardbeienbed van uitlopers van vorig jaar aangelegd (Ostara’s). In hoeverre is het raadzaam om gelijk strobedekking neer te leggen of is het beter eerst de grond te laten opwarmen?

Maartje

Naast de voordelen die jullie beschrijven met stro, helpt het bij mij juist om te voorkomen dat mijn kat de net geplante bedden onder gaat graven… Zij loopt er netjes omheen!!

Simone

Het BBC moestuinwedstrijd programma heb ik met heel veel plezier gevolgd of ze het in Nederland ook zo leuk kunnen brengen ?? ik vind de Nederlandse versies van al die Engelse programma’s toch vaak een flauw aftreksel helemaal de tuinprogramma’ s het tuinieren zit de Engelsen echt in het bloed ! Bedankt voor de tip over Gardeners World vanavond ga weer kijken
Vr. Gr. simone

Anne Vyncke

Goede morgen Diana,

Ik volg al een hele tijd je blog en ben zeer blij met alle info die je doorgeeft. Eindelijk iemand die de moestuin als focus heeft en daar met veel toewijding en passie over vertelt!
Ik moestuinier zelf op permacultuur wijze, ik spit niet en bedek constant de bodem.
Ik gebruik karton alleen als bodembedekking op een plek waar er veel onkruid is. Als ik geen onkruid heb, gebruik ik bodembedekking zonder karton. Ik varieer daar ook. Stro, gras, bladeren, algen, houtsnippers,… Zo voed ik op verschillende wijze de bodem. Wat voor mij het beste werkt, is een mengeling van gras en bladeren. Het is hetzelfde als wat je met het composteren doet. Het mengelen van groen en bruin materiaal.
Dat er slakken onder je karton zitten, betekent niet dat je slakken aantrekt maar dat ze visueel zichtbaarder worden. En ook handiger om te vangen… Karton is voor slakken namelijk zoals een natte pot in terracotta of een plank… een ideale plaats om warm, vochtig en donker onder te gaan schuilen. Je kan op je foto duidelijk zien dat onder je karton de bodem donker en kruimelig is. Daarnaast is je bodem groen van de algen en dichtgeslagen. Van de groene bodem houden de slakken! Van zodra je bodem door de grondbedekking beter wordt, gaat juist je slakkenpopulatie verminderen. Je gaat het niet graag lezen, slakken heb je ook nodig in de moestuin. Ze zorgen voor de opruim van dood materiaal maar dan moet je ze wel deze “voeding” geven.
Het aankruien van mest, is een zwaar werk. Op zich vind ik dat geen “foute” voeding van je bodem maar je bent daar wel enorm veel onkruid aan het zaaien… nog meer werk…en daarom doe ik het niet.
Voor de sjalotten of de ajuin zou ik een geul maken in het stro, zo krijgen ze wat meer ruimte en licht. Van zodra ze groen komen, zou ik het stro terug wat dichter tegen ze aan leggen.
Dus niet twijfelen over de bodembedekking, je bent de juiste weg aan het gaan! Je mag vertrouwen dat het, in samenwerking met de natuur, goed komt!
Een hartelijke groet,

Anne

Cilia

Hallo Anne,
Een interessant verhaal over jouw bewerking in de tuin. Ik probeer ook sinds kort de grond zo min mogelijk te bewerken om het bodemleven zo in tact te houden. Ik zit net als Diana op zware kleigrond en heb gelezen dat je met een Grenilette de grond op deze manier wat losser kan krijgen en zodoende je bodem(leven) niet teveel beschadigd. Heb jij of iemand anders hier ervaring mee?

Groetjes,
Cilia

Anne Vyncke

Dag Cilia,

Wij hebben hier ook een zware leemgrond. Ik voegde in het begin houtcompost toe om de bodemstructuur te verbeteren en de bodem te voeden. Ik merk nu na enkele jaren dat er weinig vermenging is van onze bodem met de compost waardoor ik wel een vruchtbare toplaag heb. In de zomer droogt deze laag echter te fel uit.
Ik heb dus nu inderdaad een Grenilette gekocht om lucht te brengen in de bodem, in de hoop dat de compost zich dieper met de aarde kan vermengen. Ik heb de Grenilette nog maar net en ga hem maandag uitproberen. Ik kan nog niet veel vertellen hoe het zal evolueren maar ik hoop zo toch op de goede weg te zitten.
Het is inderdaad de bedoeling het bodemleven intact te houden en vooral de schimmels en bacteriën een kans te geven zich verder te ontwikkelen.

Veel tuinplezier voor deze lente!

Anne

Cilia

Hoi Anne,

Misschien kan je nog eens laten weten hoe de Grenilette het doet. Mag ik vragen waar je ‘m gekocht hebt. Ik heb op een Nederlandse site gezien dat die sinds kort een nieuw model aanbieden. Op Belgische sites zie ik een andere uitvoering. Ik heb geen idee wat fijner werkt.

Groetjes,
Cilia

Anne Vyncke

Dag Cilia,

Daar ik in Frankrijk woon, heb ik hem via een website hier gekocht bij de maatschappij die de Grelinette haar naam heeft gegeven en ontworpen.http://www.graines-grelin-grelinette.com/
Ik kocht hem daar nadat ik een vergelijkende studie had gelezen waar hij als beste uitkwam samen met de grenilette van ducoterre.www.ducoterre-jardinbio.com.
Ik keek vooral ook naar het gewicht omdat ik bang ben dat het anders te zwaar voor mij gaat worden.
Ik dacht nog na over mijn vorige antwoord. Ik los de harde bodem eerst en vooral op, door er een laag houtcompost op te leggen. Het voedt je bodem en het is zalig zacht om te zaaien en te planten. Zo heb je ook praktisch geen onkruid. Hierbij een website in België die hier rond veel info geeft: blog.natuurlijkemoestuin.be/zoveel-compost-dat-doe-ik-niet/
Ik deel graag mijn ervaringen rond de grelinette. Afspraak op dit item?

Anne

Cilia

Hoi Anne,
Prima idee. Ik ga de sites die je noemde nog checken. En ben reuze benieuwd naar je ervaring. Tot gauw dan maar

Agnita

hallo allemaal
Ik had ooit een oom, ( we hebben het over de jaren 70), ingenieur in tuinbouw, die altijd beweerde, dat spitten onzin was en je er juist het bodemleven mee vernielde. Dat leven spit je dus onder en de dode aarde haal je boven en het leven moet weer opnieuw beginnen.
Nu is spitten niet bepaald mijn hobby en gezien ik artrose heb ook niet bepaald bevorderend voor de handjes.
Dus niet spitten. Wat dan wel. In de herfst landbouwplastic over de grond, stenen erop tegen het wegwaaien. Een eenmalige, kleine uitgave, gaat jarenlang mee en heeft zo te horen hetzelfde effect als stro: 100 procent onkruidvrij, broeit lekker zodat in het voorjaar de grond al wat warm is en de beestjes, die je grond rul maken tieren welig. In het voorjaar het plastic eraf, even de spitvork erin steken en wat heen en weer bewegen en klaar is Kees. Ik ga met deze methode het 8e jaar in en alles groeit als een tierelier.
Heel lekker hoor, als je fijn met je wijntje zit en de rest zit zich nog een ongeluk te spitten!
groetjes
Agnita

Yvonne

Dag Agnita,

Geweldig idee landbouwplastiek! Wanneer leg je het op de grond en haal je het erweer af? Leg je er nog iets onder, mest of zo? Vorig jaar heb ik stro gebruikt maar het lijkt wel dat het onkruid veel van mij houdt, het is in grote getale opgekomen.

Agnita

hoi Yvonne,
Ik leg het plastic erop aan het einde van het seizoen zodra zodra een bed leeg is en ik het niet meer gebruik. Het gaat heel lang mee en is niet duur. Wel eraan denken, dat je het vastzet (ik leg in het midden en aan de randen wat bakstenen, die ik gevonden heb) anders is met een storm je plastic verdwenen!.
Zodra ik in het voorjaar weer iets wil zaaien of beplanten haal ik het bedje voor bedje er weer af, dus dat is ergens tussen maart en mei, afhankelijk van wat erin gaat.

Yvonne

Ik was nog niet klaar.
Bladeren is ook een idee wellicht doe ik beide, tuinieren blijft experimenteren. Ben blij met jouw tuindagboek en de reacties van al mijn tuincollega’s.

Met een vriendelijke groet,
Yvonne

Yvonne

Ik zie dat mijn vorige bericht verdwenen is, ik heb waarschijnlijk iets verkeerd gedaan. Ik schreef dank voor het uitgebreide antwoord van Agnita en Diana. Hier op het Heerlens tuincomplex zeggen ze dat de vorst over / in de grond moet kunnen. Maar zoals bij veel heeft het voor- en nadelen. Dit groei- en oogstseizoen denk ik na wat ik in het najaar doe. Ik houd jullie op de hoogte.
Groet,
Yvonne

nadi

Hoi Diana.
De BBC tuinieren wedstrijd programma is erg leuk. En al is het een wedstrijd word er niet echt gekat en ik kon er best wat van leren voor mijn idee. Er start aanstaande donderdag toevallig (hoorde ik net op de radio) ook een Nederlandse variant : “van hollandse bodem”

Groetjes

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties